aA
Anglijoje gyvenanti lietuvė pateko į nemalonią situaciją – jai atostogaujant Ispanijoje buvo pavogti jos daiktai, tarp jų ir asmens dokumentai.
Anglijoje gyvenanti lietuvė: „Ryanair“ manęs neįsileido
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Laimei, Ispanijoje yra Lietuvos konsulatas, išduodantis laikinus dokumentus grįžimui namo. Tačiau į Londoną skrendantį lėktuvą lietuvė su šiuo dokumentu nebuvo įleista...

Vis dažniau Anglijoje gyvenantys lietuviai vasarą atostogauti vyksta į pietų Europos šalis ir daugelis parsiveža malonius įspūdžius. Tačiau ką daryti svečioje šalyje praradus asmens dokumentus? Kokios galimybės su Lietuvos konsulato išduotu laikinu asmens grįžimo pažymėjimu grįžti atgal į gyvenamąją vietą? Ar išties privalu nori nenori keliauti į Lietuvą, kad gautum ten naują pasą? Ir kokį vaidmenį čia vaidina oro skrydžių bendrovės?

Londone su mama ir patėviu jau ketverius metus gyvenanti Eglė B. (pavardė Anglija.lt redakcijai žinoma) gegužės pabaigoje susigundė pailsėti Barselonoje. Išvyko viena, nes 22 m. turizmo vadybos studentė šiame mieste lankėsi ne pirmą kartą.

Ji iš draugų buvo girdėjusi, kad reikia būti labai apdairia, nes pasitaiko daug vagysčių, tad gatvėje bei viešajame transporte akylai saugojo savo krepšį. Tačiau vagys jos patykojo jaunimui skirtame viešbutyje, kur Eglė buvo apsistojusi.

„Viešbutyje jaučiausi labai saugi. Nors ne prabangus, bet gerai prižiūrimas, malonūs darbuotojai. Be to, į vidų užeiti nebuvo galima niekaip kitaip, tik su raktu, kurį gauni užsiregistravęs, t. y. tik viešbučio gyventojams. Vieną vakarą sėdėjau viešbučio priimamajame prie kompiuterio ir per „Facebook“ bendravau su mama. Krepšį buvau pasidėjusi prie kojų ir kai po kiek laiko žvilgtelėjau žemyn – jo ten nebebuvo.“

Apie vagystę Eglė tuoj pat pranešė viešbučio darbuotojams ir kartu su jais peržiūrėdama CCTV filmuotą medžiagą, matė, kaip vienas iš biliardą jai už nugaros žaidusių vaikinų eidamas pro šalį koja nuspyrė jos krepšį, o kitas netrukus jį pasiėmė, ir abu išėjo iš viešbučio.

„Žiūrėjau filmuotą medžiagą ir verkiau, galvojau, kaip galėjau nepastebėti. Viešbučio darbuotojai buvo labai paslaugūs, išbėgę į lauką apžiūrėjo artimiausias gatves, gal plėšikai pagriebę pinigus, telefoną ir kitus vertingus daiktus, krepšį su dokumentais bus kur nors numetę, bet nieko neradom,“ - pasakoja Anglija.lt pašnekovė.

Kitą dieną Eglė apie vagystę pranešė policijai, tačiau policininkai nesidomėjo galimybe peržiūrėti vaizdo įrašą ir galbūt sugauti vagišius, nes, kaip Eglė sužinojo vėliau, vagysčių Barselonoje daugybė ir policininkai nekreipia dėmesio, jeigu prarasta pinigų suma nesiekia 500 eurų.

Eglė buvo praradusi tik nedidelę sumą grynųjų ir išmanųjį telefoną. Daugiausia rūpesčių jai kėlė prarastas pasas, be kurio grįžti į Angliją nebuvo jokių galimybių.

Apie dukros problemas sužinojusi Eglės mama išsiaiškino, kad Valensijoje esantis konsulatas gali išduoti asmens grįžimo pažymėjimą, o Lietuvos ambasadoje Londone gavo patvirtinimą, kad su tuo dokumentu jos dukra turėtų be problemų grįžti į Londoną.

„Aš apsidžiaugiau, buvau pasiruošusi dukrai atskridus būti oro uoste su jos socialinio draudimo kortele, banko ataskaita, darbdavio paliudijimu, kad ji čia gyvena ir dirba“, – Anglija.lt portalui pasakoja Eglės mama.

Tačiau į Londoną sugrįžti jai nebuvo lemta. Nepaisant, kad atostogos jau baigėsi ir reikėjo grįžti į darbą, Eglei teko sugaišti dar gerą savaitę – ji turėjo skristi į Lietuvą ir ten išsiimti naują pasą.

„Valensijoje konsulinis pareigūnas buvo labai supratingas, išdavė man grįžimo dokumentą, bet kai pasiteiravau, ar galėsiu su juo grįžti į Londoną, jis ragino pabandyti, bet nebuvo tikras, ar man pavyks.“

Eglė nuvažiavo į oro uostą, kad „Ryanair“ biure nusipirktų bilietą į Londoną, bet vadybininkė atsisakė jį parduoti. Paprašius paaiškinti – kodėl, nes ir Lietuva, ir JK priklauso tai pačiai Europos Sąjungai, vadybininkė paskambino, kaip pati sakė, imigracijos tarnybai, ir po pokalbio pranešė, kad nesvarbu, jog Eglė dirba JK, jai reikia skristi į Lietuvą ir ten išsiimti naują pasą.

„Gerai, kad banko kortelę laikiau atskirai ir ji nebuvo pavogta, tai paprašiau mamos, kad atsiųstų pinigų, nes bilietas iš Barselonos į Vilnių labai brangus, be to, reikėjo papildomai sumokėti viešbučiui už užsitęsusią viešnagę, už kelionę į Valensijoje esantį Lietuvos konsulatą. O jei ir banko kortelė būtų buvusi pavogta? Ką tada daryti? Gyventi gatvėje? Pėsčiomis keliauti į Lietuvą?“ – klausia mergina.

Sužinojęs, kad Eglė negali grįžti į Londoną, merginos patėvis Jim tą pačią dieną kreipėsi į jo apygardai atstovaujantį parlamentarą, klausdamas, kodėl jo įdukra turi važiuoti į Lietuvą, bet negali grįžti į šalį, kurioje legaliai gyvena. Po keleto dienų jis sulaukė JK Vizų ir imigracijos tarnybos parengto atsakymo, kuriame sakoma: „Vizų skyrius patvirtino, kad Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir jos pilietė Eglė B. turi teisę įvažiuoti į JK. Kad tai įvyktų, Eglei B. patariama kreiptis į Lietuvos atstovybę Ispanijoje, kad šie pasikalbėtų su oro linijomis ir šį faktą patvirtintų.“

Tačiau ši informacija Eglę pasiekė gerokai pavėlavusi – mergina jau buvo Lietuvoje.

„Jeigu būčiau tai žinojusi pirkdama bilietą, būčiau prašiusi, kad „Ryanair“ vadybininkė paskambintų į Lietuvos konsulatą. Kita vertus, jeigu vadybininkė skambino JK Vizų ir imigracijos skyriui, tai ji turėjo sužinoti tą patį, ką ta pati tarnyba parašė atsakyme mano patėviui“, – sako Eglė.

„Dabar man tikrai knieti sužinoti, ar sprendimą, ką leisti į Angliją, o ko – ne, priima britų valdžia ar skrydžių bendrovės? Išeina taip, kad Eglė teisę vykti į JK turi, bet bilieto nusipirkti negali“, – piktinasi Eglės patėvis.

Jis parašė laišką „Ryanair“ vadovybei klausdamas, kuo vadovaujantis „Ryanair“ biuras Barselonoje atsisakė Eglei parduoti bilietą į Londoną.

„Kol kas gavau tik tokį atsakymą – mes su jumis susisieksime. Bus įdomu, ką jie atsakys, jeigu iš viso atsakys“, – sako Eglės patėvis.

Beje, oficialiame Lietuvos ambasados Ispanijoje interneto puslapyje pateikiamoje informacijoje pabrėžiama, kad asmens grįžimo pažymėjimas išduodamas tik grįžti į Lietuvą ir kad su šiuo dokumentu tęsti kelionės ar vykti į kitas šalis negalima. O kaip tada, jei esi Lietuvos pilietis, tačiau gyveni ne Lietuvoje?

Anglija.lt