aA
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė pradėti tyrimą dėl muziejininko kolekcionuojamų kultūros vertybių ir dėl to esą galinčio atsirasti interesų konflikto.
Susidomėjo, kodėl muziejininkas renka monetas
© AFP/Scanpix

Pats Vytauto Didžiojo karo muziejaus Naujausiųjų laikų karybos istorijos skyriaus vedėjas Algirdas Markūnas, kurio veiklą tirs komisija, BNS sakė tiesiog renkantis šiuolaikines monetas.

„Tai net ne kolekcionavimas – tai rinkimas dabartinių monetų, suvenyrų: iš kažkur žmogus parvažiuoja, aš einu ir klausiu, gal liko kokių smulkių monetų. Ir viskas. Tai net ne kolekcionavimas, o rinkimas savo malonumui“, – BNS sakė A. Markūnas.

Toks pomėgio sureikšminimas muziejininką ir stebina, ir liūdna. Naujųjų laikų istoriko teigimu, jo renkamos monetos yra pernelyg naujos, kad galėtų tapti muziejine vertybe.

„Aš visur parašiau, kad kolekcionuoju dabartines monetas. Dabartines! Aš augu, aišku, ir ta dabartis su manimi auga – tai gali būti jau ir mano amžiaus kai kas. Tačiau iki 50 metų tai apskritai nėra vertybė“, – kalbėjo A. Markūnas.

Jis pabrėžė, kad šis pomėgis jam nėra verslas, jis nedalyvauja aukcionuose ir nepriklauso jokiems kolekcininkų klubams.

VTEK tyrimą pradėti nusprendė gavusi informacijos, kad A.Markūnas kolekcionuoja kultūros vertybes, dėl to gali būti sudaromos prielaidos atsirasti interesų konfliktui tarp viešųjų – muziejininko pareigų ir privačių interesų – kolekcionieriaus. Teigiama, kad A.Markūnas nedeklaravo asmeninės istorinių vertybių kolekcijos.

Kaip BNS sakė VTEK atstovas Tomas Čaplinskas, kol kas daugiau informacijos komisija neturi, ji bus renkama atliekant tyrimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.