aA
Vyriausybė savo nutarimu patvirtino Valstybės mobilizacijos planą, kurį parengė Krašto apsaugos ministerija (KAM).
Patvirtintas slaptas valstybės mobilizacijos planas
© Organizatorių archyvas

KAM praneša, kad patvirtintame mobilizacijos plane nustatomi pagrindiniai mobilizacijos skelbimo principai, numatoma, kaip veiks ir kokių priemonių turės imtis valstybės institucijos mūsų šalyje paskelbus mobilizaciją.

Vyriausybės patvirtinto plano turinys yra įslaptintas ir viešai neskelbiamas.

Mobilizacijos sistemą sudaro trys mobilizacijos subjektų grupės: savarankiški mobilizacijos subjektai (Vyriausybė, Krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenė ir Mobilizacijos departamentas); civilinės mobilizacijos institucijos (kitos valstybės, savivaldybių institucijos ir įstaigos) ir ūkio mobilizacijos subjektai (valstybės ir privačios įmonės, kiti ūkio subjektai).

Paskelbus mobilizaciją, mobilizacijos sistemos subjektai pagal kompetenciją ir poreikį vykdo mobilizacijos planuose numatytus veiksmus (šie planai ir jų turinys nėra viešai skelbiami).

Patvirtinus Valstybės mobilizacinis planą daugiau dėmesio ir išteklių bus skirta mobilizacijos sistemos subjektų gebėjimams įgyvendinti mobilizacinius planus. Kaip ir iki šiol, mobilizacijos funkcijos vykdymas savivaldybėse yra finansuojamas iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų asignavimų.

Mobilizacijos ir priimančiosios šalies įstatyme numatyta, kad Respublikos Prezidentas dėl ginkluoto užpuolimo, gresiančio valstybės suverenumui ar teritorijos vientisumui, priima sprendimą dėl visuotinės ar dalinės mobilizacijos išleisdamas dekretą ir teikia jį tvirtinti artimiausiame Seimo posėdyje, o tarp Seimo sesijų – nedelsdamas šaukia neeilinę Seimo sesiją. Seimas patvirtina arba panaikina Respublikos Prezidento dekretą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.