aA
Teisingumo ministras Juozas Bernatonis žada, kad kitąmet mažiausiai uždirbančių kalėjimų prižiūrėtojų algos didės.
Kalėjimų prižiūrėtojams - gera žinia
© DELFI / Tomas Vinickas

Profsąjungos sako, kad pagal ministro pažadus jos turėtų augti 150-200 litų.

„Kitų metų biudžete numatomas papildomas finansavimas Kalėjimų departamentui, todėl atsiras galimybė mažiausius atlyginimus gaunantiems pareigūnams juos pakelti“, - antradienį po susitikimo su pareigūnų profesinių sąjungų lyderiais antradienį žurnalistams teigė J.Bernatonis.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas savo ruožtu pabrėžė, kad pataisos įstaigų sistemoje pareigūnų atlyginimai dabar yra mažiausi iš visų statutinių tarnybų.

„Panašu, kad iš tikrųjų sutarėme su ministru - ministras teikdamas projektą pirminiam svarstymui papildomai parašė 12 mln. litų (...). Vidutinis pirminės grandies pareigūno atlyginimas yra 1600 litų, tai, matyt, įvertinant sąlygas, kokiomis dirba pareigūnai - kaip aš juokauju, kad jie taip pat atlieka bausmę su savo prižiūrimais žmonėmis, tik turi vienintelį skirtumą - gali grįžti namo pas šeimą pernakvoti, o iš esmės jie gyvena kartu metų metais - tai (didėtų) per vieną kategoriją - 150-200 litų“, - sakė T.Vaitkunskas.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos tarybos narys Vytautas Bakas tuo metu sakė, kad maži pareigūnų atlyginimai kelia grėsmę, nes dirbti ateina atsitiktiniai žmonės.

„Reikia pasakyti atvirai - nei kalėjimams, nei policijai šiandien nepavyksta jau pritraukti kvalifikuotų žmonių į tarnybą, netgi yra naudojami pinigai viešinimui - ateik į policiją arba ateik į sistemą - tam, kad tiesiog žmonės, kurie gal nelabai apsisprendę dar, ką veiks, ateitų. Tai yra visiškas nonsensas - Estija, Suomija, jeigu mes lygiuojamės, ten yra (konkursas) nuo penkių iki dešimt į vieną vietą. Tad atlyginimas iš tiesų turėtų būti motyvuojantis. Mūsų nuomone, vertinant apklausas, vertinant vidutinį darbo užmokestį šalyje, vertinant praktiką užsienio šalių - skandinavų, vokiečių - Lietuvoje pirminės grandies pareigūnas turėtų uždirbti ne mažiau kaip 2 tūkst. litų į rankas“, - žurnalistams po susitikimo su ministru sakė V.Bakas.

Jis taip pat teigė, kad su Vidaus reikalų ministerija, kuriai pavaldi policija, profesinėms sąjungoms susikalbėti sunkiau nei su Teisingumo ministerija.

Vidaus reikalų ministras turėtų suvokti, kokia sudėtinga yra sritis, ir suvokti savo atsakomybę už kokybišką valstybės tarnybą, žmonių saugumą ir tikrai keisti komandą savo - pasirinkti tokią, kuri būtų pajėgi inicijuoti reformas“, - kalbėjo V.Bakas.

Jis vylėsi, kad jei ne vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, tai jį delegavusios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas „išgirs kvietimą daryti tvarką ir teisingumą šioje srityje“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.