aA
Trečiadienio vakarą dešiniajame Nėries krante prie Mindaugo tilto įsikūrusiame "Vilniaus uoste" vyko japoniška šventė - Obon. Gražiausias vakaro akcentas - japoniškų žibintų paleidimas į vandenį.
Vilniuje - mistiškos japonų Vėlinės
© DELFI / Kiril Čachovskij

Obon yra šiek tiek į Vėlines panaši japonų budistinė tradicija, švenčiama 3-4 dienas maždaug rugpjūčio viduryje.

Įspūdingiausia yra paskutinioji šios šventės diena. Gyvųjų pasaulyje Obon metu apsilankiusios dvasios palydimos atgal, paleidžiant į upes gausybę degančių žibintų. Popieriniai švyturėliai dažnai neša ir laiškus - atsisveikinimus, palinkėjimus ar žodžius, kuriuos garsiai išsakyti tiesiog nedrąsu.

Obon metu yra pagerbiami mirę artimieji ir protėviai. Japonai tiki, kad Obon metu protėviai trumpam sugrįžta aplankyti savo šeimos. Nors Obon ir yra mirusiųjų šventė, ji tikrai nėra niūri, nes tikima, jog tai vienintelė galimybė kartą per metus susitikti su savo mirusiais artimaisiais. Festivalio metu dėvimi tradiciniai vasariniai kimono - yukata, šokama ir mėgaujamasi maistu.

Obon dažnai vadinamas ir žibintų festivaliu. Japonijoje prie kiekvieno kapo yra ir senovinis akmeninis žibintas, kuris uždegamas tik kartą per metus - per Obon ir žymi dvasių sugrįžimą į šį pasaulį. Taip pat yra tradicija Obon pabaigoje pagaminti žibintus iš popieriaus ir paleisti juos plaukti upe. Šie žibintai turėtų dvasioms nušviesti kelią ir padėti grįžti atgal į savo pasaulį.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.