aA
Libaną antradienį paliko paskutiniai sirų kariai. Taip baigėsi tris dešimtmečius trukusi Sirijos karinių pajėgų ir saugumo tarnybų veikla nedidelėje kaimyninėje valstybėje.
Iš Libano išvyksta Sirijos kariai
Iš Libano išvyksta Sirijos kariai. Vietos gyventojai neslepia panikos.
© AFP/Scanpix
Laiške Jungtinėms Tautoms antradienį Sirijos užsienio reikalų ministras pranešė, kad Sirija išvedė visas šalies karines pajėgas iš Libano.

"Sirija ragina Saugumo Tarybą dėti visas įmanomas pastangas ir parodyti tokį pat užsispyrimą bei rimtumą vykdant likusias Saugumo Tarybos rezoliucijos sąlygas, ypač tas, kurios susijusios su Izraelio pajėgų išvedimu iš okupuotos arabų žemės", - laiške teigė šalies užsienio reikalų ministras.

Iš Libano išvyksta Sirijos kariai
© AFP/Scanpix

Sirijos žvalgyba pirmadienį perdavė Libanui šioje šalyje veikusią savo būstinę.

Sirijos pajėgos, mėgindamos nutraukti 1975 m. Libane kilusį civilinį karą, į Libaną įžengė 1976 m. Prosiriškai nusiteikusių Libano pareigūnų teigimu, šioje šalyje žuvo 12 tūkst. sirų karių. Pernai rugsėjį JT priėmė rezoliuciją, reikalaujančią visiško Sirijos pajėgų pasitraukimo.

Lūžis dvišaliuose santykiuose įvyko šių metų vasario 14 d., kai buvo nužudytas buvęs Libano ministras pirmininkas Rafikas al-Hariris. Daugelis libaniečių šio išpuolio rengimu apkaltino Damaską, Beirute prasidėjo masiniai protestai, o tarptautinė bendruomenė dar aktyviau ėmė raginti Siriją pasitraukti.

Iš Libano išvyksta Sirijos kariai
© AFP/Scanpix

Sirijos kariai Libane buvo dislokuoti 29 metus.

Sirijos pajėgoms pasitraukus iš Libano Prancūzija ir Vokietija paragino Libano vyriausybę surengti šalies visuotinius rinkimus. Prancūzijos ir Vokietijos vadovai teigė, kad rinkimai Libane būtų žingsnis pirmyn.

Libano vyriausybė pažadėjo rinkimus surengti gegužės mėnesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.