aA
Kazachstane pirmadienį išleistas įstatymas, draudžiantis masinius mitingus rinkimų metu ir po jų. Opozicijos teigimu, šiuo žingsniu šalies valdžia siekia atitolinti Ukrainos stiliaus "liaudies revoliuciją".
Stop ženklas, pavojus, pabaiga
© Corbis/Scanpix
Nuo 1989 m. naftos turtingą valstybę valdantis prezidentas Nursultanas Nazarbajevas su nerimu stebėjo Gruzijos "rožių revoliuciją", o paskui ir Ukrainos "oranžinę revoliuciją", po kurių į valdžią atėjo provakarietiškai nusiteikę liberalai. Praėjusį mėnesį protestų metu prezidentas nuverstas ir Kazachstano kaimyninėje Kirgizijoje.

Pataisytas Kazachstano rinkimus reglamentuojantis įstatymų rinkinys įsigalios jį paskelbus valstybinėje spaudoje. Pagal jį rinkimų metu iki galutinių rezultatų paskelbimo draudžiami masiniai mitingai ir demonstracijos.

"Neturiu nė menkiausios abejonės, kad naujuoju įstatymu siekiama užgniaužti protestus dėl galimo rinkimų klastojimo, kaip jau buvo Gruzijoje ir Ukrainoje", - pareiškė opozicijos atstovas Vladimiras Kozlovas.

Kazachstano vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad prezidento rinkimai vyks 2006 m. gruodį. N.Nazarbajevas pareiškė, kad jis vėl varžysis dėl naujos septynerių metų kadencijos.

"Kazachstano vadovai aiškiai supranta, kad rinkimai vis tiek bus suklastoti. Taip jie stengiasi išvengti visuomenės pasipiktinimo ir apsisaugoti nuo Ukrainos pobūdžio scenarijaus", - teigė V.Kozlovas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.