aA
Vilniuje liepos 6-osios naktį įžūliai prie namų nušauto Igorio Tiomkino, pravarde Timocha, nužudymo tyrime užčiuoptas siūlo galas.
„Vilniaus brigados“ vadeivos I. Tiomkino nužudymo byloje suimtas įtariamasis
© DELFI

Policijos pareigūnai ir prokuratūra dvi savaites išlaikė paslaptyje, kad tiriant bylą suimtas Henrikas Margenis, anksčiau dirbęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kontržvalgybos skyriaus viršininku.

Savas žmogus nusikaltėliams

Igoris Tiomkinas (pirmas iš k.), Dovydas Kaplanas (antras iš k.) Rygoje, maždaug 1992-1993 m.
Igoris Tiomkinas (pirmas iš k.), Dovydas Kaplanas (antras iš k.) Rygoje, maždaug 1992-1993 m.
© Archyvo nuotr.

Tiesa, jis VRM dirbo būtent tais laiskai, kai „Vilniaus brigada“ buvo itin stipri. H. Margenis, anot VRM 1994 m. spalio 18 dienos pažymos, buvo aukštą postą užimantis „savas žmogus” „Vilniaus brigados” nariams 1992 metais. Jis su nusikalstama grupuote, kaip teigiama pažymoje, bendravo per Dovydą Kaplaną. Su juo bendravo ir I. Tiomkinas.

Teismas H. Margenį leido suimti pusantro mėnesio terminui (45 dienoms). DELFI šaltinių duomenimis, jis nėra įtariamas, kaip tiesioginis nusikaltimo vykdytojas. Kokia tiksli jo rolė - neatskleidžiama.

Vienoje atkuriamosios dokumentikos serialo „Mafijos kronikos – su Dailiumi Dargiu” dalyje buvo pasakojama, kad „jeigu kam nors ir buvo abejonių dėl „Vilniaus brigados“ įtakos šalies teisėsaugos viršūnėlei, jų nebeliko, kai VRM nusprendė pirkti ginklus iš brigados statytinių. Kaip ir reikėjo tikėtis, susidėjusi su nusikaltėliais ministerija liko kvailio vietoje – ginklai pasirodė esantys nekokybiški, o daugiau nei šimtas milijonų litų paslaptingai dingo iš mafijos kontroliuojamo banko”.

Automatų AK-74 pirkimo istorijoje H. Margenis ir minimas kaip „savas žmogus” nusikalstamo pasaulio atstovams.

„Mafijos kronikoms“ pavyko pakalbinti buvusį „Aro” rinktinės pareigūną Rimą. Jis sakė, kad kai ariečiai lydėdavo krovinius – ginklus, pinigus, pirmuosius lietuviškus pasus - visa tai buvo daroma per H. Margenį. Rimo nuomone, cinizmo viršūnė buvo pasiekta, kai nežinant tuometiniam rinktinės vadui H. Margenis brigadiniams suorganizavo apsaugą iš „Aro” vyrų.

Žudikas elgėsi itin įžūliai

DELFI primena, kad I. Tiomkinas buvo nušautas liepos 6-osios naktį, maždaug vidurnaktį, Vilniuje, Trinapolio gatvėje. Namo gyventojai išgirdo kelis pokštelėjimus ir moters klyksmą „kvieskite greitąją”, netrukus sulėkė policijos pajėgos ir aptvėrė namą. Paaiškėjo, kad šūviai į I. Tiomkiną jam priėjus prie namo laiptinės. Iš pradžių keturios kulkos susmigo į nugarą. Žudikas priėjo arčiau ir, nepaisydamas, kad jį be kaukės pamatė su I. Tiomkinu buvusi moteris, dar iššovė kontrolinį sunkiai sužeistam šūvį į galvą.

Liudytojai portalui DELFI pasakojo, kad greitoji užgaišo apie 20 minučių. I. Tiomkinas dar kurį laiką buvo gyvas, nors ir labai sunkiai sužeistas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.