aA
Ukrainos rytuose prorusiški separatistai, trečiadienį paryčiais surengę pasalą, nukovė 12 nacionalistų kovotojų ir dar kažkiek jų sučiupo, atakavę jų autobusą, pranešė nacionalistų judėjimo atstovas.
Separatistų pasala Ukrainoje: žuvo 12 kovotojų
© Reuters/Scanpix

Separatistai pradėjo šaudyti į autobusą, kuriuo ultranacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) kovotojai važiavo netoli sukilėlių kontroliuojamo Donecko miesto esančioje Mandrykino gyvenvietėje, sakė vyriausybės pajėgoms padedančio judėjimo atstovas.

"Jie šiandien paryčiais dalyvavo karinėje operacijoje netoli Donecko ir pateko į pasalą. Žuvo 12 "Pravyj sektor" kovotojų", - naujienų agentūrai "Reuters" sakė atstovas Artiomas Skoropadskis.

Šis incidentas tapo didžiausia "Pravyj sektor" kovotojų netektimi nuo susirėmimų su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios balandį, sakė jis.

Tą dalinį separatistai užklupo netikėtai, nes kelias pastarąsias dienas vyriausybinės pajėgos sėkmingai spaudė sukilėlius ir buvo išstūmusios juos iš įprastų pozicijų, aiškino A.Skoropadskis.

"Patyrėme siaubingų netekčių. Mes už tai atkeršysime", - "Pravyk sektor" lyderis Dmytro Jarošas pagrasino socialiniame tinkle "Facebook".

Filmuotoje medžiagoje iš to incidento vietos matomi kelių kovotojų, vilkinčių slepiamąsias uniformas, kūnai, gulintys šalia kulkų suvarpyto autobuso, kurio langai išdaužyti.

"Pravyj sektor" aktyvistai atliko svarbų vaidmenį per anksčiau šiais metais Kijeve vykusius gatvių protestus, per kuriuos vasarį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tie neramumai išprovokavo konfrontaciją su Maskva ir sukėlė didžiausią Rusijos ir Vakarų šalių santykių krizę nuo Šaltojo karo pabaigos.

Luhanskas jau 11 dienų gyvena be elektros ir vandens

Prorusiškų separatistų kontroliuojamas Ukrainos rytinis Luhansko miestas jau 11 dienų gyvena be elektros, vandens ir telefono ryšio, taip pat kenčia nuo nesiliaujančių karinių smūgių, trečiadienį pranešė miesto taryba.

„Rugpjūčio 13-ąją padėtis Luhanske išlieka kritinė: miestas neturi elektros ir vandens, neveikia mobilusis ir antžeminis telefono ryšys. Dujų tiekimas regiono centre buvo nutrauktas, tačiau vėliau atnaujintas“, – sakoma tarybos spaudos tarnybos pranešime.

Luhansko rajonai tebėra apšaudomi.

Dauguma parduotuvių lieka uždarytos, o įsigyti galima tik būtiniausių maisto produktų. Nors padėtis mieste kritinė, Luhansko kepyklos tebeveikia.

Taryba nurodė, kad mieste taip pat jaučiamas vaistų ir kitų medicinos priemonių stygius, o tebedirba tik kelios vaistinės.

Luhanskas lieka izoliuotas: nemokamos socialinės išmokos, pensijos ir atlyginimai; miestui netiekiami vaistai, maistas ir degalai“, – pažymima pranešime.

Ukraina: separatistai spaudžiami į kampą
Doneckas liko be vandensDonecke – didžiausiame Rytų Ukrainos mieste, kurį kontroliuoja sukilėliai, – sekmadienį dėl vykstančių mūšių buvo nutrauktas vandens tiekimas.Miesto valdžia prieš nutraukdama vandens tiekimą paragino vietos gyventojus pasirūpinti geriamojo vandens atsargomis.Doneckas, kuriame prieš prasidedant įnirtingiems susirėmimams tarp vyriausybinių pajėgų ir jame įsitvirtinusių prorusiškų sukilėlių gyveno vienas milijonas žmonių, buvo priverstas sustabdyti pagrindinės vandens tiekimo sistemos darbą, rašoma miesto tarybos paskelbtame pareiškime.„Dėl elektros linijų pažeidimų pagrindinė Donecko vandens tiekimo sistema sustabdoma“ ir komunalinė įmonė „ragina gyventojus nedelsiant pasirūpinti vandens atsargomis“, rašoma pareiškime.„Po 21 val. (ir Lietuvos laiku) vandens tiekimas mieste bus nutrauktas“, pabrėžiama pareiškime, kuriame priduriama, kad miesto apylinkėse vykstant susirėmimams sunku prognozuoti, kada vandens tiekimas galėtų būti atnaujintas. 
Prie Suchodilsko Ukrainos aviacija sunaikino sistemą „Grad“Luhansko srities Suchodilsko rajone Ukrainos aviacija sunaikino teroristų reaktyvinės ugnies sistemą „Grad“.Kaip skelbia UNIAN korespondentas, tai pranešė visuomeninės organizacijos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas.    Jo teigimu, šią informaciją jam perdavė vietos gyventojai, tapę įvykio liudininkais, taip pat patys kariškiai.  „Rugpjūčio 17 dieną 21 val. vietos laiku Suchodilsko miesto rajone Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lėktuvas sudavė smūgį teroristų pozicijoms. Per ataką buvo sunaikinta reaktyvinės ugnies sistema „Grad“, - teigė D. Snegiriovas.  Jis pridūrė, kad „teroristai atsakė ugnimi į lėktuvą iš zenitinių raketų komplekso „Pancir“, tačiau lėktuvas apšaudymo išvengė“. 
Lenkijos televizija parodė, kaip į Ukrainą vyksta Rusijos technika  Į Ukrainą vyksta ne tik Rusijos „humanitarinės pagalbos kolona“.Lenkijos žinių kanalo tvn24.pl žurnalistai tiesioginiame eteryje parodė, kaip sienos su Ukraina link juda Rusijos sunkioji technika, rašo unian.net.
Apšaudyti ir apvogti maisto produktus vežę sunkvežimiaiUkrainos žiniasklaida socialiniame tinkle „Twitter“ platina štai tokius vaizdus. Pranešama, kad Horlivkoje apšaudyti ir apiplėšti sunkvežimiai su maisto produktais.
Pagrobti Ukrainos karininkaiAntiteroristinės operacijos štabas praneša, esą pagrobti trys karininkai, derėjęsi su separatistais. 
Berlyne prasidėjo „kvadratinio stalo“ derybosUkrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai sekmadienį Berlyne pradėjo derybas dėl padėties pietryčių Ukrainoje bei prie sienos įstrigusio Rusijos „humanitarinės pagalbos“ konvojaus. Ukrainos ministras Pavlo Klimkinas šį renginį ironiškai vadino „kvadratinio stalo“ derybomis. Prieš derybų startą Vokietijos ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad vienas pagrindinių tikslų - užkirsti kelią tiesioginiam Ukrainos ir Rusijos pajėgų konfliktui. 
Mėginta iškasti S. Banderos kapąŠiurpus incidentas Vokietijoje, Miunchene. Vandalai išniekino čia palaidoto Ukrainos nacionalistų simbolio Stepano Banderos kapą ir netgi mėgino jį iškasti.
Kremlius neigia separatistų pareiškimusDonecko separatistai atvirai gyrėsi gaunantys ginkluotę iš Rusijos. Oficialusis Kremlius šią informaciją neigia. „Jokios ginkluotės separatistams neperdavėme“, - pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.
Rusijos vilkikai laukia prie sienosPirmieji 16 Rusijos sunkvežimių, gabenančių humanitarinę pagalbą, pasiekė Ukrainos sieną netoli Donecko. Apie tai skelbia žiniasklaidos priemonės. "New York Times" reporteris Andrew Rothas "Twitter" tinkle įdėjo atitinkamą nuotrauką, praneša agentūra "Reuters".Kada sunkvežimiai galės kirsti sieną, neaišku, gali būti - kad tik pirmadienį.Tarptautinis Raudonasis Kryžius "Twitter" paskyroje rašo: "Rusijos ir Ukrainos pasieniečiai susitarė patikrinti pirmąją Rusijos sunkvežimių grupę. Mes tai stebime". Organizacija, jos pačios duomenimis, dar laukia "saugumo garantijų" pagalbos kroviniams per Rusijos teritoriją gabenti. Raudonasis Kryžius turėtų lydėti vilkstinę. Kritiškas laikomas kelio ruožas iš Krasnodono į Luhanską. Šioje teritorijoje vyksta aršūs mūšiai.287 sunkvežimiai, Maskvos duomenimis, gabena 1 800 tonų pagalbos krovinį - maisto produktus, miegmaišius ir generatorius. Jie iš Maskvos į kelią leidosi rugpjūčio 12-ąją. Didžioji dalis sunkvežimių dabar stovi maždaug 30 km iki sienos.
Rytų Ukrainoje pasirodė Rusijos karinės technikos kolona Daugiau – čia. 
Grupė Rusijos pagalbos kolonai priklausančių sunkvežimių pajudėjo sienos su Ukraina linkMažiausiai 16 sunkvežimių, kurie priklauso didelei Rusijos humanitarinės pagalbos kolonai, išvažiavo iš stovėjimo aikštelės pietvakarių Rusijoje, kur jie laukė jau kelias dienas, ir pajudėjo sienos su Ukraina link, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.
Ukrainos pajėgos užėmė vieną Luhansko milicijos skyrių ir iškėlė nacionalinę vėliavąUkrainos vyriausybės pajėgos užėmė vieną milicijos skyrių ir iškėlė ant jo nacionalinę vėliavą rytiniame Luhansko mieste, esančiame netoli sienos su Rusija ir nuo balandžio kontroliuojamame promaskvietiškų separatistų, sekmadienį pranešė vienas kariškių atstovas.„Vakar po mūšio... gyvenamajame Luhansko rajone pajėgos perėmė Žovtnevio (rajono) milicijos skyrių ir iškėlė ant jo Ukrainos vėliavą“, - sakė Andrijus Lysenka, omenyje turėdamas miesto šiaurės rytuose esantį rajoną.A.Lysenka taip pat sakė žurnalistams, kad per pastarąją parą taip pat buvo pastebėta Rusijos karinių mašinų, įvažiuojančių į Ukrainos teritoriją iš kaimyninės šalies, įskaitant tris salvinės raketų ugnies kompleksus „Grad“.Be to, Ukrainos oro erdvę 10 kartų pažeidė Rusijos bepiločiai lėktuvai, pridūrė A. Lysenka.
Ukrainos pajėgos Suchodolske sunaikino daug maištininkų ir jų technikąAntiteroristinės operacijos pajėgos Ukrainos Suchodolsko rajone sunaikino daug teroristų ir jų karinę techniką. Tai pranešė visuomeninės organizacijos – pilietinės iniciatyvos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas, skelbia unian.net.Jo teigimu, šią informaciją jam suteikė įvykių liudininkais tapę vietos gyventojai bei patys kariškiai. „Šiąnakt antiteroristinės operacijos pajėgos smogė artilerijos smūgį į maištininkų pozicijas Suchodolsko rajone. Todėl buvo sunaikinta daug priešininko gyvosios jėgos ir technikos“, – tvirtino visuomeninės organizacijos – pilietinės iniciatyvos „Prava sprava“ vadovas D. Snegiriovas.
Rusijos humanitarinė vilkstinė pajudėjo Ukrainos linkSunkvežimių kolona su Donbaso gyventojams skirta humanitarine pagalba iš Rusijos ėmė judėti dviejų valstybių sienos link. Šią žiną savo puslapyje pranešė „Financial Times“ žurnalistė Courtney Weaver, skelbia unian.net.C. Waever socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė: „Naujausios žinios apie vilkstinę: šešiolika sunkvežimių pajudėjo iš aikštelės. Kalbama apie patikrinimo pradžią“.Kaip pranešė „Unian“, rugpjūčio 16 dieną Ukrainos socialinės politikos ministrė Liudmila Denisova pasirašė įsakymą dėl Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komiteto globojamo Rusijos krovinio pripažinimo humanitarine pagalba.„Remiantis Ukrainos įstatymo „Dėl humanitarinės pagalbos“ 4 ir 5 straipsniais, atsižvelgiant į Ukrainos prezidento Petro Porošenkos iniciatyvą dėl humanitarinės pagalbos gavimo vykdant Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komiteto globojamą tarptautinę humanitarinę misiją, pripažinti krovinį humanitariniu“, – teigiama dokumente.  Humanitarinio krovinio gavėjas – Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komiteto misija Ukrainoje. Krovinį Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komiteto atstovai pergabens per Donecko pasienio punktą. Priminsime, kad Rusija rugpjūčio 12 dieną į Ukrainą išsiuntė beveik tris šimtus pustuščių sunkvežimių su humanitarine pagalba.Rugpjūčio 14-osios vakare paaiškėjo, kad Rusijos vilkstinė su Donbaso gyventojams skirta humanitarine pagalba sustojo Rostovo srityje, likus 25 kilometrams iki sienos su Ukraina. Tarptautinis Raudonasis kryžius pareiškė, kad su vilkstine Rusijos teritorijoje užmezgė kontaktą ir bando gauto daugiau informacijos apie vežamo krovinio turinį.
Nerami naktis Ukrainoje: numuštas naikintuvas, Donecke - bombardavimaiPlačiau skaitykite čia.
Kijevas ir Maskva susitarė dėl humanitarinės kolonos važiavimo procedūrosPlačiau skaitykite čia. 
Donecke verda mūšiai, yra aukųŠeštadienį prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke užvirė aršūs mūšiai. Donecko miesto taryba praneša, jog šeštadienį per mūšius Donecke žuvo 4 civiliai žmonės. Taip pat pranešama apie sugriautus ar smarkiai apgadintus pastatus mažiausiai vienuolikoje miesto gatvių. 
Ukrainos saugumo pareigūnai: separatistai 18 d. trauksis iš DoneckoUkrainos pareigūnai skelbia, jog rugpjūčio 18 d. prorusiški separatistai ketina pasitraukti iš Donecko regiono. Apie tai šeštadienį paskelbė Ukrainos saugumo tarnybos atstovas spaudai Andrejus Lysenko. „Separatistai iš Donecko planuoja pasitraukti rugpjūčio 18 d. Kodėl pasirinkta būtent ši data, nežinoma“, - kalbėjo A. Lysenko. Ukrainos pareigūnų teigimu, separatistai iš gyventojų atiminėja automobilius ir persirengę civiliais gyventojais bando pravažiuoti pro patikros postus. 
Rengiamasi svarbiam sekmadienio susitikimuiPrancūzijos vyriausybės pranešime rašoma, kad sekmadienį Vokietijos sostinėje vyksiantis Kijevo, Maskvos, Berlyno ir Paryžiaus atstovų susitikimas gali būti pirmasis žingsnis į aukščiausio lygmens derybas dėl nesantaikos tarp Rusijos ir Ukrainos, skelbia „Reuters“.Šeštadienį Ukrainoje susidariusią padėtį aptarė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso. Po susitikimo Prancūzijos vadovas Maskvą paragino gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą, o Kijevui patarė „susilaikyti“ nuo kovinių veiksmų ir atnaujinti „politinį procesą“.„Abu pareigūnai pabrėžė susidariusios humanitarinės padėties rimtumą ir Rytų Ukrainos gyventojų poreikius, - rašoma Prancūzijos vyriausybės pranešime. - Prancūzija yra pasirengusi naujam viršūnių susitikimui, koks vyko Normandijoje. Prancūzijos, Vokietijos, Ukrainos ir Rusijos užsienio reikalų ministrų derybos sekmadienį galėtų būti pirmasis žingsnis tokio susitikimo link“.Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Frankas-Walteris Steinmeieris vokiečių "Bild am Sonntag" laikraščio korespondentams teigė su viltimi ir nekantrumu laukiantis sekmadienio susitikimo.„Tikiuosi pagaliau bus galima nutraukti šią smurtinę konfrontaciją ir pristatyti taip reikalingą humanitarinę pagalbą smurto paveiktiems Rytų Ukrainos gyventojams“, - sakė ministras.
Netoli sienos su Rusija - susirėmimaiUkrainos pajėgos ir prorusiški separatistai šeštadienį kovojo susirėmimuose netoli Rusijos sienos, bet nebuvo ženklų, kad konfliktas plėstųsi po Kijevo pareiškimo apie sunaikintą dalį karinės kolonos, kuri į Ukrainą įvažiavo iš Rusijos.Konfliktas šeštadienį grįžo prie modelio, kuris reiškėsi jau kelias savaites. Kijevas paskelbė, kad iš Rusijos gabenama karinė įranga, o sukilėliai sakė, kad atakavo Ukrainos pajėgas.„Reuters“ reporteris Donecke – viename iš dviejų separatistų bastionų Rytų Ukrainoje – pranešė, kad miesto centre girdėjosi sprogimai.Vėliau šeštadienį į Kijevą turi atvykti Suomijos prezidentas Sauli Niinisto, kuris turi susitikti su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir drauge su juo ieškoti suderėto sprendimo.Penktadienį S.Niinisto Pietų Rusijoje susitiko su Vladimiru Putinu ir vėliau kalbėjo apie paliaubų galimybę, bet kol kas neaišku, kaip tai galėtų būti pasiekta.
Kas lauktų Vakarų, jei Ukrainoje kiltų karas?Plačiau...
Separatistai iš Rusijos sulaukė pastiprinimoPlačiau skaitykite čia. 
Krymas nori Rusijos sankcijų maisto produktams išimties Krymas paprašė Maskvos suteikti jam išimtį dėl Rusijos sankcijų, kuriomis blokuojamas maisto produktų importas iš Ukrainos, penktadienį sakė šio regiono aukšto rango pareigūnas.Toks prašymas buvo perduotas Rusijos ministrams ketvirtadienį susirinkus aptarti problemų, su kuriomis Krymas susiduria penki mėnesiai po Maskvos įvykdyto atplėšimo nuo Ukrainos ir aneksijos, sakė Krymo žemės ūkio ministras Nikolajus Poliuškinas, kurį citavo vietos žiniasklaida.„Paprašėme Krymui taikyti išimtį dėl bendrų ekonominių sankcijų, kurias įvedė Rusija, atsižvelgiant į tai, kad mes išgyvename pereinamąjį laikotarpį ir vis dar esame kaip Siamo dvyniai su pagrindine Ukrainos teritorija, ypač dėl pieno ir pieno produktų“, – sakė N.Poliuškinas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA-Novosti“.Jis nurodė, kad Krymas nori išimčių dėl pieno ir pieno produktų, bulvių, jautienos, pomidorų ir grūdų importo iš Ukrainos.Rusija praėjusią savaitę uždraudė importuoti daugumą maisto produktų iš ES ir Jungtinių Valstijų – keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos numanomos paramos Ukrainos separatistams ir Krymo aneksijos.N.Poliuškinas sakė, kad Krymo valdžia sprendimo dėl išimčių tikisi jau pirmadienį.
Ukrainos užsienio reikalų ministras sekmadienį susitiks su S. Lavrovu Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas penktadienį sakė, kad Berlyne sekmadienį susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, drauge su Vokietijos ir Prancūzijos diplomatijos vadovais.„Sekmadienį būsiu Berlyne, susitikti su (Franku-Walteriu) Steinmeieriu, (Laurent‘u) Fabiusu Ir Lavrovu“, – „Twitter“ parašė P.Klimkinas.„Ar tai būtų kvadratinis stalas, ar apvalus, mums reikia pasikalbėti“, - pažymėjo jis.
JAV perspėja Maskvą dėl „pavojingų ir provokacinių“ veiksmų Ukrainoje Vašingtonas penktadienį paragino Maskvą užbaigti savo „kraštutinai pavojingus ir provokacinius“ veiksmus Ukrainoje po to, kai Kijevas pranešė sunaikinęs dalį į šalies teritoriją įvažiavusios Rusijos karinės kolonos.JAV nacionalinės saugumo tarybos atstovė spaudai Caitlin Hayden perspėjo, jog „Rusijos pastarųjų savaičių veiklos, skirtos destabilizuoti Ukrainą, eskalavimas yra "kraštutinai pavojingas ir provokacinis.“
A. Merkel ragina V. Putiną nebesiųsti ginklų į UkrainąVokietijos kanclerė Angela Merkel kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašydama padėti numalšinti Ukrainoje susidariusią krizę ir nutraukti ginklų ir kovotojų siuntimą į šią šalį, informuoja "Reuters"."Kanclerė išreiškė susirūpinimą Rytų Ukrainoje susidariusia padėtimi. Norėdama kuo greičiau paskelbti paliaubas, ji (A. Merkel, - ELTA) prezidentą (V. Putiną, - ELTA) paragino prisidėti prie krizės deeskalavimo ir paprašė nutraukti ginklų, kovotojų bei karinių patarėjų siuntimą į Ukrainą", - apie dviejų politikų pokalbį telefonu pranešė A. Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas.Vokietijos vadovė išreiškė viltį, kad iš Maskvos atvykęs Rusijos humanitarinis konvojus netrukus pasieks savo tikslą ir žmonių kančios bus nutrauktos.
Luhanske verda mūšiaiUNIAN praneša, jog Luhansko centre penktadienio vakarą vyksta rimti susirėmimai tarp vyriausybinių pajėgų ir separatistų. Vyksta pavieniai gatvių mūšiai, mieste aidi sprogimai. Panašūs pranešimai pasirodo ir kitose Ukrainos žiniasklaidos priemonėse. 
Britai „ant kilimėlio“ kviečia rusų ambasadoriųDidžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija pranešė iškvietusi Rusijos ambasadorių. Priežastis akivaizdi: reikalaujama pasiaiškinti dėl Rusijos technikos įvažiavimo į Ukrainą. 
Komunistų lyderis įtariamas perversmo organizavimuUNIAN skelbia, jog Kijevo prokuratūroje vyksta tyrimas dėl galimo bandymo Ukrainoje organizuoti valstybinį perversmą. Pagrindinė figūra šiame tyrime - Ukrainos komunistų lyderis Piotras Simonenka. Tyrimas pradėtas dar šių metų pradžioje, tačiau informacija apie jį žiniasklaidą pasiekė tik dabar. 
Ukrainiečiai trokšta pirmalaikių rinkimų72 proc. apklaustų Ukrainos gyventojų pasisako už pirmalaikius Aukščiausiosios Rados rinkimus, praneša UNIAN. 19 proc. respondentų tokios būtinybės nemato, dar 9 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu. 
Skelbiama, kad rusų karinė technika kirto Ukrainos sienąPlačiau...
Rusija sako kalbanti su Ukraina apie pagalbos kolonos siuntimą į Rytų UkrainąRusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį kalbėjosi apie Rusijos sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniais koloną, kuri važiuoja Rytų Ukrainos link, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija. Pasak jos, rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir ukrainiečių užsienio reikalų ministro Pavlo Klimkino telefoninis pokalbis buvo dalis „tęsiamų intensyvių kontaktų“ tarp Rusijos, Ukrainos ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK).
Separatistai: atsistatydina I. StrelkovasPagrindinis prorusiškų Rytų Ukrainos sukilėlių karinis lyderis Igoris Strelkovas ketvirtadienį atsistatydino, pranešė separatistų vadovybė. Plačiau...
Ukrainos armija atkirto sukilėlių kontroliuojamą Luhanską nuo Rusijos sienosUkrainos pajėgos ketvirtadienį visiškai apsupo sukilėlių bastioną Luhanską, atkirsdami paskutinį kelią, kuris šį miestą jungia su Rusijos siena, pranešė kariškių atstovas. Vyriausybinės pajėgos užėmė Novosvitlivkos kaimą, tuo „uždarydamos paskutinį kelią, jungiantį sukilėlių kontroliuojamą Luhanską ir kitą teritoriją, kurią kontroliuoja rusų samdiniai, ypač – Izvarynės sienos postą“, sakė saugumo atstovas Andrijus Lysenka. 
Rusijos humanitarinės misijos kolona sustojo netoli Ukrainos sienos. BBC korespondento duomenimis, konvojus sustojo 20 km nuo Rostovo srityje (Rusija) esančio Donecko miesto.
Donecko regione per tris dienas žuvo 74 žmonėsUkrainos karo draskomame Donecko regione per tris vyriausybės pajėgų ir sukilėlių kovotojų nuožmių susirėmimų dienas žuvo 74 civiliai gyventojai, ketvirtadienį pranešė vietos pareigūnai.„Per pastarąsias tris dienas žuvo 74 regiono gyventojai ir dar 116 buvo sužeista per susirėmimus“, – sakoma Donecko regiono sveikatos apsaugos vadovų pareiškime.
Ukrainos parlamentarai savo įsitikinimus gynė kumščiaisAudringi politiniai debatai Ukrainos Aukščiausiosios Rados vestibiulyje populistinės Radikaliosios partijos deputatui Olehui Liaško baigėsi smūgiu į galvą, skelbia "Reuters".Teigiama, kad O. Liaško, kalbėdamas apie Ukrainos rytuose vykstantį karinį konfliktą, asmeniškai įžeidė nepriklausomą Aukščiausiosios Rados narį Oleksandrą Ševčenką."Tik pažiūrėkite į šį pilvotą storulį, - pasijuokė O. Liaško. - Užuot vykę į Donbasą padėti mūsų vyrams, tokie žmonės eina į parlamentą ir kelia rankas balsuodami".Netrukus po šios replikos deputatas gavo smarkų O. Ševčenkos smūgį į galvą, po kurio vos nesusmuko.O. Liaško pastaruoju metu dažnai lankėsi separatistinių neramumų apimtuose Ukrainos regionuose, todėl nepriklausomo parlamentaro buvo apkaltintas konflikto išnaudojimu savo įvaizdžiui gerinti.Tai ne pirmas kartas, kuomet Radikaliosios partijos deputatas įsipainioja į muštines Ukrainos parlamente. 2011 m. O. Liaško susigrūmė su tuometiniu Aukščiausiosios Rados vicepirmininku Adamu Martyniuku. A. Martyniukas už tai neliko skolingas ir kito incidento metu mušeikai į veidą šliūkštelėjo stiklinę vandens.
Donecko centras pirmą kartą apšaudytas iš artilerijos pabūklų.Daugiau – čia.
Iš Kijevo į Ukrainos rytus išriedėjo kelios dešimtys sunkvežimių su humanitariniu kroviniu antiteroristinės operacijos zonoje atsidūrusių regionų gyventojams. Tai ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra UNIAN.Daugiau – čia.
Dar vienas Ukrainos separatistų lyderis paskelbė atsistatydinantis.Daugiau – čia.
Donecko srityje per apšaudymus žuvo vienas taikus gyventojas, 11 sužeistiDonecko srities Mospynės mieste per naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį vykusius apšaudymus žuvo vienas taikus vietos gyventojas, o dar 11 buvo sužeisti, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Tokią informaciją žurnalistams perdavė Donecko miesto tarybos atstovai spaudai.„Naktis iš rugpjūčio 13 į 14 dieną buvo itin nerami Mospynės miesto ir Budionovsko rajono gyventojams. Per apšaudymus Mospynės mieste žuvo vienas taikus gyventojas, o dar 11 žmonių patyrė įvairaus sunkumo sužalojimų“, - skelbiama pranešime.
Raudonasis Kryžius surengs derybas su Kijevu ir Maskva dėl humanitarinės kolonosTarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovas apsilankys Kijeve ir Maskvoje, kur dalyvaus derybose dėl Rusijos humanitarinės pagalbos nugabenimo į Ukrainos rytus, ketvirtadienį pranešė šios organizacijos atstovė.TRKK operacijų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovas Laurent'as Corbazas (Loranas Korbazas) per derybas pabrėš nepriklausomos agentūros „griežtai humanitarinį vaidmenį“ ir kad „pagalbos pristatymas neturėtų būti politizuojamas“, sakė atstovė Anastasija Isiuk.Numatoma, kad L.Corbazas išvyks iš Ženevos vėliau ketvirtadienį.„Klausimas dėl (pagalbos kolonos) sienos kirtimo procedūros ir muitinės patikrinimo dar turi būti išsiaiškintas tarp abiejų šalių“, – nurodė A.Isiuk.
Separatistai: mus intensyviai bombordavoPlačiau skaitykite čia. 
NATO vadovas: V. Putino ambicijos - ne vien UkrainaPlačiau - čia. 
Ukrainos centrinėse ir vakarinėse srityse – rusų provokatoriaiPlačiau skaitykite čia. 
Kijevas įvardijo sąlygas Rusijos pagalbos vilkstinei priimtiKijevas vis dėlto sutinka tam tikromis sąlygomis įsileisti į šalį Rusijos pagalbos vilkstinę. Luhanskui skirtas konvojus turi kirsti sieną perėjimo poste netoli miesto. Čia sunkvežimių krovinys būtų patikrintas Ukrainos pasieniečių ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnų, Kijeve pareiškė Ukrainos prezidento atstovas Sviatoslavas Zegolka, kurį cituoja agentūra AFP.Anot jo, tada vilktinė galėtų vykti per separatistų kontroliuojamą teritoriją. Luhanske pagalbos prekes išdalytų Raudonojo Kryžiaus darbuotojai.Maskva antradienį Ukrainos kryptimi nusiuntė 280 sunkvežimių. Tačiau iki šiol buvo neaišku, ar jie bus praleisti pro sieną, jei taip, tai kur ir kokiomis sąlygomis. Maskva tikina, kad pagalbos vilkstinės nusiuntimas yra suderintas su Kijevu. Tačiau Ukrainos vadovybė įsiuto dėl tokių teiginių ir grasino sunkvežimių neįsileisti.Rusijos duomenimis, automobiliuose, kurie pasienį turėtų pasiekti trečiadienio vakarą, yra maisto produktai, antklodės ir elektros generatoriai Luhansko gyventojams, kurie jau kelias savaites neturi elektros, vandens ir maisto. Tačiau Kijevas baiminasi, kad pagalba atiteks prorusiškiems separatistams.
Separatistas O. Carevas neigia žinią apie Strelkovą Separatistų judėjimo „Pietryčiai“ lyderis Olegas Carevas neigia pasklidusią informaciją apie Strelkovo sužeidimą. Apie tai jis paskelbė savo „Facebook“ paskyroje, praneša UNIAN.
Separatistai praneša, kad jų vadas Igoris Girkinas (Strelkovas) sunkiai sužeistas.Plačiau...
Donecko srityje teroristai sugriovė šimtus namųSkelbiama, kad Ukrainos Donecko srityje dėl teroristų veiksmų iš viso sunaikinta net 300 namų. Kaip skelbia UNIAN žurnalistai, tokią informaciją per spaudos konferenciją Kijeve perdavė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio centro vadovas Andrejus Lysenka. „Remiantis turima informacija, Donecko srityje sugriauta 300 namų: 42 daugiabučiai ir 258 privatūs namai. Be stogo virš galvos liko 480 šeimų, o tai daugiau nei tūkstantis žmonių“, - sakė A. Lysenka.
Ukraina siųs į Donbasą savo pagalbos vilkstinęNesiliaujant ginčui dėl Rusijos humanitarinės pagalbos Rytų Ukrainai vyriausybė Kijeve nusprendė į Donbasą nusiųsti savo pagalbos krovinį. Konvojus pajudės šį ketvirtadienį, trečiadienį Kijeve pareiškė įgaliotinė Rytų Ukrainai Irina Geraščenka. Detalės esą jau suderintos su Raudonuoju Kryžiumi. Rusija į Rytų Ukrainą pasiuntė 250 sunkvežimių su pagalbos prekėmis. Tačiau kol kas visiškai neaišku, ar jiems pavyks kirsti sieną.
Į Ukrainą važiuojanti rusų sunkvežimių kolona dėl nesutarimų įstrigo. Plačiau...
Sunkvežimių kolona pasidalino į dvi dalis, viena iš jų – su žmonėmis ir technika – išvyko Donecko kryptimi, pranešė buvęs Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Jevhenas Marčukas.Daugiau – čia.
JT: žuvusiųjų skaičius Ukrainoje per dvi savaites padvigubėjoKruvino konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje per dvi savaites žuvusių žmonių skaičius išaugo beveik dvigubai ir pasiekė 2 086, trečiadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių agentūra.Kaip nurodė JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės biuras, iš šių aukų mažiausiai 20 yra vaikai.Žmogaus teisių komisarės biuras pridūrė, kad žuvusiųjų skaičiaus kilimo nuo liepos 26 dienos, kai aukų buvo 1 129, iki rugpjūčio 10 dienos statistika turėtų būti vertinama kaip „labai konservatyvi.“JT duomenimis, iki birželio 18 dienos per kovas rytinėje Ukrainoje buvo žuvę 356 žmonės.Į šį skaičių įtraukti Ukrainos pajėgų kariai, civiliai gyventojai ir ginkluotų grupuočių nariai, sakoma organizacijos atstovės Cecile Pouilly elektroniniame laiške, kuriame nurodoma, kad „ypač civilių aukų skaičius“ faktiškai gali būti didesnis.Pasak C.Pouilly, taip yra dėl nutrūkusių komunikacijos linijų ir didelio pavojaus saugumui, dėl kurio gyventojai negauna medicininės pagalbos ir negali būti įskaičiuoti.„Pastaruoju metu akivaizdi (aukų skaičiaus) augimo tendencija“, – nurodė atstovė.Pasak jos, nuo balandžio vidurio per dieną vidutiniškai žūdavo daugiau nei 60 žmonių, tačiau tarp liepos 30 dienos ir rugpjūčio 5 dienos vidutinis žuvusiųjų skaičius šoktelėjo bent iki 70.Taip pat smarkiai - iki beveik 5 tūkst. išaugo sužeistųjų skaičius. Be to, mažiausiai 30 sužeistųjų buvo vaikai.JT duomenimis, liepos 26 dieną buvo 3 500 sužeistųjų.
Humanitarinė pagalba iš Rusijos, skirta Ukrainai, netikėtai nukreipta nuo Charkovo srities, skelbia ukrinform.ua.Daugiau – čia.
Ukrainos separatistų tvirtovė Doneckas intensyviai apšaudomas raketomisMažiausiai trys žmonės žuvo prorusiškų separatistų kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donecko mieste, vyriausybės pajėgoms suintensyvinus bombardavimą.Naujienų agentūros „The Associated Press“ žurnalistai trečiadienį pranešė matę du lavonus, gulinčius gatvėje Donecko pietvakariniame Petro rajone, praėjus 11 valandų po apšaudymo raketomis. Miesto tarybos pranešime nurodoma, kad žuvo iš viso trys žmonės.Gyventojai pasakojo, kad artilerijos sviediniai ir raketos krito apie dvi valandas. Į vieną daugiaaukštį namą buvo pataikyta apie penkis kartus.Miesto valdžios pareigūnai nurodė, kad bombardavimas apgadino 10 gyvenamųjų pastatų ir vieną ligoninę.Vyriausybės pajėgos apsupo Donecką ir jo apylinkėse esančias separatistų tvirtoves, mėgindamos numalšinti prorusiškų jėgų sukilimą Rytų Ukrainoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai. Jos vengia susirėmimų gatvėse, bombarduodamos sukilėlių pozicijas raketų salvėmis, kurios dažnai būna netaiklios.Didelė Donecko dalis yra likusi be elektros ir dujų.
Ukraina: jokios Rusijos „humanitarinės pagalbos“ neįsileisimePlačiau skaitykite čia. 
Ukrainos rytuose prorusiški separatistai, trečiadienį paryčiais surengę pasalą, nukovė 12 nacionalistų kovotojų ir dar kažkiek jų sučiupo, atakavę jų autobusą, pranešė nacionalistų judėjimo atstovas.Daugiau – čia.
Humanitarinės pagalbos krovinyje, kurį iš Rusijos veža automobilių kolona, paslėpta įranga ugnies sistemoms „Grad“.Tokią informaciją UNIAN žurnalistams suteikė visuomeninės organizacijos Pilietinė iniciatyva „Prava Strava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas. Anot aktyvisto, apie tai jį informavo šaltiniai, artimi „Luhansko liaudies respublikai“.Daugiau – čia.
Socialinių interneto tinklų vartotojai nusprendė savarankiškai išsiaiškinti, kas iš tiesų gabenama „humanitarinio konvojaus“ sunkvežimiuose.Daugiau – čia.
Naktį iš antradienio į trečiadienį beveik trijų kilometrų sunkvežimių kolona iš Pamaskvės Naro Fominsko miesto įvažiavo į Voronežą.Daugiau – čia.
S. Lavrovas: kroviniai nebus perkraunamiRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad atsisakyta minties perkrauti humanitarinės pagalbos krovinius iš Kamazų į Ukrainos transportą kertant sieną, praneša BBC.
Raudonasis Kryžius gavo informacijos iš Rusijos apie krovinįHumanitarinės pagalbos tiekimą į Rytų Ukrainą prižiūrintis Raudonasis Kryžius skelbia, kad galiausiai gavo informacijos iš Rusijos, ką ši šalis siunčia kroviniuose. Tačiau informacija dar nepakankamai detali, laukiama jos patikslinimo, skelbia UNIAN. Atsakydamas į klausimą, ar jau žinoma, kada Rusijos vilkstinė pasieks Ukrainos sieną,  Raudonojo Kryžiaus atstovas Andre Loerschas pažymėjo, kad „tikslios informacijos apie tai nėra“. 
A. Lysenka: Makijivkoje separatistai masiškai grobia žmones ir reikalauja už juos išpirkos  Ukrainos Makijivkos mieste separatistai pagrobė 34 žmones ir už jų išlaisvinimą reikalauja po 3 tūkst. grivinų (600 litų), skelbia UNIAN, remiantis Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovu spaudai Andrejumi Lysenka.   „Gyvenamajame Makijivkos rajone teroristai masiškai grobia žmones ir laiko juos buvusios Ukrainos kovos su nusikalstamumu valdybos pastato rūsyje“, - sakė jis.    „Šiuo metu ten laikomi 34 žmonės. Už jų išlaisvinimą reikalaujama po 3 tūkst. grivinų“, - nurodė A. Lysenka.    
P. Porošenko džiūgauja, kad išlaisvintas Uglegorskas Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgos išlaisvino dar vieną miestą Rytų Ukrainoje - Uglegorską, esantį Donecko srityje. Tai "Twitter" paskelbė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka: „Šiandien mūsų kariuomenė išvadavo nuo teroristų Uglegorską. Šlovė Ukrainai!"
ATO pajėgos skelbia išlaisvinusios nuo separatistų tris miestelius  Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgos, tarp kurių buvo trys specialiosios paskirties batalionai, išlaisvino tris miestelius – Pervomaiską, Kamyševachą ir Kalinovą, praneša ATO spaudos centras.    „Išlaisvintoje teritorijoje buvo nukenksminta Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiosios paskirties grupė ir apie 30 teroristų“, - pranešė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka.  „Horlivkos rajone sėkmingai atlikta operacija leido Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms įsitvirtinti pozicijose, atkertant teroristus nuo pagrindinių teroristinės organizacijos DLR pajėgų. ATO pajėgos ruošiasi puolimo veiksmams Donecko, Luhansko, Horlivkos, Pervomaisko, taip pt Ilovaisko rajonuose. Tuo pačiu metu ginkluotųjų pajėgų aviacija ir artilerija neutralizavo teroristų grupes, turėjusias sustiprinti teroristų gynybą Šachtarsko, Torezo ir Snižnės rajonuose. Tarp Horlivkos ir Jasynuvatos sunaikintas automobilis su trimis teroristais, vežusiais didelį kiekį ginklų ir sprogmenų“, - skelbiama pranešime.    ATO spaudos centras taip pat nurodo, kad dėl ukrainiečių puolimo šalies rytuose paaštrėjo konfliktai tarp pačių separatistų gaujų – jos konfliktuoja dėl ginklų, šaudmenų, ryšio priemonių ir maisto atsargų trūkumo. „Donecko srityje grupuotės „Oplot“ teroristai, vadovaujami vadeivos Toro, apšaudė „Liaudies išlaisvinimo judėjimo“, kuriam vadovauja Greka, automobilių koloną“, - pažymima pranešime.
Rusija tikina susitarusi su Kijevu dėl pagalbos kolonos sienos kirtimo perėjosRusija antradienį tvirtino, kad Rytų Ukrainai skirtos humanitarinės pagalbos kolonos maršrutas buvo suderintas su Kijevu ir kad koloną pasitiks Raudonasis Kryžius, kai ji kirs sieną.„Perdavimas įvyks Rusijos ir Ukrainos sutartoje sienos perėjoje“ netoli Rusijos Šebekino miesto, sakoma užsienio reikalų ministerijos pareiškime.„Kirtusi Rusijos ir Ukrainos sieną kolona toliau bus prižiūrima Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto“, – nurodoma jame.„Rusija iš Ukrainos tikisi maksimalaus bendradarbiavimo, užtikrinant humanitarinės pagalbos perdavimo Donecko ir Luhansko regionų gyventojams saugumą“, – pareiškė ministerijaTuo tarpu Belgorodo regiono, kuriam priklauso Šebekinas, administracijos atstovė naujienų agentūrai sakė neturinti jokių žinių apie pagalbos siuntą.Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad Voronežo regione sunkvežimiai greičiausiai praleis naktį, o trečiadienį tęs savo kelionę.Elektros generatorių, grūdų, mėsos konservų, pieno produktų, vandens, kūdikių maisto, medikamentų ir kitokių būtiniausių produktų siuntą gabena 262 kroviniai automobiliai, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.
Rusija pradėjo tyrimą dėl žurnalisto „pagrobimo“ UkrainojeMaskva antradienį pradėjo tyrimą dėl rytinėje Ukrainoje praėjusią savaitę dingusio rusų žurnalisto „pagrobimo“.Andrejus Steninas dirbo Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ fotografu Ukrainoje, tačiau nuo rugpjūčio 5 dienos su juo nepavyksta susisiekti, sakoma tyrimą atliekančio komiteto pareiškime.Pareigūnai „imasi priemonių, kad nustatytų Andrejaus Stenino ir kartu su juo pagrobtų žmonių buvimo vietą“, nurodoma jame.A.Steninas dirbo įvairiose konfliktų zonose, tarp jų Libijoje ir Sirijoje, o pastaruoju metu daug laiko praleido rytinėje Ukrainoje, kur per šalies vyriausybės pajėgų ir prorusiškų kovotojų susirėmimus žuvo daugiau nei 1 300 žmonių.Tarptautinė žurnalistų federacija išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl A.Stenino būklės.„Jis yra žurnalistas, o ne karys, todėl turi teisę laisvai judėti ir skleisti teisingą informaciją be bauginimų, smurto ar suėmimo grėsmės“, – sakoma pirmadienį paskelbtame pareiškime.Rusijos naujienų kanalas „Rossiya 24“ ekrano kampe skelbia A.Stenino nuotrauką su nuoroda #freeAndrew.Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad A.Steninas „gali būti tyčinio išpuolio auka“ ir pareikalavo, kad Kijevas „dėtų visas pastangas“ jį surasti ir išlaisvinti.Rytų Ukrainoje pastaraisiais mėnesiais jau žuvo keli žurnalistai ir dar daug jų sulaikė Ukrainos kariai ir prorusiški kovotojai.
Rusijos humanitarinę pagalbą į rytinę Ukrainą gabenančios kolonos krovinys turi būti kruopščiai patikrintas, siekiant įsitikinti, kad jis nėra skirtas politiniams tikslams, antradienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) humanitarinės pagalbos vadovė.Daugiau – čia.
Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas sunerimęs dėl Rusijos, kuri rugpjūčio 11 dieną sutiko šiai tarptautinei organizacijai perduoti humanitarinę pagalbą Donbaso žmonėms, veiksmų.Daugiau – čia.
Prancūzijos vadovui kelia nerimą „vienašališka“ Rusijos misija UkrainojePrancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui pareiškė jaučiantis „didžiulį susirūpinimą“ dėl galimos „vienašališkos“ Maskvos misijos Ukrainoje.„Prezidentas pabrėžė didžiulį susirūpinimą, kurį sukėlė vienašališkos Rusijos misijos Ukrainos teritorijoje galimybė“, – sakoma F.Hollande'o buiro pranešime, paskelbtame po Prancūzijos lyderio pokalbio telefonu su V.Putinu.F.Hollande'as sakė, kad humanitarinė operacija Ukrainos teritorijoje „galėtų vykti tik tuo atveju, jeigu Ukrainos nacionalinės institucijos duotų savo sutikimą – tiek dėl misijos formato, tiek dėl to, kaip ji turėtų būti vykdoma“.„Ji turi būti vykdoma daugiašaliu pagrindu ir prižiūrint Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui“, – pridūrė Eliziejaus rūmai.Rusija antradienį pasiuntė 280 sunkvežimių koloną su „humanitariniu kroviniu“ į konflikto krečiamą Rytų Ukrainą. Vakarų šalys būgštauja, kad ši misija gali būti panaudota kaip priedanga slapta suteikti pagalbą ten veikiantiems prorusiškiems separatistams.Kiek anksčiau antradienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas pareiškė: „Turime būti itin atsargūs, nes tai gali būti priedanga, leisianti rusams įsikurti netoli Donecko ir Luhansko bei paskelbti apie įvykusį faktą“.
Ukrainos saugumo atstovas antradienį pareiškė, kad Rusijos humanitarinės pagalbos kolona, siunčiama į Rytų Ukrainą, nebus įleista į šalies teritoriją.Daugiau – čia.
Rusijos humanitarinės pagalbos koloną Ukrainoje lydės ESBO atstovaiDidelę humanitarinės pagalbos siuntą sunkvežimių kolona, antradienį išvažiavusi iš Rusijos į pilietinio karo krečiamą rytų Ukrainą, bus lydima Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų, kai atvyks į Ukrainos teritoriją, nurodė šiam procesui tarpininkaujantis buvęs lyderis.Buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad Rusijos siunčiamas krovinys, taip pat pagalbos siuntos iš Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos (ES), bus gabenamos prižiūrint Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (TRKK) ir lydimos ESBO atstovų per šiaurės rytų Ukrainą į Luhansko miestą.
Buvęs Kremliaus patarėjas: V. Putino „taikdariai“ – vienas iš užgrobimo etapųPlačiau skaitykite čia. 
Rusijos pagalbos Ukrainai kolona gali būti „priedanga“ įsiveržimui, sako PrancūzijaPrancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas antradienį pareiškė, kad 280 Rusijos sunkvežimių kolona, važiuojanti į rytų Ukrainą, gali būti Maskvos mėginimas sukurti pagrindą įkurti nuolatinį kontingentą kaimyninėje šalyje.„Turime būti itin atsargūs, nes tai gali būti priedanga rusams įsikurti netoli Luhansko ir Donecko bei pareikšti mums apie įvykusį faktą, – jis sakė radijui „France Info“. – Tos (kolonos pasiuntinmas) bus įmanomas ir pateisinamas, jeigu jam leidimą duos Raudonasis Kryžius.“L.Fabiusas nurodė, jog tokios misijos „įmanomos tik sutikus šaliai, į kurią siunti pagalbą, ir padedant Raudonajam Kryžiui“.„Šis klausimas, žinoma, dar neišspręstas“, – pridūrė L.Fabiusas.Jis pabrėžė, kad bet kokia pagalbos operacija „įmanoma ir pateisinama tik (tuo atveju), jei Raudonasis Kryžius duos savo sutikimą, jeigu aplink (misiją) nebus jokių karinių pajėgų, jei bus ne tik rusai, bet ir kitos šalys, ir jei Ukraina sutiks“.„Šiuo konkrečiu momentu taip nėra“, – sakė jis antradienį ryte ir pridūrė, kad kolonoms „neturėtų būti leista pravažiuoti“, jeigu šios sąlygos nebus įvykdytos, bet nepatikslino, kaip jos būtų sustabdytos.Maždaug 280 sunkvežimių su 2-iem tūkst. t humanitarinių krovinių jau važiuoja prie Ukrainos sienos, antradienį naujienų agentūrai „Ria Novosti“ sakė vienas Maskvos regiono pareigūnas.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pareikalavo, kad atsakingieji už Malaizijos keleivinio lainerio numušimą virš rytų Ukrainos būtų patraukti atsakomybėn.„Patvirtiname Australijai ir pasauliui, kad absoliučiai reikalaujame teisingumo už tą protu nesuvokiamą nusikaltimą ... Mes kartu pasirūpinsime, kad tai būtų padaryta“, – jis sakė Sidnėjuje.Daugiau – čia.
Nyderlanduose apsilankęs Australijos premjeras Tony Abbottas 298 gyvybes nusinešusią "Malaysia Airlines" aviakatastrofą pavadino masine žmogžudyste, skelbia "Associated Press".Daugiau – čia.
Iš Rusijos į Ukrainą pasiųsta 280 sunkvežimiųPlačiau skaitykite čia.
Ukraina sutiko su Raudojo Kryžiaus vadovaujama humanitarinės pagalbos misijaPalbos operacija, kuri būtų įgyvendinama kartu su Rusija, Europos Sąjunga ir kitais tarptautiniais partneriais ir kuria būtų siekiama padėti žmonėms prorusiškų separatistų kontroliuojamame Luhansko mieste.Prezidento Petro Porošenkos biuro pirmadienį išplatintame pranešime nurodoma, kad šiam planui pritarė ir JAV prezidentas Barackas Obama.„JAV prezidentas išreiškė paramą Ukrainos prezidento veiksmams, tarp jų ir Ukrainos prezidento iniciatyvai dėl tarptautinės humanitarinės misijos Luhanskui, kuriai vadovautų Raudonasis Kryžius ir kurioje dalyvautų ES, Rusija, Vokietija ir kiti partneriai“, - sakoma pranešime, išplatintame po pirmadienį vykusio B.Obamos ir P.Porošenkos telefoninio pokalbio.„Obama patvirtino JAV ketinimą aktyviai dalyvauti tarptautinėje humanitarinėje misijoje“, - pažymima   jame.Kremlius anksčiau dieną pranešė, kad Rusija siųs humanitarinės pagalbos konvojų į Ukrainą bendradarbiaudama su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu. Maskvos pranešime nebuvo nurodyta, kada tiksliai rengiamasi siųsti šį konvojų.
EK pirmininkas perspėjo V. Putiną nesiimti karinių veiksmų UkrainojeEuropos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pirmadienį telefonu perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną susilaikyti nuo karinės intervencijos į Ukrainą, pranešė Europos Komisija. „Pirmininkas Barroso perspėjo dėl bet kokių vienašališkų karinių veiksmų Ukrainoje, bet kokiu pretekstu, įskaitant ir humanitarinį“, – sakoma EK pareiškime.
Paskelbta ATO pajėgų ir separatistų mūšio Ilovaisko prieigose vaizdo medžiaga „Donbass“, „Azov“, „Šachtersk“ ir „Pravyj sektor“ batalionai nesugebėjo įveikti separatistų gynybos Ilovaisko prieigose, skelbia UNIAN. Per pasipriešinimą žuvo šeši kovotojai savanoriai, daugiau nei dešimt buvo sužeisti. Tolesniam puolimui neužteko pajėgų, todėl batalionai atsitraukė, praneša „Radio Svoboda“. Kaip pranešė UNIAN, vykdydama žvalgybą, ATO pajėgų grupė   pateko į pasalą Ilovaisko rajone. Vaizdo įrašą rasite  ČIA.
Ukraina: Rusija pasienyje sutelkė 45 tūkst. karių kontingentąRusija yra sutelkusi 45 tūkst. karių kontingentą Ukrainos pasienyje, taip pat sunkiosios technikos, tarp jų tankų, raketinių sistemų, karo lėktuvų ir kovinių sraigtasparnių, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka.„Iki šios dienos 11 valandos maždaug 45 tūkst. Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų ir vidaus pajėgų karių buvo pasienio rajone“, – sakė A.Lysenka spaudos konferencijoje.Pasak jo, karių pastiprinimui sutelkta 160 tankų, 1 360 šarvuočių, 390 artilerijos sistemų, iki 150 raketų „Grad“ sistemų, 192 naikintuvai ir 137 koviniai sraigtasparniai.
Olandų tyrėjai pirmą ataskaitą dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos Ukrainoje planuoja po kelių savaičiųOlandų tyrėjai pirmadienį sakė, kad tikisi „po kelių savaičių“ paskelbti pradinę ataskaitą dėl to, kas Ukrainoje numušė Malaizijos lėktuvą, kuriame buvę 298 žmonės žuvo.Tuo „Malaysia Airlines“ lėktuvu skrido 193 Nyderlandų piliečiai, kai jis liepos 17 dieną sprogo virš konflikto draskomos Rytų Ukrainos, ir olandų pareigūnai yra atsakingi už aukų identifikavimą bei katastrofos priežasčių tyrimą.Vakarai kaltino prorusiškus separatistus numušus lėktuvą raketa, gauta iš Rusijos. Maskva dėl lėktuvo numušimo apkaltino Ukrainą.„Turime pakankamai informacijos, kad sukompiliuotume preliminarią ataskaitą“, – sakė Olandijos saugos komisijos (OVV) atstovas Wimas van der Weegenas.„Mes tikimės, kad ji bus parengta po kelių savaičių“, – sakė jis AFP, paskelbdamas, kad tarptautiniai tyrėjai jau grįžo į Nyderlandus, taip ir neaplankę lėktuvo katastrofos vietos.„Kad išanalizuotume informaciją ... nėra būtina likti Ukrainoje“, – sakė W.van der Weegenas, kuris pridūrė, kad dabar komanda dirbs Hagoje.
Rusija nesiims vienašališkos intervencijos į UkrainąRusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peškovas teigia, kad Maskva humanitarinę pagalbą Ukrainai teiks, tik jei visos į konfliktą įsivėlusios šalys pritars tokiam sprendimui, informuoja "Reuters".Ukraina pastaruoju metu vis labiau baiminasi, kad "humanitarine misija" prisidengusi Rusija gali įvesti savo karius į Donecko ir Luhansko regionus. Vakarų šalių atstovai anksčiau teigė, kad bet kokia vienašališka Rusijos "misija" Ukrainoje bus laikoma invazija į užsienio šalį.Suomijos užsienio reikalų ministro Erkio Tuomiojos (Erkki Tuomioja) nuomone, humanitarinė padėtis Rytų Ukrainoje nėra katastrofiška, tačiau bet kokia reali tarptautinė humanitarinė pagalba vietos gyventojams būtų sveikintina."Situacija regione negali būti laikoma katastrofine, kaip kad Gazos Ruože ar Irake. Tačiau ji gana sudėtinga", - ministro žodžius cituoja ITAR-TASS.
Ukrainos vyriausybė separatistų užimtų Donecko ir Luhansko miesto gyventojus ragina evakuotis ir įspėja apie artėjantį "galutinį" puolimą, skelbia "Ukrinform".Daugiau – čia.
Luhanske jau devynias dienas nėra elektros energijos ir vandens, nuolat griaudėja sprogimai.Daugiau – čia.
Kijevas: Rusija toliau siunčia ginklus ir kovotojus į Ukrainos rytusPlačiau skaitykite čia. 
Donecke sviedinys pataikė į koloniją, vienas kalinys žuvo, 18 sužeistų.Daugiau – čia.
Teroristai minosvaidžiais apšaudė greitosios pagalbos automobilį, yra aukųTeroristai ir toliau šaudo į Ukrainos kariuomenės pozicijas. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas „Facebook“ rašo, kad šaudoma į keletą pozicijų, skelbia unian.net.„Iš Rusijos pusės artilerija apšaudyti kontrolės postai Makarovo ir Kamyšnojės gyvenvietėse, taip pat du kartus – Ukrainos pajėgų pozicijos pasienio zonoje. Ukrainos pajėgos nuostolių nepatyrė“, - pažymi D. Tymčukas.Jis taip pat pranešė, kad evakuojant sužeistuosius iš kontrolės posto antiteroristinės operacijos zonoje minosvaidžiais buvo apšaudytas greitosios pagalbos automobilis. Pirminiais duomenimis, yra aukų. Taip pat apšaudytos antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijos Stukalovo Balkos gyvenvietėje. Minosvaidžiais šaudyta visą valandą.Du kartus BM-21 „Grad“ apšaudė Luhansko oro uostą. Kariai nenukentėjo, sugadinti trys technikos vienetai.Minosvaidžiais apšaudyta Peski gyvenvietė. Praėjus trims valandoms po apšaudymo tas pačias pozicijas atakavo teroristinė grupuotė. Puolimas buvo atremtas, rašo D. Tymčukas.
Rusijos „Grad“ visiškai sunaikino Donecke esantį Stepanovkos kaimąPer apšaudymus iš Rusijos teritorijos visiškai sunaikintas Donecko srityje esantis Stepanovkos kaimas, skelbia unian.net.Ši žinia paskelbta antiteroristinės operacijos spaudos tarnybos „Facebook“ puslapyje.„Kadaise klestėjusią gyvenvietę, kurioje gyveno daugiau kaip tūkstantis gyventojų, kur skambėjo vaikų juokas, buvo švenčiamos vestuvės, dabar visiškai sunaikino BM-21 „Grad“ salvės. Rusijos raketos taikliai pataikė į taikių ukrainiečių namus, griaudamos ne tik namus, bet ir žmonių svajones bei likimus“, - teigiama pranešime.
Ukrainos pajėgos ruošiasi paskutiniam sukilėlių tvirtovės Donecko atkovojimo etapui.Daugiau – čia.
Separatistai apšaudo Ukrainos pajėgas ir gyvenvietes, yra aukų.Daugiau – čia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.