aA
Valdančiosios koalicijos ateitis nepriklauso nuo to, kaip sėkmingai mokesčių įstatymai bus tvirtinami Seime, trečiadienį teigė socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas. Anksčiau Premjeras ir socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Brazauskas, šiuo metu atostogaujantis Egipte, skelbė, kad nepavykus sėkmingai priimti mokesčių reformos įstatymų Vyriausybė žlugs.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
"Tikrai ne tas mokesčių įstatymų paketas gali suardyti koaliciją, galbūt gali kitokie sprendimai, kurių mes šiandien ir nežinome. Šiandien koalicija rimtai dirba, jokių priežasčių nustoti egzistuoti šitai koalicijai aš nematau. Kiekvieną dieną tenka kalbėti su visų partijų vadovais, visi nusiteikę darbui", - tiesioginėje "Žinių radijo" laidoje kalbėjo A. Paulauskas.

Pasak jo, gali būti, kad bus patvirtinta tik dalis Vyriausybės pateikto mokesčių įstatymų paketo, kuris Seime bus pristatytas ketvirtadienį. Šį paketą A. Paulauskas vadina ne "mokesčių reforma", o tik kai kurių įstatymų pakeitimu.

"Kiekvieno įstatymo projektas yra atskiras. Kiekviename įstatyme bus daromos pataisos ir dėl kiekvieno įstatymo bus balsuojama atskirai", - sakė Seimo Pirmininkas.

Daugiausiai palaikymo, anot jo, sulaukia planas sumažinti gyventojų pajamų mokestį, o daugiausia abejonių - verslo mokestis. Jei svarstant pastarąjį atsiras teisinių abejonių, mokesčio niekas neskubės priimti, tikino A. Paulauskas.

"Negalvojame, kad reikia per jėgą, neįvertinus pasekmių, priiminėti kokius nors valstybei kenksmingus sprendimus", - teigė vienas koalicijos vadovų.

Liberalcentristų antradienio pareiškimą, jog partija yra pasirengusi derėtis dėl naujos koalicijos sudarymo, jis vertina kaip bandymą pasirodyti prieš rinkėjus ruošiantis artėjantiems rinkimams.

"Nereikia labai rimtai reaguoti. Visokie tokie pareiškimai daromi daugiau publikai, žiūrovams. Galbūt yra laikas, politinių kalendorių grafikas, ir to negalima ignoruoti", - kalbėjo A. Paulauskas. Opozicijos veržimąsi į valdžią jis lygino su žaisti rungtynėse norinčiu atsarginiu krepšininku, kuriam treneris turėtų pasiūlyti "pasitreniruok, įgauk meistriškumo".

Ketvirtadienį Seime bus pristatytas Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos Politinės tarybos patvirtintas mokesčių įstatymų paketas, kuriame numatyta gyventojų pajamų mokestį 2006 metų viduryje sumažinti nuo 33 proc. iki 27 proc., o nuo 2008 metų - iki 24 proc., taip pat apmokestinti gyventojų nekilnojamąjį turtą, naudojamą komercijai, bei 2006-2007 metais verslą apmokestinti specialiu mokesčiu, prilygsiančiu šių metų viduryje naikinamam kelių mokesčiui.

Pastarajam mokesčiui prieštarauja atsistatydinantis finansų ministras Algirdas Butkevičius bei Prezidentas Valdas Adamkus.

Kelios Lietuvos įmonės rengiasi teistis, kad verslo mokesčiui artimas kelių mokestis būtų pripažintas prieštaraujančiu Europos Sąjungos direktyvoms ir sugrąžintas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.