aA
Pasaulio futbolo čempionatą šiandien atidaranti Brazilija sako pasiruošusi sklandžiam turnyrui, nors jį sutrikdyti gali protestai prieš neskaidriai ir neveiksmingai viešųjų paslaugų sąskaita vykdytus čempionato projektus.
Brazilijoje ant kojų sukelta 150 tūkst. saugumo pareigūnų
© AP/Scanpix

Šalies politikai taikius protestus žada leisti, o pasaulio čempionatą laiko simboliu, kad Brazilija stoja į pasaulio pirmūnių gretas.

Šalies prezidentė Dilma Rousseff neketina sakyti specialios atidarymo kalbos, tikriausiai nerimauja dėl praėjusių metų kai jos kalba prieš pasaulio čempionato repeticiją – Konfederacijų taurę, tik pakurstė augančiomis viešųjų paslaugų kainomis pasipiktinusius protestuotojus žengti į gatves dešimtyse miestų, demonstrantų pareigūnai tąkart suskaičiavo per milijoną.

Šiemet skaičius mažesnis, bet saugumo pareigūnams jau teko naudoti ašarines dujas, Brazilijoje ant kojų sukelta beveik 150 tūkst. saugumo pareigūnų, o dėl streikų ir protestų šiek sutriko didžiųjų miestų transporto sistema. Šalies valdžia tikina pasiruošusi sklandžiam čempionatui.

„Neleisime kurstyti neramumų ir trukdyti žmonėms eiti į pasaulio čempionatą. Protestai be jokios abejonės yra teisėti. Tačiau demokratijoje ne vieta riaušėms ir turto gadinimui“, – kalbėjo D. Rousseff.

Ant pastatų sienų daug užrašų – „kam šis turnyras?“ Brazilai išleido daugiau nei 11 mlrd. dolerių, dauguma jų stadionams ir transporto infrastruktūrai, išlaidos dengtos net žadėtų viešųjų projektų sąskaita.

„Nenorime kautis ar kelti bėdų. Protestai bus taikūs, reikalausime sugrąžinti atleistus darbininkus ir aišku piktinsimės dėl pasaulio čempionato“, – sakė San Paulo metro darbininkų sąjungos lyderis Atilio Fontana.

Protestuotojai įtaria, kad daug pinigų pražuvo korupcijos tinkluose – juk projektai pernelyg vėluoja, kai kuriuose stadionuose darbininkai dar griebiasi paskutinių padalinimų.

Bet politikai ateinantį pasaulio čempionatą laiko simboliu, kad Brazilija stoja į pasaulio pirmūnių gretas. Per pastarąjį dešimtmetį šalies ūkis augo užtikrintai, praturtėjo pirmiausia skurdesni gyventojai, pajamų nelygybė nuosekliai mažėjo.

Ekonomistai giria Braziliją už išmanią pašalpų sistemą pagal kurią išmokos mokamos motinoms, bet tik jei šios užtikrina, kad vaikai lankys mokyklą ir nustatytu laiku pristato pas gydytojus. Tai pagerino švietimo ir sveikatos rodiklius. O politologai Braziliją laiko viena didžiausių inovatorių demokratijoje. Pavyzdžiui dėl pokyčių savivaldoje. Kai kurių Brazilijos miestų gyventojai kasmet susirinkimuose patys planuoja biudžetą ir numato viešųjų projektų išlaidas.

Pažangią Braziliją simbolizuos ir per atidarynmo ceremoniją pasirodysiantis abiejų kojų nevaldantis žmogus, kuris kamuolį spirs apsivilkęs specialų kostiumą, jį valdys smegenų siunčiamais signalais. Tokį kostiumą sukūrė brazilų mokslininkas Migelis Nikolelisas.

www.lrt.lt