aA
Dėl karo Ukrainoje ir Rusijos įvestų ekonominių sankcijų kaistanti situacija Europoje didina ir politinių dėlionių dėl aukščiausių Europos Sąjungos (ES) institucijų postų intrigą.
R. Sikorskiui - Lietuvos parlamentarų liaupsės
© AFP/Scanpix

Neaišku, kas užims ES užsienio politikos vadovo postą, jis dabar tampa „karščiausias“. Lietuvos politikai ir politologai sutaria, kad Lietuvos užsienio politikos principams bei dvasiai, atmetus buvusius akibrokštus, artimesnis nei Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini būtų kaimyninės Lenkijos užsienio reikalų žinybos vadovas Radoslawas Sikorskis, rašo „Lietuvos žinios“. 

Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Matant, kaip klostosi situacija Ukrainoje, R. Sikorskio, turinčio įdirbį, supratimą, energijos ir aktyvumo, kandidatūra yra gersnė“,-  sakė Seimo narys Gediminas Kirkilas

Europarlamentaras liberalas Petras Auštrevičius neslėpė labiau esąs R. Sikorskio šalininkas. „Manau, kad ateinančių penkerių metų laikotarpiu, o gal ir ilgiau, santykiai su Rusija ES bus vieni sunkiausių. Reikės ieškoti išėjimo iš krizės kelių bei sugyvenimo formulės, modeliuoti naujus santykius. Griežta R. Sikorskio pozicija gali pakišti jam koją. Bet, manau, bus ir daugiau kandidatų“.

R. Sikorskiui - Lietuvos parlamentarų liaupsės
© DELFI / Kiril Čachovskij

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko teigimu, „Italijos vyriausybei F. Mogherini kandidatūros atsiėmimas reikštų politinį pralaimėjimą šalies vidaus politikoje“.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.