aA
Įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos neslūgsta. Kijevas praneša apie į šalį įsiveržusios Rusijos karo technikos sunaikinimą, Maskva gi tvirtina, kad jokios intervencijos nebuvo.
Rusija skelbia, kaip bus sunaikintas jos „humanitarinės pagalbos“ konvojus
© AP/Scanpix

Negana to, Rusija jau skelbia, kaip neva planuojama sunaikinti jos „humanitarinės pagalbos“ koloną.

O planas toks...

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį vieną po kito laido pareiškimus apie Ukrainą. Viename iš jų Ukrainos pajėgos kaltinamos neva ketinančios sunaikinti „humanitarinės pagalbos“ konvojų ir tuo apkaltinti prorusiškus separatistus, veikiančius šalies pietryčiuose.

„Ateina pranešimai, kad baudžiamojo bataliono „Aidar“ diversantų grupė planuoja užminuoti pavienius kelių ruožus Luhansko srityje, kad būtų sunaikintas autotransportas su humanitariniu kroviniu ir jį (konvojų – DELFI) lydintis personalas, o po to sukilėlius apkaltinti teroristine veikla“, - sąmokslo teorija dalijasi Rusijos diplomatai.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija tvirtina, jog „nebuvo jokios karinės kolonos“, kirtusios Ukrainos sieną, nors šį faktą patvirtina ir pasienyje buvę Vakarų žurnalistai, ir Kijevas, ir NATO.

Kijevas: artilerija sunaikino dalį karinės kolonos

Rusija skelbia, kaip bus sunaikintas jos „humanitarinės pagalbos“ konvojus
© AP/Scanpix

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad dalis Ukrainos sieną kirtusios Rusijos karinės technikos buvo sunaikinta, skelbia UNIAN.

„Prezidentas informavo, kad ši informacija (apie ketvirtadienio naktį sieną kirtusią Rusijos techniką – DELFI) patikima ir patvirtinta, nes nemaža dalis šios technikos naktį buvo sunaikinta Ukrainos pajėgų artilerijos“, - teigiama prezidento administracijos pranešime.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrejus Lysenka spaudos konferencijoje atskleidė operacijos prieš įsibrovėlius detales.

„Kolona, kuri kirto sieną „Izbrano“ pasienio kontrolės punkto apylinkėse, kurią kontroliuoja teroristai, buvo užfiksuota. (Karinės technikos - DELFI) vienetų skaičiaus mes nepranešime. (...) Imtasi atitinkamų aktyvių veiksmų - ir dalies kolonos jau nebėra“, - teigė A. Lysenka, pridurdamas, jog „aktyvūs veiksmai“ prieš šią koloną tęsiasi.

Netikėtos derybos Berlyne

Buvėęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas teigia, jog dabartinė situacija gresia didele konflikto eskalacija.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas socialiniame tinkle „Twitter“ praneša, jog sekmadienį Berlyne numatomos derybos, kuriose dalyvaus ne tik jis ir Rusijos diplomatijos šefas Sergejus Lavrovas, bet ir Vokietijos bei Prancūzijos užsienio reikalų ministrai. 

„Kvadratinis ar apvalus bus (derybų - DELFI) stalas, bet kalbėtis reikia“, - ironizuoja P. Klimkinas. 


„Įsibrovimas“, bet ne invazija

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienio vakaro incidentą, kai pranešta apie Ukrainos sieną kertančius Rusijos šarvuočius, vadina „įsibrovimu“ – dar ne invazija. 

„Praėjusią naktį matėme Rusijos įsibrovimą, Ukrainos sienos kirtimą“, - A. F. Rasmusseno pasisakymą žurnalistams cituoja cnbc.com.

Rusija skelbia, kaip bus sunaikintas jos „humanitarinės pagalbos“ konvojus
© DELFI / Tomas Vinickas

Termino „invazija“ NATO vadovas kol kas nenaudoja. Tačiau Rusijos karinės technikos judėjimą per sieną A. F. Rasmussenas vadina dar vienu kenkėjiško Maskvos elgesio įrodymu.

„Tai tik patvirtina faktą, kad matome nuolatinį ginklų ir kovotojų srautą iš Rusijos į rytinę Ukrainą. Tai aiškiai parodo nuolatinį Rusijos dalyvavimą rytų Ukrainos destabilizavime“, - teigė NATO generalinis sekretorius.

NATO penktadienį pareiškė, kad Rusija, nors ir ragina deeskaluoti Ukrainos konfliktą, iš tikrųjų jį eskaluoja.

NATO atstovė Oana Lungescu sakė, jog Aljansas tikrina penktadienį pasirodžiusius liudininkų pranešimus dviejuose britų laikraščiuose, kad praėjusią naktį į Ukrainą įvažiavo mažiausiai 23 rusų karinių transporto priemonių kolona.

„Jei bus patvirtinti, jie yra dar vienas įrodymas, kad Rusija elgiasi visai priešingai tam, ką kalba. Rusija eskaluoja šį konfliktą, nors ragina deeskaluoti“, – pažymėjo ji, atsakydama į „Reuters“ klausimą.

„Rusijai jau seniai reikėjo daryti tai, ką ji, kaip sako, nori daryti, tai yra, prisidėti prie taikaus sprendimo. Rusijai reikia atitraukti savo karius, sustabdyti ginklų ir kovotojų srautą per sieną su Ukraina, neberemti separatistų ir pradėti tikrą ir nuoširdų dialogą su Ukraina“, – sakė atstovė.

ES ministrai užsimena apie naujas sankcijas Maskvai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dalyvavo skubiai sušauktoje neeilinėje Europos Sąjungos Užsienio reikalų taryboje, kurioje buvo diskutuojama apie krizes Ukrainoje, Irake, Sirijoje bei Gazoje. Rusijai ES ministrai siunčia rimtą įspėjimą.

„Ministrai aptarė padėtį Rytų Ukrainoje ir jos padarinius blogėjančiai humanitarinei situacijai, pabrėžė nekintančią paramą Ukrainos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir Ukrainos nepriklausomybei bei įspėjo, kad Rusijos vienašaliai kariniai veiksmai bet kokiu pretekstu, įskaitant ir humanitarinės paramos tiekimą, bus traktuojami kaip grubus tarptautinės teisės pažeidimas. Ministrai paragino Rusiją nedelsiant nutraukti ginkluotės, karinių specialistų ir ginkluotųjų asmenų siuntimą į konfliktinį regioną ir atitraukti ginkluotas pajėgas nuo sienos. Humanitarinė pagalba privalo būti teikiama tik pagal tarptautinius humanitarinės paramos tiekimo standartus ir tik Ukrainai pritarus. Ministrai pakartojo, kad pagrindas sankcijoms Rusijai tebėra tvirtas, situacija bus atidžiai stebima ir, prireikus, ES bus pasirengusi svarstyti papildomas priemones“, - teigiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Anot URM, ministrai paragino „neatidėliojant įgyvendinti Ukrainos Prezidento P. Porošenkos pasiūlytą Taikos planą“.

Ministrai taip pat sutarė dėl išvadų, reaguojant į blogėjančią saugumo ir humanitarinę situaciją Irake, Libijoje bei Artimuosiuose Rytuose.

Pranešama apie karinės technikos gabenimą į Donecką ir Luhanską

Kijevas oficialiai patvirtino, kad Ukrainos pajėgos pradeda dviejų Rusijos remiamų separatistų bastionų – Donecko ir Luhansko – išlaisvinimo operaciją. Skelbiama, kad vienas pagrindinių antiteroristinės operacijos pajėgų tikslų – sutrikdyti ar net nutraukti smogikų ir ginkluotės tiekimą Doneckui ir Luhanskui.

Vis dėlto tuo pačiu metu pranešama, kad Donecke pastebėta nauja sunkiosios karinės technikos kolona. Be šarvuotų karo mašinų, liudininkai užfiksavo į miestą įvežamus artilerijos kompleksus.

Penktadienį vakare taip pat pranešta, kad į Luhansko sritį įvažiavo apie 20 vienetų rusiškos sunkiosios karo technikos. Tokias žinias, remdamasi aktyvistų pranešimais, skelbia agentūra UNIAN.


Pranešama, kad vadinamasis humanitarinės pagalbos konvojus iš Rusijos Ukrainos sienos dar nekirto.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.