aA
Radviliškio rajono policijos komisariatas kovai su vagystėmis ruošiasi panaudoti ko gero stipriausią ginklą – visuomenės pagalbą. Nuo šiol policijai padės rajono ūkininkai, kurie stebės savo gyvenamą ir dirbamą teritoriją, miškus.
Mediena
Mediena
© E. Kniežausko nuotr.

„Atsiliepė ūkininkai į tą idėją, atsiliepė socialiniai partneriai. Ta idėja, matyt, daug kam patiko ir manau, kad jeigu žmonės su entuziazmu šita idėja užsikrėtė, manau, kad ši idėja plėtosis toliau. Kas liečia nusikaltimus, sakykim, matosi, kad žmonės nėra abejingi, padeda ir praneša policijai, tai mes greičiau galime juos išaiškinti“, – sako Saulius Baltakis Radviliškio r. PK viršininkas.

Keturios šalys – Radviliškio rajono ūkininkai, policijos komisariatas, akcinė bendrovė „Lesto“ ir valstybinė įmonė „Radviliškio miškų urėdija“ pasirašė bendradarbiavimo sutartis.

„Mes pirmiausia susiduriam su tam tikrom problemom, tai vagystėm. Alyvos, laidų, elektros vagystės. Tai tikimės, kad bendradarbiaudami ūkininkai, miškų urėdija, policija galbūt išspręsime problemas“, – viliasi AB „Lesto“ Šiaulių regiono tinklo valdymo departamento direktorius Kęstutis Kazlauskas.

Bendrovė „Lesto“ tikisi, kad ne tik sumažės vagysčių, bet ir ūkininkai padės išaiškinti, kas pavogtą alyvą maišo su dyzelinu ir pardavinėja kaip pigesnį kurą. Kur parduodami pavogti laidai. Bendradarbiavimu itin ir džiaugiasi miškų urėdija. Radviliškio rajone yra daugiau nei 41 tūkstantis hektarų miškų, iš kurių – 23 tūkstančiai hektarų – valstybiniai, 13 tūkstančių – privatūs, likę – rezerviniai. Būtent valstybiniuose ir rezerviniuose miškuose fiksuojama daugiausiai medienos vagysčių ar neteisėto kirtimo.

„Visą laiką vagys dažniausiai vakarais, po darbo, savaitgaliais vagia. O mūsų darbuotojai savaitgaliais medienos nerealizuoja. Ir tokiu atveju mes kiekvieną savaitgalį vykstam į reidus po miškus, bet 23 tūkstančiai hektarų apžiūrėti vis dėlto sudėtinga“, – tikina VĮ „Radviliškio miškų urėdija“ miškų urėdas Juozas Eismontas.

Naudą bendradarbiavime įžvelgia ir ūkininkai.

„Mes daug važinėjam, mūsų darbininkai bus perspėti, kad atkreiptų dėmesį. Jeigu mes jiems padėsim, aišku, mes naudojamės elektra, mums reikalinga mediena statybai, tai kažkokių lengvatų irgi tikimės“, – tikisi ūkininkas Giedrius Danelevičius.

Tokią keturšalę bendradarbiavimo sutartį inicijavęs Radviliškio rajono policijos komisariatas, tai padarė pirmasis šalyje.

etaplius.lt