aA
Seimo nariai vėl ėmėsi svarstyti parlamentarų poilsio įteisinimą, nors jau kelis mėnesius to nepavyksta padaryti. Raginimas šį klausimą reglamentuoti ne taip detaliai, kaip buvo siūloma iki šiol, buvo įvertintas palankiau nei ankstesni projektai.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© DELFI
Antradienį Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas pateikė Seimo statuto papildymo projektą, pagal kurį parlamentaro darbo laikas yra nenormuotas. Statute taip pat siūloma įteisinti nuostatą, kad Seimo nario darbo laiką Seime ir jo poilsio laiką nustato Seimo valdyba.

Šiam projektui, kuriuo valdybai deleguojama teisė reglamentuoti politikų darbą Seime, dalyvavimą posėdžiuose ir poilsio laiką, po pateikimo pritarė 67 parlamentarai, prieš balsavo 6, susilaikė 12.

Statuto papildymo projektas parengtas siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2004 metų liepos 1 dienos nutarimą ir atsižvelgiant į Seimo nario statuso specifiką, veiklos nepertraukiamumą bei konstitucinę teisę į poilsį.

A.Paulauskas teigė siūlomu projektu norįs pabrėžti, kad Seimo nario darbo laikas nesibaigia "ties plenarinio posėdžio pabaiga", tačiau kartu siekia įtvirtinti Konstitucijoje numatytą parlamentaro teisę į poilsį.

Tačiau kai kurie parlamentarai skeptiškai įvertino norą apibrėžti jų darbo ir poilsio laiką. Liberalcentristas Vytautas Čepas net pasiūlė įteisinti privalomą dalyvavimą Seimo plenariniuose posėdžiuose tik balsavimo metu, nors šiuo metu privaloma dalyvauti visuose posėdžiuose.

Liberalų demokratų frakcijos narys Julius Veselka priminė, kad Seimo nario darbą, t. y. dalyvavimą įvairiuose posėdžiuose, statutas apibrėžia jau dabar. Todėl jis pasiūlė įtvirtinti tik nuostatą, kad "ne Seimo sesijų metu Seimo narys savo laiku disponuoja savarankiškai". "Tas, kuris nori ateiti kitai kadencijai, dirba išsijuosęs su savo rinkėjais. Tas, kuris turi daug pinigų, kuriam patinka Tailando panos, važiuoja į Tailandą", - galimą parlamentarų veiklą ne darbo metu lakoniškai apibrėžė J. Veselka.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Henrikas Žukauskas nuogąstavo, kad oficialiai poilsiaudami parlamentarai gali netekti jiems skiriamų priemokų transportui, ryšio paslaugoms ir panašioms išlaidoms. Anot A.Paulausko, projekte sąmoningai nevartojamas žodis "atostogos", todėl poilsiaudami politikai galės gauti minėtus priedus prie atlyginimo.

Parlamentarai atsisakė A.Paulausko siūlymą svarstyti skubiai. Jo pateiktas projektas Seimo posėdyje bus svarstomas gegužės 12 dieną, likus pusantro mėnesio iki pavasario sesijos pabaigos.

Šiuo metu parlamentarų poilsio laikas nėra reglamentuotas, todėl Seimo nariai atostogauja nelegaliai. Konstitucinis Teismas yra nurodęs įstatymų leidėjui įteisinti parlamentarų poilsį. Apibrėžiant Seimo nario darbo laiką, statute numatyta politiko pareiga dalyvauti Seimo plenariniuose posėdžiuose, Seimo komitetų ir komisijų, kurių narys jis yra, posėdžiuose.

Šiais metais A.Paulauskas jau du kartus teikė pasiūlymus dėl Seimo narių atostogų. Sausio pabaigoje jis paragino įteisinti galimybę parlamentarams oficialiai išeiti kasmetinių, nemokamų, nėštumo, gimdymo ir vaiko priežiūros atostogų. Vasario viduryje A.Paulauskas pasiūlė statuto pataisą, pagal kurią Seimo valdyba galėtų išleisti parlamentarus nemokamų atostogų. Šios pataisos iki šiol nepriimtos.

Prieš porą savaičių Seimas atmetė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus vadovaujamos darbo grupės parengtas statuto pataisas, kuriomis buvo siūloma įteisinti kasmetines apmokamas 35 dienų atostogas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas 41 parlamentaro vardu yra įregistravęs Konstitucijos pataisos projektą, kuriuo būtų įtvirtinta Seimo pareiga įstatymu reglamentuoti parlamentarų darbo laiką, o ne atostogas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.