aA
Gazos Ruože pirmadienį įsigaliojo naujos 72 valandų paliaubos tarp Izraelio ir islamistų judėjimo „Hamas“, atveriant kelią deryboms Egipte, kuriose bus tariamasi dėl patvaraus ugnies nutraukimo mėnesį trunkančiame konflikte, jau nusinešusiame daugiau nei 2 tūkst. gyvybių.
Gazoje įsigaliojo naujos 72 valandų paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“
© AP/Scanpix

Dėl paliaubų, kurios įsigaliojo pirmadienį iš karto po vidurnakčio (ir Lietuvos laiku), buvo susitarta po ne vieną dieną trukusio intensyvaus tarptautinio tarpininkavimo, kuriuo siekta sustabdyti kraujo liejimą Gazoje, per kurį nuo liepos 8 dienos žuvo 1 939 palestiniečiai ir 67 izraeliečiai.

Prieš pat paliaubų pradžią „Hamas“ karinis sparnas paskelbė paleidęs „kelias“ raketas į Izraelį, viena kurių pasiekė Tel Avivą. Pranešimų apie galimą žalą nebuvo gauta.

Egiptas paragino Izraelį ir palestiniečius pasinaudoti naujos paliaubomis ir susitarti dėl „visapusio bei ilgalaikio ugnies nutraukimo“ po to, kai penktadienį žlugo ankstesnės trijų dienų paliaubos.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat išreiškė viltį, kad naujos paliaubos suteiks abiem konflikto pusėms „dar vieną galimybę susitarti dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo visų civilių gyventojų labui, ir tai taps atspirties tašku imtis spręsti gilumines konflikto priežastis“, sakoma jo atstovo spaudai paskelbtame pareiškime.

Paliaubos turi atvesti prie Izraelio vykdomos Gazos Ruožo blokados atšaukimo, sakė „Hamas“ vadovas Khaledas Meshaalas (Chalidas Mešaalas) išskirtiniame interviu AFP, kurį davė sekmadienį Dohoje.

„Mes tvirtai siekiame šio tikslo, - sakė jis. - Jei Izraelis tai vilkins ar toliau tęs agresiją, „Hamas“ pasirengęs su kitomis palestiniečių formuotėmis tęsti pasipriešinimą vietoje ir politiniu lygiu“.

Ilgametis palestiniečių derybininkas Saebas Erakatas (Saibas Erekatas), įgaliotas prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso), sekmadienį vakare atvyko į Kairą derybų ir Egipto ir Arabų Lygos pareigūnais, pranešė vienas oro uosto pareigūnas.

Izraelis nurodė, kad jo delegacija grįš į Kairą tik po to, kai įsigalios paliaubos.

„Jei vietoje bus laikomasi visiško ugnies nutraukimo, Izraelio delegacija rytoj atvyks į Egiptą“, - sekmadienį vakare sakė vienas Izraelio vyriausybės pareigūnas.

Izraelio ir Palestinos konfliktas
Izraelio aviacijos smūgis nusinešė Gazos Ruožo kovotojų vado žmonos ir vaiko gyvybesIslamistų judėjimas „Hamas“ trečiadienį pranešė, kad Izraelio aviacijos smūgis užmušė vieno Gazos Ruožo kovotojų vado žmoną ir vaiką, žlugus susitarimui dėl laikino ugnies nutraukimo ir įstrigus deryboms Kaire dėl tvaresnių paliaubų.„Didžio lyderio žmona žuvo kaip kankinė su savo dukra“ per antradienio vakarą surengtą smūgį, tremtyje gyvenantis „Hamas“ vadovo pavaduotojas Mussa Abu Marzukas (Musa Abu Marzukas) parašė socialiniame tinkle „Facebook“, pridūręs, kad paties Ezzedine'o al Qassamo  brigadų kovotojų vado Mohammedo Deifo  likimas nežinomas.Izraelio kariškiai nurodė antradienį smogę „daugiau negu 25 taikiniams“ Gazos Ruože, tačiau daugiau detalių nepateikė.Antradienį žuvusi moteris ir dvejų metų mergaitė buvo pirmosios Izraelio antskrydžių Gazos Ruože aukos nuo rugpjūčio 10-ąją paskelbtų paliaubų.Trečiadienio rytą per smūgį pietiniame Deir el Balaho mieste žuvo penki vienos šeimos – Aloah – nariai: nėščia moteris, trys vaikai ir du vyrai, pranešė greitosios pagalbos tarnyba.Pranešime nurodoma, kad moteris laukėsi jau devintą mėnesį, tačiau medikams nepavyko išgelbėti vaisiaus.Ilgiau negu mėnesį vykstantys susirėmimai tarp Izraelio ir „Hamas“ nuo liepos 8-osios pareikalavo bent 2 026 palestiniečių ir 67 izraeliečių gyvybių.„Hamas“ sukarintas sparnas – Ezzedine'o al Qassamo brigados – pareiškė, kad Izraelis tomis žudynėmis „atvėrė sau pragaro vartus“, ir perspėjo, kad žydų valstybė „brangiai sumokės už savo nusikaltimus“.Paliaubos, kurios turėjo galioti 24 valandas iki vidurnakčio (vietos ir Lietuvos laiku), žlugo antradienio pavakare, o dėl to abi konflikto pusės kaltina viena kitą.Ezzedine'o al Qassamo brigadų pranešime sakoma, kad jų kovotojai antradienį paleido į Izraelį 34 raketas, kurios smogė Tel Avivui ir pietiniam Beer Ševos miestui.Izraelio kariuomenės pranešime nurodoma, kad tų raketų buvo „apie 50“, tačiau nepranešė apie nukentėjusius žmones.„Viena raketa smogė atviroje vietoje Tel Avivo miesto teritorijoje“, – informavo kariškiai, patvirtinę, kad dar dvi raketos nukrito netoli Beer Ševos, turinčios apie 200 tūkst. gyventojų.Oro pavojaus sirenos taip pat girdėjosi Jeruzalėje, o „Hamas“ pareiškė atakavęs tą miestą.Policija nurodė, kad viena raketa tikriausiai nukrito dykvietėje Vakarų Krante netoli Jeruzalės.Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu nurodė atnaujinti aviacijos smūgius Gazos Ruože ir atšaukė savo derybininkus iš Kaire vykusių derybų dėl paliaubų, kurioms tarpininkavo Egiptas.„Raketų ugnis, kuris sugriovė paliaubas, taip pat sunaikino pagrindą, kuriuo buvo grindžiamos derybos Kaire“, – B.Netanyahu atstovas Markas Regevas trečiadienį paryčiais sakė naujienų agentūrai AFP.„Egipto iniciatyva pagrįsta visišku ir besąlygišku priešiškų veiksmų nutraukimu, kuris buvo aiškiai pažeistas, kai į Izraelį buvo paleistos raketos“, – pridūrė jis.
Gazos Ruože per Izraelio antskrydį žuvo 6 žmonėsPer Izraelio smūgį iš oro, kurio taikiniu tapo gyvenamasis namas Deir al Balaho mieste Gazos Ruožo centrinėje dalyje, trečiadienį žuvo nėščia moteris, trys mažamečiai vaikai ir du jų giminaičiai vyrai, pranešė medikai.Jie nurodė, kad žuvo 32 metų Rafatas Aloah, trys jo vaikai, jo 21 metų brolis Mohammedas ir nėščia Nabilah Aloah, kurios giminystės ryšiai su kitomis antskrydžio aukomis kol kas nežinomi.
Tūkstančiai izraeliečių dalyvavo demonstracijoje už taikąTūkstančiai izraeliečių šeštadienį Tel Avive dalyvavo demonstracijoje, kurioje reikalavo Izraelio vyriausybės derybų su palestiniečių savivalda, praneša agentūra AFP.Žmones į mitingą sukvietė kairioji opozicinė partija „Meretz“, judėjimas „Taika dabar“ ir komunistų partija „Hadasch“.Žmonės laikė rankose plakatus su užrašais: „Be derybų karas nesibaigs“ ir „Žydai ir arabai – ne priešai“.Oratoriai kaltino premjero Benyamin Netanyahu vyriausybę neieškant dialogo su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abasu. Tai esą jį susilpnino, o radikalų islamo judėjimą „Hamas“ sustiprino. „Meretz“ vadovybės narys Sehava Galon paragino B. Netanyahu atsistatydinti. Anot jo, premjeras įvėlė Izraelį į karą, kurio buvo galima išvengti.
Izraelis pasiryžęs sušvelninti Gazos Ruožo blokadą dėl ilgalaikės taikosIzraelio vyriausybės pareigūnai teigė esantys pasirengę palengvinti Gazos Ruožo blokados sąlygas Kaire vyksiančių taikos derybų metu, jei šios sąlygos prisidės prie ilgalaikės taikos su "Hamas", skelbia "Haaretz".Nors galutinis sprendimas dėl lengvesnių blokados sąlygų nėra priimtas, teigiama, kad Gazos Ruožo žvejams gali būti leista žvejoti iki šešių jūrmylių nuo kranto, o ateityje šią ribą bus įmanoma išplėsti iki 12 jūrmylių, kaip kad reikalauja palestiniečių "Hamas". Jeruzalė pasiryžusi įsileisti daugiau asmenų iš Gazos Ruožo į Vakarų Krantą, kas mėnesį išduodant bent po 5 tūkst. leidimų. Taip pat žadama sušvelninti pasienio kontrolę Kerem Šalomo patikros poste, kad į Gazą galėtų atvykti daugiau sunkvežimių su būtinojo vartojimo prekėmis.Trečiadienį Gazos Ruože baigsis 72 valandoms pratęstos paliaubos, tačiau esminių rezultatų Egipto sostinėje vykstančiose taikos derybose kol kas nepasiekta. "Hamas" ir kitų palestiniečių organizacijų atstovai kategoriškai atmeta anklavo demilitarizacijos idėją ir reikalauja paleisti keturis Izraelyje laikomus islamistų kalinius.
Izraelio derybininkai atvyko į Kairą atnaujinti derybų dėl taikos Gazos RuožeIzraelio derybininkai pirmadienį atvyko į Kairą susitikti su tarpininkais egiptiečiais, kurie rengia derybas dėl mėnesį trunkančio karo Gazos Ruože nutraukimo, pranešė šaltiniai oro uoste ir Užsienio reikalų ministerija.Izraelio delegacija atvyko netiesioginėms deryboms su palestiniečiais dėl ilgalaikių paliaubų Gazos Ruože, sakė oro uosto ir Izraelio gynybos ministerijos pareigūnai.Tuo tarpu palestiniečių delegacija jau derasi su tarpininkais iš Egipto žvalgybos, kurie perduos jų reikalavimus Izraelio derybininkams, sakė vienas palestiniečių pareigūnas.Abi konflikto šalys sekmadienį susitarė dėl naujo ugnies nutraukimo 72 valandoms, siekiant suteikti šansą tęsti derybas. Ankstesnis ugnies nutraukimo periodas penktadienį pasibaigė nepasiekus susitarimo. 
JT įspėja: Gazoje tikėtinas naujas konfliktasPlačiau skaitykite čia. 
Izraelio kariai per reidą Vakarų Krante nukovė palestinietįIzraelio kariai pirmadienį nukovė vieną palestinietį per reidą okupuotame Vakarų Krante netoli Nabulaus miesto, pranešė vietos medikai.Izraelio armijos atstovė nurodė, kad jai žinoma apie karių veiksmus tame rajone, tačiau sakė kol kas neturinti išsamesnės informacijos.Vietos liudininkai pasakojo, kad Izraelio saugumo pajėgos nušovė 23 metų Zakarią al Aqrą (Zakariją Akrą), kuris buvo ieškomas, o dar šeši žmonės buvo sužeisti.Pasak liudininkų, dalį Z.al Aqros namo sugriovė armijos buldozeris.Z.al Aqra tapo jau trečiu palestiniečiu, nukautu Vakarų Krante per keturias pastarąsias dienas. Įtampa šioje teritorijoje labai padidėjo per ilgiau negu mėnesį besitęsiantį Izraelio karinį konfliktą su islamistų kovotojais Gazos Ruože.
Izraelio aviacijos smūgiai užmušė penkis palestiniečiusPenki palestiniečiai šeštadienį žuvo per du Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože, pranešė greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra.Du žmonės žuvo per smūgį, „nutaikytą į vieną motociklą al Magazio (pabėgėlių) stovykloje“, o dar trys lavonai buvo ištraukti iš po griuvėsių „Al Qassamo mečetėje, kuri buvo subombarduota lėktuvų“ Nuseirato pabėgėlių stovykloje, nurodė A.al Qudra.
Izraelio armijos šūvių Hebrone sužeistas jaunas palestinietis mirėJaunas palestinietis, kuris buvo sužeistas Izraelio armijos šūvių per Vakarų Kranto Hebrono mieste įsiplieskusius protestus prieš Izraelio puolimą Gazos Ruože, šeštadienį mirė nuo sužalojimų, pranešė palestiniečių medikai.„22 metų Naderas Edrissas šeštadienį ryte mirė nuo sužalojimų Hebrono Al Mizano ligoninėje“, - AFP sakė medikai.Šūviai kliudė dar vieną 29 metų vyrą, be to, dešimtys kitų demonstrantų taip pat buvo sužeisti, pridūrė medikai.Izraelio armija nurodė, kad apie 300 protestuotojų per penktadienio demonstraciją puolė karius su degančiomis padangomis, padegamosiomis bombomis ir akmenimis.
JAV tikisi naujų paliaubų Gazos Ruože „artimiausiomis valandomis“Jungtinės Valstijos penktadienį vakare išreiškė viltį, jog Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ artimiausiu laiku susitars dėl naujų paliaubų, kai, pasibaigus tris paras trukusiam ugnies nutraukimui, atsinaujino kovos veiksmai.„Viliamės, kad šalys susitars dėl paliaubų pratęsimo artimiausiomis valandomis“, – Valstybės departamento atstovė Marie Harf sakė žurnalistams.Pasak jos, JAV delegacija, įskaitant taikos pasiuntinio Artimuosiuose Rytuose pareigas einantį Franką Lowensteiną tebėra Kaire, kur Egipto pareigūnai spaudžia derybininkus susitarti dėl paliaubų.Pasak M.Harf, abi konflikto pusės turės laiko aptarti platesnius klausimus, susijusius su pastangomis sukurti „tvarias paliaubas“, kai bus sustabdytas smurtas.
Palestiniečiai reikalauja tęsti derybas KairePalestiniečių delegatai liks Kaire ir spaus tęsti derybas, kurioms tarpininkauja Egiptas, nors pasibaigė paliaubų Gazos Ruože terminas, penktadienį pareiškė delegacijos vadovas – nuosaikaus judėjimo „Fatah“ pareigūnas Azzamas al Ahmedas.„Mes nepalaikome eskalavimo. Sakėme egiptiečiams (tarpininkams), kad liekame čia, kad pasiektume galutinį susitarimą, kuris atkurtų“ palestiniečių teises, A.al Ahmedas sakė žurnalistams.„Turiu omenyje Gazos Ruožo blokados atšaukimą“, – paaiškino jis.A.al Ahmedas nurodė, kad palestiniečių derybininkai vėliau penktadienį planuoja susitikti su Egipto žvalgybos pareigūnais, tarpininkaujančiais šioms deryboms.Pasak jo, palestiniečių judėjimai vieningai nusprendė nepratęsti tris paras galiojusių paliaubų, kurios baigėsi 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku), taip pat aiškiai išdėstė savo esminius reikalavimus, kad naujausias konfliktas Gazos Ruože būtų užbaigtas.Tuo tarpu Egiptas ragino nedelsiant pratęsti paliaubas Gazos Ruože ir grįžti prie derybų stalo, sakydamas, kad derybose tarp palestiniečių ir izraeliečių, kurioms tarpininkauja Kairas, liko tik keli neišspręsti klausimai.„Užsienio reikalų ministerija ragina visas šalis vykdyti savo pareigą ... ir nedelsiant grįžti prie paliaubų įsipareigojimų bei išnaudoti esama galimybe kiek įmanoma greičiau tęsti derybas dėl išlikusių labai ribotų neišspręstų klausimų“, – sakoma Egipto vyriausybės pranešime.
Izraelis ragina Vokietiją bei ES į Gazą pasiųsti inspektoriusIzraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Libermanas paragino Vokietiją kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis padėti rasti konflikto Gazoje sprendimą ir pasiųsti inspektorius prie Gazos sienų, skelbia „Reuters“.Tarpininkai ketvirtadienį stengiasi susitarti dėl paliaubų tarp Izraelio ir palestiniečių Gazoje, kur mėnesį trunkantis kraujo praliejimas paliko be namų pusę milijono žmonių, pratęsimo. Trijų dienų ugnies nutraukimas baigiasi penktadienį.A. Libermanas sakė ketvirtadienį Vokietijos dienraščiui „Bild“, kad „labai svarbus“ Berlyno vaidmuo siekiant užkirsti kelią ekonominei ir humanitarinei katastrofai Gazoje, kuriai Izraelis ir Egiptas taiko labai griežtus apribojimus dėl prekių ir žmonių srauto per sieną.Izraelio užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad Vokietija turi suvienyti ES lyderius siekiant padėti rasti ilgalaikį krizės sprendimą.A. Libermanas akcentavo, jog nesiūlo dislokuoti karius ir policijos pajėgas. „Vokietija ir ES privalo pasiųsti inspektorius į Gazą, kad šie kontroliuotų palestiniečių vykdomą prekybą su kaimyninėmis šalimis“.Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sakė „Bild“ :„Kartu su Europos partneriais mes esame pasiruošę perimti svarbų vaidmenį, pavyzdžiui, su ES misija saugoti pasienio perėjas. Vyksta intensyvios diskusijos su visomis šalimis“.A. Libermanas akcentavo, kad Izraelis nesiekia vėl valdyti Gazos, tačiau sprendimas būtinas dėl žmonių, kurie gyvena čia. „Vokietija turėtų būti tokios misijos lyderė“, – sakė Izraelio ministras.
Pasipriešinimas!“ - skanduoja minia per „Hamas“ pergalės mitingą GazojeŠimtai palestiniečių, skanduodami šūkius, remiančius pasipriešinimą Izraeliui, ketvirtadienį Gazos gatvėmis plūdo į islamistinio judėjimo „Hamas“ surengtą pergalės mitingą, pranešė AFP reporteris.Iš garsiakalbių gatvėse skambant „Hamas“ pergalės dainoms į aikštę priešais parlamento pastatą rinkosi minia, kurią daugiausia sudarė vyrai, taip pat vaikai, apsirengę karine apranga ir laikantys žaislinius ginklus.„Mes laimėjome karinį mūšį ir Dievui leidus laimėsime politinį mūšį“, - miniai sakė „Hamas“ priklausantis parlamentaras Mushiras al Masri (Muširas al Masris).Jis ir kiti oratoriai stovėjo ant pakylos, už kurios buvo pakabinta didžiulė Palestinos vėliava.„Pasipriešinimas! Pasipriešinimas! Pasipriešinimas!“, - reaguodama į kabėtojų žodžius skandavo minia, susirinkusi į mitingą dieną prieš tai, kai baigsis trijų parų paliaubos su Izraeliu.Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, per keturias Izraelio armijos ir judėjimo „Hamas“ kovų savaites žuvo daugiau kaip 1 880 palestiniečių, iš jų mažiausiai 1 300 civilių gyventojų, ir 67 žmonės Izraelio pusėje — 64 kariai ir tris civiliai asmenys, įskaitant vieną žemės ūkio darbininką iš Tailando.Viena iš kelių moterų mitinge AFP korespondentui pareiškė, kad per Izraelio antskrydžius buvo sugriauti jos namai.„Aš atėjau čia šiandien, kad visam pasauliui pasakyčiau, jog mes palaikome pasipriešinimą. Mes turime du pasirinkimus: orumą ar mirtį, tad renkamės orumą“, - sakė skarelę dėvėjusi moteris, kuri nepanoro prisistatyti.
Izraelis siūlo pratęsti paliaubas Gazos ruožeIzraelio vyriausybė siūlo pratęsti rugpjūčio 5 dieną paskelbtas 72 valandų paliaubas, informuoja „Reuters“. Plačiau...
Izraelis atitraukia karius iš Gazos ruožoIzraelio kariuomenės atstovai pranešė atitraukiantys Gazos ruože dislokuotus karius į „gynybines pozicijas“ už palestiniečių anklavo ribų, informuoja BBC.
Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ antradienį pranešė susitarę dėl naujų 72 valandų paliaubų
Žuvo humanitarinės organizacijos darbuotojas iš Didžiosios BritanijosGazos Ruože žuvo humanitarinės organizacijos darbuotojas iš Didžiosios Britanijos. Tai pirmadienį pranešė televizijos kanalas „Sky News“.Didžiosios Britanijos URM atstovai pareiškė, kad brito mirties aplinkybės bus ištirtos. Manoma, kad jis žuvo sekmadienį Rafaho mieste per Izraelio aviacijos antskrydį.Be brito, per antskrydį žuvo 10 civilių palestiniečių, o dar 30 buvo sužeista.
HRW kaltina Izraelį įvykdžius karo nusikaltimą„Human Rights Watch“ (HRW) pirmadienį apkaltino Izraelį žudžius civilius palestiniečius, kai jie mėgino pasitraukti iš nuniokoto Gazos rajono, o tai, pasak šios tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, prilygsta karo nusikaltimui.Ataskaitoje, kurioje remiamasi palestiniečiais, sugebėjusiais ištrūkti iš Chuzaatos, HRW nurodė, kad atakos prieš šį miestelį, esantį netoli pietinio Chan Juniso miesto, buvo surengtos liepos pabaigoje.„Izraelio pajėgos pietiniame Chuzaatos mieste šaudė ir žudė civilius, akivaizdžiai pažeisdamos karo įstatymus per kelis incidentus, įvykusius laikotarpiu tarp liepos 23-osios ir liepos 25 dienos“, - nurodė Niujorke įsikūrusi organizacija.„Tyčinės atakos prieš civilius, nedalyvaujančius kovos veiksmuose, yra karo nusikaltimai“, - pabrėžė HRW.Ataskaitoje pažymima, kad nors Izraelio pajėgos įspėjo žmones iki liepos 21 dienos palikti Chuzaatą, „nepaklusimas įspėjimams nepadaro civilių žmonių teisėtais atakų taikiniais“.
Vengrijos miestelyje viešai pakartos Izraelio lyderius vaizduojančios iškamšosRytų Vengrijoje esančio miesto meras surengė viešą akciją, kurios metu protestuojant prieš karinį konfliktą Gazos Ruože buvo pakartos lėlės, vaizduojančios Izraelio vyriausybės vadovą ir buvusį prezidentą.Oroszas Mihaly Zoltanas, kuris nuo 2005-ųjų yra nedidelio Ėrpatako miestelio meras, naujienų agentūrai „Associated Press“ pirmadienį sakė, kad „žydų teroristinė valstybė“ stengiasi sunaikinti palestiniečius, ir pabrėžė, jog pasisako prieš „masonų žydų pastangas valdyti pasaulį“.Vengrijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė mero veiksmus, pareiškusi, kad jis naudojasi nekaltomis karo aukomis „ neapykantą kurstančiai propagandai skleisti“.Šeštadienį internete pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti, kaip budelis juodu gobtuvu išspiria kėdes, stovinčias po Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu ir buvusį valstybės vadovą Shimoną Peresą vaizduojančiomis lėlėmis, kurios virve pririštos prie kartuvių.
Premjeras: Izraelis tęs kampaniją Gazos Ruože, kol bus atkurta ramybėIzraelis nenutrauks karinės kampanijos Gazos Ruože, kuri trunka jau 28 dienas, kol nebus atkurta ilgalaikė ramybė, pirmadienį pareiškė premjeras Benjaminas Netanyahu.„Kampanija Gazoje tęsiasi“, - sakė jis pasibaigus septynias valandas trukusioms humanitarinėms paliauboms, per kurias anklave buvo apslopę smurtiniai veiksmai.„Ši operacija pasibaigs tik tada, kai Izraelio piliečiams bus ilgam laikotarpiui užtikrinta ramybė ir saugumas“, - pažymėjo jis, taip atmesdamas vis garsiau pasaulio reiškiamą reikalavimą nutraukti ugnį.Izraelio vienašališkai paskelbtos humanitarinės paliaubos truko nuo 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku iki 17 val. vakaro.Izraelio armija pirmadienį ryte nurodė, kad laikinų paliaubų bus laikomasi visoje Gazos Ruožo teritorijoje, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, esančio prie sienos su Egiptu, kur tebėra izraeliečių karių ir tebevyksta susirėmimai.Gazos Ruožo anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė nesilaikysiantis ugnies nutraukimo ir perspėjo žmones iš namų išeiti tik „laikantis didžiausio atsargumo“. 
Izraelis paskelbė 7 val. paliaubas Gazos Ruože, kilus įtūžiui dėl smūgio mokyklai
Izraelio atakos Gazos Ruože nusinešė dar 10 palestiniečių gyvybių
Ban Ki-moonas reikalauja nedelsiant paleisti pagrobtą Izraelio karįJT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas penktadienį pareikalavo, kad Gazoje pagrobtas Izraelio karys būtų kuo greičiau paleistas, ir „griežčiausiais žodžiais“ pasmerkė „Hamas“ pažeidusį paliaubas.JT vadovas paragino Izraelį ir islamistų judėjimą „Hamas“ laikytis santūriai ir grįžti prie 72 valandų paliaubų, kuri žlugo, nes buvo nukauti du kariai, o trečias, kaip kalbama, buvo pagrobtas netoli pietinio Rafos miesto.„Generalinis sekretorius reikalauja neatidėliojamo ir besąlygiško pagrobto kario paleidimo“, – sakoma jo atstovo pranešime.Ban Ki-moonas yra „sukrėstas ir labai nusivylęs“ dėl smurto atsinaujinimo; jis perspėjo – jeigu pranešimai apie išpuolį prieš Izraelio karius pasitvirtins „tai reikš ir grėsmingą paliaubų pažeidimą“, sakoma pranešime.„Tokie veiksmai verčia abejoti „Hamas“ patikinimų Jungtinėms Tautoms patikimumu“, – priduriama pranešime.Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras kaltina „Hamas“ ir kitus Gazos kovotojus „skandalingu paliaubų pažeidimu“.Tuo tarpu „Hamas“ atstovas Fawzi Barhumas atsikirto sakydamas, kad „paliaubas pažeidžia būtent okupacija (Izraelis); o palestiniečių pasipriešinimas veikė pasiremdamas ... savigynos teise“.Jungtinės Tautos vėl ragina laikytis humanitarinių paliaubų, kad civiliai galėtų atsikvėpti Gazoje nuo kovų, kurios nusinešė beveik 1500 palestiniečių gyvybių, daugiausia civilių, ir 63 žydų karių bei trijų civilių gyvybes kitoje priešpriešos pusėje.
Saudo Arabijos karalius Izraelio veiksmus Gazoje pavadino "karo nusikaltimu"Saudo Arabijos karalius Abdullah penktadienį sukritikavo tarptautinės bendruomenės neveiklumą, o Izraelio karinius veiksmus palestiniečių Gazos Ruože pavadino "karo nusikaltimu žmogiškumui", praneša "Reuters"."Ši (tarptautinė, - ELTA) bendruomenė tyliai stebėjo, kas vyksta visame regione, nereagavo į įvykius, lyg šie būtų ne jos rūpestis. Tyla neturi jokio pateisinimo", - televizijos transliacijos metu teigė karalius Abdullah.Pažėręs kritikos Izraeliui, Saudo Arabijos vadovas griežtai pasmerkė ir islamistų kovotojus, žudančius nekaltus gyventojus ir sudarkančius jų kūnus, nors tam prieštarauja islamo mokymai. Karalius Abdullah islamo dvasininkus paragino neleisti islamistams "užgrobti" islamo religijos ir iškraipyti jo teiginių. Nors kalbos metu nebuvo įvardija jokia konkreti islamistinė grupė, pastabos greičiausiai buvo taikomos ne tik palestiniečių džihadistams, bet ir Sirijos bei Irako kovotojams.Saudo Arabija, islamo gimtinė, yra pagrindinė politinė žaidėja Artimuosiuose Rytose, o šios šalies politikai save dažnai vadina musulmonų sunitų pasaulio lyderiais. Nepaisant to, didžiausia pasaulio naftos eksportuotoja ir JAV sąjungininkė beveik nededa pastangų Gazos Ruožo ir Izraelio kariniam konfliktui spręsti, todėl likusios Arabų šalys linkusios telktis apie Egiptą ir Katarą.
JAV smerkia judėjimą „Hamas“, „barbariškai“ pažeidusį paliaubasJungtinės Amerikos Valstijos apkaltino penktadienį palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“ paliaubų su Izraelio pajėgomis pažeidimu ir Izraelio kario pagrobimu per „barbarišką“ ataką.„Tai yra pasipiktinimą keliantis veiksmas, mes prašome pasaulio prisidėti prie mūsų ir pasmerkti tai“, – sakė televizijai MSNBC Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas Tony Blinkenas.„Hamas “ savo ruožtu paliaubų pažeidimu kaltina Izraelį, bet JAV palaiko savo sąjungininko Izraelio požiūrį į šiuos įvykius.„Izraeliečiai, žinoma, praneša šį rytą, kad paliaubos sulaužytos, – sakė televizijai CNN Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas, – ir kad, tai akivaizdu, „Hamas“ asmenys prisidengdami humanitarinėmis paliaubomis atakavo žydų karius ir vieną jų paėmė įkaitu. Tai vadintina barbarišku paliaubų pažeidimu“.Prieš tai Gazoje pasidžiaugta atokvėpiu po humanitarinių paliaubų paskelbimo naktį, tarpininkaujant JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry.Prasidėjusiomis 5 val. ryto Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku paliaubomis tikėtasi sustabdyti kovas, nusinešusias beveik 1500 palestiniečių gyvybių, daugiausia civilių; žuvo ir 63 žydų kariai bei trys civiliai.
Gazos Ruožo kovotojai tikriausiai pagrobė Izraelio karįIzraelio pajėgos Gazos Ruožo pietinėje dalyje ieško dingusio kario, kurį, kaip baiminamasi, galėjo pagrobti palestiniečių kovotojų per penktadienį vykusius susirėmimus, pranešė armija.„Preliminarūs ženklai rodo, kad vienas karys buvo pagrobtas teroristų, – sakoma pranešime. – Izraelio gynybos pajėgos šiuo metu vykdo žvalgybą ir didelio masto paieškas, siekdamos surasti dingusį karį.“
Per Izraelio pajėgų apšaudymą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 žmoniųPer Izraelio pajėgų surengtą apšaudymą Gazos Ruožo pietuose esančio Rafaho miesto prieigose penktadienį žuvo mažiausiai 40 palestiniečių ir žlugo vos prieš kelias valandas įsigaliojusios paliaubos.Izraelis kaltina judėjimą „Hamas“ ir kitas palestiniečių grupuotes nesilaikant paliaubų, dėl kurių buvo susitarta tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms ir Jungtinėms Tautoms.Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Rafaho apylinkėse ginkluoti vyrai apšaudė žydų karius.
Per Izraelio bombardavimą Gazoje žuvo aštuoni žmonėsIzraelio pajėgoms penktadienį bombarduojant taikinius Gazos Ruožo pietuose, žuvo aštuoni žmonės, pranešė medikai.Bombardavimas surengtas prasidėjus 72 valandoms paskelbtoms paliauboms.Medikas iš netoliese esančios Abu Yusefo al-Najjaro (Abu Jusefo Nadžaro) ligoninės nepateikė jokių duomenų apie aukas, tik nurodė, kad šie žmonės žuvo Izraelio pajėgoms bombarduojant rajonus į rytus nuo pietinio Rafaho miesto.Apie intensyvų to rajono apšaudymą pranešė ir agentūros AFP korespondentas.
Gazoje prasidėjus paliauboms, nuo Izraelio tankų ugnies žuvo keturi žmonėsIzraelio tankai penktadienį, kai pradėjo galioti 72 valandoms paskelbtos paliaubos, apšaudė pietinį Gazos Ruožo rajoną, pranešė „Reuters“ fotografas ir palestiniečių vidaus reikalų ministerija.„Hamas“ nurodė, kad per šį apšaudymą žuvo keturi žmonės.Izraelio kariškiai kol kas jokių komentarų nepateikė.
Gazoje įsigaliojo 72 valandas truksiančios paliaubosPenktadienį nuo 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku įsigaliojo 72 valandas truksiančios paliaubos tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“, o diplomatai viliasi, kad jos atvers kelią susitarti dėl ilgesnio kovos veiksmų nutraukimo.Gazoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai sakė, kad oficialiai įsigaliojus paliauboms, čia įsivyravo ramybė, nors dvi paskutines valandas iki jų aidėjo sprogimų ir šūvių garsai, o dangų skrodė raketos.
Gazos pietuose nuo Izraelio tanko ugnies žuvo aštuoni palestiniečiaiIzraelio tankui penktadienį apšaudžius Chan Juniso miestą Gazos Ruožo pietuose, žuvo aštuoni palestiniečiai, tarp jų mažiausiai du vaikai, pranešė medikai.Tarp atakos Chan Junise aukų taip pat yra moteris, nurodė gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al Qudra.Per Izraelio karinę operaciją, kurios tikslas – sustabdyti apšaudymą raketomis iš Gazos Ruožo, nuo jos pradžios liepos 8 dieną jau žuvo 1 450 palestiniečių.
Gazos pasienyje žuvo penki Izraelio kariaiNetoli sienos su Gazos Ruožu ketvirtadienį vėlai vakare nuo minosvaidžio ugnies žuvo penki žydų kariai, pranešė Izraelio armija.Po pastarojo incidento, įvykusio likus kelioms valandoms iki sutartų paliaubų, nuo karinio konflikto pradžios žuvusių Izraelio karių skaičius padidėjo iki 61.„IGP (Izraelio gynybos pajėgos) patvirtina, kad vakar (ketvirtadienį) vakare 5 IGP kariai žuvo per operaciją pasienyje su Gazos Ruožu, kai į pajėgas buvo paleistas minosvaidžio sviedinys“, - rašoma kariškių paskelbtame pareiškime.
Pentagonas piktinasi per dideliu civilių aukų skaičiumi Gazos RuožeJAV Gynybos departamento pareigūnai Izraelį paragino dėti daugiau pastangų bandant apsaugoti civilių gyvybes kovinių veiksmų Gazos Ruože metu, praneša "Reuters". "Civilių aukų skaičius Gazoje pernelyg didelis. Tampa aišku, kad Izraelis turėtų daryti daugiau vykdydamas savo aukštus standartus - labai aukštus ir labai viešus standartus - stengiantis apsaugoti žmonių gyvybes".Palestiniečių savivaldos Gazos Ruože pareigūnai teigia, kad nuo karinės operacijos pradžios čia jau žuvo 1 370 žmonių, kurių dauguma buvo civiliai. Izraelio vyriausybė skelbia, jog "Hamas" paleistos raketos pražudė 56 karius ir 3 civilius.
ES smerkia Izraelį dėl JT mokyklos ir turgaus bombardavimoEuropos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė Izraelį, bombardavusį trečiadienį Gazoje Jungtinių Tautų mokyklą ir turgų, bei paragino kuo greičiau atlikti civilių žūties tyrimą. „Nepriimtina tai, kad nekalti perkeltieji civiliai, Izraelio kariškių paraginti evakuotis iš savo namų ir prisiglaudę Jungtinėms Tautoms skirtose vietose, buvo nužudyti“, – sakoma ES diplomatinės tarnybos pareiškime.„Šie incidentai turi būti nedelsiant ištirti“, – nurodoma pareiškime apie UNRWA ( JT palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūros) mokyklos bei turgaus Šedžajoje bombardavimą.Europos Sąjunga „labai susirūpinusi dėl katastrofiškos humanitarinės padėties Gazoje“ ir ragina visas šalis „nedelsiant užtikrinti saugią ir visavertę humanitarinę prieigą skubiam pagalbos teikimui“.
Premjeras: Izraelis sunaikins visus kovotojų tunelius Izraelio pajėgos tęs tunelių, kuriais kovotojai iš Gazos Ruožo naudojasi atakoms prieš žydų valstybę rengti, likvidavimą nepriklausomai nuo to, ar bus paliaubos, ar ne, ketvirtadienį pareiškė vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu.„Jau sunaikinome dešimtis teroristų tunelių ir esame pasiryžę užbaigti šią misiją iki galo - esant paliauboms ar be jų“, - sakė premjeras, pradėdamas vyriausybės posėdį.
Izraelis mobilizavo dar 16 tūkst. atsargos kariųIzraelis mobilizavo dar 16 tūkst. atsargos karių, padidindamas jų skaičių iki 86 tūkst., tęsiantis karinėms operacijoms Gazos Ruože, ketvirtadienį pranešė armijos atstovė.„Armija papildomai išsiuntė 16 tūkst. šaukimų, kad sudarytų sąlygas pailsėti kovos veiksmuose dalyvaujantiems kariams – taigi, bendras (mobilizuotų) atsargos karių skaičius padidėjo iki 86 tūkst.“ – sakė atstovė.Izraelio saugumo kabinetas, trečiadienį posėdžiavęs penkias valandas, vienbalsiai nutarė tęsti puolimą prieš palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ „teroristinius taikinius“ ir kitas operacijas, siekiant sunaikinti tunelių tinklą, kurį kovotojai naudoja, kad prasiskverbtų į Izraelio teritoriją, nurodė visuomeninis radijas.Kitas kabineto, kurį sudaro aštuoni ministrai, posėdis prasidės ketvirtadienio popietę, pridūrė radijas.Visuomeninis radijas citavo vieną iš kampanijos Gazos Ruože vadų generolą majorą Sami Turgemaną (Samį Turgemaną), kuris sakė, kad išlikusių į Izraelį vedančių kovotojų tunelių naikinimas gali būti baigtas „per kelias dienas“.
Vašingtonas: Izraelio kritika JAV diplomatijos vadovui – absurdiškaIzraelio pareiškimai, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry yra islamistų kovotojų rėmėjas – „įžeidžiami ir absurdiški“, – pareiškė viena aukšto rango Amerikos diplomatė.Aštriame pokalbyje su žurnalistais JAV valstybės departamento atstovo pavaduotoja Marie Harf (Meri Harf) smerkė griežtų pareiškimų srautą iš „gerbiamų balsų Izraelyje, kalbančių apie valstybės sekretorių, teigiančių, kad jis palaiko (palestiniečių islamistų judėjimą) „Hamas“, kas yra įžeidžiama ir absurdiška.“Jungtinės Valstijos teikė Izraeliui „tokio lygio palaikymą, kuris, kalbant atvirai, neturi precedento mūsų istorijoje – netgi kai mes stovėjome vieni“, pridūrė diplomatė.Praeitą savaitę nesugebėjęs įtikinti konflikto Gazos Ruože šalių paskelbti paliaubas, J.Kerry buvo peikiamas žydų valstybės žiniasklaidos, kad penktadienį pateikė Izraelio vyriausybei planą, kurį saugumo kabinetas vienbalsiai atmetė.„Jis yra Izraelio draugas, tačiau kai draugai tokie, kai kada geriau derėtis su savo priešais“, – žurnalistas Nahumas Barnea (Nahumas Barnėja) rašė populiariame dienraštyje „Yediot Aharonot“.Spauda valstybės sekretorių taip pat lygino su „buliumi indų parduotuvėje“ ir „mėgėju, kuris mano galintis išspręsti pasaulio problemas vien savo dalyvavimu“.M.Harf griežtai atkirto, kad „tokiai kritikai, sklindančiai iš bet kurio sąjungininko, juo labiau Izraelio, išties ne vieta šioje diskusijoje“.„Kai mes visi kartu su sekretoriumi Jeruzalėje praleidome tiek valandų, mėgindami užtikrinti taiką Artimuosiuose Rytuose, stengdamiesi apginti Izraelio saugumą, manau, dėl to visa tai labai nuvilia“, – pridūrė M. Harf.
Baltieji rūmai pasmerkė JT mokyklos bombardavimą Gazos RuožeBaltieji rūmai trečiadienį pasmerkė Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamos mokyklos apšaudymą Gazos Ruože, kur savo namus palikę palestiniečiai slėpėsi nuo Izraelio pajėgų puolimo prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus.„Jungtinės Valstijos smerkia UNRWA (JT palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūros) mokyklos apšaudymą Gazoje, per kurį, kaip pranešama, žuvo arba buvo sužeista nekaltų palestiniečių, įskaitant vaikus, taip pat JT humanitarinių darbuotojų“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan (Bernadet Mihan).Mokykla Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruožo šiaurinėje dalyje, kurioje buvo prisiglaudę daugiau negu 3 000 perkeltųjų žmonių, buvo apšaudyta Izraelio tankų sviediniais trečiadienį paryčiais. Per tą ataką žuvo 16 žmonių.Tai buvo antras kartas per savaitės laikotarpį, kai buvo subombarduota JT mokykla, priglaudusi pabėgėlius.Pasak B.Meehan, Vašingtonas „nepaprastai susirūpinęs, kad tūkstančiai perkeltųjų palestiniečių, kuriuos Izraelio kariuomenė ragino evakuotis iš savo namų, nėra saugūs JT nurodytuose prieglobsčiuose Gazoje“.„Taip pat smerkiame atsakinguosius už ginklų slėpimą Jungtinių Tautų įstaigose Gazoje“, – pridūrė ji.
Nuo Izraelio aviacijos smūgio turguje prie Gazos žuvo 15 žmonių, sužeista 150Per Izraelio aviacijos smūgį į turgų netoli Gazos miesto trečiadienį žuvo mažiausiai 15 žmonių, dar apie 150 sužeista, pranešė medikai.Pagalbos tarnybų atstovas Ashraf al-Qudra sakė, kad buvo smogta į judrią turgavietę Šedžajos seniūnijoje, esančioje tarp Gazos miesto ir Izraelio sienos.Tai įvyko neilgai trukus po Izraelio kariškių pranešimo, kad jie laikosi humanitarinių paliaubų, kurios galios keturias valandas iki 12 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.Tiesa, buvo nurodyta, kad paliaubos negalioja tose teritorijose, kur „šiuo metu veikia“ ginkluotosios pajėgos.Tiršti dūmai kilo virš tos vietovės, kai penki greitosios pagalbos automobiliai skubėjo į vietą, kurioje po sprogimo ant žemės liko gulėti sužeisti ir negyvi žmonės, sakė naujienų agentūros AFP reporteris.Vienas gulinčiųjų vyras vilkėjo neperšaunamą liemenę su užrašu „Press“; tačiau sunku buvo suprasti, ar jis negyvas, ar sužeistas.
Iš Izraelio apšaudžius Gazą, žuvo mažiausiai 13 palestiniečiųIzraeliui apšaudžius Džabaliją Gazos Ruožo šiaurėje antradienį, žuvo mažiausiai 13 palestiniečių, pranešė medikai. Pasak greitosios pagalbos tarnybų atstovo Ashrafo al-Qudra, žmonės žuvo tankų pabūklų sviediniams smogus į gyvenamuosius namus.
Irano aukščiausiais lyderis kaltina Izraelį vykdant genocidą Gazos RuožeIrano aukščiausiasis lyderis didysis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjis) apkaltino Izraelio lyderius vykdant genocidą Gazos Ruože ir paragino musulmonų pasaulį apginkluoti palestiniečius, kovojančius su „sionistų režimu“.Savo kalboje, pasakytoje musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą žyminčios Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventės proga, A.Khamenei pareiškė, kad Izraelis elgiasi kaip „pasiutęs šuo“ ir „laukinis vilkas“, keldamas humanitarinę katastrofą Gazos Ruože, kuriai turi būti priešinamasi.
Į Izraelį tuneliu patekę Gazos kovotojai nukovė penkis žydų kariusKovotojai iš Gazos pirmadienį tuneliu pateko į Izraelį ir per susirėmimą netoli Nahal Ozo kibuco pasienyje su Gazos Ruožu nukovė penkis žydų karius, pranešė kariškiai.„Kariai žuvo per mūšį, kai teroristai pamėgino surengti ataką pasinaudodami tuneliu, kuris iš Gazos Ruožo veda į Nahal Ozą. Kariai sužlugdė jų mėginimą, kai identifikavo būrį ir neutralizavo vieną iš teroristų“, - rašoma antradienį kariuomenės paskelbtame pareiškime.Po šio incidento tą dieną žuvusių žydų karių skaičius padidėjo iki dešimties.Nuo liepos 8 dienos, kai Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, per karinį konfliktą jau žuvo 53 žydų kariai ir beveik 1 100 palestiniečių, daugiausia civilių Gazos gyventojų.
Lenkija padės atstatyti sugriautas Gazos Ruožo mokyklasNevyriausybinė "Lenkijos humanitarinės akcijos" (Polska Akcja Humanitarna, PAH) organizacija pradėjo rinkti lėšas palestiniečių Gazos Ruožo gyventojams, už kurias bus atstatomos sugriautos mokyklos ir geriamojo vandens tiekimo sistemos, praneša Lenkijos radijas.PAH vadovės Janinos Ochojskos teigimu, daugiau kaip pusė Gazos Ruožo gyventojų šiuo metu neturi prieigos prie geriamo ar negeriamo vandens, o prieš tris savaites atsinaujinusių neramumų metu buvo smarkiai apgadinta dauguma čia esančių švietimo įstaigų."Dėl blokados negalime šiems žmonėms padėti tuoj pat. Tačiau tikimės, kad tai (blokada. - ELTA) greitai baigsis ir norime būti pasirengę", - teigė J. Ochojska.Dėl Izraelio kariuomenės antskrydžių ir artilerijos atakų savo nuolatinę gyvenamąją vietą Gazoje buvo priversti palikti per 120 tūkst. palestiniečių.
Izraelis neigia atakavęs ligoninę ir parką GazojeIzraelio kariuomenė paneigė palestiniečių pareigūnų metamus kaltinimus apie aviacijos antskrydžius prieš ligoninę ir pabėgėlių stovykloje esantį parką, informuoja "Reuters"."Paplūdimio" pabėgėlių stovykloje įvykęs sprogimas pareikalavo ne mažiau kaip dešimtiems aukų, iš kurių aštuoni buvo vaikai. Stovykloje gyvenantys asmenys teigia matę, kaip į žaisliniais šautuvais žaidusius vaikus pataikė raketa. Sprogimas didžiausioje Gazos Ruožo Šifos ligoninėje smarkiai apgadino kompleksą, tačiau žmonių aukų pavyko išvengti.Izraelio vyriausybė netrukus paneigė surengusi antskrydžius prieš parką ir ligoninę, pareiškusi, jog taikiniams smogė "Hamas" kovotojų paleistos raketos.Izraelio kariuomenei ir palestiniečių islamistų organizacijos "Hamas" kovotojams trečią savaitę vykdant kovinius veiksmus, Gazos Ruože žuvo jau 1 049 žmonės, kurių dauguma buvo civiliai. 43 Izraelio karių ir dviejų civilių gyvybių pareikalavo "Hamas" paleistos raketos.
Galingosios Vakarų šalys ragina dar labiau spausti „Hamas“ ir Izraelį laikytis paliaubųJungtinės Amerikos Valstijos ir didžiosios ES narės pirmadienį sutarė, kad reikia dar griežiau reikalauti paliaubų tarp kariaujančių Artimuosiuose Rytuose judėjimo „Hamas“ ir Izraelio, sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime, kai šis konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 1 tūkst. palestiniečių gyvybių ir tebesitęsia.JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos lyderiai pirmadienį „sutarė padvigubinti savo pastangas paliauboms pasiekti. Spaudimą būtina stiprinti, kad to būtų pasiekta“, nurodo prezidentūra.Toks pareiškimas paskelbtas po JAV prezidento Baracko Obamos, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o, Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono bei Italijos ministro pirmininko Matteo Renzi derybų telefonu ir bendros pozicijos suderinimo.Pasaulio galiūnės jau kelias paras įnirtingai spaudžia kariaujančias šalis nutraukti jau 21 dieną nesiliaujantį kruviną konfliktą, kai JAV ir Jungtinės Tautos reikalauja „paliaubų nedelsiant“.Nors Izraelis ir „Hamas“ mėgino kelioms valandoms nutraukti ugnį, bet ilgesnių abipusių paliaubų užtikrinti nesisekė.„Padėties blogėjimas naudingas tik ekstremistams“, – pabrėžiama Prancūzijos prezidentūros pranešime.
Palestinos pareigūnai: Izraelis surengė ataką prieš pabėgėlių stovyklą ir ligoninęPalestinos savivaldos pareigūnai tikina, kad per Izraelio karinių oro pajėgų antskrydį prieš Gazos Ruože esančią pabėgėlių stovyklą ir ligoninę žuvo ne mažiau kaip 5 žmonės, skelbia "Reuters"."Paplūdimio" pabėgėlių stovykloje esančiame parke nukritusi raketa pražudė penkis civilius, iš kurių trys buvo vaikai. "Associated Press" duomenimis, atakos metu žuvo devyni žmonės. Liudininkai "Reuters" korespondentams taip pranešė apie sprogimą pagrindinėje Gazos Ruožo Šifos ligoninėje. Kol kas neaišku, ar ši nelaimė pareikalavo civilių gyvybių.Izraelio kariuomenei ir palestiniečių islamistų organizacijos "Hamas" kovotojams trečią savaitę vykdant kovinius veiksmus, Gazos Ruože žuvo jau 1 049 žmonės, kurių dauguma buvo civiliai. 43 Izraelio karių ir dviejų civilių gyvybių pareikalavo "Hamas" paleistos raketos.
JT vadovas ragina nedelsiant nutraukti ugnį Gazos RuožeJungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas paragino nedelsiant nutraukti kovinius veiksmus Gazos Ruože ir įspėjo, kad teritorija yra "kritinės padėties", informuoja BBC."Žmogiškumo labui smurtas turi liauti", - spaudos konferencijos metu Niujorke prašė jis.Artimuosiuose Rytuose neseniai apsilankęs JT generalinis sekretorius teigė, kad palestiniečių valdomas Gazos Ruožas yra "kritinės padėties", nes čia gyvenantys žmonės neturi kur bėgti. Anot JT vadovo, abi konflikto pusės elgiasi "neatsakingai ir nemoraliai", nesistengdamos apsaugoti civilių gyvybių.Trečią savaitę Gazoje vykstantis Izraelio kariuomenės bombardavimas ir aviacijos smūgiai pražudė per tūkstantį palestiniečių, tuo tarpu "Hamas" islamistų leidžiamos raketos nusinešė 43 Izraelio karių ir 2 civilių gyvybes. Neramumų metu žuvo vienas Tailando pilietis.
Raketa iš Izraelio pataikė į didžiausios Gazoje ligoninės pastatąIš Izraelio paleista raketa pirmadienį pataikė į didžiausio Gazoje ligoninės komplekso pastatą, pranešė medikai ir AFP korespondentas. Per šį smūgį pataikyta į pastatą, esantį arti Šifos ligoninės Gazoje pagrindinių vartų, sakė medikai, o AFP korespondentas matė apgriautus pačius vartus iš vidaus pusės.
Gazos šiaurėje nuo Izraelio tanko ugnies žuvo keturmetisGazos Ruožo šiaurėje pirmadienį nuo Izraelio tanko ugnies žuvo keturmetis berniukas, tapęs pirmąja auka nuo tada, kai abi konflikto pusės pradėjo laikytis neoficialių paliaubų, pranešė palestiniečių medikai.Kaip informavo palestiniečių gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al-Qudra (Ašrafas Kudra), vaikas žuvo, kai iš izraeliečių tanko paleistas sviedinys pataikė į namą rajone į rytus nuo Džabalijos, kur neseniai įsiplieskė susirėmimai tarp Izraelio karių ir „Hamas“ kovotojų.
Izraelio ugnies nutraukimas Gazoje yra „neribotas“, sako šaltinis armijojeIzraelio ugnies nutraukimas Gazos Ruože yra „neribotas“, pirmadienį sakė vienas šaltinis armijoje, kai susirėmimai su palestiniečiais nurimo.„Ugnies nutraukimas apibrėžiamas kaip neribotas. Mes toliau pulsime tunelius“, - sakė šaltinis, turėdamas galvoje požeminių perėjų tinklą, kuriuo, kaip tvirtina Izraelis, naudojasi „Hamas“ teroristai atakoms rengti ir ginklams saugoti.Izraelio kariškiai pirmadienį sakė, kad nuo praėjusio vakaro 21 val. 30 min. neįvykdė nė vienos atakos.Pasak kariškių, „Hamas“ pirmadienį paryčiais į Izraelio teritoriją paleido vieną raketą, tačiau ji jokios žalos nepadarė.Susirėmimai aprimo, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba paskelbė pareiškimą, raginantį nedelsiant ir be jokių išankstinių sąlygų paskelbti humanitarines paliaubas Gazos Ruože, kad būtų galima civiliams gyventojams pristatyti būtiną pagalbą.Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį paskambino Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) ir išreiškė didžiulį susirūpinimą dėl sparčiai augančio aukų tarp civilių palestiniečių skaičiaus.
Izraeliui atnaujinus smūgius Gazos Ruožui, žuvo trys žmonėsIzraeliui atnaujinus smūgius Gazos Ruožui, sekmadienį per apšaudymą žuvo trys palestiniečiai, pranešė medikai.Gelbėjimo tarnybų atstovas Ashrafas al Qudra sakė, kad du vyrai žuvo per apšaudymą netoli sienos centrinėje Gazos Ruožo dalyje, o trečias – netoli Chan Juniso teritorijos pietuose.Izraelio kariškiai puolimą atnaujino palestiniečių judėjimui „Hamas“ atmetus izraeliečių vienašališkai paskelbtą paliaubų pratęsimą.
Izraelio armija sekmadienį paskelbė, kad „Hamas“ toliau leidžiant raketas į Izraelį atnaujina sausumos pajėgų, laivyno ir aviacijos reidus Gazos Ruože ir nutraukia vienašališkas, 12 valandų trukusias humanitarines paliaubas.Daugiau – čia.
Gazos Ruože iš griuvėsių traukiant lavonus, žuvusiųjų skaičius viršijo 1 000.Daugiau – čia.
„Hamas“ atmetė Izraelio ugnies nutraukimo Gazos Ruože pratęsimą.Daugiau – čia.
Izraelis sutinka 24 val. pratęsti paliaubasIzraelis priima JT prašymą dėl 24 valandų paliaubų Gazos ruože, bet perspėja, kad imsis karinių veiksmų, jei susitarimas bus pažeidžiamas, praneša BBC.
Palestiniečių aukų skaičius perkopė 1 tūkst.
Gazos Ruože per paliaubas iš griuvėsių ištraukti 85 lavonaiVisame Gazos Ruože šeštadienį per pirmąją 12 valandų trukmės humanitarinių paliaubų pusę iš griuvėsių buvo ištraukti mažiausiai 85 žuvę palestiniečiai, pranešė medikai.Gelbėjimo tarnybų atstovas Ashrafas al Qudra sakė, kad 85 lavonai buvo nuvežti į ligonines Gazos Ruožo šiaurinėje, centrinėje ir pietinėje dalyse, taip pat – Gazos mieste, bet tikimasi, kad žuvusiųjų skaičius dar didės.Bendras per liepos 8 dieną pradėtą Izraelio puolimą žuvusių palestiniečių skaičius jau pasiekė 985, sakė A.al Qudra.Gazos Ruožo šiaurėje, ypač – Beit Hanuno rajone, medikai paėmė 32 lavonus. 13 lavonų rasta centriniuose Bureidžo, Deir Balaho ir Nuseirato rajonuose.Į Gazos miesto ligoninę „Shifa“ buvo atvežti 29 lavonai iš rytinių Šedžajos, Zaituno ir Tufaho rajonų, dar 11 lavonų buvo atvežti į ligonines iš pietinių Chan Jūniso ir Rafaho rajonų, nurodė A.al Qudra.
„Hamas“ pranešė paleidęs tris raketas į pagrindinį Izraelio oro uostąPalestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ penktadienį pranešė paleidęs tris raketas į oro uostą prie Tel Avivo – kitą dieną po to, kai Jungtinių Valstijų ir kai kurios Europos oro bendrovės atnaujino skrydžius į Izraelį po dviejų dienų pertraukos.„11 va. 45 min. (vietos ir Lietuvos laiku) (Izz ad Deeno) al Qassamo (Iz ad Dino Kasamo) brigados bombardavo Ben Guriono oro uostą trimis raketomis M75“, – sakoma „Hamas“ ginkluotojo sparno pranešime.Europos Sąjungos (ES) ir JAV institucijos nurodė sustabdyti visus komercinius skrydžius į tą oro uostą, kai viena raketa antradienį nukrito netoli jo takų.Dėl to faktiškai nutrūko susisiekimas oru su Izraeliu, o „Hamas“ šį pasiekimą vadino pergale, iškovota per jau 18 dienų vykstantį konfliktą.
K. Kerry pateikė pasiūlymą dėl paliaubų Gazos ruože. Daugiau – čia.
JT: humanitarinė padėtis Gazoje - pasibaisėtinaJungtinių Tautų (JT) humanitarinės pagalbos vadovė Valeri Amos (Valerie Amos) pareiškė didelį susirūpinimą dėl padėties Gazoje ir pažymėjo, kad paliaubos yra "gyvybiškai svarbios", skelbia BBC.V. Amos sakė, kad konfliktas reiškia, jog 44 proc. Gazos teritorijos yra draudžiama zona palestiniečiams."Dabar 118 tūkst. žmonių glaudžiasi JT mokyklose (...), žmonėms baigiasi maisto atsargos. Vanduo taip pat yra rimtą susirūpinimą keliantis klausimas", - ketvirtadienį sakė V. Amos ir pridūrė, kad padėtis Gazoje yra "siaubinga" ir "pasibaisėtina".Remiantis JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuro duomenimis, Izraelio kariuomenė 3 kilometrų ruožą, kuris sudaro 44 proc. Gazos teritorijos, paskelbė draudžiama zona.Izraelis nuo liepos 8-osios atakuoja taikinius Gazos Ruože. Operacijos tikslas yra pažaboti raketų atakas iš Gazos Ruožo. Nuo operacijos pradžios jau žuvo daugiau kaip 710 palestiniečių ir 30 izraeliečių.Izraelio sausumos operacija ir antskrydžiai tęsiasi, "Hamas" kovotojai ir toliau raketomis atakuoja Izraelį.
Izraelio aviacijos smūgiai netoli Chan Juniso nusinešė dar 7 gyvybesPer virtinę Izraelio antskrydžių netoli Chan Juniso miesto Gazos Ruožo pietuose ketvirtadienį žuvo septyni palestiniečiai, pranešė gelbėjimo tarnybos.Aviacija smogė prie sienos su Izraeliu esančiai Chuzai ir kaimyniniam Abasano rajonui, kur nuo antradienio vyksta intensyvūs susirėmimai, nurodė gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al-Qudra.
„Hamas“: derybos dėl paliaubų Gazoje vyksta teigiama linkmePalestiniečių judėjimo „Hamas“ aukšto rango atstovas trečiadienį sakė, kad esama pažangos derybose dėl Gazos konflikto nutraukimo, tačiau islamistų kovotojams reikia išsamių garantijų, kad Izraelis sušvelnins anklavo blokadą.Derybos, kuriomis siekiama nutraukti jau 16 dienų besitęsiantį konfliktą, suintensyvėjo, į regioną atvykus JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry (Džonui Keriui), kuris tarpininkauja siekiant susitarti dėl paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“.„Hamas“, kuris išprovokavo šį konfliktą, kasdien iš Gazos apšaudydamas Izraelį raketomis, atmetė Egipto iniciatyvą, kurioje raginama nutraukti ugnį ir tada sėsti prie derybų stalo.Tačiau dabar „Hamas“ pareigūnas pripažino, kad kovotojai suprato, jog nerealu priversti Izraelį sutikti su paliaubomis kartu su aštuonerius metus trunkančios anklavo apsiausties nutraukimu.„Turi būti susitarimas dėl principų, (blokados nutraukimo) tvarkaraščio ir mechanizmo“, - sakė pareigūnas.„Hamas“ vadovas Khaledas Meshaalas (Chalidas Mešaalas) trečiadienį pakartojo, kad paliaubos įmanomos tik nutraukus blokadą, kuri buvo įvesta 2006 metais, kai kovotojai pagrobė Izraelio karį.Tuo tarpu minėtas pareigūnas iš Kh.Meshaalo aplinkos sakė, kad judėjimas supranta, jog blokada bus sušvelninta tik paskelbus paliaubas, tačiau jie nori, kad pirmiausia būtų sudarytas tikslus tvarkaraštis.Konfliktas jau pareikalavo 659 palestiniečių, 34 žydų ir Izraelyje dirbusio tailandiečio gyvybių.Izraelis praėjusią savaitę sutiko su Egipto iniciatyva dėl paliaubų.
JAV atšaukė skrydžių į Tel Avivą apribojimusTrečiadienio vakarą Jungtinių Valstijų pareigūnai atšaukė skrydžių į Tel Avivo tarptautinį oro uostą apribojimus. Tai pranešė Federalinė aviacijos valdyba.Antradienį visų JAV aviacijos kompanijų lėktuvams buvo uždrausta skristi į Ben Guriono oro uostą dėl nesiliaujančio Izraelio teritorijos apšaudymo raketomis iš Gazos ruožo.
JAV Federalinė aviacijos administracija pratęsė draudimą skristi iš ir į Tel Avivą (Izraelis) dar 24 valandoms, parneša CNN. 
Lenkijos LOT atšaukia skrydžius į IzraelįLenkijos oro linijų bendrovė LOT dėl keleivių saugumo iki pirmadienio atšaukia skrydžius iš Varšuvos į Izraelį, informavo bendrovės atstovė, kuria remiasi "Reuters"."Tokį sprendimą lėmė įtempta padėtis regione, - sakoma LOT pranešime. - Susisiekimas bus atnaujintas kaip galima greičiau, kai būsime tikri, kad mūsų operacijos yra šimtu procentų saugios".JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) antradienį nurodė atšaukti visus skrydžius į Izraelio Beno Guriono oro uostą, primena ELTA.FAA informavo JAV avialinijų bendroves, kad joms draudžiama 24 valandas vykdyti reisus į Tel Avivą.Avialinijos paslaugas sustabdė praėjus mažiau nei savaitei po Izraelio karinės sausumos operacijos pradžios Gazoje ir aviacijos bendrovėms pasaulyje peržiūrint savo skrydžių maršrutus virš konflikto teritorijų.
Izraelio veiksmai „gali prilygti karo nusikaltimams“, sako JT žmogaus teisių komisarėIzraelio kariniai veiksmai Gazos Ruože gali prilygti karo nusikaltimams, trečiadienį pareiškė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių komisarė Navi Pillay (Navi Pilai), kuri taip pat pasmerkė raketines palestiniečių judėjimo „Hamas“ atakas.„Atrodo, jog yra tvirta galimybė, kad buvo pažeisti tarptautiniai įstatymai, būdu, kuris gali prilygti karo nusikaltimams“, – sakė N.Pillay per neeilinę sesiją JT Žmogaus teisių taryboje dėl Izraelio puolimo Gazos Ruože. Ji paminėjo atakas, per kurias žuvo civiliai palestiniečiai, tarp jų – vaikai.Pasak jos, Izraelio vaikai ir kiti civiliai gyventojai taip pat turi teisę gyventi be nuolatinės raketinių atakų baimės.„Ir vėl atskyrimo ir atsargumo principų aiškiai nesilaikoma per tokias „Hamas“ ir kitų ginkluotų palestiniečių grupių atakas nesirenkant prieš civilius rajonus“, – sakė N.Pillay.
JAV diplomatijos vadovas Kerry atvyko į Tel AvivąJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry atskrido į Izraelio pagrindinį oro uostą, nors Federalinė aviacijos administracija (FAA) yra uždraudusi į jį visus lainerių reisus, siekdamas paskatinti paskelbti paliaubas tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“.J.Kerry planuoja trečiadienį susitikti su Izraelio premjeru, Palestinos savivaldos prezidentu ir Jungtinių Tautų (JT) vadovu per visą dieną truksiančius vizitus Jeruzalėje ir Ramaloje.J.Kerry atskrido į Tel Avivą kariniu lėktuvu kitą dieną po to, kai FAA uždraudė visus komercinius skrydžius į Ben Guriono oro uostą.Agentūra šį sprendimą priėmė po to, kai viena „Hamas“ kovotojų raketa antradienį nukrito už maždaug pusantro kilometro nuo to oro uosto.Valstybės departamento atstovė Jen Psaki  nurodė, kad per trečiadienį vyksiančius susitikimus J.Kerry toliau ragins „Hamas“ ir Izraelį paskelbti paliaubas po ilgiau nei dvi savaites trukusių kovų Gazos Ruože.
Britų parlamentaras kritikuojamas dėl „Twitter“ komentaro, kad leistų raketas į IzraelįVienas britų parlamentaras trečiadienį buvo kritikuojamas dėl „Twitter“ komentaro, kad leistų raketas į Izraelį, jei gyventų palestiniečių teritorijoje.„Didysis klausimas yra toks: jeigu gyvenčiau Gazos (Ruože), ar paleisčiau kokią raketą? Turbūt taip“, – parašė liberalų demokratų parlamentaras Davidas Wardas.Anksčiau D.Wardo narystė mažesniojoje valdančiosios koalicijos partijoje buvo sustabdyta dėl pastabų apie žydų valstybę.Siekdamas nutraukti savo teritorijos apšaudymą „Hamas“ raketomis iš Gazos Ruožo, Izraelis jau 16-tą dieną bombarduoja šią palestiniečių teritoriją. Per kampaniją jau žuvo 630 palestiniečių ir 29 izraeliečiai.Kai kas socialinėje žiniasklaidoje ragino partijos lyderį, ministro pirmininko pavaduotoją Nicką Cleggą vėl sustabdyti D.Wardo narystę partijoje, o kiti minimą komentarą vadino kurstymu griebtis smurto.Partija nuo D.Wardo komentaro atsiribojo ir sakė, kad N.Cleggas seniai ragina taikiai išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.
Tarp penkių žmonių, žuvusių per Gazos Ruožo apšaudymą, yra du vaikaiIš Izraelio tankų apšaudant pietinę Gazos Ruožo dalį, trečiadienį žuvo penki žmonės, tarp jų – du vaikai, pranešė medikai.Tie žmonės žuvo 16-ąją kampanijos prieš kovotojus šioje palestiniečių teritorijoje dieną.Per apšaudymą buvo pataikyta į namus į rytus nuo Chan Jūniso miesto, sakė gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al Qudra.
Skrydžiai uždrausti vien dėl saugumo, Izraelio premjerui sako J. KerryJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė, jog JAV draudimas skraidyti į Izraelį buvo paskelbtas tik dėl susirūpinimo saugumu.J.Kerry, kuris Kaire tarpininkauja dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože, telefonu B.Netanyahu sakė, kad JAV pareigūnai tą draudimą persvarstys po paros, pranešė Valstybės departamento atstovė Jen Psaki.„Vienintelis sumetimas skelbiant šį įspėjimą buvo mūsų piliečių saugumas“, – Egipto sostinėje sakė J.Psaki.JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) „toliau stebi ir vertina situaciją ir ne vėliau kaip po 24 valandų paskelbs atnaujintus nurodymus“, sakė ji.FAA 24 valandoms uždraudė JAV oro bendrovėms skraidyti į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą ir iš jo, nes netoli šio aviacijos mazgo nukrito iš „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo paleista raketa.Anksčiau Vašingtone Valstybės departamento atstovės pavaduotoja Marie Harf paneigė, kad šis sprendimas yra spaudimo taktika siekiant priversti Izraelį sutikti su dvi savaites trunkančio konflikto ugnies nutraukimu.
Oro bendrovės dėl raketų iš Gazos Ruožo grėsmės atšaukė skrydžius į IzraelįDidelės JAV, Europos ir Kanados oro bendrovės antradienį atšaukė skrydžius į Izraelį ir iš jo, kai iš Gazos Ruožo paleista raketa nukrito netoli jo pagrindinio tarptautinio oro uosto Tel Avive.Tai atspindi padidėjusius nuogąstavimus visame pasaulyje dėl raketų grėsmės keleiviniams lėktuvams, po praėjusios savaitės katastrofos, kai sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ su beveik 300 žmonių.Tas incidentas akcentavo komercinių lėktuvų pažeidžiamumą kalbant apie raketas „žemė-oras“, net jei lėktuvai skraido 10 km aukštyje.JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) uždraudė JAV bendrovėms skraidyti iš Tel Avivo ir į jį mažiausiai 24 valandas, dėl „potencialiai pavojingos situacijos, kurią sukūrė ginkluotas konfliktas Izraelyje ir Gazos Ruože“.„Visi JAV bendrovių skrydžiai į Ben Guriono tarptautinį oro uostą ir iš jo yra draudžiami iki atskiro pranešimo“, – nurodė FAA, kuri pridūrė, kad savo nurodymus atnaujins trečiadienį.„Delta“, „US Airways“ ir „United Airlines“ paisė FAA nurodymo ir „Delta“ į Tel Avivą skridusį „Boeing 747“ su 273 keleiviais bei 17 įgulos narių nukreipė į Paryžių.Londone įsikūrusi „easyJet“ paskelbė, kad taip pat 24 valandoms sustabdys skrydžius į Tel Avivą ir iš jo, ir pareiškime nurodė, kad „kasdien iš naujo peržiūrės savo skrydžius į Izraelį ir iš jo“.Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) rekomendavo visoms Europos oro bendrovėms vengti Tel Avivo „iki atskiro pranešimo“.Visus šiuos atšaukimus išprovokavo iš Gazos Ruožo paleista raketa, kuri, pasak Izraelio policijos, nukrito į šiaurę nuo oro uosto. Kirjat Ono Jehudo regione buvo apgadintas vienas namas, sakė policijos atstovė Luba Samri.Izraelis stengėsi suvaldyti žalą.Transporto ministras Yisraelis Katzas (Israelis Kacas) patikino Amerikos bendroves, kad „nėra saugumo problemos“ dėl pakilimų iš Ben Guriono oro uosto ir tūpimų jame, sakė civilinės aviacijos administracijos atstovas.
JAV neleidžia skristi į Tel AvivąJAV federalinė aviacijos administracija (FAA) nurodė atšaukti visus skrydžius į Izraelio Beno Guriono oro uostą, praneša BBC.FAA informavo JAV avialinijų bendroves, jog joms draudžiama 24 valandų laikotarpiu vykdyti reisus į Tel Avivą.JAV avialinijos "Delta", "United" ir "US Airways" patvirtino atšaukusios skrydžius.Remiantis "Delta" pranešimu, toks sprendimas priimtas "siekiant užtikrinti mūsų klientų ir darbuotojų saugumą".Oro linijos "Delta" pranešė, kad antradienį Izraelio policijai patvirtinus, kad šalia oro uosto nusileido raketa, reisas iš Niujorko į Tel Avivą buvo nukreiptas į Paryžių.Avialinijos paslaugas sustabdė praėjus mažiau nei savaitei po Izraelio karinės sausumos operacijos pradžios Gazoje ir aviacijos bendrovėms pasaulyje peržiūrint savo skrydžių maršrutus virš konflikto teritorijų. Atsargumo priemonių imtasi po liepos 17 dieną Rytų Ukrainoje įvykusios Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos, pareikalavusios visų 298 orlaiviu skridusių žmonių gyvybių.Tačiau kol kas skrydžių apribojimai taikomi tik JAV avialinijoms.
JT generalinis sekretorius ragina Izraelį ir palestiniečius nutraukti mūšiusJungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino Izraelį ir palestiniečius "nutraukti mūšius" ir "pradėti kalbėtis" apie konflikto pabaigą Gazoje, skelbia BBC.Suintensyvėjus diplomatinėms pastangoms Pan Gi Munas tai pareiškė vizito Izraelyje metu. Per spaudos konferenciją su šalies premjeru Benjaminu  NetanyahuPan Gi Munas paragino Izraelį praktikuoti "maksimalų susilaikymą" ir pridūrė, kad "kariniai veiksmai nesustiprins Izraelio saugumo ilgesniam laikotarpiui". JT generalinis sekretorius prašė palestiniečių vadovautis politika, pagrįsta "ne smurtu, Izraelio pripažinimu ir pagarba sudarytiems susitarimams".Naujausiais Gazos sveikatos ministerijos duomenimis, per pastarąsias dvi savaites žuvo daugiau nei 600 palestiniečių ir 29 izraeliečiai, sužeista 3 tūkst. 640 žmonių.JT pagalbos agentūra Gazoje informavo, kad daugiau nei 100 tūkst. palestiniečių glaudžiasi mokyklose. Pranešama, kad 43 proc. teritorijų Gazoje paskelbti įspėjimai dėl evakuacijos ar jos nustatytos draudžiamomis zonomis.
J. Kerry ragina „Hamas“ siekti taikos pagal Egipto siūlomą variantąJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį paragino „Hamas“ siekti taikos derybų su Izraeliu remiantis Egipto paliaubų siūlymu, kurį šis islamistų judėjimas atmetė.Po susitikimo su Egipto – šalies, kuri ir anksčiau tarpininkaudavo per arabų ir Izraelio konfliktą, – prezidentu Abdel Fattahu al Sisi J.Kerry sakė surengęs konstruktyvias derybas dėl konflikto, jau pareikalavusio Gazos Ruože daugiau kaip 600 gyvybių, užbaigimo. Jis sakė, kad artimiausiomis dienomis toliau sieks ugnies nutraukimo.„Judėjimui „Hamas“ reikia esminio pasirinkimo, ir tai turi būti toks pasirinkimas, kuris iš esmės paveiktų Gazos (Ruožo) žmones“, – sakė J.Kerry spaudos konferencijoje, surengtoje su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shukri.„Egiptiečiai pasiūlė struktūrą ir forumą, kad jie galėtų susėsti prie stalo ir drauge su kitomis palestiniečių frakcijomis surengtų rimtą diskusiją“.„Hamas“ yra nurodęs, kad Egipto plane ignoruojami (islamistų judėjimo) reikalavimai paleisti kalinius ir panaikinti ekonominę Gazos Ruožo blokadą.Egiptas labai įtariai vertina „Hamas“, nes jis yra Musulmonų brolijos atšaka. Šį islamistų judėjimą Egipte pernai nuvertė tuomet armijos vadas A.F.al Sisi.„Hamas“ skundėsi, kad Kairas išstūmė jį iš derybų dėl ugnies nutraukimo pasiūlymo.Kairas sako pasikonsultavęs su visomis palestiniečių frakcijomis.
Per Izraelio antskrydžius Gazoje žuvo 4 žmonės, tarp jų nėščia moteris ir vaikasPer du Izraelio antskrydžius Gazos Ruože antradienį žuvo vaikas ir trys moterys, viena kurių laukėsi, pranešė medikai.Dvi moterys žuvo per antskrydį Gazos rytuose esančiame Zaituno rajone.Per kitą antskrydį šiauriniame Beit Hanuno mieste žuvo nėščia moteris ir vaikas, nurodė gelbėjimo tarnybų atstovas spaudai Ashrafas al Qudra.
Gazos Ruože dingo Izraelio karys, skelbia žiniasklaidaIzraelio žiniasklaida pranešė, kad vienas žydų valstybės karys dingo per jau dvi savaites vykstančią operaciją Gazos Ruože.Vienas gynybos pareigūnas antradienį, pageidavęs neviešinti savo vardo, patvirtino informaciją apie dingusį karį.Žiniasklaida nurodė, kad tas karys praeitą savaitgalį važiavo šarvuotuoju transporteriu, kuris buvo atakuotas kovotojų. Pranešimuose nesakoma, ar tas karys žuvęs, ar tebėra gyvas.Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ anksčiau šią savaitę paskelbė pagrobęs Izraelio karį, bet izraeliečiai to pareiškimo nei patvirtino, nei paneigė.Izraeliečiams, vis dar prisimenantiems užsitęsusią dramą po kario Gilado Shalito (Gilado Šalito) pagrobimo 2006 metais, kito kario pagrobimas būtų košmariškas scenarijus tebesitęsiančiame Gazos Ruožo konflikte.
Izraeliui tęsiant puolimą Gazoje, pasaulis ragina siekti paliaubųJungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) antradienį lankosi Kaire, į kurį atvyko tarpininkauti siekiant paliaubų tarp Izraelio ir judėjimo „Hamas“ po dvi savaites trukusių susirėmimų, jau pareikalavusių daugiau nei 570 palestiniečių gyvybių.Plačiau skaitykite čia. 
JT generalinis sekretorius atvyko į Egiptą aptarti situaciją GazojeJungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pirmadienį atvyko į Egiptą su šalies prezidentu Abdeliu Fattahu al Sisi ir kitais pareigūnais aptarti kovas Gazoje, remdamasi sekretoriaus atstovu skelbia "Reuters"."(JT generalinis sekretorius) nekantrauja, kada susitiks su prezidentu A. F. al Sisi, užsienio reikalų ministru ir Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi aptarti susidariusią situaciją Gazoje bei pastangas siekiant susitarti dėl paliaubų", - telefonu "Reuters" sakė atstovas Stephane'as Dujarricas.Gazos sveikatos ministerijos duomenimis, nuo Izraelio karinės operacijos pradžios liepos 8 dieną jau žuvo daugiau nei 500 palestiniečių, daugiausia civiliai.Kaip pranešama, sekmadienis buvo daugiausia aukų pareikalavusi diena nuo Izraelio operacijos pradžios, kada žuvo 12 Izraelio kariškių ir daugiau nei 100 palestiniečių.
JT reikalauja nedelsiant paskelbti paliaubas tarp Izraelio ir palestiniečių GazojeJungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paragino nedelsiant paskelbti paliaubas tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų Gazoje, skelbia BBC.Apie tai pranešta JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry vykstant į Kairą, kur bus aptariama susidariusi krizė.Vėlai sekmadienį įvykęs JT Saugumo Tarybos posėdis buvo sušauktas Jordanijos, kuri svarstymui, kaip pranešama, pateikė griežtą rezoliucijos projektą, prašymu. Tačiau 15 narių Taryba žiniasklaidai paskelbė pranešimą, kuriame Ruandos ambasadorius JT Eugene Gasana reikalauja "nedelsiant nutraukti smurtą".Be kita ko, JT generalinis sekretorius Ban Ki-moon kiek anksčiau pareiškė, kad "situacija Gazoje netoleruojama", ir Izraelio atakas apibūdino kaip „nusikaltimą žmoniškumui“.Gazos sveikatos ministerijos duomenimis, nuo Izraelio karinės operacijos pradžios liepos 8 dieną jau žuvo daugiau nei 500 palestiniečių, daugiausia civiliai.Izraelis informavo, kad tarp 20 žuvusių izraeliečių 18 yra kariai.Sekmadienis buvo daugiausia aukų pareikalavusi diena nuo Izraelio operacijos pradžios, kada žuvo 12 Izraelio kariškių ir daugiau nei 100 palestiniečių.Izraelis informavo, jog nuo ketvirtadienio nakties, kada buvo pradėta sausumo operacija, nukauta mažiausiai 120 kovotojų.Remiantis pranešimais, artilerijos ugnis ir oro antskrydžiai tęsiasi į rytus nuo Gazos miesto. Nukauta dešimt „Hamas“ kovotojų, kurie, pasinaudoję tuneliais šiaurinėje Gazos ruožo dalyje, norėjo patekti į Izraelį netolo Sderoto miesto.
Tarp Gazoje žuvusių Izraelio kareivių yra du JAV piliečiaiTarp Izraelio kareivių, žuvusių per sausumos operaciją Gazos ruože, yra du JAV piliečiai, praneša agentūra AFP.Pasak amerikiečių žiniasklaidos, kuri remiasi žuvusiųjų draugais ir giminaičiais, abu vyrai kariavo Izraelio armijos pusėje.JAV valstybės departamentas patvirtino, kad JAV piliečiai Maxas Steinbergas ir Seanas Carmelis žuvo Gazos ruože. Departamentas nepateikė duomenų apie vyrų mirties aplinkybes ir jų užsiėmimą.
JAV diplomatijos vadovas Kaire sieks paliaubų Gazos RuožeJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pirmadienį paryčiais išskrido į Kairą, kur dalyvaus derybose dėl krizės Gazos Ruože, kai Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama paragino „nedelsiant paskelbti paliaubas“ tarp Izraelio ir palestiniečių.JAV diplomatijos vadovas planuoja susitikti su Egipto ir kitų šalių aukštais pareigūnais, nurodė Valstybės departamentas. Šių derybų tikslas – sustabdyti Izraelio sausumos, jūrų ir oro pajėgų puolimą, per kurį tūkstančiai išsigandusių civilių buvo priversti palikti savo namus.J.Kerry sieks „nedelsiamo kovos veiksmų nutraukimo, pagrįsto grįžimu prie 2012 metų lapkričio paliaubų sutarties“, nurodė Baltieji rūmai, pabrėždami, kad būtina apsaugoti civilių gyvybes „tiek Gazoje, tiek Izraelyje“.Pasak Valstybės departamento, J.Kerry palaiko Egipto iniciatyvą užtikrinti ugnies nutraukimą. Jos vizitas šiame regione vyks tuo pačiu metu, kai Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) vieši jame su aukšto lygio taikos misija.B.Obama sekmadienį kalbėjosi telefonu su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), kuriam išsakė savo „rimtą susirūpinimą“ dėl daugiau nei 100 palestiniečių ir 13 žydų valstybės karių žūties per kruviniausią dieną nuo naujausio puolimo Gazos Ruože pradžios.Pirmadienį, penktąją Izraelio pajėgų antžeminės operacijos dieną, žuvusių palestiniečių skaičius padidėjo iki 501.Ši reikšminga J.Kerry kelionė buvo surengta tuo metu, kai JAV žiniasklaida pranešė, jog per kautynes Gazos Ruože žuvo du Izraelio gynybos pajėgose tarnavę amerikiečiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.