aA
Ukrainos armija trečiadienį pranešė susigrąžinusi kontrolę sukilėlių tvirtovės Donecko šiaurės vakariniame priemiestyje ir perėmė dar vieną iš Rusijos įvažiavusių automobilių koloną.
Rytų Ukrainoje – valymo operacija
© RIA/Scanpix

Vyriausybės pajėgų pranešime sakoma, kad buvo užimtas šalia Donecko esantis apie 40 tūkst. gyventojų turintis Avdijivkos miestas, Kijevo vyriausybei veržiant apsupties žiedą aplink pagrindinę prorusiškų separatistų tvirtovę.

Kautynės taip pat vyko aplink teritoriją, kurioje yra išsibarsčiusios numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinio lėktuvo nuolaužos. Vyriausybės pajėgos nurodė vykdančios „valymo“ operaciją Ilovaisko miestelyje, esančiame už maždaug 40 kilometrų į vakarus nuo tos vietos.

Vyriausybės pastangos stengiasi intensyvinti puolimą, per kelias pastarąsias savaites susigrąžinusios virtinę strategiškai svarbių miestų ir gyvenviečių. Tikimasi, kad joms pavyks atkirsti kelius, kuriais, kaip manoma, Donecke įsitvirtinę sukilėliai yra aprūpinami iš Rusijos.

Kariškiai nurodė sunaikinę šarvuotųjų mašinų ir sunkvežimių koloną, kirtusią sieną su Rusija trečiadienį paryčiais. Be to, kariai, budintys Dovžanskio pasienio poste, buvo apšaudyti iš Rusijos pusės.

Tačiau per praeitą naktį vykusius susirėmimus aukų nebuvo, sakoma kariuomenės pranešime.

Donecko vietos pareigūnų duomenimis, paskelbtais trečiadienio rytą, per pastarąsias 24 valandas žuvo 19 žmonių.

Susirėmimai taip pat tęsėsi kitoje pagrindinėje sukilėlių tvirtovėje – Luhansko mieste. Vietos pareigūnai sakė, kad per pastarąją parą ten žuvo vienas civilis, o dar dešimt buvo sužeisti.

Ukrainos sukilėlių vadas uždraudė kovotojams keiktis

Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų kovotojų vadas uždraudė sukilėliams keiktis, sakydamas, jog tai „dvasiškai mus silpnina ir nuves mūsų armiją į pralaimėjimą“, nurodoma dokumente, kuris buvo paskelbtas socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, naudojamoje sukilėlių.

Separatistinės „Donecko liaudies respublikos“ gynybos ministru pasiskelbęs Igoris Strelkovas pareiškė, kad kovotojų necenzūrinės leksikos vartojimas viešoje vietoje bus laikomas „rimtu drausmės pažeidimu“.

„Nerusiškos kilmės keiksmažodžiai buvo naudojami Rusios priešų niekinti tam, ką mes laikome šventa“, – sakoma oficialiame įsakyme, paskelbtame pirmadienį, kai buvo minimos Kijevo Rusios, bendros Ukrainos ir Rusijos pirmtakės, krikšto 1 026-osios metinės.

„Keikimasis yra šventvagystė, kuri visuomet laikyta mirtina nuodėme“, – pabrėžiama įsakyme, kuris „Twitter“ paskyroje @strelkov_info pasirodė antradienio vakarą.

Promaskvietiški sukilėliai naudoja įvairius religinius simbolius, įskaitant ant jų šarvuočių iškeltas vėliavas su Kristaus atvaizdu. Jie taip pat save dažnai vadina „ortodoksų armija“.

Jėzus Kristus ir Švč.Mergelė Marija „saugo mus mūšyje“, sakoma įsakyme, kuriame Kijevo vyriausybės nariai taip pat vadinami neapkenčiančiais krikščionių.

Situacija Ukrainoje po lėktuvo katastrofos
NATO turi įrodymų, kad Malaizijos lėktuvą numušė separatistaiInterviu Prancūzijos leidiniui „Midi Libre“ NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad NATO turi daugybę įrodymų, liudijančių, jog virš Ukrainos teritorijos skridusį Malaizijos oro linijų lėktuvą numušė separatistai. Plačiau...
Antiteroristinę operaciją ketinama baigti iki žiemosTelevizijos „112 Ukraina” eteryje Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos Informacinio analitinio centro atstovas Andrejus Lysenka prognozavo, jog Rytų Ukraina iki šių metų žiemos bus išvaduota iš Rusijos samdinių gniaužtų.
Mariupolyje sulaikyta terorizmo propagandą skleidusi Donecko miesto tarybos laikraščio redaktorėMariuplyje sulaikyta į Rusijos užimtą Krymą mėginusi išvykti terorizmo propagandą skleidusi Donecko miesto tarybos laikraščio „Municipalnija gazeta“ redaktorė Jelena Blocha.Apie tai rugpjūčio 4 d. pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinis analitinis centras. Kaip rašo UNIAN, oficialiame išplatintame pranešime teigiama, jog šiuo metu tęsiami aktyvūs veiksmai, skirti teroristams sulaikyti. Viena iš sulaikytųjų – J. Blocha, kuri, būdama Donecko miesto tarybos leidinio „Municipalnaja gazeta“ redaktore, taip pat vadovavo ir savarankiškai pasiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ Donecko miesto tarybos „vyriausybės“ ryšių su visuomene departamentui.J. Blocha šiame laikraštyje ir šio leidinio internetinėje svetainėje publikavo įvairią separatistinės bei antiukrainietiškos tematikos informaciją.Remiantis oficialiu pranešimu, Mariupolyje sulaikyta į Rusijos užimtą Krymą mėginusi išvykti Ukrainos pilietė J. Blocha, kuri vykdė propagandinę veiklą bei vadovavo informaciniam Rusijos samdinių Donecke padaliniui.
Ukrainos separatizmas keičia veidą? Pranešama apie mirtininkąUkraina skelbia, kad 40-ojo teritorinės gynybos bataliono „Krivbass“ blokavimo poste buvo sunaikintas automobiliu prasiveržti mėginęs mirtininkas, kuris siekė sunaikinti blokavimo postą bei taikius iš ugnies apimto Donecko evakuotis mėginančius gyventojus.Plačiau...
Ukrainos saugumas: rusų ūkininkams davė nurodymą surinkti derlių pasienio zonoje Belgorodo, Kursko ir Briansko srities vadovai davė nurodymą žemės ūkio įmonėms ir ūkininkams nurinkti derlių iki rugpjūčio 3 d. laukuose, esančiuosepasienyje. Apie tai pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Informacinis analitinis centras, rašo unian.net.„Operatyviniais duomenimis, Belgorodo, Kursko ir Briansko (Rusija) srities vadovai davė nurodymą žemės ūkio įmonėms ir ūkininkams užbaigti rinkti derlių iki rugpjūčio 3 d. laukuose, esančiuose pasienyje“, – rašoma pranešime.
Meras: Ukrainos pajėgų apsuptas Luhanskas priartėjo prie humanitarinės katastrofosRytų Ukrainoje veikiančių prorusiškų sukilėlių tvirtovė Luhanskas yra atsidūręs ant humanitarinės katastrofos slenksčio, šeštadienį perspėjo meras, kai Kijevo vyriausybės pajėgų apsiaustas liko be vandens, elektros ir maisto atsargų.Apie 420 tūkst. gyventojų turintis Luhanskas, kuris yra antras didžiausias separatistų kontroliuojamas miestas po Donecko, yra beveik kasdien bombarduojamas, žuvo daug civilių, Ukrainos kariuomenei veržiant žiedą aplink ten įsitvirtinusius promaskvietiškus kovotojus.„Tai, kas dabar vyksta Luhanske, sunku vadinti ATO (antiteroristine operacija) – tai pats tikriausias karas, kuris nusinešė daugiau negu 100 taikių žmonių gyvybių, sugriovė gyvenamųjų namų, socialinio sektoriaus objektų, perbraukė tūkstančių žmonių likimą“, – sakoma miesto mero Serhijaus Kravčenkos biuro pranešime.„Per kelis mėnesius dėl blokados ir nesiliaujančių apšaudymų miestas dabar yra ant humanitarinės katastrofos ribos“, – pridūrė Luhansko tarybos spaudos tarnyba.Netoli sienos su Rusija esantį miestą sukilėliai užėmė balandį, prasidedant brutaliam konfliktui, kuris nusinešė jau per 1 150 gyvybių. Dabar Luhanske nebeveikia vandentiekis, išjungta elektra, nėra interneto ir telefono ryšio, nurodė miesto administracija.Taip pat baigia išsekti degalų atsargos, taip pat ir tos, kurias sukauptos itin apkrautoms greitosios pagalbos tarnyboms. Mieste stinga maisto, nes, nutrūkus tiekimui, užsidarė daugelis parduotuvių, išskyrus kelias duonos ir mėsos krautuves.Pastarąjį mėnesį gyventojams nebuvo išmokėtos pensijos, dauguma dirbančiųjų negauna atlyginimų, bankomatuose baigėsi grynųjų pinigų atsargos.Žurnalistams sunku patekti į Luhanską, kurio buvę malonūs medžiais apsodinti bulvarai virto niekieno žeme, dešimtims tūkstančių gyventojų pabėgus iš miesto.
Ukrainos krizė: maištininkų patarėjas patvirtino egzekucijas SlovjanskeVyresnysis Rytų Ukrainos maištininkų vado Igorio Strelcovo patarėjas Igoris Druzis patvirtino naujienų tarnybai BBC, kad maištininkų kontroliuojamose teritorijose "už sunkius nusikaltimus, siekiant išvengti chaoso, buvo šaudomi žmonės". Pasak I. Druzio, tokios "egzekucijos siuntė svarbų signalą likusioms maištininkų pajėgoms".Pasak maištininko, jo bendražygiai įsitikinę pergale prieš Ukrainos vyriausybę, kurią jis pavadino "teroristine organizacija, vykdančia karo nusikaltimus prieš šalies piliečius".Kaip tvirtina I. Druzis, maištininkai ketina sukurti "socialinę valstybę", kuri gintų "krikščioniškąsias vertybes" ir baustų už "visuomenės ydas".I. Strelcovo patarėjas neabejoja, kad dauguma "maištininkų palaiko mirties bausmės už sunkius nusikaltimus idėją".Oficialus Ukrainos prie NATO Igoris Dolgovas interviu BBC pareiškė, kad "Donecko liaudies respublika pati yra teroristinė organizacija"."Ir šis žmogus vadina save valstybės atstovu. Tai ne valstybė! Nepripažinta Donecko liaudies respublika - tai teroristinė organizacija, tai visiškai aišku. Ir tezės, kurias mes girdime iš jos narių lūpų, nėra jų pačių, jos padiktuotos Maskvos", - interviu su I. Druziu komentavo I. Dolgovas.Ukrainos vidaus reikalų ministerijos atstovas pareiškė BBC, kad, jeigu pranešimai apie neteismines žmogžudystes pasitvirtins, bus pradėta baudžiamoji byla.
Paskelbta buvusio Ukrainos energetikos ministro tarptautinė paieškaTarptautinė kriminalinės policijos organizacija (Interpolas) paskelbė buvusio Ukrainos energetikos ministro Eduardo Stavickio paiešką. Apie tai skelbiama organizacijos tinklapyje.Interpolo duomenimis, E. Stavickis įtariamas valstybinio turto grobstymu ypač stambiu mastu. Be to, įtariama, kad buvęs ministras veikė išvien su organizuota nusikalstama grupuote, pažymi organizacija.Ukrainoje buvusiam šalies energetikos ministrui iškelta baudžiamoji byla dėl "turto pasisavinimo arba iššvaistymo stambiu mastu".Kaip rašo "Liga.Novosti", pabėgus iš šalies nuverstajam prezidentui Viktorui Janukovyčiui, E. Stavickis galėjo išvykti į Italiją. Buvęs ministras buvo V. Janukovyčiaus šeimos verslo partneris.E. Stavickis, turimais žiniasklaidos duomenimis, anksčiau ėjo valstybinės kompanijos "Nadra Ukrainy" valdybos pirmininko pareigas, vėliau vadovavo Valstybinei geologijos tarnybai. Energetikos ministro pareigas jis ėjo nuo 2012 m. gruodžio. Buvo atleistas 2014 m. vasario pabaigoje, šalyje pasikeitus valdžiai. Jo pareigas perėmė Jurijus Prodanas.
Rusija: ES „patylomis“ atsisakė draudimo tiekti ginklus Ukrainai Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES) „dvigubų standartų“ taikymu, kai Bendrija „patylomis“ atšaukė draudimą tiekti Ukrainai karines technologijas ir įrangą.Santykiai tarp Maskvos ir Briuselio smarkiai pašlijo, kai ES paskelbė sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens konflikte rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kaunasi su vyriausybės pajėgomis.Šią savaitę ES paskelbė Maskvai iki šiol griežčiausių sankcijų paketą prieš Rusijos gynybos, energetikos ir finansų sektorius.„Per neseniai Briuselyje vykusį Europos Tarybos posėdį ES šalių lyderiai „patylomis“ susitarė atšaukti suvaržymus eksportuoti Kijevui įrangą, kuri gali būti naudojama vidinėms represijoms, – sakoma URM tinklalapyje paskelbtame pranešime. – Taip pat leistas karinių technologijų ir įrangos eksportas.“Pranešime nenurodoma tiksli šio sprendimo data, tačiau sakoma, kad suvaržymai buvo paskelbti vasarį, kai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.Pasak Rusijos URM, sprendimas atšaukti tuos suvaržymus rodo, kad ES vadovaujasi „dvigubais standartais“. Ministerija taip pat paragino Bendrijos lyderius „vadovautis sveika logika, o ne konjunktūra arba „niukinimais“ iš Vašingtono“.
B. Obama situaciją Ukrainoje aptarė su V. PutinuPlačiau...
Lvove sulaikytas šnipas iš RusijosUkrainos saugumo tarnybos (SBU) darbuotojai vakariniame Lvovo mieste teigia sulaikę Rusijos šnipą, vykdžiusį "Rusijos karinės žvalgybos užduotis", skelbia "Ukrinform"."Rusijos pilietis, kuris vykdė Rusijos karinės žvalgybos instrukcijas, turėjo sukurti agentų tinklą tarp buvusių ir esamų karinės tarnybos pareigūnų. Jis sulaikytas Lvove liepos 30 dieną", - rašoma SBU neseniai paviešintame pranešime.Anot pranešimo, vyras turėjo perduoti slaptą informaciją savo kuratoriams, kurie jo veiksmus koordinavo iš aneksuoto Krymo pusiasalio.
Rusija tarptautiniams ekspertams perdavė duomenis apie numuštą Malaizijos lėktuvąRusijos aviacijos pareigūnai tarptautiniams ekspertams perdavė duomenis apie virš Ukrainos numuštą "Malaysia Airlines" lėktuvą."Grupė Rusijos ekspertų, vadovaujami Rusijos federalinės oro transporto agentūros direktoriaus pavaduotojo Olego Storchevo (...) tarptautinei ekspertų komandai perdavė medžiagą, reikalingą detaliai ir nešališkai ištirti Malaizijos "Boeing 777" orlaivio sudužimą", - rašoma Rusijos oro transporto agentūros paviešintame pareiškime.Tarptautinė tyrėjų komanda, vadovaujama Nyderlandų skrydžių saugumo tarybos iš Maskvos prašė Rostovo skrydžių kontrolės ir valdymo centro turimų duomenų apie numuštą lainerį.
Ukrainoje tarptautiniai ekspertai rado žmonių palaikų Malaizijos lėktuvo kritimo zonojeRytų Ukrainoje tarptautiniai ekspertai, penktadienį vėl ėmęsi darbo, Malaizijos lėktuvo MH17 kritimo vietovėje rado dar žmonių palaikų, pranešė Olandijos vyriausybė. Plačiau...  
Donecko srityje ukrainiečių pajėgos numušė bepilotį orlaivįDonecko srityje 8-ojo armijos korpuso priešlėktuvinės gynybos padalinys numušė eilinį bepilotį skraidymo aparatą, savo paskyroje „Facebook“ skelbia antiteroristinės operacijos (ATO) spaudos centras.  Žvalgybinį orlaivį sunaikino zenitinio komplekso raketa „Strela-10“, rašo unian.net.„Aparatas „Orlan-10“, esantis Rusijos armijos ginkluotėje, 2000 m aukštyje vykdė žvalgybinį skrydį. Bepilotis buvo numuštas pirmuoju šūviu iš zenitinių raketų komplekso „Strela-10“, - pažymėjo padalinys.Numuštą bepilotį skraidymo aparatą ištyrė specialistai. Jų teigimu, optinė kamera liko nepažeista. Informaciją saugančių įtaisų orlaivyje nebuvo – tai reiškia, kad žvalgybinis lėktuvas informaciją siuntė „tiesioginės linijos“ režimu.   Šis bepilotis yra jau trečias, numuštas ATO zonoje.Kariškiai pasakoja, kad po bepiločių orlaivių skrydžių Ukrainos pajėgos visuomet sulaukdavo artilerijos apšaudymo.   
Tarptautiniai ekspertai pradėjo darbą Malaizijos lainerio sudužimo vietoje rytų UkrainojeEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) penktadienį pranešė, kad daugiau negu 60 tarptautinių ekspertų, daugiausiai olandų ir australų, pasiekė Malaizijos lainerio sudužimo vietą rytų Ukrainoje ir pradėjo darbą.„Nedelsiant pradedami surinkimo darbai“, – sakoma žinutėje, paskelbtoje ESBO paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.Ketvirtadienį katastrofos vietą pirmąkart pasiekė daug mažesnė ekspertų grupė, kai Ukrainos pajėgos sustabdė puolimą prieš tą vietovę kontroliuojančius prorusiškus sukilėlius.
Tarptautiniai tyrėjai pradės darbą Malaizijos lainerio sudužimo vietoje rytų Ukrainoje.Daugiau – čia.
Desantininkų kolona šalia Šachtiorsko pateko į pasaląApie tai pranešė Antiteroristinės operacijos štabo žiniasklaidos tarnyba.„Didesnės priešininko pajėgos, pasinaudojusios Šachtiorsko gyvenvietės ypatumais, iš pasalų apšaudė mūsų karius. Tarp perdiskolavimo užduotis vykdžiusių padalinių karių yra žuvusių“, - teigiama štabo išplatintame pranešime.Kaip rašo UNIAN, duomenys dėl žuvusių Ukrainos karių tikslinami.Liepos 16 d. Ukrainos kariai pateko į pasalą šalia gyvenvietės Izvarino.
Ukrainos kariai perkelti į saugią teritorijąŠalia Rusijos pasienio pozicijas užėmę Ukrainos kariai, kurie buvo apšaudomi teroristų bei į juos buvo šaudoma iš Rusijos teritorijos, perkelti į saugią teritoriją.Apie tai praneša „Informacinis pasipriešinimas“, rašo UNIAN.„Antiteroristinės operacijos pajėgos vykdė operacijas šalia Rusijos pasienio. Į saugią teritoriją perkelti atskiri karių daliniai, kurie buvo užėmę pozicijas pasienio rajonuose bei buvo apšaudomi teroristų, taip pat į juos buvo šaudoma iš Rusijos teritorijos“, - savo paskyroje socialiniame tinkle rašo Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas.
Dokučiajevske nužudytas policijos nuovados vadovas ir jo vairuotojasLiepos 31 d. Donecko srityje nužudytas Dokučiajevsko miesto policijos nuovados vadovas Vasilijus Riabokonis.Kaip rašo UNIAN, kartu su V. Riabokoniu žuvo ir jo vairuotojas.Nužudytiesiems į galvą buvo paleisti kontroliniai šūviai.Nusikaltimas įvykdytas Ukrainos karinių pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje.
Šachtiorske separatistai iš „Grad“ apšaudė ATO pajėgasDonecko srityje esančiame Šachtiorsko mieste teroristai iš salvinių raketinių sistemų „Grad“ apšaudė Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas. Žuvo 21 A1126 karinio dalinio 25-osios brigados desantininkas.Apie tai, remiantis savanorių, kurie talkina šiai brigadai, bei pačių karių pateikiama informacija, pranešė „Gromadske TV“.Kaip rašo UNIAN, remiantis turima informacija, tarp žuvusiųjų – 2-ojo bataliono vadas.Taip pat pranešama, jog per apšaudymą daug karių buvo sužeista. Šiuo metu sraigtasparniais jie gabenami į Dnepropetrovską. „Man ką tik mobiliuoju telefonu paskambino iš Bruno Santoso dalinio. Į juos iš visų keturių pusių šaudoma iš sistemų „Grad“. Jie atsisveikino. Pasakė, kad nėra jokių šansų. Jiems niekas nieko neatvežė, jokio pastiprinimo jie nesulaukė“, - teigiama pranešime.
Kariai sunaikino separatistų „Grad“Ukrainos antiteroristinės operacijos metu kariai Suchodilske, esančiame Luhansko srityje, sunaikino separatistų naudojamas raketines sistemas „Grad“. Iš nevyriausybininkų gautą informaciją perduoda espreso.tv.Apie tai taip pat pranešė pilietinės iniciatyvos „Prava sprava“ atstovas Dmitrijus Snegiriovas.„Suchodolsko rajone buvo sunaikinta salvinė raketinė sistema „Grad“, iš kurios buvo apšaudomos Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijos pasienyje“, - pareiškė D. Snegiriovas.Jis pabrėžė, kad sunaikintas vienas iš trijų „Prava sprava“ aktyvistų šiame rajone aptiktų ugnies taškų.Be to, anot D. Snegiriovo, vyksta teroristų persigrupavimas Suchodolsko kryptimi.„Šiuo metu vyksta teroristų persigrupavimas iš Mologvardejsko į Suchodolską“, - pranešė D. Snegiriovas.„Akivaizdu, kad šioje Antiteroristinės operacijos vykdymo teritorijoje bus vykdomas arba proveržis, arba Ukrainos karinių pajėgų deblokavimas“, - pridūrė jis.
Ukrainos konfliktas šalies vyriausybei kasdien kainuoja beveik 6 mln. doleriųUkrainos Aukščiausioje Radoje kalbą sakęs prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad kiekviena kovos su separatistais diena mokesčių mokėtojams kainuoja 5,8 milijono JAV dolerių, skelbia "RIA Novosti". "Šiuo metu Ukraina kasdien išleidžia 70 milijonų grivinų vykdydama antiteroristinę operaciją", - teigė P. Porešenka.Ketvirtadienio posėdžio metu Aukščiausioji Rada taip pat pritarė šių metų biudžeto pakeitimams, karinėms pajėgoms skirdama papildomus 758 mln. dolerių ir 158 mln. dolerių sugriautai Donecko ir Luhansko infrastruktūrai atstatyti. Parlamentas pritarė ir vyriausybės pasiūlytam laikinam 1,5 proc. "karo mokesčiui" gyventojų gaunamoms pajamoms. Tokiu būdu į šalies biudžetą tikimasi surinkti 241 mln. dolerių.
Rusijos ir Ukrainos derybininkai sutarė dėl maršruto į Malaizijos lėktuvo kritimo vietąRusijos ir Ukrainos pasiuntiniai sutarė palaikyti atvirą maršrutą, kuriuo tarptautiniai ekspertai ketvirtadienį pasinaudojo, kad pasiektų Malaizijos lėktuvo kritimo vietą Ukrainos rytuose, pranešė Ukrainos vicepremjeras Volodymyras Groismanas. Per spaudos konferenciją Kijeve jis pasakė, kad toks susitarimas pasiektas per derybas Minske, Baltarusijos sostinėje.
Ukraina prašo Rusijos pasiaiškinti dėl naujų karinių pratybų netoli abiejų šalių sienosRusijos pietuose prasidėjo naujos karinės pratybos, kuriose dalyvauja raketų „žemė–oras“ kompleksai S-300, o Ukraina pareikalavo Maskvos paaiškinimo dėl atskirų tris dienas truksiančių manevrų netoli jos sienų.Mokymai, kuriuos dalyvauja zenitinių raketų kompleksai S-300, šturmo lėktuvai SU-24 ir viršgarsiniai naikintuvai MiG-31, vyksta pietiniame Astrachanės regione ir baigsis penktadienį, naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį sakė Centrinės karinės apygardos atstovas.Per šias pratybas bus mokomasi atremti sąlyginio priešo „masinį raketų smūgį“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.Gynybos ministerijos atstovas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad šie manevrai buvo iš anksto suplanuoti ir nėra susiję su paaštrėjusia įtampa tarp Rusijos ir Vakarų šalių dėl anksčiau šį mėnesį rytų Ukrainoje numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo.
Tarptautiniai ekspertai pirmąsyk per savaitę pasiekė Malaizijos lainerio sudužimo vietą Ukrainoje, rašo ESBOEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pranešė, kad jos stebėtojai, lydimi olandų ir australų ekspertų, ketvirtadienį pasiekė numušto Malaizijos lainerio sudužimo vietą rytinėje Ukrainoje.„ESBO... stebėtojai pasiekė MH17 sudužimo vietą pirmą kartą per beveik savaitę, lydimi keturių olandų, australų ekspertų. Pasinaudojo nauju priėjimo keliu“, - savo socialinio tinklo paskyroje „Twitter“ nurodė ESBO.Per Malaizijos lainerio, prieš dvi savaites skridusio iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, katastrofą žuvo iš viso 221 Nyderlandų ir Australijos pilietis.
Per praėjusią parą separatistai 15 kartų apšaudė ATO pozicijasPer praėjusią parą separatistai 15 kartų apšaudė Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgų pozicijas.Apie tai pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) Informacinio centro vadovas Andrejus Lysenka, informuoja unian.net.„Per praėjusią parą separatistai 15 kartų apšaudė ATO pajėgų blokavimo postus ir pozicijas“, – sakė jis.„Per parą teroristai apšaudė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų blokavimo postus i padalinių pozicijas Marinovkos, Mospynės, Djakovo, Sabejevkos rajonuose ir prie Luhansko oro uosto“, – pridūrė jis.
Rada leido ginkluotiems olandų ir australų pareigūnams atvykti į lainerio katastrofos vietą.Daugiau – čia.
Ukrainos parlamentas priėmė biudžeto pataisasUkrainos parlamentas ketvirtadienį priėmė biudžeto pataisas, kurių prašė vyriausybė, kad būtų padidintas finansavimas ginkluotosioms pajėgoms ir vykdomas susitarimas su Tarptautiniu valiutos fondu dėl finansinės pagalbos, pranešė Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.
Ukrainos Aukščiausioji Rada nepalaikė premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimo. Daugiau – čia.
Nyderlandai: mažai tikėtina, kad teismas dėl Malaizijos lėktuvo sudužimo vyks TBTNyderlandai ir Malaizija tikriausiai teis asmenis, atsakingus už Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimą Rytų Ukrainoje, o ne Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) Hagoje, skelbia „Reuters“.Bylos nuolatiniam karo nusikaltimų teismui perduodamos tuo atveju, jeigu susijusios šalys negali ar nenori vykdyti teisingumo, parlamentui skirtame laiške rašė Nyderlandų teisingumo ministras Ivo Opsteltenas.Nyderlandai, kurių 195 piliečiai skrido avialinijų bendrovės „Malaysia Airlines“ orlaiviu iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, vadovauja tarptautiniam tyrimui dėl lėktuvo katastrofos. Mažai tikėtina, kad susijusios valstybės „galės ar norės vadovauti tyrimui ir baudžiamajam persekiojimui“, rašė I. Opsteltenas.Manoma, kad prorusiški separatistai, pasinaudoję raketa „žemė-oras“, numušė orlaivį liepos 17 dieną, pražudydami visus juo skridusius 298 keleivius ir įgulos narius.Tyrimui vadovaujanti Nyderlandų saugumo valdyba pranešė šią savaitę iš šaltinių už Ukrainos ribų gavusi daug įrodymų, todėl priėjimas, kuris dabar neįmanomas dėl besitęsiančių mūšių, prie visos lėktuvo katastrofos vietos nebereikalingas.Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) pateikė teisėtą ir pagrįstą įvertinimą, kad Ukrainoje yra karo padėtis, šį mėnesį pranešė diplomatai ir pareigūnai, tokiu būdu atverdami kelią galimam teismui dėl karo nusikaltimų, įskaitant Malaizijos orlaivio sudužimą.Olandų misijos vadovas informavo, kad ekspertams, bandantiems surasti likusių aukų kūnus Ukrainoje, trečiadienį vėl nepavyko patekti į lėktuvo sudužimo vietą dėl besitęsiančių prorusiškų separatistų ir Ukrainos karių susirėmimų.
Ukrainos kariuomenė paskelbė paros trukmės pertrauką šalies rytuose vykdomoje operacijoje.Daugiau – čia.
Iš Rusijos teritorijos iš minosvaidžių apšaudyta Antiteroristinės operacijos pajėgų taktinė grupėKaip praneša Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas, teroristai ir toliau vykdo Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijų apšaudymus.Kaip rašo UNIAN, iš minosvaidžių iš Rusijos pusės apšaudytos Ukrainos kariuomenės pozicijos šalia Avdejevkos, ir Červonopartyzansko bei pasienio punkto „Marinovka“.„Taip pat iš minosvaidžių iš Rusijos teritorijos pasienio rajone apšaudyta Antiteroristinės operacijos pajėgų taktinė grupė“, - pranešė D. Tymčukas.Be to, iš salvinės raketinės sistemos BM-21 „Grad“ apšaudytos Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijos šalia gyvenviečių Berezovoje (apšaudymas buvo vykdomas iš Donecko) ir pasienio punkto „Marinovka“ bei Luhansko oro uosto teritorijoje esanti karinių pajėgų pozicija.
Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje, ne gyvenamuosiuose rajonuose, dirbo Ukrainos aviacija ir ginkluotosios pajėgos.  Tai skelbiama Karinių – politinių tyrimų centro vadovo Dmitrijaus Tymčuko pranešime, rašo unian.net.Daugiau – čia.
Nufilmavo ATO antskrydį Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame nufilmuotas Ukrainos antiteroristinės operacijos pajėgų antskrydis prieš teroristų pozicijas Krasnyj Lučo mieste.  Skelbiama, kad šis smūgis buvo suduotas trečiadienį, liepos 31 dieną, rašo unian.net.  
ES „juodajame sąraše“ - nuo separatistų vadeivų iki V. Putino treniruočių partnerioTrečiadienį susitarimo dėl sankcijų Rusijai procedūra buvo užbaigta. Paaiškėjo pavardės ir įmonės, kurias Europos Sąjunga nutarė bausti už įvykius Ukrainoje.Plačiau... 
Kijevas: Ukrainos separatistai siekia sunaikinti nusikaltimo įkalčiusKovotojai nesitraukia iš Malaizijos lėktuvo kritimo teritorijos Donecko srityje, kad sunaikintų tarptautinio nusikaltimo įkalčius, pabrėžė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyj.Prezidento spaudos tarnybos išplatintame V.Čalyj komentare nurodoma, kad Ukrainos pusė užtikrino ugnies nutraukimą 20 kilometrų spinduliu aplink lėktuvo kritimo vietą, griežtai laikosi šio įsipareigojimo ir ragina Rusija paveikti savo kontroliuojamus kovotojus, kad ir šie nutrauktų ugnį 20 kilometrų spinduliu.„Būtent numušto Malaizijos lėktuvo vietoje įrengtos teroristų kovos pozicijos, sutelkta daug sunkiosios artilerijos, vietovė užminuota“, – pabrėžė V.Čalyj.„Teroristinius kovotojų veiksmus būtina nedelsiant sustabdyti, ugnies nutraukimo stebėseną turi kontroliuoti speciali ESBO misija“, – sakė jis.
TBT bylos dėl Malaizijos lėktuvo numušimo greičiausiai nebusNyderlandų teisingumo ministras teigia, kad už Malaizijos lėktuvo numušimą virš Ukrainos atsakingus asmenis greičiausiai teis Malaizija ir Nyderlandai, o ne Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT), skelbia "Reuters".Nyderlandų parlamentarams skirtame laiške ministras Ivas Opsteltenas paaiškino, kad TBT tiria tik tas bylas, kurių negali ar nenori tirti susijusių nacionalinių valstybių teisminės institucijos. Šiuo atveju tarptautiniam aviakatastrofos tyrimui vadovaujantys Nyderlandai "greičiausiai" neatsisakys pradėti baudžiamojo persekiojimo prieš įtariamuosius. Liepos 17 dieną numuštu lėktuvu skrido 298 asmenys, iš kurių 195 turėjo Nyderlandų pilietybę. Manoma, kad orlaivį numušė Ukrainos separatistai, panaudoję žemė-oras tipo raketą.Tarptautiniam tragedijos tyrimui vadovaujanti Nyderlandų saugumo taryba pranešė, jog šią savaitę sulaukė didžiulės siuntos daiktinių įrodymų iš šaltinių už Ukrainos ribų, todėl prieiga prie visos aviakatastrofos zonos nebus būtina.Nyderlandų įstatymai numato universalią jurisdikciją karo nusikaltimams, todėl šios šalies prokurorai gali reikalauti įtariamųjų ekstradicijos iš užsienio valstybių. Ženevos konvencijų karo metu laikymąsi prižiūrintis Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas Ukrainoje vykstančius kovinius veiksmus prilygino karui, todėl "MH17" reiso numušimas galės būti traktuojamas kaip karo nusikaltimas. Pasaulio teisingumo sostine vadinamoje Hagoje įsikūrusios daugelio tarptautinių teismų būstinės, įskaitant TBT ir Tarptautinį baudžiamąjį tribunolą Jugoslavijos karų nusikaltimams tirti. Nyderlanduose taip pat vyko dviejų Libijos saugumo policijos agentų teismas, kurie prisidėjo prie "Pan Am" 103-jo reiso susprogdinimo virš Lokerbio miestelio Škotijoje 1988 metais.
NATO: Rusija telkia karius prie Ukrainos sienosNATO karinių pajėgų vadas Europoje generolas Philipas Breedlove'as įspėjo, kad Rusija toliau telkia karius ir techniką prie rytinių Ukrainos sienų, informuoja "Reuters"."Stebime, kaip įranga iš Centrinės karinės apygardos Rusijoje keliauja į Rostovą, kur yra surenkama ir traukiniais gabenama sienos link (...)", - spaudai teigė Ph. Breedlove'as, lankantis NATO pajėgų karius Kosove, Prištinoje.Anot generolo, rusų karių skaičius netoli rytinių Ukrainos sienų "gerokai viršija 12 tūkstančių".
S. Lavrovas prakalbo apie Rusijos „taikdarių“ įvedimą į UkrainąMaskva Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą ragina priimti rezoliuciją, kuri leistų Malaizijos lėktuvo sudužimo vietoje dislokuoti rusų „taikdarius“ Plačiau...
Rusiją suglumino Obamos kaltinimai dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimo Rusiją suglumino Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos prielaidos, kad Maskva visapusiškai nebendradarbiauja su tarptautiniais tyrėjais, mėginančiais nustatyti, dėl ko Ukrainoje anksčiau šį mėnesį įvyko Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa, trečiadienį nurodė užsienio reikalų ministerija.„JAV prezidento Baracko Obamos žodžiai, kad Rusija nebendradarbiauja atliekant tarptautinį Malaizijos lėktuvo „Boeing“ katastrofos priežasčių tyrimą, glumina“, - rašoma URM išplatintame pareiškime.B.Obama sakė, kad Rusijos tiesioginė pareiga yra priversti prorusiškus separatistus bendradarbiauti su tyrėjais ir kad Maskva privalo priversti sukilėlius liautis blokavus tyrimą.
Ukrainos armija trečiadienį pranešė susigrąžinusi kontrolę sukilėlių tvirtovės Donecko šiaurės vakariniame priemiestyje ir perėmė dar vieną iš Rusijos įvažiavusių automobilių koloną.Daugiau – čia.
Australijai dabar rūpi lėktuvo katastrofos vieta Ukrainoje, o ne sankcijos, sako premjerasAustralijos prioritetas yra gauti prieigą prie Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos vietos Ukrainoje, o ne įvesti naujas sankcijas Rusijai, trečiadienį pareiškė vyriausybės vadovas Tony Abbottas.Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga antradienį paskelbė, kad reaguodamos į Maskvos veiksmus Ukrainoje, įveda jai naujas griežtas sankcijas, nukreiptas prieš svarbius finansų, ginklų ir energetikos sektorius.Tačiau Australija nurodė, kad jau ėmėsi tam tikrų suvaržymų, kovo mėnesį įvedusi kelionių apribojimus ir tikslines finansines sankcijas. Šių priemonių buvo imtasi dėl Rusijos keliamos grėsmės Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.„Nesakau, kad kažkuriuo metu ateityje mes nežengsime toliau“, - sakė T.Abbotas žurnalistams.„Tačiau šiuo metu mūsų dėmesys sutelktas ne į sankcijas, o į tai, kaip kiek įmanoma greičiau sugrąžinti namo mūsų žuvusiuosius“, - aiškino jis.Australijos premjeras tai pareiškė, kai dėl vykstančių kovų tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų tarptautiniai tyrėjai antradienį, jau trečią dieną, negalėjo patekti į nelaimės vietą.T.Abbotas pabrėžė, kad situacija nelaimės rajone „labai nestabili“.„Rytų Europos geopolitinėje kovoje nepalaikome nė vienos iš pusių, bent jau šiuo metu“, - sakė Australijos premjeras.„Mes tik norime sugrąžinti namo žuvusiuosius. Norime ten patekti, imtis darbo ir ištrūkti iš ten“, - sakė jis.
Prie Charcyzko miesto Donecko srityje separatistai numušė Ukrainos karinį lėktuvą. Apie tai unian.net korespondentams pranešė vietos gyventojai.Daugiau – čia.
Donecko srityje separatistai puolė ATO pajėgų pozicijasSeparatistai atakavo Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgas septyniais tankais, atvažiavusiais iš Rusijos.Apie tai socialiniame tinklalapyje parašė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas, informuoja unian.net.„Dubrovkos rajone separatistai surengė ATO pajėgų išpuolį. Po apšaudymo minosvaidžiu įvyko separatistų grupės puolimas su septyniais tankais, kurie šią naktį atvažiavo iš Rusijos teritorijos“, – parašė jis.
Ukrainiečių karius Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje dieną kelis kartus apšaudė iš Rusijos pusės.Daugiau – čia.
P. Porošenka kreipėsi pagalbos į A. LukašenkąPlačiau...
Pentagonas: prie Ukrainos sienos – kovoti parengti Rusijos kariaiPlačiau...
Donecko srityje 9 vaikai nukentėjo sprogus minaiBerestovojė kaime, Donecko srityje devyni vaikai nukentėjo sprogus minai.Žiniasklaidos išplatintą informaciją savo paskyroje socialiniame tinklalapyje patvirtino vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka, rašo unian.net.„Man ką tik paskambino Artiomovsko miesto administracijos vadovas Konstantinas Meteičenka ir pranešė siaubingą žinią. Prieš kelias valandas Berestovojė kaime, Artiomovsko rajone vaikai-paaugliai atsinešė į kiemą atsinešė kažkokį sprogstamąjį prietaisą, kurį rado separatistų įtvirtinimų rajone. Tai galėjo būti minosvaidžio mina arba sprogmuo. Įvyko didelis sprogimas. Kas tai buvo ir kodėl visa tai įvyko, išaiškins tyrimas“, – parašė jis.A. Geraščenkos teigimu, 9 žmones nugabeno į Artiomovsko miesto ligoninę. Visų būklė sunki – reikėjo skubiai amputuoti rankas, kojas. Kai kurie prarado regėjimą.„Ypač sunki <...> 1 metų ir 3 mėnesių vaiko būklė, kuris per nelaimingą atsitiktinumą atsidūrė tame kieme“, – rašė jis.
B. Obama skelbia naujas sankcijas RusijaiSurengtame brifinge JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė, kad JAV irgi dar labiau griežtina sankcijas Rusijai, kuri yra pati kalta, nes įstūmė save į tokia izoliacinę poziciją, o jos vadovas Vladimiras Putinas yra kaltas dėl tokių žingsnių atgal. „Tai nėra naujasis Šaltasis karas. Tai naujas dalykas", - atsakė į klausimą B. Obama, paaiškinęs, kad Rusija negali nuspręsti už Ukrainą, kokį ateities kelią ši šalis ir jos piliečiai renkasi. AP nuotr.
Ukrainos separatistai pagrasino neprileisti ESBO prie Malaizijos lėktuvo nuolaužų"Donecko liaudies respublikos" separatistai apkaltino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) "pataikaujant JAV bei Kijevui" ir pagrasino neprileisti stebėtojų prie numušto Malaizijos lėktuvo katastrofos vietos, informuoja "Reuters".ESBO skirtame elektroniniame laiške separatistai taip pat pagrasino nutraukti bendradarbiavimą su organizacija, kuri iki šiol buvo pagrindinė tarpininkė derantis dėl leidimo tarptautiniams ekspertams pradėti tyrimą avarijos vietoje.
Donecko centras apšaudytas iš artilerijos pabūklųMažiausiai vienas asmuo žuvo antradienį artilerijai apšaudžius Rytų Ukrainos separatistų užimto Donecko miesto centrą, skelbia "Associated Press". Įvykio vietoje buvęs AP korespondentas pranešė, jog centre nukrito trys artilerijos sviediniai, smarkiai apgadinę gyvenamąjį namą. Mažiausiai 50 žmonių apšaudymo metu slėpėsi netoliese esančioje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, kur tvyrojo stiprus gamtinių dujų kvapas. Nors Donecke įsikūrusi regiono sukilėlių vadovybė, Ukrainos vyriausybė kol kas susilaikydavo nuo bombardavimų miesto centre. Sukilėliai Kijevo vyriausybę kaltina naudojant sunkiąją artileriją gyvenamuosiuose Donecko rajonuose, tuo tarpu Ukrainos kariškiai tikina, jog miestą apšaudo patys kovotojai, norėdami diskredituoti kariuomenę.
JAV naujas sankcijas Rusijai gali paskelbti dar antradienįJungtinės Amerikos Valstijos planuoja papildomas sankcijas Rusijai, reaguodamos į krizę Ukrainoje, ir gali jas paskelbti vėliau šią dieną, pareiškė antradienį Baltieji rūmai. „Mes aiškiai nurodėme, kad papildomos sankcijos ir papildoma kaina gali būti taikyta Rusijai, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas. - Mes tikimės, kad naujų žinių apie tai turėsime greitai – dar šiandien.“
JAV svarsto dar daugiau sankcijų RusijaiJungtinės Amerikos Valstijos vėl rengia naujas sankcijas Rusijai dėl to, kad ši kursto krizę Ukrainoje, pareiškė antradienį JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry. „Mes dabar esame papildomų sankcijų rengimo procese, su Europa“, – sakė jis žurnalistams netrukus po ES galutinio sprendimo pritarti plataus masto ekonominėms priemonėms prieš Maskvą. Tačiau J.Kerry pridūrė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „vis dar turi galimybę žengti į priekį dėl savo gebėjimo turėti įtakos separatistams“.
Sankcijų trukmė - 3 mėnesiaiReikėtų pažymėti, kad numatomos sankcijos turi ribotą laikotarpį - galios tris mėnesius. Po to gali būti peržiūrėtos. Tačiau sprendimą visų pirma turės patvirtinti Europos šalių viršūnių susitikime ar ES Taryboje, praneša newsru.com.
Kentės 4 asmenys ir 4 bendrovėsPasak laikraščio "Le Figaro", naujos sankcijos kirs vizų ir finansiniais apribojimais keturiems asmenims ir keturiems juridiniams asmenims, įskaitant vieną banką.
ES nutarė įvesti papildomas sankcijas RusijaiES nutarė įvesti trečiosios fazės sankcijas Rusijai, kurios apima priėjimą prie kapitalų rinkų, numatytų ginklų embargą, uždraustų perduoti dvigubos paskirties prekes ir jautrias technologijas. Tačiau Lietuva nėra patenkinta priimtu sprendimu. Bent jau dėl ginklų embargo, Lietuvos nuomone, reikėjo pasielgti griežčiau.Plačiau... 
JAV ir Rusija nori nutraukti kovas šalia Malaizijos lėktuvo avarijos vietosRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, telefonu bendravęs su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, pritarė kovinių veiksmų nutraukimui aplink Ukrainoje numušto keleivinio lėktuvo nuolaužas, informuoja "Reuters".Rusijos užsienio reikalų ministerijos paviešintame pranešime tvirtinama, kad Maskva ir Vašingtonas "pritaria Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijai (...) dėl tarptautinio ir nepriklausomo (aviakatastrofos. - ELTA) tyrimo ir kovinių veiksmų nutraukimo vietovėse, kuriose guli lėktuvo nuolaužos".JAV ir Europos šalių vyriausybės dėl 298 gyvybes nusinešusios nelaimės kaltina Rytų Ukrainos separatistus ir Rusiją, kuri kovotojams suteikė priemonių orlaiviui numušti, - greičiausiai "Buk" žemė-oras tipo raketinį kompleksą. Maskva griežtai neigia separatistams suteikusi tokių raketų.
Nyderlandai: ES svarstomos sankcijos prieš Rusiją turės greitą poveikįNyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas įsitikinęs, jog Europos Sąjungos (ES) svarstomos priemonės apriboti Rusijos prieigą prie Europos finansinių rinkų duotų greitų rezultatų. Plačiau...
Kijevas parengė planą, kaip ekspertai galėtų patekti į Malaizijos lėktuvo kritimo vietą.Daugiau – čia.
ESBO stebėtojai pradės darbą Rusijos perėjose prie sienos su UkrainaEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai antradienį atvyks į pietų Rusiją, pradėdami darbą dviejose sienos perėjose prie Ukrainos regiono, kuriame aktyviai veikia prorusiški sukilėliai.Pirmieji iš 16 civilių stebėtojų atvyks į Rusijos pietinį Rostovo regioną, kur jie turėtų susitikti su vietos administracijos, pasienio apsaugos ir muitinės pareigūnais, sakė ESBO atstovė Tatjana Bajeva.Maždaug nuo trečiadienio jie galės pradėti tikrinti Donecko ir Gukovo sienos perėjas tame regione, pridūrė ji.Rusija siekia paneigti Vakarų šalių kaltinimus, kad ji tiekia ginklus kitapus sienos veikiantiems prorusiškiems sukilėliams.Tačiau ESBO praeitą savaitę priėmė sprendimą pasiųsti stebėtojus į trijų mėnesių misiją ir stebėti padėtį tik sienos perėjose, o ne palei visą sieną."Stebėtojai siunčiami ten, kuri siena nėra kertama", - nepriklausomas Rusijos gynybos analitikas Pavelas Felgenhaueris sakė naujienų agentūrai AFP."Tokia stebėsena nebus naudinga, nes dabar vasara, sausa, todėl nereikia kelių, kad galėtum kirsti sieną bet kurioje vietoje", - pridūrė jis.Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį sakė, kad ESBO stebėtojai galėtų laisvai naudoti bepiločius lėktuvus arba palydovus stebėti sienai.Tuo tarpu ESBO pareiškė, kad praeitą savaitę jos paskelbtas konkursas bepiločių orlaivių pirkimui yra susijęs su organizacijos misija Ukrainoje, o ne su sienos stebėsenos misija."ESBO stebėtojų misija, kuri šiuo metu vyksta į Rusijos Federaciją, neplanuoja naudotis bepiločiais lėktuvais", - sakė T.Bajeva.
Ukraina sako, kad Horlivkoje per apšaudymą žuvo 17 žmoniųUkrainos separatistų kontroliuojamame Horlivkos mieste per apšaudymą, vykusį pastarąsias 24 valandas, žuvo septyniolika žmonių, įskaitant tris vaikus, antradienį pranešė vietos Ukrainos pareigūnai.Pranešime nurodoma, kad dar 43 žmonės buvo sužeisti šiame mieste, kuriame šiuo metu yra paskelbtas trijų dienų gedulas dėl trylikos civilių asmenų, tarp jų dviejų vaikų, sekmadienį žuvusių nuo „Grad“ raketų ugnies.
Nyderlandų premjeras Markas Rutte paragino Ukrainos prezidentą Petro Porošenką paprašyti vyriausybinių pajėgų nutraukti kovas Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos rajone, antradienį pranešė vyriausybės atstovas spaudai.Daugiau – čia.
Už 18 km nuo Ukrainos sienos pastebėti 29 sraigtasparniai ir du kariniai Rusijos lėktuvai.Daugiau – čia.
Rusija: JT ataskaita apie žmogaus teisių padėtį Ukrainoje yra „veidmainiška“Rusija antradienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų (JT) naujausia ataskaita apie žmogaus teisių padėtį Ukrainoje, kurios rytinį regioną krečia susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių, yra „veidmainiška.“„Ataskaita yra neobjektyvi ir netgi veidmainiška“, - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame pažymima, jog tame dokumente neužsimenama apie Rusijos žurnalistų areštus rytų Ukrainoje ir vyriausybės pajėgų rengtus civilinių objektų apšaudymus raketomis.
JAV suteiks 7 mln. JAV dolerių paramą atstatymo darbams Rytų UkrainojeVašingtonas skirs 7 mln. JAV dolerių paramą atstatymo darbams rytiniuose Ukrainos regionuose, "Reuters" citavo JAV viceprezidentą Joe Bideną, kuriuo remiasi "RIA Novosti".Per pokalbį telefonu su Ukrainos ministru pirmininku Arsenijumi Jaceniuku J. Bidenas teigė, kad parama atstatymo darbams Rytų Ukrainos teritorijose sieks 7 mln. JAV dolerių, įskaitant milijono JAV dolerių papildomą sumą. Šios lėšos bus skirtos Raudonajam Kryžiui ir Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisarui medicininių reikmenų atsargoms, geriamojo vandens tiekimui bei nedideliems atstatymo projektams, "Reuters" citavo Baltuosius rūmus.Regionams Ukrainos pietryčiuose atsisakius pripažinti naujos vyriausybės Kijeve teisėtumą, balandžio viduryje šalies ginkluotosios pajėgos pradėjo karinę operaciją prieš separatistus. Mūšiai suintensyvėjo Donecko ir Luhansko sritims pasiskelbus nepriklausomomis "liaudies respublikomis". Per pastaruosius mėnesius neramumai pareikalavo šimtų žmonių, tarp jų - civilių, gyvybių.
Ukrainoje dėl susirėmimų tyrėjai vėl negalėjo pasiekti Malaizijos lainerio katastrofos vietos.Daugiau – čia.
Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje situacija sudėtinga, separatistai ruošiasi Pervomaisko, Alčevsko ir Stachanovo gynybai.Daugiau – čia.
Ukrainiečių kariai įžengė į Avdejevką Antiteroristinės operacijos (ATO) kariai įžengė į Avdejevką Donecko srityje.Apie tai pranešė vietos gyventojai, informuoja unian.net. „Šiandien Avdejevkos miestas, esantis už 6 km į šiaurę nuo Donecko, faktiškai visiškai tapo kontroliuojamas ATO pajėgų“, – rašoma 62.ua.Kaip pranešė liudininkai, vadinamosios Donecko liaudies respublikos karių likučiai slapstosi prie kavinės „Carskaja ochota“.Primename, jog anksčiau ukrainiečių kariai perėmė savo žinion Saur Mogilą – strategiškai svarbų punktą Luhansko, Donecko ir Rusijos Rostovo srities pasienyje. Jie taip pat išlaisvino Debalcevę. Be to, buvo pranešta, jog ukrainiečių kariai kontroliuoja ir Stepanivkos gyvenvietę.
Sulaikytas pulkininko A. Radijevskio žudikasSulaikytas snaiperis, per Lysyčansko šturmą nužudęs pulkininką Aleksandrą Radijevskį.Apie tai „Espreso.TV“ eteryje papasakojo teritorinės gynybos bataliono „Donbasas“ vadas Semionas Semenčenka.„Sulaikėme snaiperį, kuris nušovė pulkininką A. Radijevskį, kuris tragiškai žuvo per šturmą“, – sakė S. Semenčenka. Jis pabrėžė, kad jau trečią dieną Lysyčanskas valomas nuo separatistų.„Valdžia pabėgo, milicija pasirodė ginkluota. Nežinau, kaip jie susigyveno su separatistais. Dabar radome deputatų, komunalinių tarnybų vadovų, aprūpinome juos benzinu, kad jie imtųsi veiklos, kol gyventojai neišrinks naujų“, – pridūrė jis.Jo teigimu, jo bataliono kariai toliau kovos už Stachanovo rajoną ir galbūt už Luhanską.Primename, jog A. Radijevskis žuvo išlaisvinant Lysyčanską. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po mirties suteikė jam generolo majoro laipsnį.
Donecko valstybinės administracijos sveikatos departamentas patikslino, kad per sekmadienį vykusius kovos veiksmus Horlivkoje žuvo 14 žmonių, iš jų penki - vaikai. UNIAN primena, kad apšaudymą iš „Grad“ į gyvenamuosius namus vykdė separatistai. 
Pasak Ukrainos antiteroristinė operacijos (ATO) pranešimų, separatistai iš „Grad“ stipriai apšaudė Šachtiorsko gyvenamuosius rajonus. 
Pasirodė vaizdo įrašas, kaip Ukrainos Saugumas sulaiko Rusijos užverbuotus ukrainiečius https://www.youtube.com/watch?v=cywHohbO-5Q#t=32Plačiau...
JAV kartu su didžiosiomis ES šalimis siekia skelbti naujas sankcijas RusijaiJungtinių Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos lyderiai pirmadienį sutarė, kad reikia skelbti naujas sankcijas Rusijai dėl pastarosios vaidmens Ukrainos separatistų veikloje, sako Prancūzijos prezidentūros pareiškime.JAV prezidentas Barackas Obama, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas bei Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi  „patvirtino ... savo ketinimus imtis naujų priemonių prieš Rusiją“, pažymi Prancūzijos prezidentūra po šių penkių lyderių pasitarimo telefono ryšiu.
Ukrainos premjeras nori daugiau lėšų kovai su separatistaisUkrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas kreipėsi į Aukščiausiąją Radą, prašydamas apsvarstyti galimybę skirti papildomų lėšų "antiteroristinei" operacijai ir suniokotos infrastruktūros atstatymui, praneša "Associated Press". Ministras pirmininkas parlamentarų paprašė papildomų 774 milijonų JAV dolerių kariuomenės patiriamoms išlaidoms padengti ir 280 milijonų dolerių kovų metu Donecke ir Luhanske sunaikintai infrastruktūrai atkurti.Anot A. Jaceniuko, vyriausybė planuoja surinkti dalį lėšų įvesdama laikiną 1,5 proc. "karo mokestį" gyventojų pajamoms, taip pat panaikindama papildomas kompensacijas valstybės sektoriaus darbuotojams.Ukrainos Aukščiausioji Rada premjero pasiūlymus turėtų svarstyti ketvirtadienį, liepos 31 dieną. Tą pačią dieną parlamentas rengs balsavimą dėl pasitikėjimo A. Jaceniuku, kuris liepos 24 dieną pranešė apie pasitraukimą iš užimamų pareigų. Premjeras ketina atsistatydinti dėl "Udar" ir "Svoboda" partijų planų palikti valdančiąją koaliciją.
Ukrainos užsienio reikalų ministras JAV Baltuosiuose rūmuose susitiks su viceprezidentu JAV viceprezidentas Joe Bidenas pirmadienį Baltuosiuose rūmuose priims Ukrainos užsienio reikalų ministrą Pavlo Klimkiną, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.
24-oji brigada prašo Ukrainos Gynybos ministerijos duoti įsakymą dėl prasiveržimo arba atsitraukimo24-oji Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Lvovo mechanizuotoji brigada prašo aukščiausiosios šalies karinės vadovybės išspręsti Luhansko srityje teroristų blokuoto dalinio išlaisvinimo klausimą.Apie tai pranešė visuomeninės organizacijos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas. Jis teigia, jog šią informaciją jam peravė šio dalinio kariai, rašo UNIAN.„Šalia Dolžanskoje Luhansko srityje esantys 24-osios brigados kariai pranešė, jog teroristų blokuotame dalinyje situacija vis dar išlieka labai sudėtinga. Teroristai nuolatos į juos šaudo iš salvinių raketinių sistemų „Grad“, sunaikinta beveik visa sunkioji šio dalinio technika. Apie apšaudymo intensyvumo sustiprėjimą liudija tai, jog liepos 26 d. teroristai į šį dalinį paleido 100 sviedinių, o liepos 27 d. jų buvo paleista jau 250“, - informavo D. Snegiriovas.Jis pabrėžė, jog 24-osios brigados kariai prašo aukščiausiosios šalies karinės vadovybės išspręsti dalinio išlaisvinimo klausimą. Kariams reikia arba įsakymo dėl prasiveržimo tam, kad šios brigados kariai galėtų apsijungti su kaimyninėmis 72-ąja ir 79-ąja brigadomis, arba įsakymo dėl atsitraukimo į Rusijos pusę.Tačiau D. Snegiriovas patikino, jog 24-sios brigados kariai nenorėtų trauktis į Rusijos pusę, kad nebūtų apkaltinti išdavyste. „Kariai nenori būti išdavikais, tačiau taip pat jie nenori tapti patrankų mėsa, nes šiuo metu į juos šaudoma lyg tire“, - pridūrė D. Snegiriovas.
Lenkija ir Didžioji Britanija reikalauja leisti ekspertams laisvai patekti į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietąLenkijos ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrai ragina leisti ekspertams laisvai patekti į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą Ukrainoje, paspartinti šio incidento tyrimą ir imtis naujų sankcijų prieš Rusiją.Radoslawas Sikorskis ir Philipas Hammondas tai pareiškė pirmadienį Varšuvoje po konsultacijų.Per spaudos konferenciją R. Sikorskis pažymėjo, kad reikia kuo greičiau ištirti Malaizijos lėktuvo sudužimo aplinkybes.Pasak Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministro, "daug įrodymų byloja, kad "žemė-oras" klasės raketa buvo paleista iš konflikto apimtos Ukrainos teritorijos". "Mes reikalaujame leisti laisvai patekti į tragedijos vietą, kad būtų galima atlikti skaidrų tarptautinį tyrimą. Asmenys, kalti dėl to, kas įvyko, turi stoti prieš teismą", - pabrėžė Ph. Hammondas.Anot jo, Lenkija ir Didžioji Britanija glaudžiai bendradarbiauja sankcijų Rusijai klausimais. "Jeigu rusai ir ateityje rems ir mokys separatistus, siekdami destabilizuoti nepriklausomą suverenią valstybę, tai Rusijos ekonomika patirs dar didesnių nuostolių", - teigė jis."Mes manome, kad naujų sankcijų turi būti imtasi, nes atsakomybė už tragediją tenka Rusijai, kuri tiekė ir vis dar tiekia ginklus vadinamiesiems separatistams", - pabrėžė R. Sikorskis.
Rusijos prezidentas nesureikšmina naujų ES sankcijų.Daugiau – čia.
Horlivkoje teroristai iš raketinių sistemų „Grad“ chaotiškai šaudo į gyvenamuosius kvartalus bei mėgina dėl šių apšaudymų kaltę suversti Antiteroristinės operacijos pajėgoms.Daugiau – čia.
Ukrainoje numušto lainerio nuolaužas mėginusi pasiekti tarptautinė policijos grupė turėjo vėl pasukti atgal.Daugiau – čia.
Malaizijos laineris nukrito dėl „didelio masto sprogstamosios dekompresijos“, sako UkrainaRytų Ukrainoje sudužusio Malaizijos lainerio juodųjų dėžių analizė rodo, kad tas keleivinis lėktuvas buvo sunaikintas raketos sprogimo skeveldrų ir nukrito dėl „didelio masto sprogstamosios dekompresijos“, pirmadienį pranešė vienas Ukrainos saugumo pareigūnas.Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka per spaudos konferenciją Kijeve sakė, kad ši informacija buvo gauta iš ekspertų, analizuojančių savirašius, rastus tarp liepos 17 dieną nukritusio lėktuvo nuolaužų prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje.Didžiosios Britanijos ekspertams buvo patikėta išgauti informaciją iš dviejų juodųjų dėžių, paimtų iš katastrofos vietos, ir perduoti ją išanalizuoti tarptautiniams tyrėjams.
JT: nuo konflikto pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 1 tūkst. 129 žmonėsJungtinių Tautų (JT) stebėtojų Ukrainoje ketvirtoje ataskaitoje teigiama, kad nuo konflikto pradžios balandžio viduryje žuvo mažiausiai 1 tūkst. 129 žmonės ir dar 3 tūkst. 442 buvo sužeisti, skelbia "Reuters".Jungtinių Tautų (JT) vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Navi Pillay pranešime sakoma, kad intensyvėjantys mūšiai Donecko ir Luhansko srityse kelia iš tiesų didelį nerimą, o Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimas prilygsta karo nusikaltimui.
Ukrainos rytuose sužeistai lenkų žurnalistei atlikta operacijaUkrainos rytuose sužeistai lenkų žurnalistei atlikta sėkminga raktikaulio operacija. Tai pirmadienį pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerija."Ukrainoje nukentėjusi žurnalistė yra ligoninėje Charkove. Naktį buvo atlikta operacija. Ji buvo sėkminga. Dabar Lenkijos pilietės gyvybei niekas negresia", - sakė URM spaudos tarnybos atstovas Michalas Safianikas (Michal Safianik). Jis pareiškė viltį, kad jau antradienį nukentėjusiąją bus galima pervežti į Kijevą.Lenkų žurnalistė Bjanka Zalevska (Bianka Zalewska) dirbo Ukrainos televizijos kanalui "Espresso TV". Incidentas, per kurį ji buvo sužeista, įvyko šeštadienį Luhansko srities Starobelsko miesto rajone. Televizijos darbuotojų automobilį apšaudė prorusiški separatistai. Dėl to mašina nulėkė nuo kelio ir apvirto. Ukrainos kariškiai nugabeno žurnalistę į Starobelską, o iš ten ji sraigtasparniu buvo nuskraidinta į Charkovą. B. Zalevskai gydytojai diagnozavo inkstų problemas ir raktikaulio lūžį.
Olandijos ir Australijos policijos pareigūnų grupė pirmadienį vėl mėgins pasiekti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietą rytų Ukrainoje, nurodė vienas aukšto rango australų pareigūnas, pridūręs, kad padėtis toje teritorijoje tebėra pavojinga.Daugiau – čia.
Per Ukrainos karių operaciją Horlivkoje žuvo 13 žmoniųPer Ukrainos karių vykdomą Horlivkos puolimą šalies Donecko srityje žuvo 13 žmonių, tarp jų - du vaikai, informavo Donecko regiono valstybinė administracija, kuria remiasi "RIA Novosti"."Mūšiai Horlivkoje pareikalavo 13 žmonių, įskaitant dviejų vaikų (vienerių ir penkerių metų), gyvybių. Pirminiais pranešimais, Avdijivkos mieste mažiausiai penki žmonės sužeisti, keturi hospitalizuoti", - sakoma administracijos pranešime.
Separatistai: Ukrainos kariai raketomis "Grad" apšaudė gyvenamuosius namus Horlivkoje.Daugiau – čia.
JT komisarė: Malaizijos lainerio numušimas Ukrainoje „gali prilygti karo nusikaltimui“Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 numušimas „gali prilygti karo nusikaltimui“, pareiškė Jungtinės Tautos (JT), pridūrusios, kad kautynės rytų Ukrainoje nusinešė jau per 1 100 žmonių gyvybių ir kad vyriausybės pajėgos bei prorusiški sukilėliai naudoja sunkiuosius ginklus urbanizuotose teritorijose.„Šis tarptautinės teisės pažeidimas, atsižvelgiant į vyraujančias aplinkybes, gali prilygti karo nusikaltimui“, – sakė JT žmogaus teisių aukštoji komisarė Navi Pillay, kalbėdama apie Malaizijos lainerio numušimą.
Separatistai grįžta į Slovjanską ir Kramatorską dėdamiesi taikiais gyventojaisSeparatistai nedidelėmis grupelėmis grįžta į Slovjanską ir Kramatorską, dėdamiesi taikiais gyventojais.Taip socialiniame tinklalapyje parašė karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas, informuoja unian.net.„Pastebėta, kad separatistai dėdamiesi taikiais gyventojais grįžta į Slovjansko rajoną. Išlaisvintose teritorijose pastebimas diversinių žvalgybinių priešo grupių aktyvumas“, – parašė jis.Šią informaciją patvirtino ATO štabas.
Ukrainos kariuomenė sunaikino teroristų grupuotę Saur Mogilos rajone. Toliau didėja antiteroristinės operacijos pajėgų kontroliuojama zona Horlivkos rajone, skelbia unian.net.Daugiau – čia.
Olandijos premjeras: tarptautinė karinė misija MH17 lainerio sudužimo vietoje – nerealistinėTarptautinė karinė misija, kurios tikslas būtų apsaugoti Malaizijos lainerio sudužimo vietą prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainos teritorijoje, šiuo metu yra „nerealistinė“, sekmadienį pranešė Olandijos premjeras Markas Rutte.„Tarptautinei misijai įgyti karinį pranašumą toje teritorijoje, kaip rodo mūsų išvados, nėra realistiška“, – M. Rutte sakė žurnalistams Hagoje, pabrėždamas, kad tame regione veikia gerai ginkluoti separatistai ir kad jis yra šalia sienos su Rusija.„Net jeigu prisiimtume didelius karinius įsipareigojimus – netgi tada įgyti karinį pranašumą būtų nerealistinė“, – pridūrė M.Rutte, vykstant diskusijoms, kaip būtų galima užtikrinti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimo vietą, kad iš jos pavyktų išgabenti ten dar likusius palaikus, o katastrofos tyrėjai galėtų atlikti savo darbą.M. Rutte sakė, kad svarstomos „visos galimybės“ užtikrinti tos vietos saugumą ir kad saugumo padėtis vertinama kiekvieną dieną.Smarkus artilerijos bombardavimas aplink MH17 sudužimo vietą sekmadienį privertė Olandijos ir Australijos policijos pareigūnus atsisakyti planų nuvykti į tą teritoriją.Neginkluotų teisėsaugos pareigūnų kontingentas planavo atvykti į katastrofos vietą praėjus dešimčiai dienų po lėktuvo sudužimo, sudarius su sukilėliais susitarimą, kad bus leista atlikti smarkiai vėluojantį tyrimą.Tačiau tarptautiniai stebėtojai, turėję lydėti pareigūnus, staigiai atsisakė savo planų, žlugus netvarioms paliauboms tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių, veikiančių aplink tą teritoriją, kur dalis iš 298 katastrofos aukų palaikų tebėra likę ir pūna vasaros saulėkaitoje.Daugiau negu 200 žuvusiųjų palaikai jau išsiųsti į Nyderlandus, kur vyks jų atpažinimas. Olandija per tą katastrofą prarado 193 savo piliečius, o jos ekspertai vadovauja priežasčių tyrimui.
Teroristai periodiškai apšaudo Donecką iš sistemų „Grad“Liudininkų teigimu, Donecke teroristai miestą periodiškai apšaudo iš reaktyvinių salvinės ugnies sistemų „Grad“, skelbia unian.net.Tai „Unian“ korespondentui patvirtino Oktiabrsko (tai gimtasis Ukrainos verslininko Rinato Achmetovo miestelis) gyventojai. Jie tvirtina, jog matė dvi sistemas „Grad“, vieną jų kovotojai pastatė netoli seniai uždarytos šachtos „Panfilovskaja“, o antrą – tiesiog šalia vienintelės gyvenvietėje stačiatikių cerkvės.„Teroristai iš pradžių paleidžia salvę į šalia Donecko oro uosto esančios Peski gyvenvietės pusę, paskui apsuka sistemą ir kita salvė leidžiama jau į Donecko centro pusę“, - pasakoja liudininkai.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį apkaltino JAV diplomatijos vadovą Johną Kerry trikdant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos darbą Ukrainoje ir paragino jį sustabdyti tokius veiksmus, pranešė Maskva, vykstant susirėmimams aplink Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietą.Daugiau – čia.
Ukrainos pajėgos užblokavo HorlivkąAntiteroristinės operacijos spaudos tarnybos atstovas Vladislavas Selezniovas pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos apsupo Horlivką, toliau tęsiasi mūšiai, skelbia unian.net.„Horlivka iš visų pusių užblokuota. Iš visų pusių apsupta siekiant neleisti išeiti teroristams už šio miesto ribų“, - pareiškė V. Selezniovas.Nepaisant pasipriešinimo, maištininkai patyrė žmogiškųjų ir techninių nuostolių.Antiteroristinės operacijos kariai tęsia puolimą.
Ukrainos gynybos ministras: problemų su karių darbo užmokesčiu nebusUkrainos gynybos ministras Valerijus Heletejus mano, jog Arsenijaus Jaceniuko pareiškimams, esą nuo rugpjūčio mėnesio iškils problemų išmokant darbo užmokestį Ginkluotųjų pajėgų kariams, turėjo įtakos emocijos, skelbia unian.net.Tai V. Heletejus pareiškė duodamas interviu „5 kanal“. Gynybos ministro teigimu, ateinančios savaitės ketvirtadienį Aukščiausioji Rada per neeilinį posėdį turi apsvarstyti klausimą dėl antiteroristinei operacijai skirto biudžeto padidinimo. Siekdamas įtikinti deputatus palaikyti šį sprendimą, V. Heletejus žada pateikti ataskaitą sesijų salėje. Anksčiau ministras pareiškė, jog nebūtina įvesti karinės padėties Donbase, nes tai kariuomenei suteiktų papildomų įsipareigojimų ir sulėtintų dabartinį puolimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.