aA
Interviu BBC žurnalistams Estijos gynybos ministras Svenas Mikseris pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimas supranta tik jėgos kalbą, informuoja Estijos nacionalinis transliuotojas.
Estijos gynybos ministras: V. Putinas supranta tik vieną kalbą
© AP/Scanpix

S. Mikseris teigė pritariantis neseniai paskelbtai Didžiosios Britanijos vyriausybės ataskaitai apie menką NATO pasirengimą atremti Rusijos nekonvencinius karybos metodus ir būtinybę Baltijos šalis geriau inkorporuoti į Aljanso struktūras. Britanijos nacionalinė gynybos komisija taip pat rekomendavo dislokuoti nuolatinius NATO karinius junginius Baltijos šalyse, nes pastarieji įvykiai Ukrainoje atskleidė Aljanso chartijos penktajame straipsnyje deklaruojamos kolektyvinės gynybos nepakankamumą, ypač kibernetinių atakų ir karinio maišto atvejais.

S. Mikseris tikinimu, nors politinė ir karinė situacija Rytų Europoje įtempta, Estijos gyventojai ir politikai nelinkę pulti į paniką.

Estijos premjeras Taavi Roivas ir gynybos ministras Svenas Mikseris
Estijos premjeras Taavi Roivas ir gynybos ministras Svenas Mikseris
© AFP/Scanpix

„Į savo gynybos ir saugumo pajėgumus per pastaruosius metus investavome nemažai lėšų, taip pat dėjome daug pastangų stiprindami santykius su Aljanso nariais Europoje ir Amerikoje“, - kalbėjo ministras, taip pat išreiškęs susirūpinimą Rusijos karinių pajėgų telkimu netoli rytinių Estijos sienų.

Pašnekovas tvirtino, kad Baltijos šalims būtinas geresnis gynybos planas, ypač stiprinant situacijos vertinimą ir trumpinant reakcijos į grėsmę laiką. S. Mikserio teigimu, NATO sąjungininkai apskritai turi pranašumą prieš Rusiją karyboje, nors pats V. Putinas įsitikinęs priešingai.

„Laiko dar yra. Rusija skyrė daugybę dėmesio savo greitojo reagavimo pajėgoms. Iš esmės V. Putinas savo kariuomenėms gali vadovauti ir namuose“, - įspėjo ministras.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.