aA
Europos žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Ricardo Gutiérrezas išsakė paramą BNS naujienų agentūrai, prieš kurios žurnalistus buvo taikoma prievartos priemonė – telefoninių pokalbių pasiklausymas.
Masinis Lietuvos žurnalistų pasiklausymas nuaidėjo per Europą
© DELFI / Audrius Solominas

Kaip žinoma, prokuratūra informavo, kad ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo buvo klausomi ir įrašinėjami 17 naujienų agentūros BNS esamų ir buvusių darbuotojų pokalbiai telefonu.

Naujienų agentūra dėl to kreipėsi į Teisėjų tarybos pirmininką Gintarą Kryževičių, generalinio prokuroro pareigas einantį Darių Raulušaitį ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Saulių Urbanavičių.

„Europos žurnalistų federacija visiškai remia jūsų veiksmus“, - laiške sakė R. Gutiérrezas.

Jis pakartojo 2013 m. lapkričio mėnesį išsakytą paramą, kad Europos žurnalistų federacija smerkia perteklines teisėsaugos institucijų priemones, taikomas prieš BNS, bei Lietuvos teismo įpareigojimą atskleisti savo informacijos šaltinį.

Tokį įpareigojimą buvo priėmęs Vilniaus miesto apylinkės teismas, tačiau Vilniaus apygardos teismas paskelbė pernai gruodį paskelbė, kad žemesnės instancijos teismas buvo neteisėtai sankcionavęs kratą BNS redaktorės namuose ir įpareigojęs ją atskleisti informacijos šaltinį.

DELFI primena, kad ikiteisminis tyrimas pernai buvo pradėtas, kai BNS pranešė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimą valstybėms vadovams ir dviem Seimo komitetams dėl galimų informacinių provokacijų.

Įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo pareikšti prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei.

STT tyrimo metu atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.