aA
Seimo vicepirmininkui socialdemokratui Česlovui Juršėnui prabilus apie savivaldos tarybų narių rinkimą prieš euro įvedimą, liberalcentristai siūlo savivaldos rinkimus kiekvieną kartą rengti tuo pačiu metu ir taip užkirsti kelią bandymams manipuliuoti rinkimų data. Parlamento Liberalų ir centro frakcijos nariai Eligijus Masiulis bei Violeta Boreikienė antradienį įregistravo Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos įstatymų pataisų projektus, kuriais siūloma įteisinti nuolatinę savivaldos rinkimų datą.
Rinkimai, balsavimas
Rinkimai, balsavimas
© ELTA
Jų siūlymu, savivaldybių tarybų rinkimai turėtų vykti savivaldybių tarybų narių įgaliojimų pabaigos metais kovo mėnesio pirmą sekmadienį.

Pagal dabartinę Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakciją šie rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš 4 mėnesius ir ne vėliau kaip prieš mėnesį iki tarybų narių įgaliojimų pabaigos. Rinkimus paskelbia ir konkrečią jų datą nustato Seimas.

Vietos savivaldos įstatyme siūloma įteisinti tvarką, pagal kurią pirmąjį naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdį šaukia apygardos rinkimų komisijos pirmininkas ne vėliau kaip per dvi savaites po rinkimų rezultatų paskelbimo. Jei posėdis nesušaukiamas per nustatytą laiką, naujai išrinktos tarybos nariai renkasi patys kitą dieną pasibaigus šiam terminui.

Dabar pirmas naujai išrinktos tarybos posėdis šaukiamas ne anksčiau kaip ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinę dieną ir ne vėliau kaip praėjus 7 kalendorinėms dienoms nuo ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinės dienos. Jei rinkimai vyko naujai įsteigtoje savivaldybėje arba savivaldybėje, kurioje buvo įvestas tiesioginis valdymas ar buvo surengti pakartotiniai rinkimai, pirmas posėdis šaukiamas ne vėliau kaip per dvi savaites po rinkimų rezultatų paskelbimo.

Liberalcentristai siūlomą nuolatinę rinkimų datą - kovo mėnesio pirmą sekmadienį pasirinko atsižvelgdami į dabartinės kadencijos savivaldybių tarybų pradžią. Pirmasis naujai išrinktų šios kadencijos tarybų posėdis įvyko 2003 metų balandžio 2 dieną.

"Toks rinkimų datos nustatymo reglamentavimas ne tik užkirs kelią manipuliacijoms, bet ir panaikins nekokybiško valdymo nepagrįstai ilgu "tarpuvaldžio" laikotarpiu galimybę", - teigia liberalcentristai.

Pastarieji savivaldos rinkimai buvo surengti 2002 metų gruodžio 22 dieną, likus 4 mėnesiams iki buvusių tarybų narių įgaliojimų pabaigos. Anot E. Masiulio ir V. Boreikienės, po to valdymą savivaldybėse neretai perėmė tarybų nariai bei merai, kurie neteko galimybės užimti šių postų naujos kadencijos tarybose.

"Dėl tokio ilgai užtrukusio "tarpuvaldžio" buvo neužtikrinta valdymą įgyvendinančių asmenų atsakomybė, kartu ir paties valdymo kokybė. Ilgo "tarpuvaldžio" ydingumą patvirtina ir Seimo patirtis, kai šios institucijos darbas laikotarpiu nuo rinkimų iki naujos kadencijos Seimo pirmojo posėdžio iš esmės sustoja", - apgailestauja parlamentarai.

Liberalcentristai primena, kad pernai buvo užkirstas kelias manipuliuoti Seimo rinkimų data. Praėjusią vasarą parlamentas pakeitė Konstituciją ir joje įtvirtino nuostatą, kad eiliniai Seimo rinkimai bus rengiami parlamentarų įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį. Iki tol Konstitucijoje buvo numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš du mėnesius ir ne vėliau kaip prieš mėnesį iki pasibaigiant parlamentarų įgaliojimams.

Prieš kelias dienas Č. Juršėnas pareiškė ketinąs pasiūlyti kitus savivaldybių tarybų rinkimus rengti 2006 metų pabaigoje, kad rinkimų kampanijos neužgožtų savivaldai nebūdingos diskusijos dėl euro įvedimo.

Pagal įstatymus kiti savivaldos rinkimai turės būti surengti nuo 2006 metų gruodžio 3 dienos iki 2007 metų vasario 25 dienos. Tuo metu numatytas ir euro įvedimas - tikimasi, kad Lietuva bendrą ES valiutą galės įsivesti 2007 metų sausio 1 dieną.

Seimo opozicijos ir politologų nuomone, taip valdančioji dauguma siekia apsidrausti nuo sąmyšio, kurį gali sukelti euro įvedimas, ir to nulemto galimo pralaimėjimo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.