aA
Bet kurias Jungtinių Tautų (JT) įvestas sankcijas Šiaurės Korėjai šios šalies vadovybė vertins kaip karinę akciją. Toks Pchenjano pareiškimas buvo išplatintas po to, kai Vašingtonas paskelbė, kad gali pasiūlyti Šiaurės Korėjos klausimą apsvarstyti Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.
Šiaurės Korėjos kariai pratybose mokosi kautis su menamais JAV agresoriais
Šiaurės Korėjos kariai pratybose mokosi kautis su menamais JAV agresoriais
© EPA-ELTA
"Jungtinės Valstijos gali iškelti branduolinę problemą JT Saugumo Tarybos posėdyje, jeigu jos to taip labai nori, bet KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) vertins tokį žingsnį kaip karo paskelbimą", - nurodė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Šis pareiškimas yra atsakymas į Baltųjų rūmų atstovo spaudai Scotto McClellano balandžio 18 dienos komentarą, kuriame jis neatmetė galimybės pasiūlyti Šiaurės Korėjos klausimą apsvarstyti Jungtinėse Tautose. JT Saugumo Taryba turi teisę priimti sprendimą dėl sankcijų Šiaurės Korėjai įvedimo.

Anksčiau KLDR atstovai įspėjo šią tarptautinę organizaciją nedalyvauti sprendžiant branduolinę krizę Korėjos pusiasalyje.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Vašingtonas rengiasi pasiūlyti Jungtinėms Tautoms rezoliuciją, leidžiančią perimti visus įtartinus krovinius, gabenamus į Šiaurės Korėją ir iš jos, kuriuose galėtų būti medžiagų, susijusių su šios šalies branduoline programa.

Antradienį šaltiniai Amerikos administracijoje patvirtino, kad šis klausimas svarstomas, bet jokio sprendimo kol kas nėra. JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice pareiškė, kad JAV tikisi išspręsti konfliktą su Pchenjanu per šešių šalių derybas, nors ir pasilieka teisę kreiptis į JT Saugumo Tarybą.

Vasario 10 dieną Šiaurės Korėja paskelbė turinti branduolinių ginklų ir pasitraukianti iš šešiašalių derybų, kurių tikslas yra įtikinti Pchenjaną atsisakyti branduolinių ambicijų.

Abiejų Korėjų, Jungtinių Valstijų, Kinijos, kuri yra artimiausia Pchenjano šalininkė, Japonijos ir Rusijos atstovai nuo 2003 metų prie derybų stalo buvo susitikę tris kartus; paskutinį kartą - birželį.

Šiaurės Korėja boikotavo ketvirtąjį derybų ratą, kuris turėjo įvykti pernai rugsėjo mėnesį, to priežastimi nurodydama "priešišką" JAV politiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.