aA
JAV vyriausybė, anot žiniasklaidos, nutraukė iš kovinių sraigtasparnių leidžiamų "Hellfire" tipo raketų tiekimą Izraeliui. Vašingtonas pasipiktinęs dėl didelio civilių aukų skaičiaus per Izraelio karinę operaciją Gazos Ruože, ketvirtadienį rašo "Wall Street Journal".
JAV stabdo raketų tiekimą Izraeliui
© Reuters/Scanpix

Pateiktais duomenimis, Gynybos departamentas, prasidėjus Gazos karui, davė leidimą ginkluotės tiekimui, tačiau apie tai neinformavo Baltųjų rūmų ar Valstybės departamento.

"Mes nieko nežinojome", - laikraščiui sakė vienas JAV diplomatas. Tačiau

"Wall Street Journal" cituoja ir kitą šaltinį JAV kariuomenėje, anot kurio, tokio leidimo ir nereikėjo.

Tai, kad JAV vyriausybė dabar sustabdė didelę "Hellfire" raketų siuntą, sietina su diplomatine įtampa tarp abiejų šalių. Vašingtonas ne kartą neįprastai griežtai kritikavo Izraelio veiksmus Gazos Ruože.

Kaip "visiškai nepriimtinas" pirmiausiai buvo pasmerktas JT mokyklų, kuriose prieglobstį rado pabėgėliai, apšaudymas. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu savo ruožtu prašė JAV nesikišti.

"Wall Street Journal" rašo, kad dėl Gazos konflikto JAV ir Izraelio santykiai pasiekė žemiausią lygį nuo Baracko Obamos kadencijos pradžios. Laikraščio duomenimis, B. Netanyahu ir B. Obama per pokalbį telefonu trečiadienį audringai ginčijosi. Amerikiečiai jaučiasi "akivaizdžiai manipuliuojami" Izraelio, teigia dienraštis. Daugelis JAV pareigūnų Izraelio vyriausybę laiko beatodairiška ir nepatikima.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.