aA
Vis mažiau studentų pritraukia ne tik regioninis Šiaulių universitetas, tačiau ir Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinio verslo mokykla (TVM).
TVM atėjo sunkūs laikai
© DELFI / Valdas Kopūstas

Aktyvi reklamos kampanija, kad TVM absolventai vidutiniškai uždirba 5000 litų, matyt, nepadėjo: šįmet studentų ryškiai pamažėjo.

Šių metų bendrojo priėmimo rezultatai parodė, kad TVM itin nukraujavo. Į mokamas vietas pakviesti tik 93 studentai. Palyginimui - praėjusiais metais tokių būta 167.

Į valstybės finansuojamas vietas privačios aukštosios mokyklos negali priimti, tačiau gali į nemokamas vietas pritraukti per studijų stipendijas. Jas gauna tie, kurie įstoja į valstybės nefinansuojamas studijų vietas su aukščiausiais konkursiniais balais. Praėjusiais metais TVM pritraukė 7 tokius studentus, o šįmet – nė vieno.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas sako, kad tikslūs priimtųjų į TVM skaičiai paaiškės tik rugsėjį – tada bus aišku, kiek studentų pavyko pritraukti į mokamas vietas. Į mokamas vietas aukštosios mokyklos priima ne tik per bendrąjį priėmimą, tačiau ir papildomai.

Ką reiškia faktas, kad TVM nepritraukė nė vieno studento su studijų stipendija? „Tai reiškia, TVM į šias vietas nepritraukė gabiausių stojančiųjų“, – paaiškino P. Žiliukas. „Matyt, trauka ten pasilpusi“, – konstatuoja LAMA BPO prezidentas.

Jis primena, kad anksčiau, kuomet privačioms aukštosioms mokykloms buvo leidžiama gauti studijų krepšelius, jos studentų pritraukdavo 2-3 kartus daugiau. Dabartinėmis sąlygomis stipriausia privati aukštoji mokykla Lietuvoje lieka ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas.

Nemokamai ISM šįmet studijuos 94 studentai (praėjusiais metais 88), į mokamas vietas ISM šįmet pakvietė 248 studentus, pernai tokių buvo 269.

Išgyvena perversmą

„Galima būtų kalbėti, kad dabar TVM išgyvena tam tikrą, sakyčiau, perversmo laikotarpį: pasikeitė jo vadovybė, ieškoma naujų kelių. Žinoma, kada mažėja stojančiųjų, studentų, išryškėja konkurencija dėl jų“, – sako švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Arūnas Šikšta
Arūnas Šikšta
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Kaip žinoma, nuo praėjusių metų pabaigos TVM vadovauja buvęs „Teo Lt“ generalinis direktorius Arūnas Šikšta. Jis šiame poste pakeitė Julių Niedvarą.

R. Vaitkaus teigimu, kada didėja prieinamumas į valstybės finansuojamas vietas, stojantieji labiau siekia gauti valstybės finansavimą. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) tyrimai parodė, kad stojančiųjų pasirinkimą daugiausia lemia valstybės finansuojama vieta, o ne studijų programa. Kitaip tariant, studentams svarbiausia ne ką studijuoti, o tai daryti nemokamai.

Žada būti kokybiški, bet brangūs

Atostogaujantį A. Šikštą šiuo metu pavaduoja TVM Akademinės tarnybos vadovė Erika Vaiginienė. Ji DELFI pripažino, kad šįmet TVM po pirmojo turo stebimas „ryškus studentų sumažėjimas“.

„Šį sumažėjimą lėmė du veiksniai. Viena, tai natūralus absolventų kiekio sumažėjimas, kurį pajautė visos Lietuvos aukštosios mokyklos. Antra, mes optimizavome studijų programų portfelį, atsisakydami nepelningų studijų programų“, – aiškino E. Vaiginienė.

Tačiau ji gyrėsi, kad TVM studijų programų portfelyje visos programos surinko pakankamą pirmakursių skaičių. „Taigi nors bendras pakviestųjų skaičius mažesnis, tačiau mūsų institucijos pelningumo rodikliai bus didesni, lyginant su praėjusiais metais. To mes ir siekėme“, – tvirtina laikinoji TVM vadovė.

Į klausimą, kaip esant tokioms demografinėms tendencijoms TVM ketina išgyventi ateityje, E. Vaiginienė atsakė lakoniškai. „Mes plečiame paslaugų portfelį ir orientuojamės į itin kokybišką, bet brangų produktą“, – teigė pašnekovė.

A. Šikšta TVM svetainėje internete nurodo esąs įsitikinęs, kad TMV sugebės per artimiausius metus tapti viena iš lyderiaujančių verslo mokyklų ne tik Baltijos, bet ir visame Rytų ir Centrinės Europos regione.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.