aA
Neseniai Šventojoje atostogavęs prancūzas DELFI publikuotame įspūdžių bei nuotraukų dienoraštyje teigė pasijutęs taip, tarsi būtų nublokštas į gilų sovietmetį. Pasirodo, ir čia galima rasti prabangos, kurią dievina aukštesne pajamas uždirbantys poilsiautojai.
Atsakas sukrėstam prancūzui: prabangusis Šventosios veidas
© DELFI (D.Lauručio nuotr.)

Šalia Šventosios, tarp miškų, įsikūręs restoranas „Nendrinė pastogė“ - tikras rojus norintiems paganyti akis į gražią aplinką. Pasak restorano šeimininko Tado Survilo, sezono metu, įsivyravus geriems orams, nuo 18 val. čia būna lankytojų anšlagas.

„Vyrauja lietuviai, bet daug poilsiautojų ir iš Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. Ukrainiečių poilsiautojų srautų nesiečiau su jų šalyje vykstančiais įvykiais, jų visada būdavo, tačiau dabar aš pats labiau atkreipiu į juos dėmesį, nes man įdomu juos pakalbinti, išgirsit apie ten vykstančius įvykius iš pirmų lūpų. Kartais būna ir taip, kad mašinų su rusiškai numeriais pristatyta net daugiau nei lietuviškų. Įdomu, kad daugiau klientų sulaukiame iš Palangos, o ne iš Šventosios. Automobiliai, reikia pripažinti, dažnai prabangūs.

Kadangi esame įsikūrę ne centre, o vidury miškų, turime kažkuo pritraukti lankytojus, todėl investuojame į aplinką. Kiek čia uždirbame, didžiąją dalį vėl investuojame, kadangi Kaune dar turime kitų verslų. Vien kepsniu žmogaus neatviliosi. Štai turime mini zoologijos sodelį, kalbančią papūgą. Jau apie septynerius metus ji pas mus gyvena. Ji sako „labas“, „atia“, „geras Švarcas“, „ką darai?“. Vaikams įrengta vaikų aikštelė, todėl mėgsta atvažiuoti šeimos. Apskritai renkasi solidesni žmonės, nėra jaunimo, kuris norėtų pasiautėti. Per visus 10 darbo metų nė karto neteko kviesti policijos. Manau, žmonės pas mus važiuoja kitaip praleisti vakaro. Juk kiek laiko galima maltis Palangoje – norisi įvairovės. Kadangi pats čia nuolat būnu, kasmet pastebiu daug tų pačių veidų. Poilsiautojai stabiliai pas mus atvažiuoja kelerius metus iš eilės“, - pasakojo pašnekovas.

Verslininkas prisipažino, kad maitinimo paslaugų verslas – labai sunkus, o šis sudėtingas dar ir tuo, kad yra sezoninis: pavasarį reikia vėl viską užkurti nuo nulio, surinkti darbuotojus, o rugsėjo mėnesį užkonservuoti.

„Išsaugoti tuos pačius darbuotojus labai sudėtinga, todėl labai džiaugiuosi, kad 70 proc. jų pavyksta išlaikyti jau eilę metų. Vietinių yra tik du, visi kiti suvažiavę iš visos Lietuvos. Rugsėjį jie turi grįžti kažkur įsidarbinti ir kitą vasarą vėl planuoti, kad galėtų ištrūkti čia. Taigi pavasarį viską pradedame su didžiuliu entuziazmu, per vasarą darbas, aišku, nuvargina, jau norisi namo, į Kauną ir maždaug iki Naujųjų metų stengiuosi net neprisiminti šio verslo. Tačiau po Naujųjų jau vėl kuriu planus, ką reikėtų atnaujinti, patobulinti.

Labiausiai nuvargina žmonių srautai, ilgos darbo valandos. Aš asmeniškai darbą pradedu nuo 8 val. ryto ir einu miegoti ne anksčiau pirmos, pusės dviejų nakties. Nė vienos dienos nepaliekame kavinės be priežiūros. Kai lankausi konkurentų kavinėse, labai jaučiasi, ar savininkas yra vietoje. Darbuotojas vis dėlto nesužiūri visko taip, kaip šeimininko akis. Pavyzdžiui, žmona prižiūri virtuvės darbą. Kai daug žmonių, karšta, virėjoms natūraliai norisi darbą pasilengvinti, galbūt supaprastinti papuošimą lėkštėje. Taigi priežiūra reikalinga. Jos nebuvimas vėliau pasireiškia ir aplinkoje, ir lėkštėje“, - įsitikinęs restorano šeimininkas.

Poilsiautojai, kurie atostogaudami pajūryje nesidomi jūra

Šventosios pakraštyje vos už 500 metrų nuo jūros įsikūrusi „Pajūrio sodyba“ - tai tvora aptvertas didžiulis namukų ir vilų kompleksas su baseinu, barais ir išpuoselėta, žalia aplinka. Sezono metu kambarių kainos čia prasideda nuo 200 Lt už parą, liuksas su židiniu kainuoja 350 Lt, o trijų kambarių apartamentai, talpinantys 6 žmones, – 650 Lt.

Kaip pasakojo viešbučio darbuotoja Jurgita Penkauskienė, nemažai klientų čia atvyksta kasmet ir laikomi jau savais. Pašnekovė pripažino, kad tai aukštesnes pajamas gaunantys žmonės.

„Iš kur tik jų nesulaukiame. Kaip visada, yra daug rusų, keista, bet šiemet labai padaugėjo latvių. Klientai vertina čia vyraujančią ramybę. Tik neseniai buvo lenkų grupė, juos jau teko raminti. Žinote, jiems reikėjo garsios muzikos, orgijų. Iš lietuvių labai daug emigrantų iš Airijos, Anglijos, kurie atostogauti grįžta į Lietuvą. Būna, kad prie baseino susipažįsta lietuvių šeimos ir paaiškėja, kad abi gyvena Airijoje. Kadangi įrengtas lauko baseinas, nemažai mūsų klientų net neina prie jūros. Visą laiką praleidžia viešbučio teritorijoje, kaip kokiame užsienyje. Man kartais net keista būna – atvažiavo žmonės prie jūros, o ja nesidomi. Kita vertus, vanduo čia, skirtingai nei jūroje, visada šiltas, nėra nei skruzdėlių, nei visur lendančio smėlio, teritorija žalia, malonūs akiai vaizdai. Yra tvenkinys, kuriame leidžiame žvejoti. Paprastai mūsų klientai – pasyvaus poilsio mėgėjai. Net dviračiais jie ne itin važinėja. Tai žmonės, kurie darbinėje veikloje labai aktyvūs, todėl atostogaudami nori nieko neveikti. Į viešbučio kainą įeina pusryčiai. Pietus ir vakarienę galima užsisakyti. Didesnėse vilose yra ir virtuvėlė, galima patiems gamintis“, - pasakojo J. Penkauskienė.

Pasak jos, vasarą viešbučio užimtumas – pilnas, tačiau šiemet vasara prasidėjo tik liepos viduryje, kadangi birželis buvo šaltas.

Viešbučio darbuotojų teigimu, šis viešbutis – vienas iš nedaugelio aukštesnės klasės viešbučių Šventojoje. Jie apgailestavo, kad šiuo metu visą grietinėlę ir finansavimą nusigriebia Palanga. Viskas investuojama į ją, o Šventajai nebelieka: „Pažiūrėkite, kokie vaiduokliai stovi prieš mus. Nėra pakankamai pramogų nei vaikams, nei suaugusiems“. Darbuotojai įtaria, kad priešais stovintis apleistas namas – buvę poilsio namai – yra lapių buveinė, mat dažnai jos įlenda ir į viešbučio teritoriją bei pjauna čia auginamus triušiukas. Kartą per naktį jų išpjovė net aštuonis.

Modernus daugiabučių rajonas – jau legalus

Prie pat viešbučio įsikūręs modernių daugiabučių rajonas Elija, gerokai išsiskiriantis iš viso Šventosios vaizdo. Ši vieta laikoma taip pat prestižine. Kaip pasakojo patys Šventosios gyventojai, šiuose namuose butus perkasi nevietiniai gyventojai. Dažniausiai būstas perkamas poilsiui prie jūros sau, dalis butų nuomojama poilsiautojams. Iš viso kompleksą sudaro 384 apartamentai.

Beje, nors dauguma butų, pasak vietinių gyventojų, čia parduota, patiems pastatams keletą metų grėsė būti nugriautiems. Teisme buvo nagrinėjama byla dėl aukštingumo pažeidimų. Galiausiai teismas priėmė projekto įgyvendintojams palankų sprendimą.

Naujausią Šventosios viešbutį dievina norvegai

Šalia nuo sovietmečio žinomo sveikatos ir reabilitacijos centro „Energetikas“ iškilęs viešbutis ir SPA centras „Amber palace“ - bene naujausias kurorto statinys. Oficialus jo atidarymas buvo gegužės mėnesį. Kambarys parai sezono metu čia kainuoja nuo 280 iki 480 Lt. Į kainą įeina pusryčiai ir du kartus per dieną pirčių kompleksas. Po 35 Lt galima išsipirkti švedišką stalą pietums ir vakarienei, ką dauguma klientų ir daro. Atsidarius langus galima girdėti jūros ošimą. Komercijos direktorė Gintautė Matulevičiūtė apgailestavo, kad negalima apželdinti aplinkos, kadangi čia apsauginė kopa, jos liesti negalima. Tačiau klientai dėl to nesiskundžia.

„Pas mus atvyksta žmonės, norintys ramaus poilsio – jaunos šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios mamos. Mat čia viskas vietoje, todėl labai patogu. Čia pat jūra, mažą kūdikį turintys tėvai gali prie jos nulėkti pasikeisdami, galima užsisakyti SPA procedūras. Kita klientų grupė – solidus, geras pajamas gaunantys vyresnio amžiaus žmonės, norintys ramaus poilsio ir komforto. Būna, kad jie atvažiuoja 2-3 dienoms, nes ilgiau ištrūkti negali, ir nori maksimaliai atsipalaiduoti. Jie imasi labai daug SPA procedūrų. Mes turime unikalias procedūras su gintaru bei tradicinėmis lietuviškomis žolelėmis (mėtomis, su kaštonais, su ąžuolo žieve), gintarinę arbatą, įvairius masažus.

Nors dar jauni esame, klientai jau grįžta. Lietuviai renkasi trumpas kelių dienų atostogas, tačiau gerokai nei pusė mūsų klientų – svečiai iš užsienio. Jie čia būna 2-3 savaites, net iki mėnesio. Atvyksta rusų, baltarusių, latvių, lenkų, nemažai turime norvegų, nes yra tiesioginiai skrydžiai į Palangą. Pastariesiems labai patrauklios mūsų kainos – SPA procedūros čia 4-5 kartus pigesnės nei Norvegijoje, todėl jie užsisako beprotiškai daug procedūrų – 6-8 per dieną. Faktiškai vienam norvegui dienai reikia skirti vieną specialistą. Jie išbando viską – pradedant kūno šveitimu, baigiant kūno įvyniojimais. Kadangi visos šios procedūros nėra gydomosios, viskas tvarkoje. Tiesiog žmonės per kelias dienas nori tapti gražūs. Rusai, baltarusiai taip pat labai viskuo patenkinti – kainomis, kokybe, švaria aplinka. Jie dievina ramybę. Mat už kelių šimtų metrų nuo mūsų – visiškai ramus paplūdimys. Tik pasigendama persirengimo kabinų jame. Dalis rusų anksčiau atostogaudavo „Energetike“. Tie, kuriems leidžia finansinės galimybės, dabar renkasi mus. “, - pasakojo viešbučio atstovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.