aA
Ne Izraelis pasirinko dabartinę operaciją Gazoje. Ne vieną kartą Izraelis veikė ar susilaikė nuo veiksmų, norėdamas išvengti konfrontacijos. Kitaip nei Izraelis, „Hamas“ akivaizdžiai nuolatos veikė, norėdamas įaitrinti situaciją ir pratęsti karo veiksmus.
Izraelio apšaudymas raketomis iš Gazos
Izraelio apšaudymas raketomis iš Gazos
© Izraelio URM nuotr.

Šiandien daugiau nei 70 proc. Izraelio gyventojų yra nuolatos atakuojami raketų, paleistų „Hamas“ ir islamistų džihadistų grupuočių iš Gazos ruožo. Daugiau nei 2500 raketų yra nukreiptos prieš civilius gyventojus: vaikus, moteris, senolius. Izraelis, kaip ir visos šalys, turi teisę apsiginti ir yra įpareigotas ryžtingai veikti, kai puolami jo gyventojai.

Nuostoliai Gazos ruože iš tiesų kelia liūdesį: tarp nukautų šimtų teroristų per daug civilių aukų. Lengva užjausti Gazos civilius gyventojus. Niekas nenori matyti taip nukentėjusių nekaltų civilių. Tokia yra Izraelio pozicija, ir tokią poziciją vieningai palaiko tarptautinė bendruomenė. Tačiau gryna karo veiksmų statistika neatspindi faktų, kuri pusė yra atsakinga už nuostolius.

Tiesa yra tokia: Gazos gyventojai miršta, nes „Hamas“ pasirinko tirštai apgyvendintus centrus įrengti savo raketų, nesirenkant nukreiptų prieš Izraelio civilius, paleidimo platformas. Jos įrengiamos tarp mokyklų (šis faktas buvo atskleistas ir pasmerktas JT šią savaitę), ligoninių ir mečečių, kur laikomi didžiuliai ginklų sandėliai bei patalpos jiems gaminti, o taip pat ir tunelių, vedančių į Izraelio teritoriją, tinklas, tarnaujantis vieninteliam teroristinių atakų tikslui. „Hamas“ įsakė Gazos civiliams nesitraukti iš pavojingų vietų, ir aktyviai juos skatina tapti gyvaisiais skydais.

„Hamas“ apgalvotai renkasi savo piliečius taikiniais, tuos žmones, už kuriuos jie neva kovoja. Tai neatsitiktinumas: vienas iš pagrindinių „Hamas“ tikslų padaryti civilius palestiniečius taikiniais, sukeliant viso pasaulio atjautą.

„Hamas“ žino, kad nenugalės Izraelio armijos, bet tikisi, kad tarptautinis spaudimas Izraeliui, padės „Hamas“ ateityje viešai paskelbti savo tikslą – sunaikinti Izraelį.

Nežaiskime pagal „Hamas“ taisykles. Atskleiskime „Hamas“ karo nusikaltimus, ką ir liudija jo veiksmai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.