aA
Seime parengta ir pasirašyta rezoliucija kovai su prostitucija ir prekyba žmonėmis. Lietuva nori taikyti Švedijos modelį, kur prostitucijos mastai sumažėjo 50 proc. ėmus bausti tik šių paslaugų pirkėjus.
Prostituciją sieks sutramdyti Švedijos pavyzdžiu
© Reuters/Scanpix

Švedija seksualinių paslaugų pirkėjus baudžia jau 15 metų. Tokia praktika pasiteisino – prostitucija šioje šalyje sumažėjo per puse. Tokiu pavyzdžiu nori sekti ir Lietuva. Dabar mūsų šalyje baudžiamas tiek pirkėjas, tiek pardavėjas, tačiau 4 metų statistika rodo, kad prostitučių buvo sulaikyta daugiau nei 1000, o pirkėjų vos 25.

Pasak užsienyje su prostitucija kovojančių organizacijų atstovių, jei būtų baudžiami tik perkantys seksualines paslaugas, didelė dalis vyrų nesinaudotų jomis.

„Apklausę 700 vyrų sužinojome tris pagrindinius dalykus, kurie atbaidytų juos nuo sekso paslaugų pirkimo – pirmas – susirgti lytiniu keliu plintančiomis ligomis, antras viešumo gėda, o trečiasis – žinojimas, kad daro nelegalią veiklą. Ketvirtadalis vyrų sakė, kad jie yra naudojęsi sekso paslaugomis, žinodami, kad mergina išnaudojama, bet tai jų nė kiek neatbaidė, bet atbaidytų, jei žinotų, kad už pirkimą grėstų atsakomybė“, – teigė Airijos imigrantų tarybos vadovė Denise Charlton.

Rezoliucijos iniciatoriai tikina, kad reikia siekti keisti ir visuomenės požiūrį, įtikinti tokių paslaugų daroma žala, šviesti jaunimą.

„Mes priimsime, jeigu pasiseks, Konstitucijos pataisą, kad mokslas Lietuvoje bus iki 18 metų privalomas, tai reiškia tie mokytojai bus įpareigoti kalbėtis su tėvais, su tėvų bendruomene, kad penkiolikmečio dar negalima išleisti iš mokyklos, kad vaikas negali dirbti. Šiandien girdėjote – didžiausias procentas yra penkiolikmetės mergaitės, kurios išvežamos ir tampa prekybos žmonėmis aukomis ar net prostitucijos aukomis“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Organizacijų priimta rezoliucija bus teikiama Seimui.

www.lrt.lt