aA
Per praėjusius metus Seimo kontrolieriai išnagrinėjo 1989 skundus. Skundai, kurių pagrindu buvo atlikti pareigūnų veiksmų tyrimai ir priimti atitinkami sprendimai, sudarė 76 proc, sakoma Seimo kontrolierių įstaigos pranešime spaudai.
Romas Valentukevičius
Romas Valentukevičius
© ELTA
Lygiai pusė iš jų pripažinti pagrįstais, t.y. nustatyti pareigūnų piktnaudžiavimo, biurokratizmo ar netinkamo viešojo administravimo faktai, kita pusė – nepagrįsti skundai, kuomet nurodyti faktai dėl netinkamo administravimo nepasitvirtino.

“Pirmą kartą per 10 Seimo kontrolierių įstaigos veiklos metų pagrįstų ir nepagrįstų skundų skaičius susilygino. Galim viltis, kad pareigūnų darbo kokybė po truputį gerėja. Tačiau pažvelgę į Skandinaviją, kur skundų iš gyventojų ombudsmenai gauna nemažai, pamatysime, kad pagrįstų skundų ten tėra 15-20 procentų. Jei mūsų valstybės įstaigose ir pastebimas viešojo administravimo gerėjimas, tai apskrityse ir vietos savivaldoje padėtis kur kas prastesnė”, - sako Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Romas Valentukevičius.

Vis dar Lietuvos žmonėms aktualiausias nuosavybės teisių į žemę, mišką, vandens telkinius atkūrimas, žemės privatizavimas, nuoma ir kiti žemės reformos klausimai.

Akivaizdžiai išsiskiria Vilniaus miesto savivaldybės bei Vilniaus apskrities viršininko administracijos, dėl kurių pareigūnų veiksmų išnagrinėta daugiausia skundų. Be to, daugiau kaip pusė iš jų pripažinti pagrįstais. Iš visų valstybės įstaigų dažniausiai skundžiami policijos ir pataisos namų, priklausančių Kalėjimų departamentui, pareigūnai. Padaugėjo skundų dėl antstolių, medikų veiklos.

Kaip ir kasmet Seimo kontrolieriai bus išklausyti parlamente. Seimo kontrolierių 2004 metų veiklos ataskaita Seime numatoma gegužės viduryje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.