aA
Rusijos valdžia liepos 29 d. pranešė apie planus drausti aktyviai dalyvaujantiems operacijose kariams dalintis informacija socialiniuose tinkluose.
Aleksandras Sotkinas
Aleksandras Sotkinas
© Instagram.com nuotr.

„Šiomis informacinio karo, kurį vykdo priešininkas, sąlygomis net ir mažai reikšmingos detalės gali tapti prieš mus naudojamais ginklais“, - patikino Vadimas Solovjovas iš Kremliaus remiamo laikraščio „Izvestija“ .

Ar Rusijos kario „Instagram“ paskyra patvirtina slaptus Rusijos veiksmus Ukrainoje?

24-erių Aleksandras Sotkinas pirmąja nuotrauka iš Pietų Rusijos pasidalino birželio 23 d., praėjus vos vienai dienai po to, kai Rusija pradėjo šioje vietovėje dislokuoti savo pajėgas.

Kijevas savo ruožtu apkaltino Maskvą vykdant Ukrainos kariuomenės pozicijų apšaudymą pasienio teritorijoje iš minosvaidžių ir salvinių raketinių sistemų „Grad“.

Praėjus savaitei A. Sotkinas, kuris socialiniuose tinkluose skelbia esantis komunikacijos specialistas, tarnaujantis šalia Ukrainos pasienio, socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalino separatistų kontroliuojamame Krasnaja Talyčkos kaime Rytų Ukrainoje daryta nuotrauka, praneša www.buzzfeed.com .

Nėra aišku, ką A. Sotkinas veikė Ukrainoje bei kiek laiko jis praleido šios šalies teritorijoje.

Tačiau ankstyvą liepos 5 d. rytą A. Sotkinas pasidalino dar viena nuotrauka iš Krasnyj Derkul kaimo Ukrainoje. Tuo metu sukilėliai buvo kaltinami dėl pasienio punkto vykdomų apšaudymų iš minosvaidžių.

Remiantis A. Sotkino nuotraukų žemėlapiu, šios nuotraukos buvo darytos apie 14,5 kilometrų nuo Vološyno bazės Rusijoje nutolusioje vietovėje.

Sotkino nuotraukų žemėlapis, vk.com nuotr.
Sotkino nuotraukų žemėlapis, vk.com nuotr.

Liepos 7 d., sprendžiant iš nuotraukų, A. Sotkinas grįžo į Rusiją. „Vis dar nesuprantu, ką mes čia darome, taigi ir toliau po truputį kraustomės iš proto, klausomės muzikos ir laukiame naujienų iš Ukrainos!” – rašo jis.

Liepos 27 d. jis pasidalino dar viena nuotrauka, kurioje, kaip rašo pats A. Sotkinas, jis dirba su zenitine raketine sistema „Buk“. Ukrainos ir JAV pareigūnų teigimu, būtent iš šios sistemos prieš dvi savaites buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas. Per šią lėktuvo katastrofą žuvo visi 298 šiuo lėktuvu skridę asmenys.

Tam, kad galėtų naudotis zenitine raketine sistema „Buk“, separatistams reikėjo apmokytų komunikacijos specialistų, tokių kaip A. Sotkinas, galinčių valdyti sudėtingą radarų stotį.

Nors tiesioginio ryšio tarp A. Sotkino ir Malaizijos lėktuvo katastrofos nenustatyta, vis dėlto Ukraina apkaltino Rusiją vykdant Ukrainos aviacijos apšaudymus iš raketų „žemė-oras“.

A. Sotkinas nėra vienintelis Rusijos karys, kurio pranešimai socialiniuose tinkluose patvirtina Rusijos dalyvavimą Ukrainos konflikte. Praėjusią savaitę socialinio tinklo „VKontakte“ vartotojas Vadimas Grigorjevas pasidalino keletu Rusijos artilerijos pozicijos nuotraukų. Po viena iš šių nuotraukų patalpintas prierašas: „Mes bombardavome Ukrainą visą naktį“.

V. Grigorjevas per Rusijos valstybinę televiziją pareiškė, kad į jo paskyrą socialiniame tinkle buvo įsilaužta.

Liepos 27 d. JAV paviešino palydovines nuotraukas, įrodančias, jog Rusija vykdo Ukrainos pasienyje esančių pozicijų apšaudymą. Rusijos Gynybos ministerija teigia, jog šie kaltinimai yra melagingi.

Tačiau „Instagram“ vietos nustatymo sistema yra labai tiksli.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.