aA
Netoli istorinės Lietuvos sostinės Kernavės esančiuose miškuose trečiadienio vakarą vyko neįprastas Jono Ohmano, Vinco Sruoginio ir Marko Johnstono filmo „Nematomas frontas“ seansas.
Skautai surengė „Nematomo fronto“ peržiūrą
Skautai surengė „Nematomo fronto“ peržiūrą

Į viduryje miško įrengtoje kino salėje vykusią peržiūrą susirinko dalis iš dviejų šimtų skautų, šią savaitę leidžiančių jubiliejinėje, 25-ojoje, „Kernavės“ tunto stovykloje.

Tradiciškai netoliese Kernavės piliakalnių stovyklaujantis to paties vietovardžio vardą naudojantis skautų vienetas yra vienas seniausių Lietuvoje. Sovietų okupacijos laikotarpiu skautų judėjimas buvo uždraustas, todėl aktyviau jį atkurti imtasi tik Sąjūdžio laikas. 1989 – aisiais metais įkurtas vienetas šiuo metu vienija daugiau nei 200 vilniečių skautų.

„Į šios stovyklos atidarymą susirinko įvairių kartų su „Kernavės tuntu“ užaugę skautai. Visus 25 metus pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymas buvo mūsų prioritetu. Stengiamės, kad vaikai užaugtų gerais žmonėmis, mylinčiais savo kraštą ir norinčiais jam padėti“, – pranešime spaudai cituojama „Kernavės“ vieneto vadovė, tuntininkė Jūratė Jonytė.

Dokumentinis filmas „Nematomas frontas“ pasakoja apie 1944–1953 metais Baltijos šalyse vykusį pasipriešinimo judėjimą, kuris subūrė jaunų mirčiai neabejingų vyrų būrius kovai su komunistiniu pasauliu – Sovietų Sąjunga. „Nematomas frontas“ – sovietų valdžios karo pajėgose naudotas kodinis pavadinimas partizanų judėjimui Lietuvoje įvardyti.

Skautai surengė „Nematomo fronto“ peržiūrą
Skautai surengė „Nematomo fronto“ peržiūrą

Drąsių vyrų, stojusių į kovą už laisvę, istorija pasakojama remiantis partizanų lyderio Juozo Lukšos rašytine patirtimi, abiejų „fronto“ pusių liudytojų mintimis. Tuometį siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nematyti archyviniai kadrai bei pasipriešinimą išgyvenusiųjų istorijos.

„Stovyklų metu mėgstame dainuoti partizanų dainas, dažnai einame į žygius jų takais, todėl šis filmas buvo labai įdomus, – po seanso įspūdžiais dalinosi penkiolikmetis A. Motiejauskas. - Taip mokytis Lietuvos istorijos žymiai įdomiau negu mokyklos suole. Pradedi rimčiau į viską žiūrėti ir geriau supranti tai, ką pasakoja seneliai“.

„Kernavės“ tuntas priklauso Lietuvos skautijai, didžiausiai šalies skautų organizacijai. Joje veikia per 2500 skautų visose Lietuvos apskrityse. Savo veikla Lietuvos skautija siekia prisidėti prie jaunų žmonių ugdymo aktyviais ir pilietiškais visuomenės nariais, turinčiais tvirtą vertybinį pagrindą ir nebijančiais imtis iniciatyvos kuriant geresnį pasaulį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.