aA
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė nepritaria „Sodros“ funkcijų perdavimui bendrai valstybės mokesčių surinkimo ir finansinės priežiūros institucijai, kurią steigti siūlo Ūkio ministerija.
A.Pabedinskienė nepritaria „Sodros“ funkcijų perdavimui
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Šiai dienai „Sodros“ įmokų surenkamumas praktiškai 3 proc. viršija Valstybinės mokesčių inspekcijos surenkamas įmokas, tai kokybiškai „Sodra“ kur kas yra atrodanti geriau“, - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministrė.

Savo ruožtu Valstybinės mokesčių inspekcijos komunikacijos vadovas Darius Buta BNS sakė, kad ministrė pateikiami skaičiai yra neteisingi.

„Tikrai nesuprantame, kodėl šiame etape pertvarkant institucijas jos imamos lyginti remiantis kažkokiais neaiškiais kriterijais“, - sakė D.Buta.

Jo teigimu, VMI ministrės neaiškiais kriterijais paremti vertinimai yra nepriimtini. D.Buta taip pat sakė, kad VMI yra nei už, nei prieš pertvarką ir vykdytų politikų valią.

Ministrė A.Pabedinskienė taip pat aiškino, kad Ūkio ministerijos teikiama svarstyti pertvarka brangiai kainuotų.

„Tai būtų labai didžiulė investicija - todėl, kad susieti šitas dvi sistemas nebūtų taip paprasta, todėl kad informacinių technologijų programų parengimas tikrai valstybei labai daug kainuotų“, - dėstė A.Pabedinskienė.

Visgi ji sutiko, kad verslui administracinę naštą reikėtų mažinti.

„Labai daug nuogastaujama dėl to, kad verslui kažkokie yra nepatogumai, tai aš manau, kad tos informacinės bazės - tiek „Sodros“, tiek Valstybinės mokesčių inspekcijos - galėtų būti bendros, kad verslo žmogus galėtų teikti vieną deklaraciją, kuri papultų į visas tas institucijas“, - kalbėjo ministrė.

Ūkio ministerija siūloma sukurti bendrą valstybės mokesčių surinkimo ir finansinės priežiūros instituciją – Valstybės mokesčių surinkimo ir finansinės priežiūros tarnybą. Institucija būtų kuriama apjungiant Valstybinę mokesčių inspekciją, Muitinės departamentą, perduodant šiai institucijai Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos funkcijas (įmokų mokėjimo, deklaravimo, išieškojimo, įmokų mokėtojų patikrinimo) ir atskiras Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos funkcijas (mokesčių vengimo prevencijos ir finansinių valstybės interesų gynimo srityje).

Ūkio ministras Evaldas Gustas trečiadienį sakė, kad šis darbo grupės siūlymas leistų sutaupyti administravimo išlaidų ir palengvintų verslo padėtį, nes sumažėtų patikrinimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.