aA
Buvęs Egipto prezidentas Hosni Mubarakas trečiadienį teisme neigė davęs nurodymą žudyti protestuotojus per 2011 metų sukilimą, kuris užbaigė jo tris dešimtmečius trukusį valdymą.
Hosni Mubarakas
Hosni Mubarakas
© AP/Scanpix

H.Mubarakui 2012 metais už bendrininkavimą demonstrantų žudynėse ir tvarkos bei įstatymų pažeidimus per 18 dienų trukusį sukilimą buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, tačiau vėliau apeliacinis teismas nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

Nors dėl šių kaltinimų buvęs prezidentas buvo paleistas, tačiau dabar atlieka trejų metų laisvės atėmimo bausmę karinėje ligoninėje prabangiame Kairo Maadžio rajone, kuri buvo skirta už turto grobstymą.

H.Mubarakas, dabar teisiamas su savo sūnumis ir kitais aukštais pareigūnais, taip pat neigė kaltinimus korupcija. Jis tvirtino 62 metus ištikimai tarnavęs savo šaliai kaip kariuomenės pareigūnas ir kaip prezidentas.

„Hosni Mubarakas, kuris šiandien yra prieš jus, iš viso nedavė nurodymo žudyti protestuotojų ar lieti egiptiečių kraujo, - sakė jis teismo salėje, skaitydamas iš anksto paruoštą pareiškimą. - Ir aš nedaviau įsakymo sukelti chaosą ir aš nedaviau įsakymo sukurti saugumo vakuumą.“

Daugelis tris dešimtmečius H.Mubarako autokratijos išgyvenusių egiptiečių buvusio šalies vadovo ir jo sąjungininkų patupdymą už grotų laiko tikra pergale.

Tačiau po to, kai pernai buvo nuverstas demokratiškai išrinktas islamistų palaikomas prezidentas Mohamedas Mursi ir jo vietą užėmė tuometis kariuomenės vadas Abdel Fattahas al Sisi, kai kurie iš H.Muabarako bendražygių buvo paleisti.

Tai paskatino nuogąstavimus, kad senasis režimas ima susigrąžinti prarastą įtaką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.