aA
Studentų skaičiaus mažėjimas smogė Šiaulių universitetui (ŠU): mažinami etatai, vėluoja atostoginiai, pasigirsta spekuliacijų dėl universiteto ateities. Šių metų priėmimo rezultatai irgi neguodžia: studentų priimta dar mažiau.
Krizė smogė universitetui: atostoginių nebesulaukia
© DELFI / Tomas Vinickas

DELFI paskelbus straipsnį apie 91 studentų nesudominusią ir uždarytą studijų programą, portalą pasiekė anoniminis ŠU darbuotojų laiškas. Jame rašoma apie situaciją universitete bei šią aukštąją mokyklą užklupusią finansinę duobę. 

Kaip rašoma darbuotojų laiške, jau daugiau nei trejus metus ŠU nesėkmingai kapstosi iš finansinės duobės, kai sumažėjo valstybės finansuojamų vietų ir stojančiųjų skaičius, tačiau nesėkmingai. 

„Darbuotojai verčiami eiti neapmokamų atostogų, atlyginimai vėluoja, Kalėdų švęsti išleidžiami tik su atlyginimo trupiniais ir tai tik už lapkričio mėnesį. Vis mažinami etatai įvardijant, kad taip sutaupys. (...) Ir vėl šiais metais, kaip ir pernai, išeiname atostogų negavę atostoginių pinigų. Už ką valgyti? Už ką mokesčius susimokėti? Dalis auginame mokyklinio amžiaus vaikus ar studijuojančius, kaip juos išleisti į mokslus kai negauname varganai uždirbtų pinigėlių?“, – klausiama laiške. 

Laiško autorių tvirtinimu, valdžia su darbuotojais net nekalba, neinformuoja apie esamą situaciją. Šie esą tik iš nuogirdų, gandų girdi, jog galbūt universitetas jungsis su Klaipėdos universitetu, o gal taps tik Šiaulių valstybinės kolegijos filialu, o gal visai užsidarys.

Laiške taip pat skundžiamasi, kad darbuotojams neliko nemokamų stažuočių, o „išrinktieji“ esą ir toliau važiuoja į komandiruotes, kurios kartais rengiamos net egzotiškuose kraštuose. „Išrinktiesiems“ esą taip pat mokami priedai prie atlyginimų.

Laikinasis rektorius: situacija sudėtinga, tačiau universitetas išliks ir gyvuos

Šiaulių universitetas, ŠU nuotr.
Šiaulių universitetas, ŠU nuotr.

Laikinasis ŠU rektorius profesorius Donatas Jurgaitis sako, kad šįmet universitetas studentų nesurinko tik į 4 studijų programas. „Tai labai nedidelis skaičius, įvertinant tai, kad priėmimas mažėjo visur, mūsų preliminarūs rezultatai tokie, kad beveik išsaugojome praėjusių metų lygį: daugiau priėmėme į magistrantūros programas ir šiek tiek sumažėjo priėmimas į bakalauro studijas“, – aiškina D. Jurgatis. 

Šįmet ŠU į valstybės finansuojamas vietas priėmė 169 asmenis, praėjusiais metais tokių buvo 192. Pernai studijuoti savo lėšomis pakviesti 358, pernai – 262 studentai. Pasak laikinojo rektoriaus, šįmet net 207 stojantieji pretendavo į 52 tikslines vietas – tas, kurių ypatingai reikia regionui. 

„Universiteto finansinė situacija tokia, kokia yra, lyginant su praėjusiais metais, ji truputį pagerėjusi, šiaip dėstytojai pusę atostoginių jau gavo, gali būti, kad atostoginiai už rugpjūčio mėnesį truputėlį vėluos, iki rugsėjo 1-os jų nespėsime išmokėti“, – neslėpė D. Jurgaitis.

D.Jurgaičio tvirtinimu, apie tokią situaciją ŠU bendruomenė informuota. Jo teigimu, eiti neapmokamų atostogų niekas neverčiamas – tą esą daro tie padaliniai, kurie nori. „Mūsų studentų skaičius sumažėjęs kartais, suprantama, kad ir pedagoginių, ir administracijos, ir apskritai aptarnaujančio personalo etatų irgi turi mažėti“, – kalbėjo D. Jurgaitis. Praėjusiais metais ŠU atsisakyta 92 etatų, kad universitetas išgyventų, jų dar turės mažėti.

Esamas problemas D. Jurgaitis vertina kaip laikinas. Laikinasis rektorius aiškina, kad situacija valdoma ir aiški. Ateityje ŠU tikisi pritraukti daugiau studentų iš užsienio. 

„Situacija sudėtinga ir todėl, kad rugpjūtį laukia rektoriaus rinkimai. Ateis naujas rektorius, veiklą pradėjusi naujoji taryba jauna, energinga, veikli ir tikrai visas problemas išspręs. Kiek žinau, universitetas neplanuoja su niekuo jungtis ar tapti kieno nors filialu, universitetas, kaip regioninis universitetas, turėdamas paramą iš regiono savivaldybių ir verslo struktūrų, regionui reikalingas ir turbūt išliks bei gyvuos“, – sakė D. Jurgaitis. 

DELFI primena, kad praėjusiais metais ŠU kliuvo nuo švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio. Tąkart ministras suabejojo dėl ŠU ir Lietuvos edukologijos universitetų likimo. Apie tai, kad regioninių universitetų laukia liūdnas likimas, jau prieš keletą metų kalbėjo ankstesni Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.