aA
Visame pasaulyje žinomas aktorius Robinas Williamsas mirė pirmadienį savo namuose, Šiaurinėje Kalifornijoje. Antradienį policija patvirtino, kad įžymybė nusižudė.
Robinas Williamsas
Robinas Williamsas
© Vida Press

Surengtoje spaudos konferencijoje Marino apygardos šerifo atstovas Keithas Boydas patvirtino, kad nuo depresijos besigydęs R. Williamsas nusižudė. Ar jis buvo apsvaigęs, paaiškės tik po išsamesnio tyrimo.

Informaciją apie mirtį pirmadienio vakarą patvirtino policijos pareigūnas - rašo CNN. R. Williamsui buvo 63 metai. Koronerio tyrėjai įtaria, jog tai buvo savižudybė.

Nors tyrimas tebevyksta, Marino apygardos šerifo biuras nurodė, kad savižudybė atrodo labiausiai tikėtina 63 metų „Oskaro“ laureato, kuris kentėjo dėl gilios depresijos, mirties priežastis.

„Jo gyvenimas baigėsi dėl uždusimo pasikorus“, – sakė policijos leitenantas Keithas Boydas, apygardos koronerio pavaduotojas.

Tuo tarpu iš viso pasaulio sklido pagarbos pareiškimai R.Williamsui, kuris laikomas vienu iš talentingiausių savo kartos komiškų vaidmenų atlikėjų.

R.Williamsas buvo rastas pirmadienį savo asmeninės asistentės „sėdimoje padėtyje, nereaguojantis“.

„Pono Williamso (kūnas) tuo metu palietus buvo vėsus; pasireiškė pomirtinis kūno sustingimas“, – K.Boydas sakė žurnalistams, pridūręs, kad R.Williamso kairiojo riešo vidinėje pusėje buvo paviršinių žaizdelių.

K.Boydas nesutiko atsakyti, ar buvo rastas atsisveikinimo laiškas, tačiau nurodė, kad tiriamas rastas kišeninis peiliukas, ant kurio ašmenų buvo išdžiūvusio kraujo žymių.

Pareigūnas taip pridūrė, kad galutinė mirties priežastis bus paskelbta tik atlikus toksikologinius tyrimus.

R.Williamą, vaidinusį populiariuose filmuose, tokiuose kaip „Gerasis Vilas Hantingas“ (Good Will Hunting), „Labas rytas, Vietname“ (Good Morning Vietnam) ir „Ponia Dautfajė“ (Mrs Doubtfire), paskutinioji gyvą matė jo žmona Susan Schneider (Siuzan Šneider), prieš nueidama miegoti sekmadienio vakarą, sakė K.Boydas.

Pirmadienį ji išėjo iš namų, manydama, kad vyras tebemiega atskirame kambaryje jų name Tiburono miestelyje, esančiame į šiaurę nuo San Fransisko.

R.Williamsas buvo rastas negyvas savo asmeninės asistentės, kuri įėjo į tą kambarį, „nesulaukusi atsakymo, kai pabeldė miegamojo duris“, nurodė K.Boydas.

Pirmoji gelbėtojų brigada atvyko į rezidenciją su ispaniško stiliaus vartais pirmadienį apie vidurdienį vietos (20 val. Lietuvos) laiku, kai „susijaudinęs“ asmuo, kurio K.Boydas neįvardijo, paskambino pagalbos telefonu.

Jo atstovė spaudai Mara Buxbaum patvirtino, kad aktorius mirė pirmadienio rytą.

„Jis sirgo sunkia depresija. Tai tragiška ir netikėta netektis. Jo šeima prašo gerbti jų privatumą šiuo nepaprastai sunkiu laikotarpiu“, - CNN televizijai sakė M. Buxbaum.

Teigiama, jog apie 11 val. 55 min vietos laiku policija gavo pranešimą apie tai, jog Tiburno mieste, savo namuose, rastas nekvėpuojantis vyras be gyvybės ženklų. Į įvykio vietą atskubėję medikai ir policija konstatavo aktoriaus R. Williamso mirtį.

Marino apygardos šerifo departamento pareiškime sakoma, kad R. Williamso mirtis atrodo kaip „savižudybė dėl uždusimo“.

Sielvartaujanti žmona Susan Schneider paragino milijonus velionio gerbėjų prisiminti jo genijų juokinti.

„Šį rytą netekau savo vyro ir geriausio draugo, o pasaulis neteko vieno mylimiausių savo artistų ir nuostabių žmonių“, – sakė S.Schneider, trečioji aktoriaus žmona. Jiedu susituokė 2011 metais.

„Esu visiškai (prislėgta) sielvarto. Robino šeimos vardu mes prašome privatumo mūsų didžio sielvarto laiku. Tokiu metu, kai jis prisimenamas, mes viliamės, kad bus akcentuojama ne Robino mirtis, o tos nesuskaičiuojamos džiaugsmo ir juoko akimirkos, kurias jis suteikė milijonams“, – sakoma pareiškime.

Aktorių ilgą laiką kamavo depresija ir priklausomybė nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų. Teigiama, jog su priklausomybėmis vyras kovoti pradėjo bene prieš 30 metų. Pats R. Williamsas praeityje kalbėjo ir netgi juokavo apie savo pastangas pažaboti alkoholizmą ir narkotinių medžiagų vartojimą. „Los Angeles Times“ dienraščio duomenis, liepą aktorius sugrįžo į alkoholikų reabilitacijos kliniką „sureguliuoti“ išgeriamų svaigalų kiekiui. Hollywoodo žvaigždės biografas spaudai pastaruoju metu minėjo, kad aktorius kovoja su „sunkia depresijos forma“. 

1951 m. Čikagoje gimęs aktorius į vietinį dramos klubą įstojo dar mokydamasis vidurinėje mokykloje, o vėliau buvo priimtas į Džulijardo menų mokyklą Niujorke. Pradėjęs savo karjerą kaip estrados komikas, R.Williamsas išgarsėjo su kultine JAV televizijos situacijų komedija „Mork & Mindy“, kurioje savo anarchinį, energingą stilių pasitelkė įkūnydamas ateivį, bandantį pritapti Žemėje.

9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose jis sukūrė virtinę didžiojo ekrano hitų, kurie pademonstravo jo fenomenalius kalbėjimo ir improvizacijos įgūdžius.

1987 metų filmas „Labas rytas, Vietname“, kuriame jis įkūnijo šnekų kariškių radijo didžėjų, pelnė jam pirmąją iš keturių jo gautų „Oskarų“ nominacijų.

Ir nors tas vaidmuo galėjo būti pritaikytas šio trijų vaikų tėvo komiko talentui, jis kritikų liaupses pelnė ir rimtesnėmis dramomis.

Tolesnes „Oskarų“ nominacijas jam atnešė įkvepiančio anglų literatūros mokytojo Džono Kitingo vaidmuo 1989 metų filme „Mirusių poetų draugija“ (Dead Poets Society) ir protiškai sergančio, dėl žmonos netekties gedinčio benamio vaidmuo 1991 metų juostoje „Karalius žvejys“ (The Fisher King).

Galiausiai patį „Oskarą“ – geriausio antrojo plano aktoriaus – jis gavo už 1997-ųjų „Gerąjį Vilą Hantingą“. Šis filmas taip pat padėjo karjeras Holivude padaryti Mattui Damonui ir Benui Affleckui.

R. Williamsas buvo Oskaro, dviejų Auksinių gaublių ir trijų Emmy laureatas. Aktorius žinomas už legendinius vaidmenis filmuose „Mirusių poetų draugija“, „Džiumandži“, „Labas rytas, Vietname“, „Naktis muziejuje“, „Ponia Dautfajė“, „Gerasis Willas Huntingas“. Už pastarąjį filmą aktorius apdovanotas Oskaru.

Aktorius buvo vedęs du kartus, turėjo tris vaikus. 

Užuojautą reiškia kolegos ir B. Obama

B.Obama, kuris šiuo metu atostogauja Martos Vynuogyne Masačusetse, paminėjo visą virtinę mėgstamų R.Williamso vaidmenų.

„Robinas Williamsas buvo lakūnas, gydytojas, džinas, auklė, prezidentas, profesorius, ... Piteris Penas ir visa, kas tarp jų. Bet jis buvo vienintelis“, – sakoma B. Obamos pareiškime.

„Jis atėjo į mūsų gyvenimą kaip ateivis, bet galiausiai palietė kiekvieną žmogaus dvasios elementą“, – pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje R. Williamsą išgarsinusį ateivio Morko vaidmenį televizijoje.

„Jis mus prajuokindavo. Jis mus pravirkdydavo. Jis nemokamai ir dosniai dalijosi savo neišmatuojamu talentu su tais, kuriems jo reikėjo labiausiai – nuo mūsų karių, esančių užsienyje, iki atstumtųjų mūsų pačių gatvėse“, – dalijosi prisiminimais B.Obama.

Garsus kino režisierius Stevenas Spielbergas taip pat pagerbė „komedijos genijų“.

„Robinas buvo žaibuojanti komedijos genijaus audra, o mūsų juokas buvo griaustinis, kuris jį palaikydavo“, – sakė S. Spielbergas.

„Jis buvo bičiulis, ir negaliu patikėti, kad jo nebėra“, – pridūrė S. Spielbergas, kuris, kaip žinoma, dažnai kalbėdavosi telefonu su R.Williamsu, kad pakeltų sau ūpą filmuodamas 1994 metais išleistą šiurpią Holokausto dramą „Šindlerio sąrašas“ (Schindler's List).

S. Spielbergo žodžius atkartojo daugelis pramogų pramonės veikėjų, sukrėstų žinios apie komiko mirtį.

„Negaliu patikėti naujienomis apie Robiną Williamsą. Jis tiek daug atidavė tokiai daugybei žmonių... Mano širdis sudaužyta“, – komikė ir pokalbių laidų vedėja Ellen DeGeneres parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Komikas Steve'as Martinas pridūrė: „Negalėčiau būti labiau priblokštas Robino Williamso netekties – mensch (jidiš kalba – garbingo ir doro žmogaus), didžio talento, vaidybos partnerio, nuoširdžios sielos.“

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Olandų g. 19 - 2, Vilnius,  www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai.  Darbo laikas:  I, III, V 16.00–20.00 

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.