aA
Ukrainos specialiosios tarnybos surado Rusijos šnipą Antiterosistinės operacijos štabe, praneša unian.net.
Ukrainiečiai Antiteroristinės operacijos štabe sugavo rusų šnipą
© Reuters/Scanpix

Išdavikas, kuris nuolat informavo Rusijos Federacijos specialiąsias tarnybas, apie ukrainiečių veiksmus, sulaikytas.

Apie tai pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius Michailas Kovalis. Černigove bus teisiamas rusų šnipas.

Ukrainos pajėgos tęsia Horlivkos rajono išlaisvinimo operaciją

Ukrainos kariuomenė sunaikino teroristų grupuotę Saur Mogilos rajone. Toliau didėja antiteroristinės operacijos pajėgų kontroliuojama zona Horlivkos rajone, skelbia unian.net.

Šią žinią pranešė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas. „Toliau tęsiama antiteroristinė operacija išlaisvinant Latuginą, Šachtiorską, Torezą ir naikinant teroristų grupuotę Saur Mogilos rajone. Didėja antiteroristinės operacijos pajėgų kontroliuojama zona Horlivkos rajone“, - pranešė ekspertas.

Be to, antiteroristinės operacijos daliniai atliko reidus link Šachtiorsko, Tornovojės, Redkodubo, Saur Mogilos gyvenviečių. Tuo pačiu metu antiteroristinės operacijos pajėgų aviacija sunaikino daug teroristų gyvosios jėgos, ginklų ir technikos, informuoja D. Tymčukas.

Jis taip pat pranešė, kad teroristai, mėgindami nustumti Ukrainos pajėgas, vykdo kontratakas Lugansko rajone. Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijos Luhansko oro uosto teritorijoje nuolat apšaudomos iš sistemų „Grad“, tankų ir minosvaidžių.

„Apšaudytos antiteroristinės operacijos pozicijos netoli Starobeševo, Amvrosivkos, Saur Mogilos gyvenviečių, Olenevką ir Donecką jungiančio kelio kontrolės posto. Apšaudyta iš minosvaidžių ir „Grad“. Iš Rusijos teritorijos mažiausiai du kartus šaudyta į antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas pasienio rajonuose. Apšaudyta iš artilerijos“, - informuoja D. Tymčukas.

Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofa Ukrainoje
Olandų premjeras prabilo apie karinių pajėgų pasiuntimą į lėktuvo tragedijos vietąOlandų premjeras Markas Rutte teigia, kad  karinių pajėgų pasiuntimas į „Malaysian Airlines“ lėktuvo tragedijos vietą, kad būtų apsaugota teritorija, yra „nerealistinis“.Pasak jo, visos galimybės apsvarstytos. Olandija, Australija ir Malaizija svarstė apie jungtinį bendradarbiavimą, praneša bbc.co.uk.Olandų ekspertai sekmadienį atšaukė savo planus vykti į lėktuvo tragedijos vietą, nes buvo informuoti, kad regione vis dar vyksta susirėmimai.Vis dėlto ir toliau planuojama, kad į įvykio vietą išvyks 49 Australijos ir Olandijos policijos pareigūnai.Šiuo metu tragedijos vieta yra valdoma prorusiškų sukilėlių, kurie apkaltinti lėktuvo MH17 numušimu.Tuo metu JAV išplatino nuotraukas, kuriomis teigia įrodantys, kad lėktuvas buvo numuštas iš Rusijos.Nuotraukose matyti smūgių duobės, kurios leidžia suprasti, kad šauta į lėktuvą buvo ne iš vieno raketos paleidėjo.Taip pat JAV tvirtina, kad separatistai naudoja sunkiąją artileriją, kurią suteikė Rusija.Rusija neigia, kad tiekia ginklus separatistams. Taip pat Rusija atmeta kaltinimus, kad galėjo paleisti raketas iš už Ukrainos sienos.
Separatistai apšaudo Donecko gyvenamuosius rajonus iš tankų su Ukrainos vėliavomisProrusiški separatistai apšaudo Donecko gyvenamuosius rajonus iš tankų su Ukrainos vėliavomis, kad suverstų kaltę už tai vyriausybės kariuomenei. Tai sekmadienį Kijeve pranešė antiteroristinės operacijos spaudos centras."Teroristai baugina ukrainiečius, griebdamiesi vis naujų niekšybių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žvalgybos duomenimis, du okupantų tankai su užrašais ant šonų "Į Kijevą" ir "Į Lvovą" buvo perdažyti, virš jų buvo iškeltos Ukrainos valstybinės vėliavos. Po to jie ėmė apšaudyti Donecko gyvenamuosius rajonus", - sakė spaudos centro atstovai.Antiteroristinės operacijos vadovybė informavo, kad suaktyvėjo diversantų grupės, sudarytos iš samdinių profesionalų, parengtų vykdyti teroro aktus prieš civilius.Šeštadienį vėlai vakare atėjo žinia iš Luhansko srities, kad uždaromos devynios kasyklos. Jos priverstos nutraukti darbą dėl elektros tiekimo pertrūkių. Iš jų evakuoti trys tūkstančiai šachtininkų.Taip pat šeštadienį Ukrainos užsienio reikalų mionisterija pranešė, kad maištininkai iš vadinamosios Luhansko liaudies respublikos pagrobė iš vaikų namų Luhanske 60 našlaičių ir stengiasi išvežti juos į Rusiją."Raginame tarptautinę bendriją padaryti visa, kad teroristai būtų priversti paleisti vaikus, kurie neturi tapti įkaitais jų antiukrainietiškoje isterijoje ir nusikalstamoje teroristinėje veikloje", - pažymėjo Ukrainos URM. 
Nyderlandų ekspertai Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą apžiūrės pirmadienįMaždaug 30 teismo medicinos ekspertų iš Nyderlandų planuoja pirmadienį nuvykti į Malaizijos aviacijos bendrovės "Malaysia Airlines" lėktuvo "Boeing 777" katastrofos vietą Ukrainos rytuose, praneša "Interfax"."Mes nusprendėme pradėti darbą pirmadienio rytą", - pareiškė ESBO specialios stebėjimo misijos Ukrainoje vadovo pavaduotojas Alexanderis Hugas.Jis paaiškino, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į saugumo problemas lėktuvo sudužimo rajone. Anksčiau manyta, kad ekspertai jau sekmadienį galės atvykti į katastrofos vietą."Ten vyksta mūšiai, ir mes negalime rizikuoti. Saugumo situacija pakeliui į katastrofos vietą ir pačioje katastrofos vietoje neleidžia įkurdinti ten stebėjimo misijos", - pažymėjo A. Hagas.Malaizijos oro linijų lėktuvas "Boeing 777", skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, sudužo Ukrainos rytuose liepos 17 d. Žuvo visi 298 jame buvę keleiviai ir įgulos nariai.
I. Girkinas ir I. Bezleras dingo, teroristai Horlivkoje grasina susprogdinti cheminių medžiagų gamyklą Svarbūs vadinamos Donecko liaudies respublikos (DLR) karo lauko vadai Igoris Girkinas bei Igoris Bezleras dingo nežinoma kryptimi. Tuo tarpu padėtis Horlivkos mieste tampa pavojinga visai Ukrainai, rašo inforesist.org.Tai pranešė derybininkas, atsargos pulkininkas generolas Vladimiras Rubanas, atsakingas už mainus karo belaisviais.Jo duomenimis, pabėgus I. Bezlerui, valdžia Horlivkoje perėjo į karo lauko vado, pravarde „Bocmanas“, rankas.„Šiandien Ukrainos armija Horlivkos rajone perėjo į puolimą, apšaudydama teroristų pozicijas iš sistemų „Grad“ ir pabūklų. Tai sukėlė mieste paniką, nes vietos gyventojai nebuvo pasirengę tokiai situacijai“, - sakė jis.„Pavojingiausia, kad „Bocmanas“ grasina susprogdinti Horlivkos „Stirol“ bei kitus pavojingus fabrikus, jeigu Ukrainos armija nesiliaus šaudžiusi į teroristų pozicijas“, - sakė V. Rubanas. Jis pridūrė, kad kitą savaitę šiame regione prognozuojamas rytų vėjas, kuris pavojingą debesį nuneštų į vakarų pusę, jeigu separatistų kovotojai įgyvendintų tokį sumanymą.V. Rubanas taip pat pareiškė, jog yra pasirengęs tartis su „Bocmanu“, kad nutraukus ugnį ir sudarius koridorių taikiems gyventojams, teroristai paliktų Horlivką be pasipriešinimo. „Tačiau būtina, kad Ukrainos pusė aukščiausiu lygiu priimtų atitinkamą sprendimą“, - sakė pulkininkas generolas.
Malaizija susitarė su Ukrainos sukilėliais dėl policijos prieigos prie lėktuvo katastrofos vietosMalaizija sekmadienį pranešė, kad pasiekė susitarimą su Rytų Ukrainos sukilėliais dėl tarptautinės policininkų grupės prieigos prie numušto keleivinio lėktuvo katastrofos vietos.Policijai bus leista atvykti į tą rajoną konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje, kad ji „teiktų tarptautinių avarijos tyrėjų apsaugą“, sakoma Malaizijos premjero Najibo Razako atstovų pareiškime.
Rytų Ukrainos sukilėlių lyderiai sekmadienį sakė, kad vagonas su numušto Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų asmeniniais daiktais buvo perduotas olandų pareigūnams.Daugiau – čia.
30-ies olandų teismo medicinos ekspertų komanda sekmadienį išvyko į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, nors kovos tame regione suintensyvėjo, pranešė olandų pareigūnai.Daugiau – čia.
Nyderlanduose identifikuota pirmoji Malaizijos aviacijos bendrovės "Malaysia Airlines" lėktuvo katastrofos Ukrainoje, Donecko srityje, auka. Tai šeštadienį pranešė Nyderlandų teisingumo ministerija.Daugiau – čia.
Duomenys iš juodosios dėžės, rastos Malaizijos lėktuvo katastrofos vietoje Ukrainoje, patvirtino versiją, kad į lėktuvo fiuzeliažą pataikė raketa.Daugiau – čia.
R. Kadyrovas bando keršyti ES ir JAVProrusiškas Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas, kurį ES įtraukė į sankcijomis baudžiamų Rusijos asmenų sąrašą, bando atkeršyti. Jis paskelbė savo „juodąjį sąrašą“, kuriuo uždraudė ES vadovams ir JAV prezidentui Barackui Obamai atvykti į Čečėniją.
Separatistų vadeivai I. Strelkovui mestas dar vienas šešėlis dėl pasaulį sukrėtusių skerdyniųDėl „Malaysia Airlines“ numušimo įtariamų prorusiškų separatistų vadeiva Igoris Girkinas (Strelkovas) 1992 metais galėjo dalyvauti Bosnijos musulmonų skerdynėse. Plačiau...
Aplink Donecką girdėjosi artilerijos pabūklaiŠeštadienį aplink sukilėlių valdomą Ukrainos miestą Donecką buvo girdėti artilerijos pabūklai ir sprogimai, dauguma parduotuvių uždarytos, Ukrainos ginkluotosioms spaudžiant prorusiškus separatistus, praneša "Reuters".Ukrainos pajėgos užspaudė sukilėlius jų dviejose pagrindinėse tvirtovėse - Donecke ir Luhanske, kur separatistai sustiprino gynybą ir kur vyksta arši kova nuo tada, kai praėjusią savaitę buvo numuštas Malaizijos laineris."Praėjusi naktis buvo siaubinga. Pabudau 3 valandą ryto nuo sprogimų. Sienos drebėjo, langai drebėjo", - sakė Marina, gyvenanti pietinėje miesto dalyje.Vietinių pareigūnų teigimu, apgadinti keli pastatai, vienas jų nuo ugnies, ir viena moteris buvo sužeista.Vilkėdamas karinę uniformą Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šeštadienį lankėsi Nacionalinės gvardijos bazėje. Šalies saugumo tarybos atstovas dar kartą pakartojo, kad Rusija buria kariuomenę prie Ukrainos sienos.
Luhansko sritis - be elektrosSeparatistai sunaikino elektros tiekimo stotį, todėl Luhansko sričiai nutrūko elektros tiekimas iš Ukrainos, praneša UNIAN.
Malaizijos ir Nyderlandų premjerai aptars prieigą prie lėktuvo katastrofos vietosMalaizijos premjeras Najibas Razakas šeštadienį sakė, kad kitą savaitę susitiks su Nyderlandų premjeru Marku Rutte ir su juo aptars, kaip užtikrinti tyrėjams visišką prieigą prie Malaizijos lėktuvo katastrofos vietos Rytų Ukrainoje.Prorusiški separatistai tebekontroliuoja tą rajoną, kur praėjusią savaitę nukrito numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“, kuris skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą ir kuriuo skridę 298 žmonės visi žuvo.Najibui Razakui padedant, buvo susitarta su separatistų lyderiais dėl aukų palaikų ir lėktuvo dviejų juodųjų dėžių, kurios labai svarbios nustatant katastrofos priežastis, sugrąžinimo. Pasak jo, atėjo laikas imtis nuodugnaus tyrimo.„Mano prioritetas dabar yra užtikrinti, kad būtų įvykdyta trečia susitarimo dalis ir kad tarptautiniams tyrėjams būtų leista saugiai lankytis visose (katastrofos) vietose“, – sakoma jo pareiškime.„Tam reikės kontroliuojančiųjų avarijos vietą ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bendradarbiavimo“, – sakoma jame.Pareiškime nurodoma, kad Najibas Razakas trečiadienį skris derėtis į Nyderlandus, Malaizijoje pasibaigus musulmonų šventajam mėnesiui Ramadanui.
Malaizijos lėktuvo vietoje – vis dar yra žmonių kūnųPraėjus daugiau kaip savaitei po „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo numušimo sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, katastrofosvietoje vis dar yra žmonių palaikų, šeštadienį sakė Australijos premjeras Tony Abbottas.Dauguma iš 298 žuvusių žmonių buvo olandai, bet tarp žuvusiųjų taip pat yra 28 Australijos piliečiai ir devyni nuolatiniai jos gyventojai (ne piliečiai).T. Abbottas siunčia į Nyderlandus 190 Australijos federalinės policijos pareigūnų ir nedidelę Australijos gynybinių pajėgų(AGP) narių grupę, dalyvauti planuojamoje, olandų vadovaujamoje operacijoje katastrofos vietai apsaugoti.„Vakar Australijos pareigūnai vėl galėjo patekti į tas vietas, – sakė T. Abbottas. – Tame rajone aiškiai yra nepaimtų palaikų. Ir dėlnepaimtų palaikų buvimo dar svarbiau, kad į (katastrofos) vietą būtų išsiųsta tarptautinė komanda“.Klausinėjamas apie susirūpinimą dėl karių siuntimo į neramų Ukrainos regioną, T.Abbottas pabrėžė, kad Australijos dalyvavimu planuojamojemisijoje siekiama tik apsaugoti palaikus ir padėti tyrimui.„Tai, pabrėžiu, yra humanitarinė misija. Kiti gali įsitraukti, jei nori, į Rytų Europos politiką, (o) mūsų vienintelis rūpestisyra pasiimti savo žuvusiuosius ir parvežti juos namo“, – sakė jis.„Kai imamasi didelių humanitarinių pastangų, kaip mes, naudotis AGP pagalba yra normalu ir natūralu, daugelio valstybių gynybospareigūnų jau yra įvykio vietoje“, – sakė jis ir nurodė, kad tarp jų yra olandų ir Malaizijos kariškių.Pasak T.Abbotto, su kiekviena diena, kai katastrofos vieta nėra apsaugota, didėja kišimosi rizika, o palaikų būklė blogėja dėl stichijųpoveikio.„Taigi, mes norime tai padaryti taip greitai, kaip leidžia žmogaus jėgos, ir todėl mes dabar nagrinėjame visas galimybes“, – pridūrėjis.Premjeras dar sakė, kad skrydžio MH17 aukos, kurios buvo pakrautos į traukinį ir išvežtos į Charkovą vėliau šeštadienį busišskraidintos į Olandiją atpažinimo procesui ir rengimui pargabenti į tėvynę.
Pentagonas: Rusija ruošiasi perduoti sunkiąją ginkluotę separatistamsJAV gynybos departamentas - Pentagonas perspėja, kad Rusija pasienyje su Ukraina telkia ginkluotę ir bet kuriuo momentu sunkioji gimkluotė gali būti perduota prorusiškiems separatistams, skelbia radijas „Svoboda“. „Mes turime įrodymų, kad Rusija planuoja pristatyti kelias galingas raketų paleidimo sistemas labai netolimoje ateityje“, - sakė Pentagono atstovas spaudai Steve'as Warrenas.
Separatistai neišleidžia traukinio su lėktuvo katastrofos aukų daiktaisDonecko regiono mieste Toreze separatistai neleidžia išvykti traukiniui su sudužusio Malaizijos oro linijų lėktuvo aukų daiktais. UNIAN korespondentas praneša, kad tokią informaciją Charkove paskelbė Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos atstovas Sergejus Bočkovskis.
Rusija kaltina Ukrainą pasikėsinimu į pareigūnus per ataką pasienyjeRusijos valdžia apkaltino Ukrainą bandymu nužudyti tyrėjus, kurie tikrino pranešimus apie šaudymą pasienyje, kai į juos penktadienį Rostovo srityje, netoli sienos su Rytų Ukraina, buvo nukreipta artilerijos sviedinių kruša, skelbia „Reuters“. Plačiau...
JAV 2014-aisiais Ukrainos kariuomenei skirs 33 mln. JAV doleriųPlačiau...
Tarptautiniai aviacijos pareigūnai surengs neeilinį susitikimą dėl Malaizijos lėktuvo numušimo UkrainojeTarptautiniai aviacijos pareigūnai surengs neeilinį susitikimą, kad aptartų Malaizijos lėktuvo numušimą Ukrainoje, penktadienį paskelbė Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (TCAO). „Specialus aukšto lygio susitikimas“ bus surengtas antradienį, taip pat bus tariamasi dėl „atitinkamų veiksmų siekiant efektyviau mažinti civilinei aviacijai iš konfliktų zonų kylančius potencialius pavojus“, – sakoma pareiškime.
Ukrainos Saugumo tarnyba skelbia dar vieną Strelkovą ir Rusiją demaskuojantį įrašą: https://www.youtube.com/watch?v=i-NoNJNdB7c
Maskva kaltina Vašingtoną įtampos didinimu Rusijos ir JAV santykiuose bei Kijevo „perversmo“ palaikymuJungtinių valstijų pareiškimai apie padėtį Ukrainoje stipriną įtampą Maskvos ir Vašingtono santykiuose, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM).„Apgailestaujame, kad JAV vis labiau įsitraukia į įtampos stiprinimą Rusijos ir Amerikos santykiuose, o Valstybės departamento atstovai žavisi antirusiška propaganda. Beje, jiems tai ne pirmas kartas“, -p sakoma Rusijos URM komentaruose, paskelbtuose penktadienį.„Neginčijama, kad būtent JAV palaikė antikonstitucinį perversmą Kijeve, o vėliau stumtelėjo ten susidariusį režimą link šiurkštaus susidorojimo su rusų gyventojais, kurie tvirtai reikalauja, kad būtų laikomasi jų teisėtų teisių. Tai dar vienas patvirtinimas, kad Vašingtonas visiškai dalijasi atsakomybe už kraujo liejimą“, – tvirtina Rusijos URM.
Ukraina: separatistai verčia kariauti vaikus ir senukusHorlivkoje prorusiški separatistai verčia kariauti net 14 metų paauglius ir 65 metų pensininkus, skelbia Ukraina. Plačiau...
Donecke separatistai užmaskavo „Grad“ ir periodiškai apšaudo gyvenamuosius kvartalusGyvenamuosiuose Donecko rajonuose separatistų kovotojai užmaskavo tankus ir sistemas „Grad“, iš kurių periodiškai apšaudo miestą.  Šiandien Kijeve apie tai pranešė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos spaudos centro atstovas Andrejus Lysenka, skelbia unian.net.„Traukdamiesi teroristai miestų masyvuose toliau įrenginėja ugnies pozicijas, keldami pavojų taikiems gyventojams“, - pažymėjo jis.  „Gavome operatyvinės informacijos, kad Donecko karinės mokyklos teritorijoje stovi trys salvinės ugnies sistemų „Grad“ vienetai. Periodiškai jos išvažiuoja į miestą ir apšaudo gyvenamuosius Donecko masyvus“, - pridūrė A. Lysenka.     Jis taip pat nurodė, kad „miesto Kirovo rajone ir gyvenamajame Solncevo rajone kovotojai užmaskavo tris tankus T-72 ir tris sistemas „Grad“. Be to, jo teigimu, Gorlovkoje ant daugiaaukščių namų stogų pastatyti zenitiniai įrengimai.
Rusija: Rostovo srityje nusileido apie 40 artilerijos sviedinių iš UkrainosRusija pranešė, kad apie 40 ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų paleistų artilerijos sviedinių penktadienį nusileido Rostovo srityje, netoli sienos su Rytų Ukraina, kur Kijevas vykdo operaciją prieš prorusiškus separatistus, skelbia "Reuters"."Apie 40 artilerijos sviedinių iš Ukrainos nusileido (...) Rostovo srityje", - Rusijos valstybinė naujienų agentūra "RIA Novosti" citavo regiono federalinės saugumo tarnybos atstovą Vasilijų Malajevą.
Olandija palaikys sankcijas Rusijai, jeigu Maskva toliau ginkluos Ukrainos separatistusNyderlandų premjeras, laikomas vienu iš pagrindinių veikėjų, formuosiančių Europos Sąjungos (ES) atsaką į praeitą savaitę įvykusią Malaizijos keleivinio lainerio katastrofą prorusiškų separatistų kontroliuojamoje rytų Ukrainoje, pareiškė, kad Rusija galėtų išvengti Bendrijos sankcijų, jeigu liautųsi tiekusi ginklus sukilėliams.„Visi ženklai rodo, kad Rusija toliau ginkluoja separatistus, – premjeras Markas Rutte penktadienį sakė vienam parlamento komitetui. – Rusija turi lengvą išeitį: atsiriboti nuo separatistų ir liautis juos ginkluoti.“M.Rutte pažymėjo, kad Nyderlandai palaikys ES sankcijas Rusijai, jeigu Maskva nevykdys jo reikalavimo – taip pat jeigu būtų įrodyta, kad Rusija yra atsakinga už 298 žmonių, tarp jų 194 Olandijos piliečių, gyvybių pareikalavusią lėktuvo katastrofą.
JT: dėl Ukrainos krizės savo namus paliko 230 tūkst. žmoniųDėl konflikto Ukrainoje savo namus paliko 230 tūkst. žmonių, penktadienį pranešė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR).UNHCR atstovas spaudai Danas McNortonas žurnalistams sakė, kad žmonių, kurie iš konflikto zonos persikėlė į kitus Ukrainos regionus, skaičius siekia beveik 100 tūkstančių.Tuo tarpu dar maždaug 130 tūkst. žmonių iš konflikto zonos išvyko į Rusiją.
Ukrainos sukilėlių kontroliuotame mieste aptikta „masinė kapavietė“.Daugiau – čia.
Rusija: juodųjų dėžių informacija nepažeistaRusijos tarpvalstybinis aviacijos komitetas penktadienį pareiškė, kad Ukrainoje sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio juodosios dėžės buvo šiek tiek apgadintos, tačiau jų viduje įrašyta informacija neturėtų būti pažeista.„Per apžiūrą buvo nustatyta, kad savirašiai nežymiai mechaniškai apgadinti, tačiau atminties blokai nepažeisti. Ženklų, kad savirašiai buvo atidaryti ir buvo neteisėtai prieita prieš jų turinio, nėra“, – sakoma komiteto, kuris prižiūri civilinės aviacijos naudojimą ir vadybą, pranešime.Pranešime sakoma, kad ant tų prietaisų nebuvo neteisėto manipuliavimo žymių.Ši informacija atkartoja Malaizijos lėktuvo katastrofą atliekančios Olandijos saugumo valdybos komentarus. Rusija yra tarp kelių šalių, dalyvaujančių to lainerio juodųjų dėžių analizėje.
Ukrainos parlamentas teigia dar negavęs premjero atsistatydinimo raštoUkrainos parlamentas penktadienį pareiškė dar negavęs premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimo rašto, todėl negali dėl jo balsuoti, o dėl tokios padėties įstrigo vyriausybės darbas.A.Jaceniukas, kuris tapo Ukrainos veidu Vakarų šalyse per sąmyšį, krečiantį Kijevą nuo praeitų metų lapkričio, ketvirtadienį paskelbė atsistatydinantis, nes parlamentas esą išdavė žmonių lūkesčius, nesugebėdamas priimti svarbių įstatymų.Šis A.Jaceniuko, buvusios premjerės Julijos Tymošenko sąjungininko, sprendimas gali paralyžiuoti vykdomąją valdžią Ukrainoje, kai vyriausybė karštligiškai ieško šaltinių finansuoti karą su prorusiškais sukilėliais, taip pat mėgina suvaldyti padėtį po Malaizijos keleivinio lainerio katastrofos.Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotojas Bohdanas Košulynskis patvirtino dar negavęs A.Jaceniuko atsistatydinimo rašto.Paprastai mandagus A.Jaceniukas ketvirtadienį šaukė ant politikų prieš atsistatydindamas ketvirtadienį, sakydamas, jog įstatymų leidėja nesugeba priimti teisės aktų, kurie turėtų suvaldyti vis grėsmingesne tampančią padėtį energetikoje ir padidinti armijos finansavimą.„Istorija mums neatleis“, – pabrėžė jis, perspėdamas politikus, kad jie rizikuoja nuvilti ukrainiečius, ištisus mėnesius protestavusius per vadinamąsias Maidano demonstracijas prieš ankstesnį Kremliui palankų režimą ir reikalaudami suartėjimo su Europa.A.Jaceniukas tikriausiai supyko dėl dviejų kitų partijų pasitraukimo iš daugumą parlamente turinčios koalicijos. Toks jų žingsnis tikriausiai privers surengti naujus rinkimus į Aukščiausiąją Radą, kurios sudėtis nepakito po prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo anksčiau šiais metais.A.Jaceniukas priklauso partijai „Batkivščyna“ („Tėvynė“), vadovaujamai J.Tymošenko, kuri pralaimėjo verslo magnatui Petro Porošenkai per gegužę vykusius prezidento rinkimus. Premjeras nepasirodė parlamente, kai penktadienį prasidėjo Aukščiausiosios Rados posėdis.J.Tymošenko partijos populiarumas mažėjo nuo praeitų metų pabaigos, o jeigu įvyktų nauji rinkimai, „Batkivščyna“ gali netekti didžiausios parlamento partijos statuso. Šiuo metu Ukrainoje populiariausia nacionalistinė Radikalų partija, vadovaujama Oleho Liaško.
Ukrainos pajėgos užėmė dar vieną strategiškai svarbų miestą šalies rytuose.Daugiau – čia.
Rusijos kariškiai veikiausiai yra įtraukti į Ukrainos konfliktą prieš jų valią, ketvirtadienį pareiškė aukščiausias JAV kariuomenės pareigūnas.Daugiau – čia.
Laikinuoju Ukrainos premjeru paskirtas V. GroismanasUkrainos vyriausybės vadovui Arsenijui Jaceniukui pasitraukus iš pareigų, laikinuoju premjeru paskirtas jo pavaduotojas Volodymyras Groismanas.36 metų politikas laikomas prezidento Petro Porošenkos patikėtiniu.Tik penkis mėnesius Ukrainos ministro pirmininko poste išbuvęs A. Jaceniukas ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą. Viena to priežasčių buvo koalicijos žlugimas.
Kijevo pajėgų raketų „Grad“ naudojimas prilygsta karo nusikaltimui, perspėja žmogaus teisių gynėjaiŽmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) ketvirtadienį paragino Kijevą liautis naudoti nevaldomas raketas „Grad“, kurios, kaip nurodoma, per keturias neseniai surengtas atakas užmušė bent 16 civilių, perspėdama, kad tokių ginklų naudojimas prieš gyvenamąsias vietoves gali prilygti karo nusikaltimui.HRW pažymėjo, kad raketų salvinės ugnies sistemas „Grad“ naudoja tiek vyriausybės pajėgos, tiek prorusiški sukilėliai rytų Ukrainoje. Tų nevaldomų raketų salvės smogia gana didelei teritorijai.Nors Kijevas neigė naudojantis šias Sovietų Sąjungoje sukurtas sistemas aplink didžiuosius miestus, HRW nurodė, kad tyrimai dėl keturių atakų, įvykusių liepos 12–21 dienomis sukilėlių kontroliuojamame rytinio pramonės regiono pagrindiniame mieste Donecke, „tvirtai rodo, kad Ukrainos pajėgos atsakingos“ už „Grad“ raketų panaudojimą.HRW taip pat kaltino sukilėlių pajėgas neseniai panaudojus tokias raketas, tačiau nepateikė daugiau detalių.„Raketos „Grad“ pagarsėjusios kaip netikslūs ginklai, kurie neturėtų būti naudojami gyvenamosiose teritorijose, – sakė HRW vyresnysis nepaprastųjų situacijų tyrėjas Ole Solvangas (Olė Solvangas). – Jeigu sukilėliai ir vyriausybės pajėgos rimtai nusiteikę apriboti žalą civiliams, tiek vienos, tiek kitos turėtų nedelsiant liautis naudoti tuos ginklus gyvenamosiose teritorijose.“HRW pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai Raudonasis Kryžius pareiškė, jog Ukrainoje vyksta pilietinis karas.Oficialiai įvardijus šį konfliktą pilietiniu karu, jo šalys gali būti teisiškai persekiojamos dėl karo nusikaltimų.„Ukrainos pareigūnai turėtų įsakyti visoms savo pajėgoms, įskaitant savanoriškas pajėgas, nedelsiant liautis naudoti „Grad“ gyvenamosiose vietovėse arba netoli jų“, – pažymėjo O.Solvangas.„Abiejų pusių vadovaujantys karininkai turėtų suvokti, kad vieną dieną jie gali pajusti savo veiksmų teisines pasekmes“, – perspėjo jis.
CNN ragina Ukrainos separatistus paleisti pagrobtą žurnalistąCNN ketvirtadienį pranešė, kad Ukrainos rytuose veikiantys prorusiški separatistai šią savaitę pagrobė jai dirbantį ukrainiečių žurnalistą, ir paragino jį paleisti.JAV televizijos interneto svetainėje rašoma, kad žurnalistą Antoną Skibą antradienį pagrobė ginkluoti vyrai iš separatistinės Donecko liaudies respublikos.A.Skiba kaip laisvai samdomas žurnalistas dirbo su CNN darbuotojų grupe, nušviečiančia krizę Ukrainoje.Televizija nurodė, kad iš karto nepranešė apie pagrobimą, nes mėgino pasiekti, kad A.Skiba būtų paleistas.Šios pastangos buvo bevaisės, todėl CNN priėmė sprendimą viešai paraginti pagrobėjus jį paleisti.Niujorke įsikūręs Žurnalistų gynimo komitetas pranešė, kad nuo tada, kai vadinamoji Donecko liaudies respublika uždraudė žiniasklaidai patekti į konflikto rajoną, buvo pagrobti mažiausiai du žurnalistai, įskaitant A.Skibą.Dar du žurnalistai laikomi dingusiais.
Nyderlandai siunčia policiją į Malaizijos lainerio sudužimo vietą Ukrainoje. Daugiau – čia.
Luhansko srityje šiomis dienomis užfiksuota, kad per sieną su Rusija į Ukrainą įvažiavo salvinės ugnies sistema „Tornado“, kuri yra maždaug keturis kartus galingesnė už „Grad“. Apie tai pranešė visuomeninės organizacijos „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas.Jis priminė, kad liepos 21 d. vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vadeiva Valerijus Bolotovas Stachanovo mieste smogikų mitinge, išsiunčiant savanorius į Alčevską, pranešė, kad  LNR gauja „jau turi slaptą ginklą, kuris bus maloniu siurprizu Ukrainos kariuomenei“.
Duomenys iš Ukrainoje numušto lėktuvo „juodosios dėžės“ perkeltiOlandų tyrėjai, tiriantys Malaizijos lėktuvo numušimą Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė, kad perkėlė duomenis iš lėktuvo skrydžio duomenų savirašio ir kad jo sugadinimo įrodymų nėra.„Nebuvo rasta jokių manipuliavimo su savirašiu įrodymų ar požymių“, – sakoma Olandų saugumo tarybos (OVV) pareiškime.„Duomenys buvo sėkmingai perkelti, skrydžio duomenų savirašyje buvo galiojantys duomenys apie skrydį“, – nurodoma jame.OVV trečiadienį nurodė, kad duomenys iš kito – kabinos pokalbių – savirašio „buvo sėkmingai perkelti, juose yra galiojančių skrydžio duomenų“ ir kad „perkeltus duomenis reikia toliau analizuoti ir tirti“.Abu savirašiai, paimti iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje, yra analizuojami Aviacijos avarijų tyrimų skyriuje (AAIB) Farnbore į pietvakarius nuo Londono.AAIB ekspertams pavesta paimti duomenis iš kabinos pokalbių savirašio, kurie turėtų pateikti valandas pilotų pokalbių, ir iš skrydžio duomenų savirašio.Juodąsias dėžes, kurios iš tikrųjų yra oranžinės spalvos, į Farnborą pristatė OVV, kuri vadovauja tarptautiniam tyrimui dėl lėktuvo katastrofos, pareikalavusios 298 gyvybių, tarp jų – 193 olandų. Tyrime dalyvauja ekspertai iš aštuonių šalių, tarp jų ir iš Rusijos.Prorusiški sukilėliai, kontroliuojantys katastrofos vietą, savirašius antradienį perdavė Malaizijos pareigūnams – kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl elgesio su nuolaužomis ir aukų palaikais.Vakarų vyriausybės sako, jog faktai rodo, kad tą „Boeing 777“ raketa numušė prorusiški separatistai.
Atsistatydina A. Jaceniukas.Daugiau – čia.
Britų ekspertai tiria antrą numušto Malaizijos lėktuvo juodąją dėžęBritų tyrėjai pradėjo tirti antrąją Ukrainoje numušto keleivinio „Malaysia Airlines“ lėktuvo juodąją dėžę, ketvirtadienį paskelbė Transporto ministerija.Aviacijos avarijų tyrimų skyrius (AAIB) Farnbore, į pietvakarius nuo Londono, tiria skrydžio duomenų savirašį, kuris fiksuoja lėktuvo prietaisų informaciją.Trečiadienį AAIB ekspertai perkėlė „galiojančius duomenis“ iš pirmosios, balsus pilotų kabinoje įrašiusios juodosios dėžės, kurie turėtų pateikti valandas pilotų pokalbių.„Jie pradėjo tirti skrydžio duomenų savirašį, – ketvirtadienį sakė Transporto departamento atstovas. – Bet kokių duomenų analizę atliks olandų vadovaujama tarptautinė komanda“.Juodąsias dėžes, kurios iš tikrųjų yra oranžinės spalvos, į Farnborą pristatė Olandų saugumo taryba (OVV), kuri vadovauja tarptautiniam tyrimui dėl lėktuvo katastrofos, pareikalavusios 298 gyvybių, tarp jų – 193 olandų.OVV trečiadienį nurodė, kad duomenys iš kabinos pokalbių savirašio „buvo sėkmingai perkelti, juose yra galiojančių skrydžio duomenų“ ir kad „perkeltus duomenis reikia toliau analizuoti ir tirti“.Jeigu antrojoje juodojoje dėžėje taip pat yra „aktualios informacijos“, duomenys iš abiejų savirašių bus sujungti, sakė OVV.
Rusija reikalauja JAV įrodyti pareiškimus apie raketų ataką prieš Malaizijos lainerį Ukrainoje.Daugiau – čia.
Dvi Ukrainos partijos pasitraukė iš valdančiosios koalicijos, siekdamos inicijuoti rinkimus.Daugiau – čia.RIA/Scanpix nuotr.
Griežtesnės sankcijos Rusijai gali būti įvestos iki liepos pabaigos, mano BerlynasVokietijos vyriausybė mano, kad Europos Sąjunga (ES) iki liepos pabaigos gali imtis sankcijų prieš Rusijos ekonomikos sektorius, jei Maskva skubiai nesiims veiksmų sumažinti krizę Rytų Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė vienas ES šaltinis.Vokietijos pareigūnai Briuselyje taip pat informavo, kad Berlynas pasisako už tai, jog būtų nustatyta naujų sankcijų galiojimo trukmė, kad būtų sudaryta galimybė normalizuoti santykius, nurodė šaltinis.ES ambasadoriai ketvirtadienį pirmą kartą aptars sankcijų, nukreiptų prieš Rusijos ekonomikos sektorius, įvedimą. Tai vadinamosios trečios pakopos sankcijos.Vokiečių pareigūnai sakė, kad „perėjimas prie trečiosios pakopos turi įvykti sklandžiai, ir (sankcijų) galima laukti mėnesio gale“, sakė šaltinis.
Dar du lėktuvai išskraidins iš Ukrainos Malaizijos lainerio katastrofos aukų palaikusDar 51 konteineris su Malaizijos keleivinio lainerio katastrofos aukų palaikais ir jų dalimis yra parengtas išskraidinti į Nyderlandus dviem kariniais transporto lėktuvais, pranešė Ukrainos vyriausybė.Prieš savaitę įvykusi oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofa nusinešė visų jame buvusių 298 žmonių, daugiausiai Nyderlandų piliečių, gyvybes. Lainerio „Boeing 777“ nuolaužos nukrito teritorijoje, kontroliuojamoje prorusiškų separatistų, kurie nuo balandžio kaunasi su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.JAV pareigūnai sakė, kad tas lėktuvas veikiausiai buvo per klaidą numuštas raketa „žemė–oras“.Pirmieji šios katastrofos aukų palaikai buvo atskraidinti į Nyderlandus trečiadienį. Ten juos sutiko karalius Willemas Alexander'as, karalienė Maxima ir šimtai žuvusiųjų artimųjų.
Donecke naktį aidėjo artilerijos šūviaiArtilerijos šaudymas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvo girdimas prorusiškų sukilėlių kontroliuojamo Ukrainos rytinio Donecko miesto pietų ir šiaurės vakarų rajonuose, o vienas priemiestis liko be elektros, vyriausybės pajėgoms tęsiant puolimą prieš separatistus.Sukilėliai nurodė pašalinti visus automobilius iš aikštės prie traukinių stoties, o vietos pareigūnai pranešė, jog buvo apgadintos dešimtys elektros pastočių, todėl be šviesos liko vakarinis Petrovsko rajonas.Ukrainos armija privertė sukilėlius atsitraukti į jų pagrindines tvirtoves Donecką ir Luhanską, užimdami tuos miestus supančias gyvenvietes ir priemiesčius. Pareigūnai sakė, kad kovotojai toliau traukiasi iš pozicijų aplink tuos miestus.„Stebimas tolesnis ugnies pozicijų stiprinimas ir įrengimas, taip pat šarvuotųjų mašinų judėjimas miesteliuose aplink Donecką, Horlivkoje ir Ilovaiske“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame Ukrainos kariškių pranešime.
Amsterdame tūkstančiai žmonių dalyvavo gedulo eitynėse dėl Malaizijos lainerio katastrofos Tūkstančiai baltai apsirengusių žmonių trečiadienį susikaupę žygiavo palei Amsterdamo miesto kanalus, pagerbdami 298 žmones, žuvusius per Malaizijos avialinijų reiso MH17 lėktuvo katastrofą, tarp kurių daugiausiai buvo olandų.Atminimo eitynės buvo surengtos Nyderlanduose paskelbus nacionalinio gedulo dieną, kai šalis neteko 193 piliečių, oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvui „Boeing 777“ praeitą savaitę sudužus prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainoje.„Svarbu susirinkti, parodyti, kad esame kartu, kad dalijamės skausmu su mūsų šeimomis ir draugais“, – sakė 35 metų Leonas, vilkintis baltus marškinėlius.„Taip pat svarbu kiekvienam apsirengti baltai – vilties spalva. Tai reiškia, kad mes žvelgiame į ateitį“, – pridūrė jis.Eitynių dalyviai temstant paleido į orą šimtus baltų balionų.„Malaysia Airlines“ laineris, praeitą ketvirtadienį skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo veikiausiai numuštas virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos Ukrainoje. JAV žvalgybos pareigūnai įsitikinę, kad kovotojai per klaidą numušė lėktuvą raketa „žemė–oras“.„Stulbinama, kad 2014 metais keleivinis lėktuvas gali būti numuštas raketa. Tikiuosi, kad jie sugebės tai išaiškinti“, – sakė 35 metų Timas.Pirmieji žuvusiųjų palaikai iš katastrofos vietos trečiadienį buvo atskraidinti į Nyderlandus, kur vyks jų atpažinimas.„Be kas galėjo būti tame lėktuve: aš, mano žmona, draugai – bet kas“, – sakė Nyderlanduose gyvenantis argentinietis Martinas.
NATO šaltinis: Rusija ir toliau ginkluoja separatistus UkrainojePlačiau skaitykite čia. 
Malaizijos lėktuvo nuolaužose – reikšmingas atradimasPlačiau skaitykite čia. 
Rytų Ukrainoje dingo britų žurnalistas, dirbantis Rusijos televizijaiVienas Rusijos televizijos kanalas trečiadienį pranešė praradęs ryšį su britų žurnalistu, kuris jam rengė reportažus iš konflikto draskomos Rytų Ukrainos.Kanalas RT savo interneto svetainėje paskelbė, kad nuo trečiadienio paryčių negali susisiekti su Grahamu Phillipsu, kuris nuvyko nušviesti intensyvių mūšių aplink Donecko oro uostą.Maždaug 2 val. redakcija gavo G.Phillipso SMS žinutę, kad „viskas gerai“, po to kontaktai nutrūko.RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Mūsų neetatinis korespondentas Grahamas Phillipsas dingo Ukrainoje“.Televizija nurodė perspėjusi G.Phillipsą nevykti į oro uostą, nes ten „itin pavojinga“, bet iš jo žinučių socialiniuose tinkluose suprato, kad jis vis tiek ten nuvyko.„Lig šiol mums nepavyko gauti jokios informacijos, kur jis yra“, – pranešė savo rusiškame tinklalapyje RT, transliuojanti tarptautinei auditorijai.G.Phillipsas, kuris tinkle „Twitter“ reiškiasi kaip GrahamWPhillips, paskutinį kartą „pačiulbėjo“ antradienį vakare: „Čia smarkiai šaudoma; esu prie pat Donecko oro uosto; regis, naktis bus aktyvi“.Ukrainiečių pareigūnai G.Phillipsą buvo kelioms dienoms sulaikę gegužės mėnesį, tardė jį, kaip jis rengia reportažus televizijai RT, bet paskui paleido niekuo neapkaltinę.Šią televiziją, kuri oficialiai vadinama „Russia Today“, įsteigė Kremlius, siekdamas propaguoti Rusijos požiūrį į tarptautinius reikalus.
Pirmieji Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų kūnai atskraidinti į Nyderlandus.Daugiau – čia.
A. Merkel: sukilėliai nepakankamai bendradarbiaujaVokietijos kanclerė Angela Merkel mano, kad sukilėliai Ukrainos rytuose nepakankamai bendradarbiauja tiriant Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos aplinkybes.Tai trečiadienį Berlyne pranešė oficialaus VFR vyriausybės atstovo pavaduotojas Georgas Streiteris.Pasak jo, "vis dar esama sunkumų ieškant aukų palaikų, o tarptautiniai stebėtojai, mėginantys patekti į lainerio kritimo vietą, susiduria su kliūtimis".Maskva "mažai suinteresuota užtikrinti visapusišką tyrimą", citavo Vokietijos vyriausybės atstovas kanclerę, kuri dabar atostogauja. Anot G. Streiterio, Rusija taip pat "daro nepakankamą poveikį ginkluotoms prorusiškoms grupėms".Todėl A. Merkel pritaria antradienį ES šalių užsienio reikalų ministrų priimtiems sprendimams dėl griežtesnių sankcijų Rusijai, sakė jis.Paklaustas, ar viena iš baudžiamųjų priemonių prieš Maskvą negalėtų būti teisės surengti 2018 metais pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje atėmimas, G. Streiteris pareiškė: "Iki to laiko dar ketveri metai. Mes turime opesnių problemų nei ši". Be to, tokius klausimus sprendžia ne federalinė vyriausybė, pridūrė jis.
Prorusiški sukilėliai numušė du Ukrainos pajėgų naikintuvus.Daugiau – čia.
Ukraina teigia gavusi neginčijamų įrodymų, kad S. Šoigu prisidėjo prie ginklų perdavimo teroristams.Daugiau – čia.
Didžiąją Britaniją pasiekė numušto Malaizijos lėktuvo "juodosios dėžės"Didžioji Britanija trečiadienį patvirtino sulaukusi Rytų Ukrainoje praėjusią savaitę numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo "juodųjų dėžių", praneša "Reuters"."Galime patvirtini, kad Nyderlandų saugumo valdyba perdavė reisu MH17 skridusio orlaivio "juodąsias dėžes" oro avarijų ir incidentų tyrimų skyriui (AAIB) Farnbore (Anglijoje)", - teigiama Transporto departamento pranešime.Pasak departamento atstovo, duomenys iš kiekvienos "juodosios dėžės" bus ištraukti per 24 valandas, tačiau nežinoma, ar tai pavyks padaryti vienu metu. Tada informacija bus išsiųsta tarptautiniams tyrėjams analizei.
Nyderlandai pasiruošę pasiųsti savo policiją Nyderlandai ir kitos šalys, netekusios savo piliečių per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą, siūlosi atsiųsti savo policijos pareigūnų į lainerio sudužimo vietą prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame rytų Ukrainos regione, pranešė Kijevo pareigūnai.Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nurodė, kad Olandijos premjeras Markas Rutte pasiūlė „užtikrinti saugumą sudužimo vietoje ir aplinkinėje teritorijoje, siekiant užtikrinti nepriklausomą tarptautinį katastrofos priežasčių tyrimą“.„Rutte pažymėjo ketinantis kartu su Australija ir kitomis šalimis, kurių piliečių buvo tarp MH17 lėktuvo aukų, pasiūlyti pasiųsti civilinės policijos misiją į Ukrainą su Jungtinių Tautų (JT) mandatu“, – sakoma Ukrainos prezidentūros pranešime, paskelbtame po abiejų lyderių pokalbio telefonu antradienio vakarą.Pirmoji dalis žuvusiųjų palaikų, surinktų iš numušto Malaizijos lainerio sudužimo vietos, trečiadienį buvo išskraidinti iš rytų Ukrainos į Nyderlandus, kai juos pagaliau atidavė tą teritoriją kontroliuojantys sukilėliai, nusileidę tarptautiniam spaudimui.Tarptautiniai stebėtojai sakė, kad pirmoji į katastrofos vietą atvykusi užsieniečių tyrėjų grupė nustatė, kad kai kurios lainerio nuolaužos buvo perkeltos ir akivaizdžiai supjaustytos.Sukilėliai perdavė Malaizijos ekspertams jų rastas lėktuvo juodąsias dėžes. Jos buvo pasiųstos į Didžiąją Britanija, kur bus iššifruota tų įrenginių informacija.
Prorusiški sukilėliai palieka savo pozicijas Ukrainos rytinio Donecko miesto prieigose ir traukiasi jo centro link, trečiadienį pranešė Ukrainos kariškiai.Daugiau – čia.
Aukų palaikus gabenantis lėktuvas išskrido iš Ukrainos į NyderlandusPirmasis lėktuvas, gabenantis oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos aukų palaikus, išskrido iš Ukrainos į Nyderlandus po gedulingos ceremonijos, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.Olandijos kariuomenės lėktuvas pakilo iš oro uosto Kijevo vyriausybės kontroliuojamo šiaurės rytinio Charkovo miesto į Eindhoveno oro pajėgų bazę, kai pirmoji žuvusiųjų palaikų, sukrautų į medinius karstus, dalis buvo sukrauta į orlaivį.
Juodosios dėžės atgabentos į Didžiąją BritanijąRytų Ukrainoje numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo juodosios dėžės atgabentos į Didžiąją Britaniją, trečiadienį pranešė Ukrainos vyriausybės speciali tyrimų komisija.„Šiandien ... „juodosios dėžės“ iš oro lainerio „Boeing 777“ atgabentos į Britaniją, prižiūrint ICAO (Tarptautinei civilinės aviacijos organizacijai)“, – „Facebook“ pranešė komisija.
Olandija paskelbė nacionalinį geduląNyderlandai trečiadienį paskelbė nacionalinio gedulo diena dėl 193 olandų žuvusių sudužus Malaizijos avialinijų reiso MH17 laineriui, sakoma premjero Marko Rutte pranešime.Prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainoje praeitą savaitę įvykusios katastrofos, per kurią žuvo iš viso 298 žmonės.Pirmieji šios tragedijos aukų palaikai bus atskraidinti į Nyderlandus trečiadienį 14 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku, kur juos pasitiks žuvusiųjų artimieji.Karalius Willemas Alexander'as, karalienė Maxima ir M.Rutte taip pat dalyvaus palaikų sutikimo ceremonijoje Eindhoveno oro uoste, per kurią žuvusieji bus pagerbti tylos minute, sakoma antradienį Teisingumo ministerijos paskelbtame pranešime.Vėliavos ant visuomeninių pastatų visoje šalyje bus nuleistos iki pusės stiebo, nurodė M.Rutte.Taip pat dalyvaus atstovai iš kitų dešimties šalių, kurių piliečiai žuvo per tą katastrofą.
Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas bei grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas savo „Facebook“ puslapyje pranešė, kad Rusija link Ukrainos sienos permeta savo pajėgas iš Užbaikalės ir Tolimųjų Rytų.Daugiau – čia.
Kas tirs Malaizijos lėktuvo juodąsias dėžesPlačiau skaitykite čia. 
Prie gyvenvietės Petrovka (Luhansko sr.), 200 metrų nuo valstybės sienos ukrainiečių kariai pastebėjo Rusijos teritorijoje stovinčias tris šarvuotas mašinas BTR ir apie 40 rusų kareivių. Be to, pasieniečiai pastebėjo 200 metrų nuo sienos sistemą „Grad“, rengiamą ugnies atidengimui.
JAV paviešino žemėlapį, kuriame pavaizduota „Buk“ komplekso raketos, numušusios „Malaizijos avialinijų“ lėktuvą, trajektorija. Amerikiečių ekspertai patvirtino, kad „Boeing“ buvo numuštas raketa „žemė-oras“ sistema „Buk“. Raketa buvo iššauta iš Donbaso teritorijos, kurką kontroliuoja prorusiški separatistai.JAV ekspertai kategoriškai paneigė versiją, kad prie tragedijos galėjo prisidėti Ukrainos kariškiai. „Ukraina taip pat turi sistemas „Buk“, bet mes įsitikinę, kad nė viena ukrainiečių oro gynybos sistema tuo metu nebuvo katastrofos rajone. Ukrainos pajėgos konflikto metu neiššovė nė vienos raketos „žemė-oras“. Nors jų oro erdvę nuolat pažeidinėjo Rusijos orlaiviai“, - teigiama JAV pranešime.
Raudonasis kryžius: Ukrainoje – karasRaudonasis kryžius pareiškė, kad Ukrainoje vyksta karas. Anot Vakarų diplomatų, tai suteikia galimybę kaltinimams dėl karo nusikaltimų, įskaitant ir lėktuvo „Boeing 777“ katastrofą. Raudonojo kryžiaus atsakaita yra slapta skelbia „Ukrainos tiesa“, remdamasi „Reuters“ informacija. „Akivaizdu, kad tai tarptautinis konfliktas, todėl tai galima prilyginti karo nusikaltimui,“ - sakė vienas Vakarų diplomatas Ženevoje. Raudonojo kryžiaus Tarptautinis komitetas prižiūri kaip laikomasi Ženevos konvencijų, kurios nustato karo apibrėžimą.  
Iš separatistų kontrolės išsiveržusiame traukinyje trūksta katastrofos aukų kūnųIš Ukrainos separatistų kontroliuojamos teritorijos, kurioje ir įvyko Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofa, aukų kūnais pakrautas traukinys pasiekė Ukrainos valdžios kontroliuojamą teritoriją Charkove. Tačiau tarptautiniai tyrėjai jau dabar susiduria su dar nemalonesne tikrove - trūksta lavonų. Plačiau...
Didžioji Britanija sutinka iššifruoti „juodąsias dėžes“Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad paskelbė, kad jo šalies ekspertai sutinka iššifruoti iš katastrofos vietos atgabenamas lėktuvo „juodąsias dėžes“, praneša unian.net.
Donecko ir Luhansko „Liaudies respublikas“ prašo paskelbti teroristais  Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas paragino Europos Parlamentą oficialiai pripažinti vadinamosiose Donecko ir Luhansk "Liaudies respublikose" veikiančias grupuotes teroristinėmis organizacijomis, rašo unian.net. 
Ukraina pradėjo baudžiamąją bylą dėl Rusijos ministro ir milijardieriaus veiklosRusijos piliečiai - gynybos ministras Sergejus Šoigu ir milijardierius Konstantinas Malofejevas - pateko į Ukrainos teisėsaugos akiratį. Pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl separatistų Ukrainoje finansavimo, praneša Ukrainos Vidaus reikalų ministerija, skelbia UNIAN.
Ukrainos geležinkelių administracija praneša, kad separatistai susprogdino dar vieną geležinkelio tiltą Donbaso regione ir  dvi geležinkelio pervažas Donecko srityje. 
Luhanske separatistai pagrobė 9 Nigerijos piliečiusLuhanske separatistai pagrobė devynis Nigerijos piliečius. Kaip praneša „Unian“ korespondentas, apie tai pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Informacijos centro atstovas Andrejus Lysenka antradienį Kijeve vykusioje trumpoje spaudos konferencijoje. „Vakar Luhanske separatistai pagrobė devynis studentus – Nigerijos Federacinės Respublikos piliečius. <...> Užsieniečius laiko užgrobtame Ukrainos saugumo tarybos pastate, – pabrėžė jis. - Pagrobtųjų giminaičiai ketina kreiptis į Nigerijos ambasadą Ukrainoje, kad būtų išspręstas įkaitų išlaisvinimo klausimas.“
Strelkovas įsakė pasipelnyti iš lėktuvo katastrofos aukų daiktų?Pasirodė informacija, kad Donecko separatistų vadeiva Igoris Girkinas, žinomas kaip Strelkovas, įsakė separatistams atiduoti vertingus „Boeing 777“ keleivių daiktus į Donecko liaudies respublikos (DLR) Gynybos fondą.Plačiau...https://twitter.com/sergeiyakovlev/status/491610390250680321
„Boeing777“  „juodosios dėžės“ yra viename vagone su kūnais?Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ savirašiai prietaisai - „juodosios dėžės“ -, pirminiais duomenimis, yra viename iš vagonų su kūnais, kuriuos šiandien atgabeno į Charkovą. Kaip praneša „Unian“ korespondentas, apie tai trumpoje spaudos konferencijoje Charkove pranešė Valstybinės komisijos pirmininkas, Ukrainos vicepremjeras Vladimiras Groismanas. „Šiuo metu neturime informacijos apie savirašius prietaisus. Žinome tik, kad jie, pirminiais duomenimis, yra viename iš vagonų. Dabar Olandijos, Malaizijos, Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos specialistai atlieka atitinkamas konsultacijas, kaip perduoti šiuos savirašius prietaisus tyrimui. Ukrainos pusei jų nepateikė. Šiuo metu laukiame šių pasiūlymų iš visų šalių, kad atliktume atitinkamas oficialias tolimesnių veiksmų, susijusių su savirašiais prietaisais, procedūras, – sakė V. Groismanas. - Ne, mes jų (savirašių prietaisų) neturime.“
ES galimus naujus sankcijų Rusijai taikinius aptars ketvirtadienįEuropos Sąjungos (ES) vyriausybės galimus naujus, konkrečius sankcijų Rusijai taikinius aptars ketvirtadienį, o antradienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime jokių sprendimų nebus priimta, sakė diplomatai.ES užsienio reikalų ministrai antradienį susirinko Briuselyje aptarti savo atsako į „Malaysian Airlines“ lėktuvo numušimą Ukrainoje ir galimas naujas sankcijas Maskvai dėl krizės šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.„Šiandien nebus (pateikta) vardų sankcijų sąrašui, – sakė vienas ES diplomatas. – Europos Komisija naujus vardus (diskusijoms) pasiūlys ketvirtadienį“.
Olandai ragina ES po „fundamentalaus“ pasikeitimo ryžtingai elgtis su RusijaPožiūris į Rusiją „fundamentaliai“ pasikeitė po keleivinio Malaizijos lėktuvo numušimo praėjusią savaitę, ir Europos Sąjunga (ES) privalo spausti Maskvą, kad ši labiau stengtųsi slopinti neramumus Rytų Ukrainoje, antradienį sakė Olandijos premjeras Markas Rutte.Europos pareigūnai yra sakę, kad Olandija, kuri per ketvirtadienio katastrofą neteko 193 savo piliečių, turi moralinę teisę reikalauti iš savo partnerių Europoje griežtesnių sankcijų ir kitų priemonių Rusijai.„Mes norime teisingumo, vieningo Europos Sąjungos požiūrio ir spaudimo Rusijai daryti daugiau, – sakė M.Rutte. – Mūsų prioritetai yra šie: mūsų žmonių susigrąžinimas, nepriklausomas tyrimas ir teisingumas“.Jis nurodė, kad Ukraina Olandijai suteikė pagrindinį vaidmenį katastrofos priežasčių tyrime. Pirmųjų palaikų Olandijoje laukiama parvežant trečiadienį,sakė M.Rutte.
Rusija „pasistengs paveikti Ukrainos sukilėlius“Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pažadėjo, kad Maskva pasinaudos savo įtaka ir paveiks Ukrainos liaudies gynėjus, jog būtų užtikrintas visavertis keleivinio Malaizijos lėktuvo katastrofos, įvykusios netoli Donecko, tyrimas.„Mus ragina paveikti (Ukrainos) pietryčių liaudies kariuomenę. Visa, kas mūsų jėgoms, mes, žinoma, darysime“, – pareiškė V.Putinas per Saugumo tarybos posėdį.
Ukrainos pajėgos atkovojo iš sukilėlių Severodonecko miestąUkrainos pajėgos antradienį atkovojo iš prorusiškų sukilėlių rytinį Severodonecko miestą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.Ukrainos saugumo pajėgos kontroliuoja „visus gyvybiškai svarbius objektus“ šiame apie 110 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, esančiame už maždaug 120 kilometrų į šiaurę nuo pagrindinės sukilėlių tvirtovės Donecke, sakoma ministerijos pranešime.
Pirmieji Malaizijos lainerio katastrofos aukų palaikai į Nyderlandus bus atskraidinti trečiadienįUkrainoje sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų pirmieji palaikai trečiadienį bus atskraidinti į Nyderlandus, antradienį pranešė premjeras Markas Rutte.„Rytoj pirmasis lėktuvas (su palaikais) išskris į Eindhoveną“ pietų Nyderlanduose, M.Rutte sakė žurnalistams po to, kai į Ukrainos šiaurės rytinį Charkovo miestą atvyko traukinys, atvežęs aukų kūnus iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.„Charkove atliekami pasiruošimai, kad atpažinimą būtų galima atlikti Nyderlanduose kiek įmanoma geriau“, – nurodė M.Rutte ir pridūrė, kad šis procesas gali tęstis kelis mėnesius.„Kai tik bus atpažinta kuri nors auka, pirmiausiai ir skubiausiai bus informuota šeima ir niekas kitas. Tai gali trukti savaites arba mėnesius“, – pažymėjo premjeras.
Ukraina, siekdama sureguliuoti kruviną konfliktą šalies rytuose, skelbia dalinę gyventojų mobilizaciją.Daugiau – čia.
Aukų kūnai pasiekė Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą teritorijąTraukinys, vežantis dalies iš 298 žmonių, žuvusių per praeitą savaitę įvykusią Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą rytų Ukrainoje, jau pasiekė Kijevo vyriausybės kontroliuojamą teritoriją, antradienį pranešė Nyderlandų premjeras.Premjero Marko Rutte pranešime sakoma, kad traukinys, kuriuo vežami aukų palaikai, 2 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku išvyko iš prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donecko ir turėtų atvažiuoti į saugomą teritoriją netoli Charkovo apie 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku.
Malaizijos sostinėje protestuotojai prie Rusijos ambasados reikalauja teisingumoProtestuotojai antradienį žygiavo prie Rusijos ambasados Kvala Lumpūre, mojuodami plakatais ir reikalaudami teisingumo oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo, kuris sudužo Ukrainoje praeitą savaitę, aukoms.Apie 100 demonstrantų skandavo „Mes norime teisingumo“ ir reikalavo, kad pareigūnai suimtų atsakinguosius už incidentą, per kurį tas keleivinis lėktuvas buvo veikiausiai numuštas virš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos rytų Ukrainos. Per tą katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.Šias eitynes organizavo didžiausios Malaizijos partijos UMNO jaunimo sparnas.Viena Rusijos ambasados pareigūnė, pageidavusi neviešinti jos vardo, anksčiau sakė, kad jiems buvo nurodyta likti ambasados komplekse.Anksčiau antradienį Rusijos ambasadorius pakartojo, kad jo šalis niekaip nesusijusi su „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa ir užsiminė, kad dėl tos tragedijos kalta Ukraina.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vykdomos operacijos šalies rytuose atstovas antradienį pranešė, kad vieną Ukrainos karių postą praeitą naktį atakavo mirtininkas, vairavęs sprogmenų prikrautą mikroautobusą.Antiteroristoinės operacijos prieš prorusiškus separatistus atstovas sakė televizijai 112: „Vienas patikros postas buvo atakuotas mirtininko sprogdintojo, vairavusio sprogmenų prikrautą mikroautobusą.“Daugiau – čia.
P. Porošenkos administracija: lėktuvo katastrofos vietoje dirbo rusų karo ekspertaiPlačiau skaitykite čia. 
Rytų Ukrainoje veikiantys prorusiški separatistai antradienį perdavė dvi juodąsias dėžes, rastas „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos vietoje, Malaizijos pareigūnams per spaudos konferenciją.Daugiau – čia.
JT Saugumo Taryba vieningai nubalsavo dėl rezoliucijosJungtinių Tautų Saugumo Tarybos visos 15 šalių pirmadienį vieningai balsavo dėl Australijos parengto rezoliucijos projekto, kuris reikalauja išsamaus lėktuvo katastrofos tyrimo. Argumentų sakymas iš ne tik Saugumo Tarybos narių atstovų tęsiasi, kalbėjo ir Lietuvos atstovas. AFP nuotr.
Iš Torezo miesto išvyko traukinys su Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų kūnaisIš Torezo miesto geležinkelio stoties išvyko traukinys, gabenantis Rytų Ukrainoje sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų kūnus, skelbia BBC.Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas Volodymiras Groismanas kiek anksčiau informavo, jog traukinys vyks į Charkovą, o tada palaikai bus nuskraidinti į Nyderlandus, tačiau šie pranešimai nebuvo patvirtinti.Prorusiški separatistai reiso MH17 keleivių palaikus sudėjo į šaldymo vagonus.Pasak ukrainiečių pareigūnų, traukiniu gabenama 280 aukų kūnų.
Ukraina atkerta Rusijai, kad netoli Malaizijos lėktuvo nebuvo jokio karinio lėktuvoUkrainos prezidentas Petro Porošenka paneigė Rusijos tvirtinimus esą netoli praėjusią savaitę numušto Malaizijos lėktuvo buvęs Ukrainos karo lėktuvas, tvirtindamas, kad katastrofos laikotarpiu visi Ukrainos lėktuvai nebuvo pakilę į orą.Atsakydamas į Rusijos gynybos ministerijos anksčiau skelbtą pranešimą, kad katastrofos metu nuo Malaizijos lėktuvo nutolęs apie 3 ar 5 kilometrus skrido Ukrainos karo lėktuvas P.Porošenka pasakė CNN televizijai: „Mano reakcija – tai netiesa“.Jis pažymėjo, kad Ukraina yra atvira jos lėktuvų tyrimui ir kad Rusija turi pateikti faktus, kuriais grindžiamas toks pranešimas.P.Porošenka pasakė, kad minimo incidento metu oro erdvę virš Ukrainos rytų stebėjo įvairios stebėsenos sistemos.„Visi žinome, kad tuo laikotarpiu, kai įvyko tragedija, visi Ukrainos lėktuvai buvo ant žemės (toje srityje)“, – sakė jis interviu CNN televizijai.
Ukraina skelbia perėmusi Donecko oro uostą iš separatistųUkrainos kariuomenei pavyko perimti Donecko oro uosto kontrolę iš prorusiškų separatistų, CNN sakė antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas. Jis taip pat pridūrė, kad tęsiantis kovoms mieste žuvo du žmonės. Gyventojai perspėjami likti namuose, nes gatvėse pavojinga. „Autobusų stotis uždaryta, automobilių judėjimas ribojamas. 9 aukštų gyvenamasis namas ir traukinių stotis apgadinti. po apšaudymo iš artilerijos dega turgus prie traukinių stoties. Traukinių stotis kol kas veikia", - sakė jis.
Ukraina: prorusiški sukilėliai kišo nagus prie numušto lėktuvo „juodųjų dėžių“Ukrainos premjero pavaduotojas Volodymyras Groismanas pirmadienį užsiminė, kad prorusiški sukilėliai kišo nagus prie numušto keleivinio Malaizijos lėktuvo „juodųjų dėžių“, kurios buvo paimtos iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje.Spaudos konferencijoje V.Hroismanas sakė, kad sukilėliai atiduos skrydžio duomenų registratorius tarptautiniams aviacijos pareigūnams, bet pridūrė: „Yra informacijos, kad registratoriai visas šias dienas buvo jų rankose ir kad jie jiems kai ką padarė“.Paklaustas, ar, jo manymu, sukilėliai kišo nagus prie „juodųjų dėžių“, V.Groismanas sakė esąs tokios nuomonės.
Donecke per susirėmimus žuvo 5 taikūs gyventojaiUNIAN praneša, kad per karinius veiksmus Donecke pirmadienį žuvo 5 taikūs gyventojai, o dar 12 patyrė įvairaus lygio sužalojimus.
Ukraina tvirtina turinti įrodymų, kad Malaizijos lėktuvą numušusi raketa yra RusijosUkrainos saugumo tarybos atstovas teigė pirmadienį, kad Kijevas turi įrodymų, jog praėjusią savaitę Malaizijos keleivinį orlaivį numušusi raketa yra Rusijos, nors Maskva tai griežtai neigia, skelbia "Reuters"."Yra įrodymų, jog raketą, kuri smogė lėktuvui, paleido teroristai, kurie gavo ginklus ir specialistus iš Rusijos Federacijos, - per spaudos konferenciją salė Andrijus Lysenka. - Kad nukreiptų atsakomybę dėl šios tragedijos, (Rusija) ruošia daug nuotraukų ir žemėlapių. Mes išnagrinėsime visas rusų pateiktas nuotraukas ir kitus planus".
Ukrainos spauda: kariuomenė atsikovojo daug teritorijos, bet reikia pagalbosUkrainos spauda skelbia, kad per pastarąsias savaites, kai buvo vykdoma antiteroristinė operacija, kariuomenei pavyko atsikovoti daug teritorijos iš separatistų, tačiau jai reikėtų pagalbos tolimesnėje kovoje.
B. Obama reikalauja Rusijos veiksmųPrezidentas B. Obama savo kalboje dėl situacijos po lėktuvo katastrofos Ukrainoje pakartojo kritiką Rusijai. Pasak jo, Rusija ruošė, tiekė ginklus prorusiškiems separatistams, kurie, JAV žvalgybos duomenimis, ir numušė Malaizijos oro linijų lėktuvą. Pasak B. Obamos, Rusija kol kas nerodo geros valios ir nedaro reikiamos įtakos separatistams, kurių vadai yra Rusijos piliečiai. 
Malaizijos lėktuvo kritimo vietoje Ukrainoje paieškos darbai baigti Ukrainos gelbėtojai baigė per Malaizijos lėktuvo „Boeing-777“ katastrofą žuvusiųjų paieškos darbus, pranešė vicepremjeras Volodymyras Groismanas, vadovaujantis valstybinei lėktuvo katastrofos tyrimo komisijai.„Nekaltai žuvusiųjų palaikų paieškos darbai baigti. Galima teigti, kad rasti 282 kūnai ir 87 fragmentai, priklausę 16 nekaltai žuvusių žmonių kūnams“, – sakė jis žurnalistams pirmadienį Kijeve.Bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvas „Boeing-777“, skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą patyrė katastrofą netoli Donecko liepos 17 dieną. Jame buvo 298 žmonės, visi jie žuvo. Pagal pagrindinę šios nelaimės versiją, lėktuvo sudužimo priežastis buvo apšaudymas.Pasak V.Groismano, visi palaikai sudėti į šaldomus vagonus ir bus nuvežti į rytų Ukrainos miestą Charkovą.„Visi kūnai buvo pakrauti į specialiojo traukinio vagonus šaldytuvus ir mes tikimės, kad po 19 val. traukinys pajudės ... Charkovo link, – sakė jis per spaudos konferenciją Kijeve. – Visi kūnai bus nugabenti į Nyderlandus“.
Nyderlandai pradėjo karo nusikaltimų tyrimą dėl Malaizijos lėktuvo numušimoNyderlandų prokurorai pradėjo tyrimą dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo, įtariant nužudymą, karo nusikaltimus ir tyčinį orlaivio numušimą, pirmadienį pranešė prokuratūros atstovas, kuriuo remiasi „Reuters“. Pagal tarptautinę baudžiamąją teisę, Nyderlandai gali patraukti baudžiamojon atsakomybėn bet kurį asmenį, įvykdžiusį karo nusikaltimą prieš šalies pilietį. Tarp liepos 17-ąją reisu „MH-17“ skridusių 298 žmonių, kurie visi žuvo, buvo 193 olandai.Pasak atstovo, Nyderlandų prokuroras išvyko į Ukrainą, vykdant tyrimą dėl avialinijų bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos.Tuo tarpu Nyderlandų premjeras Markas Rutte pagrasino griežtomis priemonėmis Rusijai, jeigu ši neprisidės prie šio įvykio išaiškinimo.Vakarų šalių vyriausybės kaltinimus nukreipė į prorusiškus separatistus ir Maskvą. Tačiau Rusija paneigė turinti ryšių su lėktuvo numušimu ir dėl šios nelaimės apkaltino Ukrainos kariuomenę.„Akivaizdu, kad Rusija privalo pasinaudoti savo įtaka separatistams, kad pagerintų susidariusią situaciją, - parlamento komitetui sakė M. Rutte. - Jeigu per ateinančias dienas nebus užtikrintas atitinkamas priėjimas prie nelaimės vietos, bus svarstomos visos politinės, ekonominės ir finansinės galimybės prieš tuos, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai yra atsakingi už tai.“M. Rutte pirmadienį pažadėjo deputatams imtis atitinkamų priemonių, jeigu bus patvirtintas lainerio numušimo kaltininkas.
Laukiama B. Obamos pareiškimo apie padėtį UkrainojeJAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį 14 val. 50 min. Grinvičo (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku iš Baltųjų rūmų turėtų kalbėti apie padėtį Ukrainoje.B.Obama vadovavo tarptautinio masto raginimams, kad būtų leista netrukdomai atvykti į lėktuvo katastrofos vietą Ukrainos rytuose, kur bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvui sudužus, žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai; manoma, kad lėktuvas buvo numuštas raketa.
Ukrainos saugumo šaltinis vėl patvirtino Rusijos sąsajas su lėktuvo katastrofaVienas Ukrainos saugumo šaltinis pirmadienį sakė, jog Kijevas toliau laiko teisinga informaciją, rodančią, kad prorusiški sukilėliai Rytų Ukrainoje radiolokatoriais valdomą raketų sistemą BUK-M1 (SA-11) gavo iš Rusijos ir, greičiausiai, drauge su ją aptarnaujančia komanda.„Anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė informaciją, kad kovotojai derėjosi dėl rusų sistemų BUK pristatymo“, – sakė šaltinis.„Kovotojai neturi specialaus parengimo naudotis tokia sudėtinga karine įranga, tad mes, labiausiai tikėtina, kalbame apie etatinę BUK komandą, kuri atvyko iš Rusijos“, – nurodė jis.
Rusijos Gynybos ministerija skelbia, kad liepos 17 d. įvykusios „Boeing 777“ aviakatastrofos metu danguje virš Ukrainos šalia lėktuvo buvo Ukrainos oro ginkluotųjų pajėgų lėktuvas, manoma, „Su-25“.Daugiau – čia.
Ukrainos separatistų tvirtovės Donecko centre per susirėmimą žuvo trys žmonėsUkrainos rytiniame Donecko mieste trys žmonės žuvo pirmadienį per susirėmimą netoli geležinkelio stoties centriniame rajone; šį miestą kontroliuojantys prorusiški separatistai teigė, kad tai vyriausybės pajėgos mėgina atsikovoti jų tvirtovę.Tačiau Kijevo vyriausybė neigė siuntusi reguliariąsias pajėgas į Donecko, kurį separatistai kontroliuoja nuo balandžio, centrą. Pareigūnai sakė, kad su prorusiškais sukilėliais tame mieste kaunasi maža „savarankiška“ grupuotė, palaikanti centrinę vyriausybę.Trys žmonės žuvo per susirėmimą netoli geležinkelio stoties ir oro uosto prie Donecko prieigose, pranešė vietos sveikatos apsaugos pareigūnai šiame pramonės mieste, kuriame prieš Ukrainos krizę gyveno apie milijonas žmonių, tačiau dabar daugelis dėl kovos veiksmų yra pasitraukę.Praėjus keturioms dienoms, kai Malaizijos keleivinis laineris veikiausiai buvo numuštas ir sudužo už maždaug 60 kilometrų nuo Donecko, pastarajame mieste įsitvirtinę sukilėliai elgėsi nervingai. Jų nerimą didina faktas, kad Doneckas dabar yra likęs vienas iš dviejų didelių kovotojų tebekontroliuojamų miestų, nes separatistų pajėgos buvo išstumtos iš kelių kitų miestų ir gyvenviečių per vyriausybės pajėgų puolimą pastarąjį mėnesį.Kai vienas sukilėlių lyderis paskelbė apie šaudymą prie geležinkelio stoties, dešimtys kovotojų šoko į mikroautobusus ir išvažiavo prisidėti prie kautynių. Po kelių artilerijos sviedinių sprogimų ten pakilo dūmų stulpai.Bombardavimas greitai baigėsi, tačiau geležinkelio stoties dispečerių bokšto langai liko išdaužyti. Ankstyvą popietę vietos valdžia nurodė, kad traukiniai vėl važinėja įprastu režimu, ir stoties pastatas tik nežymiai apgadintas.„Prie geležinkelio stoties pavojinga!“ – sakoma Donecko miesto tarybos pranešime, paskelbtame jos tinklalapyje vos tik prasidėjo šaudymas. Pareigūnai prašė ten gyvenančiųjų likti namuose.Pranešime sakoma, kad vienas devynaukštis apgadintas per bombardavimą ir eismas šiame rajone sustabdytas.„Ryte buvo sprogimų; žmonės nepaprastais susirūpinę“, – sakė vietos gyventoja, vardu Natalija.
Rusijos prezidentais su saugumo vadais aptars šalies suvereniteto užtikrinimąVladimiras Putinas antradienį surengs pasitarimą su Rusijos Federacijos Saugumo Taryba, kurio metu bus aptarti gynybos klausimai po to, kai Ukrainos rytuose atsinaujino kovos veiksmai ir ten buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas su 298 žmonėmis.Saugumo Taryba, kuriai priklauso Rusijos gynybos ir saugumo vadovai, aptars klausimus, susijusius su „Rusijos Federacijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo užtikrinimu“, rašoma Kremliaus paskelbtame pareiškime.
Ukrainos prezidentas nurodė nutraukti ugnį aplink Malaizijos lainerio katastrofos vietąUkrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį nurodė įsakęs vyriausybės pajėgoms nutraukti ugnį 40 kilometrų pločio teritorijoje aplink Malaizijos lainerio katastrofos vietą šalies rytuose, prorusiškų separatistų kontroliuojamame regione.„Daviau nurodymą: nuo dabar iki 40 kilometrų spinduliu aplink tragedijos vietą Ukrainos kariai neturi vykdyti operacijų, neturi šaudyti, siekiant užtikrinti ekspertų darbą“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo P.Porošenkos žodžius per susitikimą su žurnalistais Malaizijos ambasadoje Kijeve.
Nyderlandų karališkosios šeimos nariai susitiks su Malaizijos lainerio katastrofos aukų artimaisiaisNyderlandų karalius Willemas-Alexander'as ir karalienė Maxima pirmadienį susitiks su olandais, kurių artimieji žuvo per oro bendrovės „Malaysian Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą rytų Ukrainoje, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.Karalius ir karalienė susitiks su dalimi šeimų, kurių artimieji buvo tarp 193 Nyderlandų piliečių, žuvusių per Malaizijos lėktuvo katastrofą, įvykusią pakeliui iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. Per tą incidentą žuvo visi 298 tame laineryje buvę žmonės.Tas susitikimas, kuriame taip pat dalyvaus premjeras Markas Rutte, turėtų įvykti netoli centrinio Utrechto miesto apie 12 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.Nyderlanduose didėja pasipiktinimas, jog kol kas nei vieno žuvusiojo palaikai nebuvo pargabenti iš katastrofos vietos prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainoje.Pirmadienį olandų teismo medicinos ekspertai pradėjo tirti palaikus, kurie yra sukrauti į geležinkelio vagonus šaldytuvus mieste, esančiame netoli lainerio sudužimo vietos.Dalis visuomenės kritikos tenka Olandijos karališkajai šeimai, kurios darbuotojai nesutiko atsakyti, ką karalius ir karalienė veikė sekmadienį, kai visoje šalyje tikintieji rinkosi bažnyčiose melstis už tos tragedijos aukas. Karalius Willemas-Alexander'as paskelbė pranešimą dėl lainerio katastrofos, tačiau kol kas nesikreipė į tautą.Karališkoji pora penktadienį taip pat pasirašė užuojautų tragedijos aukoms ir jų artimiesiems knygoje.
Olandijos premjeras perspėja netrukdyti Malaizijos lainerio katastrofos tyrėjams UkrainojeNyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė, kad bus svarstomos „visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės“, jeigu tyrėjams nebus užtikrinta prieiga rytų Ukrainos vietovėje, kurioje sudužo Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo 298 jame buvę žmonės.M.Rutte pirmadienį sakė parlamentui, kad jo vyriausybės prioritetas – pargabenti ir atpažinti aukų palaikus. Tuo lėktuvu skrido 193 Olandijos piliečiai.„Aišku, kad Rusija privalo panaudoti savo įtaką (Ukrainos prorusiškiems) separatistams, siekiant pagerinti padėtį (katastrofos) vietoje, – pažymėjo jis. – Jeigu per ateinančias dienas prieiga prie katastrofos vietos išliks netinkama, tuomet bus svarstomos visos politinės, ekonominės ir finansinės priemonės prieš tuos, kurie yra už tai tiesiogiai arba netiesiogiai atsakingi.“
Nyderlandų tyrėjai apžiūri rytų Ukrainoje surinktus Malaizijos lainerio katastrofos aukų palaikus.Daugiau – čia.
Kijevas pageidauja perduoti Vakarų ekspertams Malaizijos lainerio katastrofos tyrimą.Daugiau – čia.
Rasti 272 žuvusiųjų kūnai.
Ukrainos kariuomenė tęsia savo operacijos „aktyviąją fazę“, sako kariškių atstovasVienas Ukrainos kariuomenės atstovas pirmadienį nurodė, kad vyriausybės pajėgos tęsia savo operacijos prieš prorusiškus separatistus „aktyviąją fazę“ šalies rytuose, tačiau negalėjo pakomentuoti pranešimų, jog kariai įžengė į sukilėlių tvirtovę Donecką.„Antiteroristinės operacijos aktyvioji fazė tęsiasi, – sakė atstovas Vladyslavas Selezniovas. – Mes neskelbsime apie jokį pajėgų judėjimą.“
Olandijos palaikų atpažinimo ekspertai atvyko į DoneckąTrys Olandijos katastrofų aukų atpažinimo grupės nariai pirmadienį atvyko į Ukrainos rytinį Donecko miestą, tapdami pirmaisiais tarptautiniais tyrėjais, pasiekusiais prorusiškų sukilėlių kontroliuojamą teritoriją po praeitą savaitę ten įvykusios Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos.Ekspertai atsisakė pateikti detalių apie savo planus, bet Donecko regiono separatistų atstovas sakė, kad sukilėlių lyderiai pasiruošę juos priimti ir padėti pasiekti katastrofos vietą arba traukinį su vagonais šaldytuvais, kuriuose dabar laikoma dalis surinktų aukų palaikų.Vadinamosios Donecko liaudies respublikos pareigūnas Sergejus Kavtaradzė sakė, kad sukilėliai konsultuosis su tarptautiniais ekspertais, kur pasiųsti tą traukinį.„Laukiame, kol ekspertai atvyks ir nuspręs“, – jis sakė naujienų agentūrai „Reuters“.Pirmadienį į rytų Ukrainą taip pat turėtų atvykti grupė Malaizijos pareigūnų.Vienas šaltinis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) sakė, kad olandų ekspertai vyks į Torezo miestą apžiūrėti vagonuose šaldytuvuose laikomų palaikų.
Ukrainos sukilėlių tvirtovėje Donecke girdimi garsūs sprogimaiUkrainos rytinio Donecko miesto centre pirmadienį pasigirdo garsūs sprogimai, naujienų agentūra „Reuters“ citavo vieną įvykių liudininką.Doneckas yra prieš Kijevo vyriausybę kovojančių sukilėlių pagrindinė tvirtovė, o prezidentas Petro Porošenka žadėjo susigrąžinti tą miestą per antiteroristinę operaciją prieš prorusiškus separatistus.
Pasak Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa Ukrainoje negali būti išnaudojama savanaudiškiems politiniams tikslams.Daugiau – čia.
Ukrainoje rasti 251 Malaizijos lainerio katastrofos aukos palaikaiGelbėtojai iki sekmadienio vakaro rado 251 žmogaus palaikus ir 86 kūnų dalis Malaizijos lainerio katastrofos vietoje rytų Ukrainoje, o netoli tragedijos vietos atvažiavo antrasis traukinys su vagonais šaldytuvais, kuriuo bus išvežti tie kūnai, pranešė vienas Ukrainos vyriausybės komitetas.Šią katastrofą tiriančio komiteto pranešime sakoma, kad pirmasis traukinys, kuriame sukrauti beveik 200 aukų palaikai, įstrigo Torezo mieste, nes „teroristai blokuoja jo išvažiavimą“.
Lėktuvo tragedija: įkalčiai šalinami, ekspertai neprileidžiami Plačiau skaitykite čia.
Rusijos pusėn juda karinė technikaLuhansko regione Rusijos link užfiksuota judanti karinės technikos kolona, skelbia UNIAN. Tai UNIAN korespondentui pranešė nevyriausybinės organizacijos „Pilietinė iniciatyva „Kryptis į dešinę“ vadovas Dmitrijus Snegiriovas. Jo žodžiais, šią informaciją jam perdavė vietoje esantys jo organizacijos atstovai ir vietiniai gyventojai. „Užfiksuota karinės technikos kolona, kurią sudaro apie 20 vienetų, kuri juda Rusijos link per Červonopartizansko miestą, Sverdlovsko rajoną Luhansko srityje“, - sakė jis.
J. Kerry: Malaizijos laineris numuštas iš Rusijos gautomis raketomisRaketų „žemė-oras" sistemą, kurią panaudojus buvo numuštas Malaizijos keleivinis laineris, Ukrainos prorusiški separatistai gavo iš Maskvos, sekmadienį pareiškė JAV diplomatijos vadovas.„Visiškai aišku, kad tai yra sistema, kuri buvo perduota iš Rusijos į separatistų rankas“, – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė televizijai CNN.Jis taip pat smerkė „groteskišką“ padėtį tos katastrofos vietoje, kurioje, anot J.Kerry, sukilėliai trukdo vykdyti tyrimą ir tinkamai išvežti 298 aukų palaikus.
Kijevas nuo operacijos Rytų Ukrainoje pradžios prarado 14 lėktuvų ir sraigtasparniųNuo specialiosios operacijos Rytų Ukrainoje pradžios Kijevas prarado 14 lėktuvų ir sraigtasparnių. Tai sekmadienį skelbia Ukrainos naujienų agentūra „LIGABusinessInform“, remdamasi vicepremjeru Vladimiru Groismanu.Anot vyriausybės pareigūno, visais atvejais pradėtas tyrimas.Kijevas nuo balandžio vykdo antiteroristinę operaciją Ukrainos Rytuose, kur įsitvirtinę prorusiški separatistai.
Pasirodė informacijos, jog V. Putinas išskrido į Kijevą derybomsRusijos televizijos kanalo „Dožd“ žurnalistas Aleksandras Vinokurovas tvirtina, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išskrido į Kijevą, kur sės prie derybų stalo su Ukrainos vadovu Petro Porošenka, skelbia naujienų agentūra UNIAN.„Prezidentas Putinas paskambino Porošenkai ir išskrido į Kijevą, kur su Ukrainos prezidentu aptars taikaus konflikto Donbase sprendimo variantus“, - savo paskyroje socialiniame tinkle skelbia žurnalistas.
A. Jaceniukas: Malaizijos lainerį numušė profesionalūs kariškiai, o ne „girtos gorilos“Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį paskelbtuose komentaruose sakė, kad dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos veikiausiai atsakinga Rusija, nes tą lainerį galėjo numušti tik profesionalūs kariškiai, o ne „girtos gorilos“.„Kad surastų taikinius ir paleistų tas raketas, reikalingas labai profesionalus personalas“, – premjeras sakė vienam Vokietijos laikraščiui, komentuodamas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numanomą numušimą virš rytų Ukrainos, pareikalavusį 298 žmonių gyvybių.„Tikėtina, kad tokie žmonės atvyko iš Rusijos“, – pridūrė A. Jaceniukas, kurio komentarai buvo cituojami vokiečių kalba.A. Jaceniukas kėlė prielaidą, jog mažai tikėtina, kad prorusiški separatistai būtų galėję savarankiškai paleisti raketą „žemė–oras“ iš sudėtingo modernaus zenitinių raketų komplekso, nes „žinome, kad tokių sistemų negali valdyti girtos gorilos“, rašo sekmadieninis laikraštis „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“.Premjeras taip pat sakė, kad Ukrainos pajėgos niekada nenaudojo tokių raketų per šį konfliktą ir kad „visos Ukrainos raketos „žemė–oras“ yra dislokuotos kitur.Esame pasiruošę viešai paskelbti visus įrodymus ir vietas“.A.Jaceniukas pabrėžė, kad konfliktas Ukrainoje yra ne pilietinis karas, o „Rusijos vadovaujama intervencija“.Pasak jo, ši kampanija yra „Rusijos vadovaujama, Rusijos remiama, Rusijos finansuojama ir Rusijos organizuojama“.„Dabar atėjo laikas sustabdyti Rusijos agresiją“, – pridūrė jis.
Ukrainos pareigūnai nežino, kur yra dauguma „Boeing“ tragedijos aukųUkrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrejus Lysenka teigia nežinąs, kur gali būti dauguma lėktuvo katastrofos prie Donecko aukų palaikų, skelbia UNIAN.„Jie 38 lavonus nugabeno į srities ligoninę Donecke, teismo medicinos ekspertizei. Kalbant apie kitus palaikus, neturime informacijos, kur jie gali būti“, - sako A. Lysenka.Liepos 20 dienos rytą jau buvo rasti 196 žuvusiųjų palaikai. Paieškų zona nuo 25 kvadratinių kilometrų išplėsta iki 34 kvadratinių kilometrų, paieškoti jau 32 kvadratiniai kilometrai.
Ukrainoje teroristai įkaitais vis dar laiko 396 žmonesUkrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrejus Lysenka skelbia, jog šiuo metu Ukrainos Rytuose veikiančių teroristų rankose yra 396 įkaitai, tarp kurių ir Luhansko medicinos universiteto studentas iš Nigerijos, informuoja UNIAN.„Jokių reikalavimų dėl įkaitų paleidimo iš teroristų nesame gavę“, - pridūrė A. Lysenka. Be to, atstovas per spaudos konferenciją pranešė, jog tarp įkaitų – „trys žurnalistai, šeši politikos veikėjai, advokatas, teisėjas ir dar 321 žmogus“. Iš viso nuo konflikto pradžios teroristai įkaitais buvo paėmę 842 žmones, iš kurių 446 jau pavyko išvaduoti.
Ukrainos sukilėlis nurodė, kad sudužusio Malaizijos lainerio juodosios dėžės yra DoneckeVienas Ukrainos sukilėlis, naudojantis socialinio tinklo „Twitter“ paskyra „Novorossija“ (Naujoji Rusija), sekmadienį paskelbė žinutę, kad juodosios dėžės iš šalies rytuose sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio buvo atvežtos į Donecko miestą – prorusiškų separatistų tvirtovę.Tačiau separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ (DNR) aukštas pareigūnas Sergejus Kavtaradzė atsisakė komentuoti tą pranešimą, kurį taip pat citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.Sukilėliai pranešė, kad DNR „premjeras“ artimiausiu laiku surengs spaudos konferenciją.
Luhansko oro uoste teroristai blokuoja Ukrainos karius  Luhansko oro uoste teroristai blokuoja Ukrainos karius, tarp kurių keturi žuvę, daugiau nei 15 sužeistų (dalies būklė itin sunki), skelbia naujienų agentūra UNIAN.Tokią informaciją suteikė patys teroristų rankose atsidūrę kariai. „Esame užblokuoti. Patys tikrai nesusitvarkysime, reikia pagalbos. Mus reguliariai apšaudo artilerija, smarkiai pakenkta mūsų technikai. Jeigu dar 2-3 kartus pabandysime bent apsižvalgyti, nebebus ir ko gelbėti“, - teigia šaltiniai.Kariai pasakoja, jog šeštadienį, liepos 19 dieną, jie bandė prasibrauti pro juos apsupusius teroristus, tačiau papuolė į pasalą ir patyrė nuostolių, tad buvo priversti grįžti atgal į oro uostų teritoriją.
Kijevas: sukilėliai gauna iš Rusijos sunkiųjų ir kitokių ginklųUkrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas sekmadienį pareiškė, kad Rusija siunčia „sunkiąją“ ir kitokią ginkluotę prorusiškiems sukilėliams, kurie kaunasi su vyriausybės pajėgomis Ukrainos rytuose.„Rusijos Federacija toliau aprūpina separatistus sunkiąja ginkluote ir kitokiais ginklais“, – atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.
Ukraina kaltina sukilėlius mėginant nuslėpti įrodymus Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas sekmadienį pareiškė, kad prorusiški sukilėliai, besikaunantys su vyriausybės pajėgomis šalies rytuose, daro viską, ką gali, kad nuslėptų įrodymus, jog Malaizijos keleivinis lėktuvas buvo numuštas rusiškomis raketomis.„Teroristai daro viską, kad nuslėptų rusiškų raketų vaidmenį numušant tą oro lainerį“, – atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.
JAV žvalgyba: sistemą „Buk“ teroristams Ukrainoje davė RusijaPlačiau...
Britanija ragins ES griežtinti sankcijas Rusijai Didžioji Britanija antradienį stengsis įtikinti kitų Europos šalių lyderius išplėsti sankcijas Rusijai dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo, kuriuo skrido 298 žmonės, numanomo numušimo, sekmadienį pranešė užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).„Sieksime ... įtikinti mūsų partnerius Europoje pritarti žengti toliau sankcijų srityje, jeigu Rusija iki tol radikaliai nepakeis savo pozicijos“, – Ph. Hammondas sakė nacionaliniam transliuotojui BBC prieš antradienį vyksiantį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą.
Malaizijos lainerio katastrofos vietoje rasti 196 žuvusiųjų palaikaiUkrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos departamentas rytinėje Donecko srityje sekmadienį pranešė, kad Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietoje rasti iš viso 196 žuvusiųjų palaikai.„Iki liepos 20-osios 7 val. (vietos ir Lietuvos laiku) Šachtarskos rajone, „Boeing 777“ sudužimo vietoje, rasti 196 kūnai“, – sakoma pranešime, kuriame nurodoma, jog per šias paieškas buvo pasitelkti narai, nes katastrofos teritorija apima vieną vandens saugyklą.
Vakarų šalys griežtesniu tonu ragina Rusiją bendradarbiauti Ukraina šeštadienį kaltino Rusiją ir promaskvietiškus sukilėlius naikinant įrodymus, kad nuslėptų savo kaltę dėl Malaizijos lainerio numušimo, kuris padidino priešpriešą tarp Kremliaus ir Vakarų galybių.Kovotojai neprileido tarptautinių stebėtojų prie lėktuvo nuolaužų, o šimtų žuvusiųjų palaikai sekmadienį jau ketvirtą dieną yra po atviru dangumi.Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragino sukilėlius bendradarbiauti ir tvirtino, kad Jungtinių Tautų (JT) mandatą gavę tyrėjau neturėtų daryti skubotų išvadų.Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su ta katastrofa ir kelia prielaidą, kad lėktuvą numušė Kijevo ginkluotosios pajėgos.Nyderlandai, kurių piliečiai sudarė daugumą iš 298 žmonių, buvusių oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuve, skridusiame iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, pareiškė esantys „įtūžę“ dėl elgesio su aukų palaikais, pabirusiais daugelio kilometrų ilgio teritorijoje, ir prašė Ukrainos prezidento pagalbos pargabenti „mūsų žmones“ namo.JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad to lainerio katastrofa rodo, jog jau laikas užbaigti konfliktą Ukrainoje, o Vokietija vadino ją Maskvos paskutine galimybe bendradarbiauti.Galingosios Europos šalys atrodo palaikančios Vašingtono įsitikinimą, jog dėl tos katastrofos kalti Rusijos palaikomi Ukrainos separatistai.Tai gali paspartinti naujų prekybos sankcijų paskelbimą Maskvai, nelaukiant neginčijamų įrodymų.„Jis turi paskutinę galimybę parodyti, kad yra nusiteikęs padėti“, – Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Rutė) sakė po pokalbio telefonu su V.Putinu.Didžioji Britanija, kuri per šią katastrofą neteko 10 piliečių, sakė, kad Rusijai gali būti paskelbtos tolesnės sankcijos. Ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), rašydamas sekmadieniniame laikraštyje „The Sunday Times“, pažymėjo, kad Europos šalys turėtų išnaudoti savo galią.„Tačiau kai kada elgiamės, tarsi mums Rusijos reikėtų labiau negu Rusijai reikia mūsų“, – pastebėjo jis.Vokietijos kanclerė Angela Merkel, įtakingiausia politinė veikėja Europos Sąjungoje (ES), šeštadienį irgi kalbėjosi su V.Putinu, ragindama jį bendradarbiauti. A.Merkel užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sakė laikraščiui „Bild am Sonntag“: „Galbūt dabar Maskva turi paskutinę galimybę parodyti, kad ji rimtai suinteresuota (Ukrainos konflikto) sprendiniu“.„Dabar – proga kiekvienam stabtelėti ir susimąstyti, kas gali nutikti, jeigu nesustabdysime eskalavimo“, – perspėjo jis.Vokietija, kuri kaip ir daugelis kitų ES šalių yra priklausoma nuo Rusijos energetikos išteklių ir yra palaiko tvirtesnius prekybos ryšius su ta šalimi negu Jungtinės Valstijos, vengė didinti konfrontaciją su Maskva, žadinančią prisiminimus apie Šaltąjį karą.Tačiau nematant galimybės imtis karinių veiksmų, ekonominiai svertai išlieka gyvybiškai svarbiu instrumentu.
Kijevas: Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijos buvo dukart apšaudytos iš RusijosUkrainos karių pozicijos praeitą naktį buvo dukart apšaudytos iš Rusijos teritorijos, sekmadienį pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.Vadinamosios antiteroristinės operacijos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, kurioje skelbiama informacija apie susirėmimus rytų Ukrainoje, armija nurodė, kad minosvaidžių ugnis iš Rusijos pusės, kurios taikiniai buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų postai, buvo užfiksuota per laikotarpį po vidurnakčio iki maždaug 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.
JAV reiškia susirūpinimą JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry šeštadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministrui, kad Vašingtonas „smarkiai susirūpinęs“ dėl Ukrainos prorusiškų separatistų keliamų kliūčių tarptautiniams tyrėjams dirbti Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos vietoje.JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti pasaulio lyderiai reiškė pasipiktinimą ir reikalavo, kad Rusija visokeriopai bendradarbiautų, atliekant tyrimą, kuriam iškyla vis didesnių kliūčių, nes separatistai neįleidžia tyrėjų į teritoriją, kurioje sudužo iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs oro bendrovės „Malaysia Airlines“ laineris ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės iš 18 šalių.J. Kerry, kalbėdamasis su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu, sakė, kad „Jungtinės Valstijos giliai susirūpinusios, jog jau antrą dieną iš eilės ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) stebėtojams bei tarptautiniams tyrėjams nebuvo užtikrinta tinkama prieiga į sudužimo vietą“, nurodė Valstybės departamentas.„Jungtinės Valstijos taip pat labai susirūpinusios dėl pranešimų, jog kai kurių aukų palaikai ir nuolaužos toje vietoje yra judinamos ir netinkamai gabenamos iš tos vietos“, - sakoma departamento pranešime.J. Kerry atstovė Jen Psaki pažymėjo, jog Jungtinės Valstijos smerkia „nepriimtiną“ nesaugumą katastrofos vietoje, vadindama šią padėtį „akibrokštu visiems, kurie prarado mylimus žmones, ir orumui, kurio nusipelnė aukos“.Pasak jos ESBO stebėtojams penktadienį katastrofos vietoje buvo leista dirbti tik 75 minutes, o šeštadienį - trumpiau negu tris valandas.ESBO atstovas Michaelas Bociurkiwas anksčiau sakė, kad šios Vienoje įsikūrusios organizacijos stebėtojų komanda „šiandien, jau antrą dieną iš eilės, negalėjo gauti atsakymų“ apie tyrimui itin svarbių lainerio juodųjų dėžių likimą.Maskvos pranešime apie J. Kerry ir S. Lavrovo pokalbį nurodoma, kad buvo pareikalauta, jog „daiktiniai įrodymai, įskaitant juodąsias dėžes“, būtų nedelsiant perduoti tyrėjams.Sukilėliai, užsitikrinę tvirtą diplomatinį Kremliaus palaikymą, atrodė mažai linkę bendradarbiauti su tyrimu, kurios išvados gali tapti pagrindu apkaltinti juos dėl lėktuvo „Boeing 777“ numušimo.Kijevas nurodė, kad ginkluoti kovotojai po kelių valandų gali pradėti į sunkvežimius itin svarbius įrodymus ir skubiai išgabenti juos į Rusiją, visai ekspertų grupei dar neapžiūrėjus didelės teritorijos, kurioje yra išsibarsčiusios Malaizijos lainerio nuolaužos.
ESBO ekspertams leido ilgesnį laiką būti katastrofos vietojePlačiau...
Ukrainos karinės pajėgos iš sukilėlių atkovojo Donecko oro uostą.Į jo teritoriją įvestos papildomos karinės pajėgos, skelbia unian.net, cituodamas Ukrainos gynybos ministrą Valerijų Geletejų.
Šeštadienio vakarą buvo rasti 192 žuvusiųjų kūnai, o apieškoma teritorija padidinta iki 35 km.
Ukrainos prezidentas: vykdomas antrasis tarptautinis nusikaltimasUkrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, jog Ukrainos Rytuose teroristai jau vykdo antrąjį tarptautinį nusikaltimą.Pasak jo, pirmiausiai buvo numuštas lėktuvas ir dėl to žuvo 298 žmonės, o dabar teroristai tyčiojasi iš žuvusiųjų kūnų, skelbia unian.net.Apie tai jis kalbėjo su Lenkijos prezidentu Bronislavu Komorovskiu."Ukraina viliasi, jog mūsų strateginiai partneriai - lenkai - ir toliau suteiks reikiamą pagalbą", - kalbėjo P. Porošenka.
Ukrainos saugumas skelbia, jog teroristai iš nelaimės vietos jau išvežė 38 kūnus.Jie buvo išvežti į Donecko apskrities teismo ekspertizės biurą, skelbia "Unian".Ukrainos saugumo atstovas spaudai Andrejus Lysenko pareiškė, jog tai padaryta su tikslu iš žuvusiųjų kūnų išimti raketos skeveldras.
Vokietija pasirengusi suteikti Rusijai paskutinę galimybęJAV prezidentas Barakas Obama pareiškė, kad Malaizijos lėktuvo katastrofa yra proga Europai "atsibusti" ir prisidėti prie griežtesnių JAV sankcijų nukreiptų prieš Kremlių, jei pastarasis neprisidės prie konflikto Ukrainoje nutraukimo.Po šio pareiškimo Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei paragino pasinaudoti savo įtaka ir priversti separatistus skubiai sudaryti paliaubas su Ukrainos valdžia, praneša naujienų agentūra "Reuters"."Maskvai tai gali būti paskutinė galimybė įrodyti, kad jie rimtai suinteresuoti rasti sprendimą", - Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sakė dienraščiui "Bild am Sonntag"."Pats metas visiems susimąstyti, kas gali nutikti, jei neužkirsime kelio konflikto paaštrėjimui", - pridėjo ministras.Vokietija kaip ir kitos Europos Sąjungos šalys yra nemažai priklausoma nuo Rusijos energijos resursų ir prekybos su ja. Todėl Vokietija, kitaip nei Vašingtonas, nenusitekusi didinti įtampą su Maskva. Tačiau Vakarų šalys nesiims karinių veiksmų, o realiausias svertas yra ekonominės sankcijos.
Ukraina paskelbė turinti tvirtų įrodymų, kad Rusija prisidėjo prie katastrofosUkraina paskelbė turinti rimtų įrodymų, kad Rusijos vaidmuo Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo istorijoje buvo lemiamas. Šeštadienį Ukrainos kontržvalgyba pareiškė, kad priešlėktuvinė gynybos sistema ir jos įgula atkeliavo iš Rusijos, praneša "Reuters".Kijevas teigia turįs įrodymų, kad trys BUK-1 arba SA-11 raketinės priešlėktuvinės gynybos sistemos ir jų ekipažai įvažiavo iš Rusijos."Turime tvirtų įrodymų, kad šis teroro aktas buvo surengtas su Rusijos Federacijos pagalba. Tikrai žinoma, kad šios sistemos ekipažo nariai yra Rusijos piliečiai", - pareiškė kontržvalgybos vadovas Vitalijus Naida.V. Naida paprašė Rusijos atskleisti ekipažo narių vardus ir pavardes tam, kad Kijevas galėtų juos apklausti. Be to, jis teigė, kad trys priešlėktuvinės gynybos sistemos buvo išvežtos atgal į Rusiją. Tai patvirtina ir žurnalistams parodytos nuotraukos, užfiksavusios šią karinę ginkluotę skirtingose vietose.
Ukrainos prezidentas smerkia trukdymą ekspertams dirbti katastrofos vietojeUkrainos prezidentas Petro Porošenka sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministrui Fransui Timmermansui, kad netoleruos trikdymo tarptautiniams stebėtojams ir kitiems ekspertams dirbti Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos vietoje.P.Porošenkos pranešime sakoma, kad prorusiški sukilėliai vėl trikdo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams dirbti teritorijoje, kurioje yra išsibarsčiusios anksčiau šią savaitę sudužusio lainerio nuolaužos.„Netoleruosime trikdymo (tyrėjų) komisijos darbui, taip pat to, jog kitų šalių atstovai neturi galimybės atlikti objektyvaus tyrimo“, – pabrėžė P.Porošenka.
Rusija uždraudė išduoti vizas 12 JAV piliečiųMaskva šeštadienį uždraudė išduoti vizas 12 JAV piliečių, tarp jų kaltinamus žmogaus teisių pažeidimais, susijusiais su Amerikos vykdomu „karu su teroru“, reaguodama į Vašingtono sprendimą uždrausti atvykti į Jungtines Valstijas 12 Rusijos piliečių.Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad tarp JAV piliečių, kuriems nebegalės būti išduodamos Rusijos vizos, esama JAV piliečių, siejamų su įtariamų teroristų kankinimais Gvantanamo įlankos bazėje, tarp jų ir kontradmirolas Richardas Butleris, „sankcionavęs suimtųjų bado streiko priverstinį nutraukimą“, ir JAV federalinė teisėja Gladys Kessler, kuri „priverstinį bado streiko nutraukimą Gvantanamo įlankos sulaikymo centre pripažino teisėtu“.Į asmenų, kuriems bus taikomos Rusijos sankcijos, sąrašą taip pat įtraukti JAV kariškiai, laikomi atsakingais už kalinių kankinimą ir išnaudojimą Irake veikusiame Abu Graibo kalėjime arba dėl ten įvykdytų nusikaltimų dangstymą. Tarp tokių asmenų minimas generolas leitenantas Ricardo Sanchezas , vadovavęs koalicinėms pajėgoms Irake 2003–2004 metais, kai įsiplieskė skandalas dėl Abu Graibo, taip pat tam kalėjimui vadovavusi Janis Karpinski, kuri dangstė smurtą prieš kalinius ir atlikus tyrimą buvo pažeminta iš brigados generolės iki pulkininkės, sakoma Rusijos URM pranešime.
Ukrainos separatistų lyderis: sudužusio Malaizijos lainerio juodosios dėžės dar nerastosUkrainos prorusišku separatistų lyderis Aleksandras Borodajus šeštadienį pareiškė, kad Malaizijos jo kovotojų kontroliuojamame rytiniame regione sudužusio Malaizijos lainerio juodosios dėžės nebuvo rastos, paneigdamas anksčiau sukilėlių skelbtus pranešimus.„Juodosios dėžės nebuvo rastos, o mes neliečiame (katastrofos) vietos“, – teigė vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis.Tuo tarpu penktadienį vienas sukilėlių kovotojų vado Igorio Girkino padėjėjas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad aštuoni iš 12 lainerio skrydžio duomenų įrašymo prietaisų buvo rasti katastrofos vietoje, tačiau nepateikė daugiau detalių. Paprastai komerciniuose lėktuvuose būna skrydžio duomenų savirašis ir pilotų salono pokalbių įrašymo įrenginys, todėl tiksliai nežinoma, kokius prietaisus turėjo omenyje sukilėlių atstovas.A.Borodajus per spaudos konferenciją sakė, kad iki šiol nebuvo jokių diskusijų apie saugumo zonos nustatymą teritorijoje, kurioje išsibarsčiusios lainerio nuolaužos.Jis pridūrė, kad separatistai yra susirūpinę dėl humanitarinės padėties, nes 298 žmonių gyvybių pareikalavusios katastrofos aukų palaikai pradėjo irti vasaros kaitroje.„Nekaltų žmonių kūnai guli karštyje. Pasiliekame teisę, jeigu (katastrofos tyrimas) užsitęs ... pradėti kūnų išvežimo procesą. Prašome Rusijos Federacijos padėti išspręsti šią problemą ir atsiųsti savo ekspertų“, – pareiškė A.Borodajus.Jis sakė nežinantis, kodėl ekspertai dar neatvyko į katastrofos vietą.„Galbūt todėl, kad Ukraina arba Ukrainos valdžia nesuinteresuota objektyviu tyrimu“, – svarstė sukilėlių lyderis.
Malaizija išreiškė susirūpinimą Ukrainos separatistų veiksmais lėktuvo katastrofos vietojeMalaizijos susisiekimo ministro Liao Tiong Lai teigimu, šalis labai susirūpinusi, kad "Malaysia Airlines" lėktuvo, skraidinusio 298 žmones ir numušto virš Rytų Ukrainos, tragedijos vieta buvo netinkamai apsaugota, rašo AP.Transporto ministras per spaudos konferenciją Kvala Lumpūre pareiškė, kad katastrofos vietos vientisumas buvo pažeistas, o iš jos dingo itin svarbūs daiktiniai įrodymai.Transporto ministras pareikalavo kuo greičiau leisti Malaizijos tyrėjų komandai surinkti žmonių palaikus. Jis taip pat prašė užsienio šalių pagalbos užtikrinant katastrofos vietos neliečiamumą ir galimybę prie jos patekti.Malaizijos komanda į Kijevą atvyko šeštadienį, prabėgus dviem dienoms po incidento.
Rusija neįsileis JAV Kongreso nario Atsakydama į JAV sprendimą įtraukti Rusijos deputatą Adamą Delimchanovą į „juodąjį sąrašą“, Maskva uždraudė įvažiuoti į Rusiją JAV Atstovų Rūmų nariui Jamesui Moranui, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.„Kai be jokių paaiškinimų ar perspėjimų per teisėsaugos organus Vašingtone buvo paskelbta apie Rusijos Valstybės dūmos deputato A.Delimchanovo įtraukimą į „juodąjį sąrašą“, mes pritaikėme draudimą lankytis Rusijoje JAV Kongreso Atstovų Rūmų nariui J.Moranui“, – pareiškė oficialusis Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius.Į žiniasklaidos klausimą jis atsakė, kad J.Morano buvo „daug kartų kaltintas finansinėmis machinacijomis, bet vis išvengdavo atsakomybės. Apie jo „žygdarbius“ ir ypatingą požiūrį į mūsų šalį galima rasti nemažai informacijos internete“.
Malaizijos lainerį numušusi raketa paleista iš Snižnės apylinkiųUkrainos saugumo tarnyba (SBU) nustatė tikslią vietą, iš kurios ketvirtadienį buvo paleista raketa „žemė–oras“, numušusi oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinį lėktuvą „Boeing 777“ , šeštadienį pareiškė šios agentūros kontržvalgybos departamento vadovas Vitalijus Naida.„Sistemos „Buk“ raketa buvo paleista iš miesto tipo gyvenvietės Snižnės, Donecko srityje, rajono, kontroliuojamo kovotojų, tačiau dėl tyrimo priežasčių neviešiname tikslios vietos, apie kurią turime praktiškai patikimus duomenis“, – V.Naida sakė per spaudos konferenciją.Pasak jo, raketą paleido Rusijos kariuomenės specialistai, o įsakymą panaudoti tą ginklą davė prorusiškų separatistų kovotojų grupės vadas Igoris Bezleris, žinomas slapyvardžiu „Bes“ (liet. - „Velnias“).„Rusija privalo pateikti mums asmenų, įvykdžiusių raketos paleidimą, vardus“, – pabrėžė V.Naida.Malaizijos laineris, ketvirtadienį pakilęs iš Amsterdamo ir skridęs į Kvalą Lumpūrą, sudužo Ukrainos rytuose, žuvo visi 298 jame buvę žmonės.Po šio incidento Ukrainos saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl teroro akto. Katastrofos vietoje buvo rasti 186 žuvusiųjų palaikai.
Putinas ir Merkel aptarė Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimą ir taikos derybasRusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį sutarė, kad būtina skubiai nutraukti kovos veiksmus Ukrainos pietryčiuose ir pradėti taikos derybas, sakoma Kremliaus paskelbtame pranešime.Abiejų šalių lyderiai taip pat pabrėžė kruopštaus ir objektyvaus visų Malaizijos lėktuvo sudužimo tyrimo svarbą.Kremliaus spaudos tarnyboje buvo „pažymėta principinė konsultacijų su Kontaktine grupe reikšmė, dalyvaujant protestuojančių regionų atstovams, taip pat Rusijos iniciatyvos įleisti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus į du kontrolės postus prie Rusijos ir Ukrainos sienos realizavimas“.Tuo tarpu iš Berlyno pranešama, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį kalbėdamasi telefonu su Rusijos prezidentu V. Putinu ragino jį pasinaudoti savo įtaka prorusiškiems separatistams Ukrainoje, kad jie sutiktų paskelbti paliaubas, sakoma Vokietijos vyriausybės pranešime.Abu lyderiai, kalbėdamiesi šeštadienio rytą, sutiko, kad siekiant paliaubų Ukrainoje reikia skubiai sušaukti Kontaktinės grupės, kurią sudaro ESBO, Rusijos bei Ukrainos diplomatai, tiesioginį susitikimą.„Abu jie pritarė, kad tarptautinei nepriklausomai komisijai, vadovaujamai Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO), turėtų būtų greitai suteikta galimybė patekti į (oro bendrovės) „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo sudužimo vietą rytų Ukrainoje“, – sakoma Berlyno pranešime.
Prorusiški separatistai leido ESBO atstovams apžiūrėti vieną katastrofos vietos plotąUkrainos rytuose prorusiški separatistai galiausiai leido Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams aplankyti dalį teritorijos, kurioje sudužo Malaizijos lėktuvas, pranešė naujienų agentūrai „Reuters“ vienas liudininkų.Pasak jo, stebėtojams leista eiti į nuolaužomis pabertą plotą, kuriame buvo ir vienas lėktuvo variklių.Kiek anksčiau agentūros šaltinis sakė, kad ESBO stebėtojus pasitiko ginkluoti vyrai, išsidėstę palei katastrofos vietos perimetrą lauko pakraštyje.Liudininkas sakė girdėjęs, kaip separatistų atstovas sako tarptautiniams stebėtojams, kad jie būsią informuoti apie separatistų atlikto tyrimo rezultatus vėliau.Vietiniai Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai taip pat sakė girdėję, kaip ESBO atstovams sakoma, jog maišai su lavonais nunešti prie kelio, bet neminėta, kur tie lavonai nugabenti.
Ukraina negavo nė vienos juodosios dėžėsVienas Ukrainos vyriausybės pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad prorusiškų separatistų kontroliuojamame šalies rytiniame regione sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo juodosios dėžės nebuvo perduotos Kijevui ir kad jis neturi jokios informacijos apie tų įrenginių likimą.Atkartodamas Kijevo poziciją, kad paliaubos su separatistais gali būti paskelbtos tik tuomet, kai sukilėliai sudės ginklus, grąžins vyriausybei valstybės sienos kontrolę ir leis tarptautiniams stebėtojams vertinti padėtį, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGK) atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją: „Ukrainos pusė negavo nė vienos juodosios dėžės. Tai oficiali informacija. Mes nė vienos jų neturime.“A.Lysenka pridūrė, kad sukilėliai neperduoda Kijevo vyriausybės pareigūnams jokių daiktinių įrodymų arba žuvusiųjų palaikų iš katastrofos vietos..Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas „Boeing 777“ sudužo Ukrainos rytuose, prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, visi 298 jame buvę žmonės žuvo. Kaip įtariama, laineris buvo numuštas raketa „žemė–oras“.
Rusija reikalauja atsakymų iš Ukrainos dėl Malaizijos lainerio katastrofosRusija šeštadienį neigė pareiškimus apie jos numanomą ryšį su oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame rytų Ukrainos regione ir kėlė prielaidą, kad dėl tos tragedijos gali būti atsakinga Kijevo vyriausybė.Ketvirtadienį įvykusi keleivinio lainerio „Boeing 777“ katastrofa, per kurią žuvo visi 298 juo skridę žmonės, sukrėtė pasaulį ir išprovokavo įnirtingus tarpusavio kaltinimus tarp Maskvos ir Kijevo.Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas šeštadienį per nacionalinę televiziją uždavė dešimt „paprastų“ klausimų Ukrainos vyriausybei, kurie, anot jo, yra esminiai, siekiant išsiaiškinti, kas numušė Malaizijos lėktuvą.„Atsakymai į šiuos klausimus leistų mums visiems – ne vien Rusijoje, bet ir Vakarų valstybėse ir Rytuose, tai yra Azijoje – pamėginti rasti atsakymą į pagrindinė klausimą: kas įvyko padangėje virš Ukrainos ir ką reikia padaryti, kad tai nebepasikartotų“, – sakė A.Antonovas.Pasak jo, Kijevas turėtų paskelbti informaciją apie zenitinių raketų kompleksų „Buk“ numanomą naudojimą rytų Ukrainoje ir paaiškinti, kodėl jie buvo naudojami, jeigu separatistų pajėgos neturi aviacijos.Rusijos gynybos ministerija penktadienį teigė, kad Ukrainos „Buk“ kompleksų, pajėgių numušti 10 km aukštyje skridusį lainerį, radiolokatorių signalai buvo užfiksuoti Rusijos kariškių katastrofos dieną.A.Antonovas pridūrė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėtų leisti tarptautiniams ekspertams prieiti prie dokumentų, susijusių su šalies turimomis raketomis „oras–oras“ ir „žemė–oras“.Ministro pavaduotojas taip pat kėlė klausimą, kodėl Ukrainos oro dispečeriai leido keleiviniam lėktuvui nukrypti į šiaurę, virš konflikto zonos.Tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgos turi įvairių modifikacijų „žemė–oras“ raketų kompleksų „Buk“, kurių ataka, kaip manoma, yra labiausiai tikėtina Malaizijos lėktuvo sudužimo priežastis.Ukraina dėl tragedijos kaltina Rusijos palaikomus separatistus, o Rusija teigia, kad Ukraina naudojosi „Buk“ kompleksu katastrofos dieną.
Malaizija tikisi, kad Rusija užtikrins saugų priėjimą prie sudužusio lėktuvoMalaizijos susisiekimo ministras Liow Tiong Lai šeštadienį pasakė tikįs, kad Rusija stengiasi užtikrinti saugų priėjimą prie numušto MH17 reiso lėktuvo ir kreipėsi į pasaulį padėti, kad kūnai būtų greitai paimti iš katastrofos vietos.Liow Tiong Lai, kuris vėliau šią dieną atskris į Ukrainą, dar sakė manąs, kad lėktuvas buvo numuštas.„Jie stengiasi kuo geriau padėti Malaizijai užtikrinti, kad saugiai patektume į vietą“, – sakė jis žurnalistams.Liovęsis kaltinti Rusiją dėl ketvirtadienį įvykusios „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo 298 žmonės, JAV prezidentas Barackas Obama vis tik kaltino Maskvą, kad ši nesugebėjo sustabdyti smurto, dėl kurio susidarė galimybė numušti lėktuvą.JAV iš karto pareiškė, kad Malaizijos lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“, paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos.Liow Tiong Lai gynė pasirinktą „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo maršrutą. Lėktuvas „skrido vietinių dispečerių nurodytame ir saugiu laikomame aukštyje ir nebuvo nuklydęs į oro erdvę, kurioje ribojami skrydžiai“, tvirtino jis.Ministras taip pat nuogąstavo, kad katastrofos vietoje nėra užtikrintas reikiamas saugumas ir kad įrodymai ten gali neišlikti.„Privalome užtikrinti, kad teisingumas nugalėtų“, – pareiškė ministras.„Malaysia Airlines“ operacijų direktorius Izhamas Ismailas sakė, kad visos oro linijos pačios atlieka savą grėsmės analizę.
Gelbėtojai išnaršė 18 kvadratinių kilometrų ir rado 186 kūnusUkrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai apžiūrėjo 18 kvadratinių kilometrų teritoriją Malaizijos lainerio sudužimo vietoje, kurios bendras plotas yra apie 25 kvadratiniai kilometrai, ir iki šiol surado 186 žuvusių žmonių palaikus, šeštadienį pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka.„Iki liepos 19-osios 7 val. (vietos ir Lietuvos laiku) rasti 186 kūnai. Teritorija, kurią reikia patikrinti – 25 kvadratiniai kilometrai. Patikrinta jau 18 kvadratinių kilometrų“, – jis sakė per spaudos konferenciją.Regioną kontroliuojantys prorusiškų separatistų „kovotojai įleido ten Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojus, tačiau neleido nieko paimti iš tos teritorijos. Kovotojai išveža viską, kas buvo rasta“, pridūrė A.Lysenka.
Tarp lėktuvo katastrofos Ukrainoje aukų yra Malaizijos premjero giminaitėMalaizijos gynybos ministras Hishammuddinas Husseinas šeštadienį pranešė, kad jo ir premjero Najibo Razako bendra giminaitė žuvo ketvirtadienį per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose.„Mano senelė buvo tame lėktuve. Manau, mes visi priblokšti, tačiau ką galiu padaryti? Pyktis nieko neatitaisys“, – sakė Hishammuddinas Husseinas, kuris yra Najibo Razako antros eilės pusbrolis.Per Malaizijos lainerio katastrofą žuvusi 83 metų Siti Amirah buvo Hishammuddino Husseino ir Najibo Razako netikra senelė. Ši ir Indonezijos kilusi moteris buvo ištekėjusi už abiejų vyriausybės narių senelio, kuris mirė 1990 metais.Siti Amirah planavo skristi iš Amsterdamo į Jogjakartos miestą Indonezijoje per Kvala Lumpūra.Apie Siti Amirah žūtį penktadienį pranešė Malaizijos dienraštis „Star“.Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas „Boeing 777“ sudužo Ukrainos rytuose, prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, visi 298 jame buvę žmonės žuvo. Kaip įtariama, laineris buvo numuštas raketa „žemė–oras“.
Ukraina kaltina prorusiškus sukilėlius mėginimu naikinti įrodymusUkrainos vyriausybė apkaltino rytiniame šalies regione veikiančius prorusiškus sukilėlius, kad šie mėgina naikinti įrodymus Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietoje ir išvežė iš ten 38 žmonių palaikus.„Ukrainos vyriausybė oficialiai skelbia: teroristai, palaikomi Rusijos, mėgina naikinti šio tarptautinio nusikaltimo įrodymus, – sakoma vyriausybės pranešime. – Kreipiamės į tarptautinę bendruomenę ir raginame įpareigoti Rusiją atšaukti savo teroristus bei suteikti galimybė Ukrainos ir tarptautiniams ekspertams atlikti visapusišką tragedijos aplinkybių tyrimą.“„Kaip rodo vyriausybės duomenys, teroristai išvežė 38 kūnus į lavoninę (rytiniame) Donecko“ mieste, sakoma pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad tų palaikų skrodimą savavališkai ketina atlikti specialistai, kalbantys su „aiškiu rusišku akcentu“.Taip pat sakoma, kad sukilėliai „ieško didelių gabaritų krovinių transporto, kad išvežtų lėktuvo nuolaužas į Rusijos teritoriją“.
Traukiasi „Donecko liaudies respublikos“ vadovas D. Pušilinas„Donecko liaudies respublikos“ parlamento pirmininku apsiskelbęs Denisas Pušilinas skelbia paliekantis postą, skelbia kompravda.eu.Skelbiama, jog apie savo sprendimą „Donecko liaudies respublikos“ vadovas pranešė penktadienio vakarą.Kaip teigia to paties parlamento vicepirmininkas Vladimiras Makovičius, D.Pušilinas šiuo metu yra Maskvoje. Naujo parlamento pirmininko „Donecko liaudies respublika“ kol kas neturi.
Ukraina ir separatistai susitarė dėl saugumo zonos aplink katastrofos vietąUkraina ir prorusiški separatistai susitarė suformuoti saugumo zoną šalies rytuose aplink teritoriją, kurioje nukrito tikriausiai numuštas Malaizijos lėktuvas „Boeing-777“, pranešė šeštadienį Ukrainos saugumo tarnyba.„Kaip sutarta derybomis, bus suformuotas 20 kilometrų saugumo kvadratas. Tai bus padaryta tam, kad Ukraina galėtų atlikti tai kas svarbiausia – atpažinti kūnus, identifikuoti žuvusius ir perduoti juos giminėms“, – sakė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka Ukrainos televizijos laidoje „Shuster LIVE“.„Tuo tikslu sutarta išskirti 20 kilometrų kvadratą. Tikimės, kad teroristai suteiks mūsų specialistams galimybę dirbti ir pasitrauks iš rajono. Trišalėje grupėje dalyvauja ir Rusija, tad tegu ji pagaliau tęsi savo žodį“, – nurodė V.Nalyvaičenka.Pasak jo, su teroristais bendrauta vaizdo ryšio priemonėmis.Europos Taryba šią tragediją Donecko srityje pavadino teroro aktu ir paragino skubiai tirti visas katastrofos aplinkybes.
Estijos prezidentas: šalis šokiruota lėktuvo katastrofos rytinėje Ukrainoje Estija šokiruota dėl beveik 300 žmonių gyvybių nusinešusios Malaizijos avialinijų lėktuvo tragedijos įvykusios rytų Ukrainoje. Šalis reiškia užuojautą žuvusiųjų giminėms bei draugams, pranešime sakė Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas."Svarbu, kad būtų įvykdytas greitas, objektyvus ir kompetentingas tarptautinis tyrimas bei būtų nustatyta katastrofos priežastis. Bet kokie bandymai sustabdyti, klaidinti ar sulėtinti tyrimą yra nepriimtini", - sakė Estijos prezidentas.Pasak T. Ilveso, ši tragedija dar kartą įrodo, kad reikia nutraukti Rusijos remiamų ginkluotų separatistų siautėjimui rytų Ukrainoje.
Ukrainoje sudužusiu Malaizijos lėktuvu skrido tik šeši AIDS specialistaiTarptautinės AIDS draugijos prezidentė Francoise Barre-Sinoussi šeštadienį sakė, kad Malaizijos lėktuve, sudužusiame rytų Ukrainoje, buvo tik šeši jos kolegos, vykę į pasaulinę konferenciją Melburne, o ne 100, kaip anksčiau skelbė žiniasklaida.„Skaičius, kurį patvirtinome per savo kontaktus su institucijomis Australijoje, Malaizijoje, taip pat su Olandijos valdžia, yra šeši žmonės. Galbūt šiek tiek daugiau, tačiau ne tiek, kiek buvo paskelbta“, – aiškino ji.Australijos laikraščiai penktadienį pranešė, kad apie 100 medicinos tyrėjų, mokslininkų ir aktyvistų skrido oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineriu, kuris ketvirtadienį sudužo pakeliui iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.Jungtinių Tautų (JT) agentūros UNAIDS vykdomasis direktorius Michelis Sidibe socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tuo lėktuvu skrido „daug“ delegatų, ketinusių dalyvauti 20-ojoje tarptautinėje AIDS konferencijoje.Tarp patvirtintų aukų buvo iškilus Nyderlandų tyrėjas Joep Lange, buvęs Tarptautinės AIDS draugijos prezidentas, pirmasis organizavęs pigių vaistų nuo retrovirusų platinimą neturtingiems pacientams.Pareigūnai sakė, kad lėktuve taip pat buvo judėjimo „STOPAIDSNOW“ aktyvistas Pimas de Kuijeris, nevyriausybinės organizacijos „AIDS Action Europe“ direktorė Lucie van Mens ir jos kolegė Maria Adriana de Schutter.Per šią katastrofą taip pat žuvo Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnas Glennas Thomas ir Amsterdamo pasaulinės sveikatos apsaugos ir plėtros instituto darbuotoja Jacqueline van Tongeren.
ESBO: smogikai trukdo stebėtojams dirbti katastrofos vietojePenktadienį apie tai agentūrai „Reuters“ pranešė Šveicarijos pasiuntinys ESBO Thomas Gremingeris.
Donecko apskrities valstybinės administracijos pirmininko patarėjas Konstantinas Batozskis pranešė, kad teroristai iš vadinamosiosios „Donecko liaudies respublikos“ išvežė 24 žuvusiųjų numušto „Boeing“ keleivių kūnus nežinoma kryptimi. Gelbėtojams ir kriminalistams baigus darbą, „nežmonės“ privažiavo sunkvežimiu ir paprasčiausiai susimetė žmonių palaikus. Į klausimus jie neatsakinėjo, gelbėtojams grasindami ginklais“, - pranešė patarėjas.
ESBO stebėtojai pasiekė Malaizijos lėktuvo avarijos vietąEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai Ukrainoje atvyko į numušto lėktuvo avarijos vietą.ESBO atstovė Tatjana Bajeva patvirtino, kad 30-ties asmenų komanda saugiai pasiekė nuolaužas ir nuo šiol užtikrins vietovės saugumą, kol čia susirinks nepriklausomi tarptautiniai ekspertai.ESBO spaudos sekretoriato anksčiau išplatintame pranešime rašyta, kad pirmieji stebėtojai nelaimės vietą turėtų pasiekti „šiandien vakare (penktadienį. - ELTA) arba rytoj“ (šeštadienį. - ELTA). Organizacijai artimas diplomatinis šaltinis ITAR-TASS pranešė, kad stebėtojų kelionė į avarijos vietą užtruko dėl saugumo priežasčių ir būtinybės koordinuoti veiksmus su visomis Ukrainos konflikte dalyvaujančiomis pusėmis.Teigiama, kad stebėtojai savo būstinę įkurs Donecke ir iš čia lankys avarijos vietą. 
Ukrainos prezidentas Malaizijos lėktuvo katastrofą aptarė su Vokietijos ir Britanijos vadovaisUkrainos prezidentas Petro Porošenka Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Didžiosios Britanijos premjerą Davidą Cameroną informavo apie tarptautinės ekspertų grupės formavimą numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofai tirti, skelbia „Reuters“.„Prezidentas pabrėžė, kad orlaivio „juodosios dėžės“ turėtų likti tarptautinių ekspertų rankose, o ne teroristų perduotos trečiosioms šalims, - rašoma P. Porošenkos spaudos tarnybos pranešime. - Jis (prezidentas. - ELTA) pakvietė Vokietijos ir Britanijos ekspertus prisidėti prie komandos darbo“.Vokietijos transporto ministerijos atstovai penktadienį įspėjo visas oro linijas vengti skrydžių virš visų karinių konfliktų apimtų zonų. Institucija visas 144 Vokietijos oro linijas paragino neskraidyti ne tik virš rytinės Ukrainos dalies, bet ir virš Irako, Sirijos bei Afganistano.
Rusija uždarė oro koridorius dar prieš katastrofą?Tuo tarpu „The New York Times“ praneša, kad Rusija dar prieš kelias valandas prieš katastrofą buvo uždariusi keturis oro koridorius savo oro erdvėje, esančioje iš karto už sienos su Ukraina. Į vieną iš šių koridorių turėjo patekti ir Malaizijos oro linijų skrydžio MH17 maršrutas. „The New York Times“ pateikiamas maršrutų žemėlapis: 
B. Obama: tai bus pretekstas Europai atsipeikėtiPlačiau...
Suomija prabilo apie nelegalią ginklų siuntą, keliavusią į UkrainąPlačiau...
Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis
B. Obama: mažiausiai vienas amerikietis žuvoPenktadienį, spaudos konferencijoje, JAV prezidentas B. Obama pareiškė, kad per lėktuvo katastrofą Ukrainoje žuvo mažiausiai vienas Amerikos pilietis. „Žmonių mirtys kelia neapsakomą pasipiktinimą“, - sakė B. Obama. 
JAV nuomone, Malaizijos lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“Vašingtono nuomone, oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing-777“ buvo numuštas raketa, kuri buvo paliesta iš separatistų kontroliuojamos teritorijos, pareiškė JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power.„Mes manome, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvas su 298 žmonėmis, skrisdamas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, veikiausiai buvo numuštas raketa, paleista iš separatistų kontroliuojamo Ukrainos rajono“, – sakė ji per JT Saugumo Tarybos posėdį.Nors neteisėtų ginkluotų formuočių nariai prisipažino numušę Malaizijos lėktuvą, JAV netiki, kad jie galėjo tai padaryti be karinių specialistų, gal būt iš Rusijos, nurodė S. Power.„Dėl techniškai sudėtingų dalykų (raketų paleidimo sistema) SA-11 (pagal Rusijos klasifikaciją „Buk“, JAV ir NATO – SA-11) neįmanoma, kad separatistai veikė be techninių ekspertų, be, galbūt, Rusijos ekspertų pagalbos, kurie moka šią sistemą valdyti“, – sakė JAV ambasadorė.Ji dar pažymėjo, kad Jungtinėse Valstijose nemanoma, jog Ukrainos kariškiai būtų prisidėję prie šio incidento.„Ukrainos kariškai turėjo SA-11 sistemų savo sandėliuose, bet greta šio rajono tokio ginklo nebuvo. Ir nuo pat krizės pradžios Ukrainos priešlėktuvinė gnyba nė karto nepaleido nė vienos raketos, nors jos oro erdvė buvo pažeidinėjama“, – pabrėžė S. Power.Tuo tarpu JAV žinoma, kad tame rajone netoli lėktuvo kritimo vietos, anksčiau buvo pastebėta, jog separatistai sistemą SA-11, pridūrė ji.
F. Castro dėl numušto Malaizijos lėktuvo kaltina KijevąBuvęs Kubos prezidentas Fidelis Castro dėl numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo apkaltino Ukrainos vyriausybę, skelbia „Associated Press“.F. Castro komentarai apie 298 keleivių gyvybių pareikalavusią tragediją buvo paskelbti valstybiniame Kubos laikraštyje po skambia antrašte „Neeilinė provokacija“. Anot ilgamečio Havanos vadovo, orlaivis nelaimės metu skrido virš „teritorijos, kurią kontroliuoja karinga vyriausybė ir „šokolado karalius“ Petro Porošenka“. Buvęs diktatorius Kijevui „priminė“, kad Kuba palaikė Ukrainą 1986 m. Černobylio atominės elektrinės avarijos metu, todėl dabar „Havana negali susilaikyti ir pripažinti antirusiškos, antiukrainietiškos ir proimperialistinės vyriausybės veiksmų“.Nors F. Castro iš Kubos prezidento posto dėl silpnos sveikatos pasitraukė 2006 metais, politikas nuolatos apie save primena rašydamas į valstybės kontroliuojamų laikraščių „nuomonių“ skyrelius. Kaltindamas Ukrainą, F. Castro nepamiršo pažerti kritikos ir JAV bei Izraeliui, pasmerkdamas Jeruzalės vyriausybės intervenciją Gazos Ruože, o Vašingtoną apkaltinęs „remiant Galijotą kovoje su Dovydu“.
Ukrainos saugumo taryba: gelbėtojai dar neperdavė ekspertams  lėktuvo „juodųjų dėžių“ Malaizijos lėktuve buvę juodosiomis dėžėmis dėžėmis vadinami įrašymo įrenginiai, kuriuo rado Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos (NST) gelbėtojai, kol kas oficialiai dar nėra perduoti specialistams, sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSG) informacijos ir analizės centro vadovas Andrijus Lysenka.„Mes išsiuntėme užklausą į NST, bet kol kas oficialiai tos dėžės nėra gautos“, – sakė jis per spaudos konferenciją penktadienį vakare, pridurdamas, kad NST gelbėtojų brigados dirba glaudžiai separatistų apsuptos.Ketvirtadienį Donecko srityje, separatistų kontroliuojamoje teritorijoje katastrofą patyrė lėktuvas „Boeing-777“ su 298 žmonėmis, kurie visi žuvo.Penktadienį Ukrainos gelbėtojai surado lėktuvo kritimo zonoje dvi „juodąsias dėžes“, bet jų radimo vietos neatskleidžiamos, sakė Donecko srities administracijos vadovas Kostiantynas Batozskis.Pasak A.Lysenkos, deramasi su separatistais, kad į katastrofos vietą būtų įleisti žuvusiųjų artimieji.„Ukrainos valdžia padarys viską, kas įmanoma, kad šeimos galėtų atvykti į katastrofos vietą, tačiau pirmiausiai darbą turi atlikti speciali komisija, kuri surinks įkalčius, liudijančius, kas tai padarė ir kokiomis aplinkybėmis“, – sakė jis.A.Lysenka dar pažymėjo, kad visa teritorija, kurioje išsibarstę Malaizijos lėktuvo nuolaužos ir žuvusiųjų palaikai, yra ginkluotų Kijevo valdžios priešininkų kontroliuojama.„Su jais vyksta derybos, Ukrainos valdžia daro viską, kad žmonės galėtų paimti savus žuvusiuosius“, – nurodė A. Lysenka.
Lietuva ragina Ukrainoje numušto lėktuvo juodąsias dėžes perduoti nepriklausomoms institucijomsPenktadienį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdyje Lietuvos atstovas paragino Ukrainoje numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo juodąsias dėžes perduoti nepriklausomiems tyrėjams. „Tyrėjai turi nedelsiant gauti priėjimą prie nelaimės vietos, o juodosios dėžės turi būti perduotos nepriklausomoms institucijoms, kad būtų išvengta įrodymų klastojimo“, - Niujorke sakė ministras patarėjas Dainius Baublys. Jis pabrėžė, kad katastrofos kaltininkai negali išvengti atsakomybės ir pažymėjo, kad „už šį terorizmo aktą“ atsakomybė tenka tiems, kurie agresyviai trukdo Ukrainai naudotis teise savo į teritoriją ir oro erdvę.
JT Saugumo Taryba reikalauja „išsamaus, kruopštaus“ Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimo JT Saugumo Taryba penktadienį pareikalavo, kad išsamiai, nepriklausomai ir tarptautinėmis priemonėmis būtų ištirtas įtariamas Malaizijos lėktuvo numušimas Ukrainoje, kur žuvo visi 298 juo skridę žmonės.Skubiai sušaukto posėdžio pradžioje JT Saugumo Tarybos nariai tylos minute stovėdami pagerbė Ukrainos rytuose sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje žuvusius šiuo lėktuvu skridusius žmones.„Saugumo Tarybos narės pareikalavo išsamaus, kruopštaus ir nepriklausomo tarptautinio šio incidento tyrimo, remiantis tarptautinės civilinės aviacijos taisyklėmis, taip pat atitinkamos atskaitomybės“, – sakoma Saugumo Tarybos vieningai palaikytoje deklaracijoje.Saugumo Tarybos nariai dar pabrėžė, kad „visos konflikto šalys nedelsdamos suteiktų galimybę tyrėjamas patekti į katastrofos vietą, kad būtų nustatytos šio incidento priežastys“, – sakoma pranešime.JT Saugumo Taryba pareiškė nuoširdžiausią užuojautą aukų artimiesiems ir žmonėms bei vyriausybėms, kurių piliečiai žuvo per bendrovės „Malaysia Airlines“ MH17 skrydžio lėktuvo katastrofą.Taryba prisidėjo prie vis stiprėjančio pasaulinio reikalavimo rasti atsakingus už spėjamą lėktuvo „Boeing 777“ numušimą asmenis.Ukrainos avarinių tarnybų darbuotojai braunasi per baisiai nuniokotą katastrofos zoną ir baltomis vėliavėlėmis pažymi vietas, kuri guli lavonai.Lėktuvas nukrito javų lauke separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, bet nuolaužos ir sudraskyti kūnai išsibarstė kelių kilometrų ruože. JAV tvirtina, kad lėktuvas buvo numuštas raketa.
ESBO stebėtojai prie Malaizijos lėktuvo nuolaužų atvyks šeštadienįEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnai pranešė, jog jos stebėtojams kyla sunkumų vykstant į numušto "Malaysia Airlines" lėktuvo avarijos vietą.ESBO spaudos sekretoriato išplatintame pranešime rašoma, kad pirmieji stebėtojai nelaimės vietą turėtų pasiekti "šiandien vakare (penktadienį. - ELTA) arba rytoj" (šeštadienį. - ELTA). Tvirtinama, jog prie lėktuvo nuolaužų atvyks 30-ties asmenų grupė, kuri "rinks faktus ir stebės situaciją avarijos vietoje". Stebėtojai savo bazę planuoja įkurti Donecke ir iš ten vykti į katastrofos vietovę. ESBO pastebi, kad jos stebėtojai "neturi jokios patirties atliekant tyrimus".Organizacijai artimas diplomatinis šaltinis ITAR-TASS pranešė, kad stebėtojų kelionė į avarijos vietą užtruko dėl saugumo priežasčių ir būtinybės koordinuoti veiksmus su visomis Ukrainos konflikte dalyvaujančiomis pusėmis.
Į Ukrainą vyks JAV transporto saugumo ir FTB ekspertaiJAV pareigūnai informavo, jog į Ukrainą ruošiasi vykti Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Nacionalinės transporto saugumo tarybos ekspertai (NTSB), skelbia "Reuters".Vašingtono atstovų teigimu, FTB ir NTSB pareigūnai į Rytų Europą vyksta kaip patarėjai tiriant ketvirtadienį numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo incidentą. FTB atstovas spaudai Polas Bresonas (Paul Bresson) "Reuters" korespondentams pranešė, jog į Kijevą vyks mažiausiai vienas pareigūnas, tačiau neįvardijo tikslios vizito datos."Mūsų tolesnius veiksmus diktuos tyrimo metu atskleisti faktai", - pareiškė P. Brenonas.NTSB atstovai Vašingtono pareigūnų pareiškimo kol kas nekomentavo.
V. Putinas kalbasi su P. Porošenka ir tikisi greito krizės sprendimoRusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sakė, kad palaiko ryšį su savo kolega Ukrainoje Petro Porošenka, ir išreiškė viltį, kad krizės sprendimas bus greitai rastas.„Mes palaikome ryšį su Ukrainos prezidentu Petro Aleksejevičiumi Porošenka ir, tikiuosi, kad jam pavyks pasiūlyti visai Ukrainos liaudžiai, visiems žmonėms, kur jie begyventų, tokį padėties vystymosi variantą, tokį būdą teisėtoms teisėms ir interesams užtikrinti, kuris atvestų iki galutinės, visiškos ir ilgalaikės taikos žemėje“, – pasakė V.Putinas per susitikimą su Maskvos ir Rusijos patriarchu Kirilu bei Rusijos Ortodoksų bažnyčios hierarchais ir Autonominių bažnyčių atstovais, atvykusiais paminėti 700-ąsias garbingojo Sergijaus iš Radonežo metines ,praneša Rusijos naujienų agentūros.
Ukrainos dispečeriai Malaizijos lėktuvui nurodė skristi žemiau nei prašė pilotas"Malaysia Airlines" bendrovės atstovai pranešė, kad virš Ukrainos sudužusio "Boeing 777" orlaivio pilotas gavo nurodymą skristi žemiau nei prašė iš anksto sudarytame skrydžio plane, informuoja "Reuters"."MH17 reiso pilotas prašė leidimo virš Ukrainos oro erdvės skristi 35 tūkstančių pėdų aukštyje (10 km 668 m, - ELTA). Šis skaičius artimas optimaliam skrydžio aukščiui, - spaudos konferencijos metu pranešė kompanijos atstovas. - Tačiau lėktuvo skrydžio aukštį nustato žemėje esantys oro erdvės stebėjimo dispečeriai. Prieš įskrendant į Ukrainos oro erdvę, MH17 pilotui Ukrainos oro erdvės kontrolė nurodė skristi 33 tūkstančių pėdų aukštyje (10 km 58 m, - ELTA)".Ar šis veiksnys turėjo kokios nors įtakos lėktuvo katastrofai, neskelbiama.
Sudužusio Malaizijos oro linijų lėktuvo maršrutas užminė dar vieną mįslę„Malaysia Airlines“ lėktuvas, kuris greičiausiai buvo numuštas Ukrainoje prie sienos su Rusija, vyko kitu maršrutu nei įprasta, skrendant iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, teigia vienas aviacijos ekspertas. Plačiau...
ESBO derasi dėl saugaus patekimo prie lėktuvo katastrofos vietos UkrainojeEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) penktadienį pareiškė, kad su sukilėliais deramasi dėl saugaus patekimo į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą jų kontroliuojamoje rytinėje Ukrainos dalyje.Ši saugumu besirūpinanti tarptautinė organizacija tariasi su sukilėliais, kad būtų sukurtas „humanitarinis koridorius, kuriuo būtų galima patekti į šį regioną ir atlikti būtiną darbą bei tyrimus“, sakė ESBO vadovas Didier Burkhalteris (Didjė Burkhalteris) per Šveicarijos televiziją. Jis dar pridūrė, kad taip pat siekiama prieiti prie šio lėktuvo „juodosios dėžės“, kuri dabar yra separatistų rankose.
Sukilėlių lyderis atmeta paliaubų galimybę po Malaizijos lainerio katastrofosVienas iš pagrindinių rytų Ukrainoje veikiančių prorusiškų separatistų vadų penktadienį atmetė galimybę laikinai paskelbti paliaubas konflikte su vyriausybės pajėgomis, tačiau pažadėjo leisti tyrėjams dirbti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH 17 keleivinio lainerio katastrofos vietoje.„Apie paliaubas negali būti kalbos, bet mes leisime ekspertams patekti į katastrofos vietą“, – vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjeras“ Aleksandras Borodajus sakė žurnalistams.
NATO susirūpinusi dėl modernių sunkiųjų ginklų Ukrainos sukilėlių arsenale NATO penktadienį pareiškė esanti susirūpinusi dėl gausėjančių modernių sunkiųjų ginklų rytų Ukrainoje veikiančių prorusiškų sukilėlių arsenale, kai tame regione ankstesnę dieną sudužo Malaizijos keleivinis laineris.„Esame susirūpinę dėl didėjančio naudojamų sunkiųjų ginklų skaičiaus ... taip pat dėl vis pažangesnių sistemų, – sakė vienas NATO pareigūnas. – Matėme, kad Rusija toliau leidžia samdiniams ir sunkiesiems ginklams plūsti per savo sienas į Ukrainą.“Paklaustas, ar JAV vadovaujamam kariniam aljansui žinomos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofos, pareikalavusios beveik 300 žmonių gyvybių, aplinkybės, pareigūnas sakė negalintis komentuoti žvalgybos reikalų.Tačiau jis pažymėjo, kad to incidento metu virš Lenkijos ir Rumunijos teritorijų patruliavo du Aljanso vadovavimo ir tolimosios žvalgybos sistemos AWACS lėktuvai.„Jų skrydžių įrašai šiuo metu peržiūrimi“, tačiau dėl didelio atstumo nuo katastrofos vietos „nesitikime, kad mūsų lėktuvai užfiksavo tą incidentą“, – sakė NATO pareigūnas.
Kijevas ir separatistai per vaizdo konferenciją aptars paliaubų galimybę, sako MaskvaTarp Kijevo valdžios ir Ukrainos rytuose veikiančių sukilėlių artimiausiu metu įvyks vaizdo konferencija paliauboms sudaryti, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.„Yra pagrindo laukti, kad pačiu artimiausiu metu įvyks vaizdo konferencija, per kurią jau bus svarstomi paliaubų klausimai, tačiau dabar paliaubos yra triskart labiau būtinos, turint galvoje tyrimą, kuris turi apimti pakankamai didelę teritoriją“, - sakė S.Lavrovas interviu televizijai „Rossija 24“.„Labai tikiuosi, kad ši tragedija leis pamiršti politines ambicijas“, - pridūrė jis.Ketvirtadienį Ukrainos rytuose, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais, sudužo, kaip manoma numuštas raketos, oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“.Per šią katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.
Rado 181 žmogaus palaikus Gelbėtojai, dirbantys Malaizijos keleivinio lainerio sudužimo vietoje rytų Ukrainoje, rado maždaug 181 aukos palaikus, penktadienį pranešė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.Oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ nukrito netoli sienos su Rusija – regione, kuriame prorusiški separatistai nuo balandžio kaunasi su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.Anksčiau buvo pranešta, kad per šią katastrofą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.URM atstovas Andrijus Sybyha sakė, kad palaikai veikiausiai bus išgabenti į šiaurės rytinį Charkovo miestą, kurį kontroliuoja centrinė vyriausybė.Separatistai sutiko padėti ištirti šią katastrofą ir suteikti saugią prieigą tarptautiniams ekspertams, nurodė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).
A. Merkel: prorusiški sukilėliai Ukrainoje yra gerai ginkluotiVokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį sakė, kad prorusiški separatistai Ukrainoje yra gerai ginkluoti ir kad kai kurie jų ginklai tikriausiai atkeliavo per sieną iš Rusijos.„Tikrai separatistai yra gerai ginkluoti ir yra daug požymių, kad kai kurie šių ginklų atkeliavo per sieną iš Rusijos“, – sakė ji per spaudos konferenciją Berlyne.„Todėl pasienio režimas mums yra nepaprastai svarbus“, – pažymėjo ji.
A. Merkel ragina nedelsiant nutraukti ugnį UkrainojeVokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį paragino tuojau pat nutraukti ugnį Ukrainoje, kad būtų galima atlikti tyrimą dėl keleivinio lėktuvo numušimo sukilėlių kontroliuojamame šalies rytų regione.„Dabar svarbu, kad kuo greičiau vyktų nepriklausomas tyrimas“, – žurnalistams sakė A.Merkel.„Tam reikia ugnies nutraukimo, o tada, žinoma, svarbiausia, kad tie, kas yra atsakingi, būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė ji.
ESBO rengia susitikimą dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos Ukrainoje Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), kuri stebi saugumo situaciją Rytų Ukrainoje, vėliau penktadienį rengia skubų susitikimą ir aptars tame regione įvykusią „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą.„Specialus Nuolatinės tarybos susitikimas įvyks ... šiandien 12 val. 30 min. Vienos (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku, dėl tragiško „Malaysia Airlines“ reiso MH17 (lėktuvo) sudužimo Rytų Ukrainoje“, – sakoma ESBO pareiškime.
Dauguma Ukrainoje sudužusio lainerio keleivių buvo olandai„Malaysia Airlines“ keleiviniu lėktuvu „Boeing 777-200“, kuris ketvirtadienį buvo numuštas konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje, skrido 298 žmonės iš mažiausiai 10 šalių. Toliau pateikiami žmonių iš atskirų valstybių skaičiai.Nyderlandai: 173.Malaizija: 44 (tarp jų – 15 įgulos narių ir du vaikai).Australija: 27.Indonezija: 12 (tarp jų – vienas vaikas).Jungtinė Karalystė: 9.Vokietija: 4.Belgija: 4.Filipinai: 3.Kanada: 1.Naujoji Zelandija: 1.Žmonių su dar nepatvirtinta pilietybe: 20.
„Malaysia Airlines“ mėgina organizuoti saugią prieigą prie „Boeing 777“ katastrofos vietosMalaizijos oro bendrovė „Malaysia Airlines“ per jos lėktuvo katastrofą žuvusių žmonių artimiesiems mėgina organizuoti saugią prieigą prie nelaimės rajono Rytų Ukrainoje, kur ketvirtadienį nukritus „Boeing 777“, žuvo visi 298 jo keleiviai ir įgulos nariai, penktadienį pranešė Amsterdamo oro uosto atstovė spaudai.„Artimieji, keli šimtai žmonių, šiuo metu yra apgyvendinti viešbutyje Schipholio oro uoste“, - sakė atstovė spaudai.Ketvirtadienį oro bendrovės atstovas, atsakingas už skrydžius Europoje, pranešė, kad į Amsterdamą bus nusiųstas lėktuvas „Boeing 747“, kuris aukų artimuosius nuskraidins į Ukrainos sostinę Kijevą.Ukrainiečių pareigūnai skundėsi, kad prorusiški separatistai trukdo patekti į katastrofos rajoną.
Tai „pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“, jei lėktuvas buvo numuštas, sako MalaizijaMalaizijos transporto ministras Liowas Tiongas Lai penktadienį sakė, kad jei Malaizijos lėktuvas Ukrainoje buvo numuštas, tai būtų „pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“.„Jei tai bus patvirtinta, tai prieštaraus tarptautinei teisei ir bus pasityčiojimas iš žmogiškojo padorumo“, – žurnalistams Kvala Lumpūre sakė ministras.Jis taip pat nurodė, kad Malaizija sveikina raginimą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl šios tragedijos.
A. Jaceniukas: keleivinio lėktuvo numušimo kaltininkai turėtų stoti prieš Hagos tribunoląUkrainos premjeras penktadienį sakė, jog prorusiškų separatistų sukilėliai, kurie, kaip mano Kijevas, numušė keleivinį Malaizijos lėktuvą su 298 žmonėmis, turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje.„Siaubinga vakar dienos tragedija paveikė mūsų gyvenimus. Rusai nuėjo per toli“, – sakė premjeras Arsenijus Jaceniukas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.„Tai tarptautinis nusikaltimas, už kurį jie turėtų stoti prieš tarptautinį tribunolą Hagoje“, – pridūrė jis.
Britų premjeras sušaukė skubų krizių komiteto posėdįDidžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas penktadienį sušaukė skubų krizių komiteto pasitarimą po Ukrainos rytuose įvykusios Malaizijos lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo 298 žmonės.„10 val. 30 min. (12 val. Lietuvos laiku) rengiamas „Cobra“ susitikimas“, - nurodė Dauning Strito atstovas spaudai, turėdamas galvoje vyriausybės nepaprastųjų padėčių komitetą.Oro bendrovės „Malaysian Airlines“ laineris, skridęs reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, ketvirtadienį dingo iš radiolokatorių ekranų ir sudužo Rytų Ukrainoje, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais.Pasak „Malaysian Airlines“, orlaiviu skrido devyni britai.
ESBO: Ukrainos sukilėliai leis tyrėjams dirbtiUkrainos prorusiški separatistai sutiko užtikrinti pagalbą tyrimui dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos šalies rytuose ir užtikrins saugią prieigą tarptautiniams ekspertams, kurie bus pasiųsti į nelaimės vietą, penktadienį pranešė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).Šios saugumo ir žmogaus teisių institucijos tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad Kontaktinė grupė, sudaryta iš Ukrainos, Rusijos ir ESBO aukšto rango pareigūnų, surengė vaizdo konferenciją su separatistais, kurie pažadėjo bendradarbiauti su Ukrainos pareigūnais, atliekant tą tyrimą.Kijevas skundėsi, kad separatistai neleido Ukrainos pareigūnams patekti į katastrofos, per kurią žuvo visi 298 tuo lėktuvu skridę žmonės, vietą. Vėliau žiniasklaida citavo separatistų pranešimą, kad jie rado vieną iš lainerio juodųjų dėžių.„Jie (separatistai) skubos tvarka uždarys katastrofos vietą ir leis vietos pareigūnams pradėti pasiruošimus palaikų išgabenimui“, – nurodė ESBO.Pranešime sakoma, kad sukilėliai įsipareigojo užtikrinti saugią prieigą ir suteikė saugumo garantijas nacionalinei tyrimų komisijai, kurioje taip pat dirbs tarptautiniai tyrėjai, savo kontroliuojamoje teritorijoje.Lėktuvas nukrito ketvirtadienį netoli Ukrainos sienos su Rusija, Donecko srityje, kurią nuo balandžio krečia sukilimas prieš centrinę Kijevo vyriausybę.Vienas separatistų lyderis sakė, kad derybos su Kijevu dėl tyrimo tikriausiai bus tęsiamos penktadienį, pridūręs, kad svarstoma galimybę paskelbti 3–4 dienų paliaubas, siekiant paspartinti šį procesą.Ukraina ir Rusija dėl šio incidento kaltino viena kitą. Jungtinės Valstijos pažymėjo, kad jis gali būtų susijęs su Rusijos teikiama karine pagalba sukilėliams, nors Maskva tokius kaltinimus griežtai neigia.
Ekspertai svarsto, ar Ukrainoje sudužusį Malaizijos lainerį galėjo numušti raketa.Daugiau – čia.
V. Putinas ragina atlikti Malaizijos lainerio katastrofos Ukrainoje nešališką tyrimąRusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kalbėdamasis su Nyderlandų premjeru Marku Rutte, paragino atlikti „nuodugnų ir objektyvų“ tyrimą dėl Malaizijos lainerio katastrofos rytų Ukrainoje, penktadienį pranešė Kremlius.„Rusijos valstybės vadovas pažymėjo, kad įvykusi tragedija eilinį kartą patvirtina aštriausios krizės Ukrainoje sparčiausio taikaus sureguliavimo būtinybę, taip pat pabrėžė, kad reikia nuodugniai ir objektyviai ištirti visas aviakatastrofos aplinkybes“, – sakoma Kremliaus pranešime.„V.Putinas paprašė perduoti užuojautos ir palaikymo žodžius žuvusiųjų giminėms ir artimiesiems, taip pat visai (Nyderlandų) Karalystės liaudžiai“, – pridūrė Kremlius.Iš 298 tos katastrofos aukų 154 buvo Nyderlandų piliečiai.
Australijos premjeras: Rusijos reakcija į lėktuvo katastrofą yra „labai nepatenkinama“Australijos premjeras Tony Abbottas penktadienį Rusijos atsaką į „Malaysian Airlines“ keleivinio lėktuvo numušimą Ukrainoje pavadino „labai, labai nepatenkinamu“.„Turiu jums pasakyti, kad pradinis Rusijos ambasadoriaus atsakas buvo kaltinti dėl to Ukrainą, ir turiu pasakyti, kad tai labai, labai nepatenkinama“, – sakė jis ir pridūrė, kad ši tragedija buvo „ne nelaimingas atsitikimas, o nusikaltimas“.Per ketvirtadienio lėktuvo katastrofą Rytų Ukrainoje žuvo ir 28 australai.
Aptikta antroji katastrofą patyrusio Malaizijos lėktuvo juodoji dėžėGelbėtojai penktadienį aptiko antrąjį Malaizijos oro linijų lėktuvo, kuris sudužo Ukrainos rytuose, savirašį prietaisą, iš įvykio vietos pranešė „Reuters“ fotoreporteris.Regioną kontroliuojantys prorusiški separatistai ketvirtadienį po katastrofos taip pat pranešė suradę vieną orlaivio juodąją dėžę.Oro bendrovės „Malaysian Airlines“ laineris, skridęs reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, ketvirtadienį dingo iš radiolokatorių ekranų ir sudužo Rytų Ukrainoje, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais. Lėktuvu skrido 298 žmonės.JAV pareigūnai nurodė, kad į lėktuvą pataikė „žemė–oras“ tipo raketa, tačiau negalėjo pasakyti, kas surengė ataką ir iš kur.
Šoko ištikti Nyderlandai gedi lėktuvo katastrofos aukųPlačiau skaitykite čia.
JT Saugumo Taryba rengia skubų susitikimąJungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį rengia skubų susitikimą aptarti Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose.Susitikimas prasidės 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, pranešė šį mėnesį 15-os narių Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Ruandos atstovas Eugene’as-Richard’as Gasana (Eženas Rišaras Gasana).JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) paragino atlikti „nuodugnų, skaidrų ir tarptautinį“ MH17 reisu skridusio Malaizijos lėktuvo katastrofos prorusiškų separatistų kontroliuojamuose Ukrainos rytuose tyrimą.JAV pareigūnai nurodė, kad orlaivis, kuriuo iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skrido beveik 300 žmonių, buvo numuštas raketa „žemė-oras“, tačiau neaišku, kas ją paleido.Didžioji Britanija, paprašiusi surengti skubų JT Saugumo Tarybos susitikimą, ragina atlikti JT vadovaujamą katastrofos tyrimą.
Tarp aukų - 9 valstybių piliečiaiNaujausiais duomenimis, lėktuvu skrido 283 keleiviai. „Malaysia Airlines“ duomenimis, 154 iš jų buvo Olandijos piliečiai, 27 australai, 28 Malaizijos piliečiai, 12 indoneziečių, 9 Didžiosios Britanijos piliečiai, 4 vokiečiai, 4 belgai, 3 filipiniečiai ir vienas Kanados pilietis. Kitų žuvusiųjų tapatybės dar nustatinėjamos. 
JAV ragina skubiai skelbti paliaubas UkrainojeJungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino nedelsiant skelbti paliaubas Ukrainoje, kad būtų užtikrintas netrukdomas Malaizijos lėktuvo, kuris galimai buvo numuštas virš sukilėlių kontroliuojamo rytinio šalies regiono, katastrofos tyrimas.„Mes raginame visas susijusias šalis - Rusiją, prorusiškus separatistus ir Ukrainą - paremti skubias paliaubas, kad tarptautiniams tyrėjams būtų užtikrinta saugi ir nevaržoma prieiga prie katastrofos vietos ir palengvinta palaikų paieška“, - sakoma Baltųjų rūmų atstovo spaudai Josho Earnesto (Džošo Ernesto) pareiškime.
Dauguma žuvusių - olandaiŠipolio oro uoste surengtoje spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad daugiausiai katastrofos aukų - olandai, jų lėktuve buvo net 154. 23 keleiviai iš Malaizijos ir visas personalas - dar 15 malaiziečių. Dar 27 - australai,11 žmonių iš Indonezijos, 6 britai, 4 vokiečiai ir 4 belgai, 3 filipiniečiai ir 1 Kanados pilietis. Kitų aukų pilietybės dar nepaaiškėjo.
Šaltiniai JAV tarnybose: lėktuvas buvo numuštas CNN remiasi savo šaltiniais JAV tarnybose ir praneša turį žinių, kad lėktuvas buvo numuštas.
Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė užuojautąRusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė Malaizijos ministrui pirmininkui užuojautą dėl šios šalies lainerio, kuris, kaip manoma, buvo numuštas, katastrofos Ukrainoje, penktadienį pranešė Malaizijos naujienų agentūra „Bernama“. „Rusijos prezidentas paprašė Malaizijos ministro pirmininko perduoti jo giliausią užuojautą ir palaikymą aukų šeimoms“, - citavo agentūra oficialų V.Putino tinklalapį.
Ukrainos separatistai sako esantys pasirengę laikinoms paliaubomsVienas separatistų lyderių rytinėje Ukrainoje pareiškė, kad sukilėliai yra pasirengę tartis dėl laikino ugnies nutraukimo, kad būtų galima vykdyti gelbėjimo operaciją Malaizijos lainerio katastrofos vietoje, kurią jie kontroliuoja. Atsakydamas į AFP korespondento klausimą, savavališkai pasiskelbusios vadinamosios Donecko liaudies respublikos ministras pirmininkas Aleksandras Borodajus nurodė, kad separatistų pajėgos yra pasirengusios kelias dienas laikytis paliaubų.
J. Bidenas sako P. Porošenkai, kad JAV yra pasirengusios padėti tirti Malaizijos lainerio katastrofąJAV viceprezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios padėti Kijevui tirti Malaizijos lainerio, kuris, kaip manoma, buvo numuštas, katastrofą rytinėje Ukrainoje. J.Bidenas paskambino P.Porošenkai, nurodė JAV pareigūnai, po 295 žmonių gyvybes nusinešusios tragedijos, dėl kurios Kijevo valdžia ir sukilėliai kaltina vieni kitus.
Rusų žiniasklaida pateikė savo versiją: ukrainiečiai taikėsi į V. Putino lėktuvąTuo metu, kai sepratistai neigia Ukrainos kaltinimus, kad būtent rusai arba prorusiški separatistai numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą, Rusijos žiniasklaidoje pasirodė versija, kad lėktuvą numušė į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nusitaikę ukrainiečiai. „Interfaks“ šaltiniai Rusijos aviacijos tarnyboje teigia, kad tokia versija tikėtina, nes Malaizijos lėktuvas ir Rusijos prezidento lėktuvas skrido per tą patį. tašką. „Interfaks“ žinią perduodanti „Komsomolskaja pravda“ pateikia žinią, kaip faktą, kad lėktuvą numušė Ukrainos paleista raketa. 
Sukilėlių svetainė perša mintį, kad separatistai galėjo numušti Malaizijos lainerį per klaidąViena socialinių tinklų svetainė, priskiriama aukšto rango sukilėlių vadui, pranešė, kad sukilėliai numušė Ukrainos armijos krovininį lėktuvą toje pačioje vietoje, kur ketvirtadienį netoli Rusijos sienos sudužo Malaizijos laineris.Aukšto rango savavališkai pasiskelbusios vadinamosios Donecko liaudies respublikos vado komentarai perša mintį, kad separatistai numušė Malaizijos lainerį per klaidą, palaikę jį didžiuliu Ukrainos armijos krovininiu lėktuvu.„Torezo rajone ką tik numušė lėktuvą „An-26“, mėtosi kažkur už šachtos „Progress“, - buvo pareikšta VK puslapyje, priskiriamame Igoriui Strelkovui, kurį dažnai cituoja Ukrainos žiniasklaida.Pirmadienį, birželio 14 dieną, sukilėliai numušė kitą An-26 sukilėlių kontroliuojamoje rytinės Ukrainos teritorijoje. Per šią ataką žuvo 49 Ukrainos pajėgų kariai.Svetainėje nebuvo nurodyta, kokiu ginklu buvo numuštas lėktuvas, kuris, pasak Ukrainos pareigūnų, skrido maždaug 10 tūkst. metrų aukštyje.Bet oficialioje „Donecko liaudies respublikos“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, kuri vėliau buvo pašalinta, buvo paskelbta, kad separatistai anksčiau ketvirtadienį iš Ukrainos armijos užgrobė raketinę sistemą „Buk“, kuri gali numušti lėktuvus tokiame aukštyje.„@dnrpress: DLR užgrobė iš (ukrainiečių) „žemė-oras“ zenitinio pulko A1402 savaeigę „žemė-oras“ raketinę sistemą „Buk“, - buvo sakoma paskyroje.Rusijos bendrovė „Almaz-Altei“, gaminanti zenitinius raketinius kompleksus „Buk“, teigia, kad jo raketomis galima numušti taikinius, pakilusius iki 25 km aukščio.Paskyroje, priskiriamoje I.Strelkovui, buvo pažymėta, kad separatistų kovotojai „perspėjo (Ukrainos ginkluotąsias pajėgas) neskraidyti „mūsų danguje.“„Perspėjome juk – neskraidykite mūsų danguje, – buvo rašoma paskyroje su nuoroda į numušimo faktą patvirtinančią vaizdo medžiagą. – Paukštelis nukrito už terikono, gyvenamojo sektoriaus nekliudė. Taikūs žmonės nenukentėjo“.
Pasirodė informacija, kad juodąsias dėžes, kuriose yra užfiksuojama paskutinė informacija prieš avariją, separatistai nori perduoti Maskvai.
Ukrainos  pareigūnai: įrašai rodo, kad teroristai aptarinėjo katastrofąUkrainos pareigūnai surengtame brifinge anglų kalba aiškino, kad  jų tarnybos užfiksavo telefoninių pokalbių įrašus, kuriuose girdėti separatistų pokalbiai apie numuštą lėktuvą ir žinios iš įvykio vietos, kad, pasirodo, tai buvo keleivinis lėktuvas. Internete išplito galimai užfiksuoto pokalbio įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=V5E8kDo2n6g
Lėktuve galėjo būti 5-10 britųDidžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ketvirtadienį pareiškė, kad jį „sukrėtė" Malaizijos lainerio, kuriuo skrido mažiausiai 295 žmonės, katastrofa rytinėje Ukrainoje. „Esu sukrėstas ir nuliūdintas dėl Malaizijos oro eismo nelaimės, - parašė jis savo „Twitter“ paskyroje ir pridūrė, jog vyriausybės pareigūnai susirinko, kad „nustatytų faktus.“Britų žiniasklaida pranešė, kad laineryje MH17 galėjo būti nuo penkių iki dešimties britų keleivių.
Separatistai neigia, kad turi lėktuvo juodąsias dėžes
Lėktuve buvo mažiausiai keturi prancūzaiRytinėje Ukrainoje ketvirtadienį sudužusiame Malaizijos lėktuve buvo mažiausiai keturi Prancūzijos piliečiai, pranešė šalies diplomatijos vadovas Laurent'as Fabiusas. „Turi būti nedelsiant pradėtas tyrimas dėl šios didelės tragedijos“, - pridūrė jis.
Du Malaizijos oro linijų reiso MH17 keleiviai per stebuklą liko gyvi – jie pavėlavo į lėktuvą, sudužusį Ukrainos teritorijoje prie sienos su Rusija, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Daugiau – čia.
Skrido be problemų, kol išnyko iš radarųLėktuvas be jokių problemų sklandžiai skrido, kol išnyko iš radarų, pranešė Ukrainos oro erdvės kontrolės valdyba. „Skrydis vyko normaliai ... Įgula nieko nepranešė apie kokias nors problemas“, - per spaudos konferenciją sakė šios valdybos vadovo pareigas laikinai einantis Dmytro Babeičukas.
Separatistai: lėktuvą numušė Ukrainos naikintuvasPrieš Kijevo valdžią kovojantys prorusiški separatistai ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos rytuose sudužusį lėktuvą numušė Ukrainos naikintuvas.„Liudininkai ,stebėję keleivinio lėktuvo „Boeing-777“ skrydį, matė, kaip jį atakavo Ukrainos pajėgų kovos lėktuvas“, – sakoma apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) vyriausybės pareiškime. „Skilęs į dvi dalis keleivinis lėktuvas nukrito Donecko liaudies respublikos teritorijoje“, – pažymima pareiškime ir priduriama, kad po atakos Ukrainos naikintuvas buvo numuštas ir nukrito LLR teritorijoje prie sienos su Donecko respublika.
Pareigūnai: žuvo daugiau kaip 300 žmonių, tarp jų 23 JAV piliečiaiPer numušto Malaizijos lainerio katastrofą rytinėje Ukrainoje žuvo daugiau kaip 300 žmonių, tarp jų 23 JAV piliečiai, nurodė Ukrainos vidaus reikalų ministro padėjėjas. „Daugiau kaip 300 nekaltų žmonių buvo užmušta ... žinoma, kad buvo užmušti 23 JAV piliečiai“, - citavo Zorianą Škyriaką naujienų agentūra „Interfax“.Kaip nurodoma, laineriu iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skrido 15 narių įgula ir 280 keleivių.
Iš paviešinto vaizdo įrašo aiškėja kai kurių keleivių tapatybės - rasta daug pasų. Įspėjame, kad vaizdo įraše matyti šiurpūs vaizdai:https://www.youtube.com/watch?v=je0EVpxEwvY
P. Porošenko: Malaizijos laineris katastrofą patyrė dėl „teroristinio akto“Ukrainos prezidentas Petro Porošenka mano, kad Malaizijos lainerio katastrofos priežastis yra „teroristinis aktas“, pareiškė jo atstovas spaudai. „Porošenka mano, kad lėktuvas buvo numuštas: tai ne incidentas, ne katastrofa, bet teroristinis aktas“, - nurodė Sviatoslavas Ceholka.
Olandijos premjeras - sukrėstasOlandijos premjeras Markas Rutte pareiškė ketvirtadienį, kad jį „labai sukrėtė“ Malaizijos lėktuvo katastrofa rytinėje Ukrainoje. „Esu labai sukrėstas šių dramatiškų naujienų“, – sako jis išplatintame pareiškime apie lainerio MH17, kuris skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, sudužimą. Olandų premjeras dar pažymėjo kalbėjęs su Ukrainos prezidentu. Kelionių operatoriai minėjo žiniasklaidai, kad minėtu lėktuvu skristi bilietus buvo užsisakę dešimtys olandų. „Daug kas lieka neaišku apie faktus, aplinkybes, keleivius“, – sakė M.Rutte apie skrydį maršrutu, kuriuo skraido ir olandų nacionalinės oro bendrovės KLM lėktuvai.
„Lufthansa“ ir rusų „Transaero“ nurodė vengti rytų Ukrainos oro erdvės Po Malaizijos lėktuvo katastrofos didžiausia Vokietijos oro transporto bendrovė „Deutsche Lufthansa AG“ ketvirtadienį paskelbė nukreipianti savo lėktuvus atokiau nuo rytų Ukrainos oro erdvės. „Bendrovė „Lufthansa“ nusprendė vengti rytų Ukrainos oro erdvės iš tolo ir nedelsiant“, – sakė šios bendrovės atstovė spaudai. Bendrovė aptarnaus Kijevo ir Odesos oro uostus, pridūrė ji. Rusijos oro linija „Transaero“, savo ruožtu, pareiškė nuo ketvirtadienio vengsianti Ukrainos oro erdvės po keleivinio lėktuvo sudužimo Ukrainos rytuose. „Bendrovė „Transaero“ nusprendė visus skrydžius nuo šio momento nukreipti per trečiąsias šalis, aplenkiant Ukrainos oro erdvę“, – sakoma šios bendrovės pranešime, kuriame dar pažymima, kad jos lėktuvai jau šalinasi rytinių Ukrainos teritorijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.