aA
Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis antradienį parėmė nelabai sklandžią Prancūzijos prezidento Jacques'o Chirac'o kampaniją, kurios metu prancūzai raginami per kitą mėnesį įvyksiantį referendumą balsuoti už Europos Sąjungos (ES) konstituciją. Abu artimi sąjungininkai savo pritarimą konstitucijai išreiškė po susitikimo Paryžiuje, kuris įvyko prieš bendrą prancūzų ir vokiečių vyriausybių susitikimą, skirtą silpnai abiejų šalių ekonomikos būklei.
Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis pirmadienį Vokietijos Blombergo mieste neoficialiai susitiko su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu
Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis pirmadienį Vokietijos Blombergo mieste neoficialiai susitiko su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu.
© EPA-ELTA
Būtent šis klausimas labiausiai jaudina Prancūzijos rinkėjus.

"Prancūzija ir Vokietija vėl patvirtina savo įsitikinimą, kad šios konstitucinės sutarties įsigaliojimas bus svarbus žingsnis įtvirtinant Europos reikšmę tarptautinėje arenoje ir sustiprins jos gebėjimą veikti dėl taikos ir pasaulio saugumo", - sakoma bendrame lyderių pareiškime.

"Mūsų šalys sveikina tai, kad pirmą kartą Europos Sąjungos istorijoje bendras narių likimas įgauna pavidalą konstitucijoje", - pažymėjo Prancūzijos ir Vokietijos vadovai.

ES šalių lyderiams vis didesnį susirūpinimą kelia tai, kad Bendriją gali ištikti politikos krizė, jeigu prancūzai atsisakys priimti konstituciją.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad Prancūzija gegužės 29 dieną gali nepriimti ES pagrindinio įstatymo, kuris, kaip manoma, palengvins sprendimų priėmimo tvarką Bendrijoje, pernai gegužę padidėjusioje iki 25 valstybių. Kad konstitucija būtų priimta, jai turi pritarti visos 25 Bendrijos šalys.

Europos Sąjungos ekonomikos ir pinigų reikalų komisaras Joaquinas Almunia pirmadienį pažymėjo, kad per Prancūzijoje ir Nyderlanduose įvyksiančius plebiscitus ant kortos bus pastatyta ES ateitis. Olandai balsuos birželio 1 dieną.

Savo ruožtu Vokietijos ekonomikos instituto DIW vadovas Klausas Zimmermanas, atvykęs į Paryžių rengti bendros abiejų šalių ministrų kabinetų sesijos, pareiškė, kad jeigu Prancūzija atsisakys (priimti konstituciją), tai atblokš atgal susivienijusios Europos raidą. "Jeigu tokia šalis, kaip Prancūzija, nesutiks, tai turės liūdnų padarinių tolesnei eurointegracijai, - sakė K.Zimmermanas žurnalistams. - Ji sulėtės, ir mes galbūt prarasime ne kelerius metus, o visą dešimtmetį".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.