aA
Trečiadienis buvo kruvinas Irake. Bagdade susisprogino mirtininkas, Mosule įtariami džihadistai pagrobė kelias dešimtis žmonių, kovotojai užėmė dar vieną miestą.
Išpuolis Bagdade
Išpuolis Bagdade
© Reuters/Scanpix

Bagdade per mirtininko išpuolį prieš šiitus žuvo 15 žmonių

Bagdado šiaurinėje dalyje trečiadienį per vietos šiitų lyderių susitikimą palapinėje susisprogdinus mirtininkui, žuvo mažiausiai 15 žmonių, pranešė pareigūnai.

Pasak jų, dar mažiausiai 34 žmonės buvo sužeisti per sprogimą, kuris įvyko Sadro rajone.

Kol kas atsakomybės už šį išpuolį niekas neprisiėmė, bet dažniausiai tokius sprogdinimus Irake rengia sunitų kovotojai, kurie šiitų daugumos narius laiko atskalūnais ir dažnai juos puola.

Įtariami džihadistai pagrobė 48 žmones, tarp jų buvo ir Turkijos konsulas

Irake Mosulo mieste trečiadienį džihado kovotojai užgrobė Turkijos konsulatą ir pagrobė 48 žmones: sakė Turkijos vyriausybės pareigūnas.

„Pagrobti 48 turkai, tarp kurių buvo ir konsulas, konsulato tarnautojai, specialiųjų operacijų grupės ir trys vaikai“, – sakė naujienų agentūrai AFP pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės.

Anksčiau vienas Irako policijos pulkininkas sakė, kad Mosule pagrobtas Turkijos konsulato vadovas ir dar 24 darbuotojai.

„ISIL nariams pavyko pagrobti Turkijos konsulą ir dar 24 jo apsaugininkus ir padėjėjus“, – pranešė policijos pareigūnas, kalbėdamas apie islamistų judėjimą „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

Jis sakė kalbėjęs su vienu iš pagrobėjų, kuris patikino, kad įkaitai yra „saugūs pas mus“ ir bus perkelti į „saugią vietą“.

Antradienį Mosulo konsulatas pranešė, kad ISIL kovotojai pagrobė 28 turkų sunkvežimių vairuotojus.

Irake kovotojai užėmė Tikritą

Irake kovotojai taip pat perėmė Tikrito miesto kontrolę ir išlaisvino šimtus kalinių, pranešė policija – tai jau antra sukilėlių užimta provincijos sostinė per pastarąsias dvi dienas.

„Visas Tikritas yra kovotojų rankose“, – sakė policijos pulkininkas, kalbėdamas apie Salahedino provincijos sostinę, esančią pusiaukelėje tarp Bagdado ir antro pagal dydį miesto Mosulo, kuris buvo užimtas antradienį.

Policijos brigados generolas pranešė, kad kovotojai miestą atakavo iš šiaurės, vakarų ir pietų, ir jie priklauso galingai džihadistų grupuotei „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL).

Pasak vieno policijos majoro, kovotojai iš miesto kalėjimo paleido maždaug 300 kalinių.

Suduodami įspūdingą smūgį šiitų vadovaujamai vyriausybei ISIL įkvėpti džihadistai antradienį Šiaurės Irake užėmė visą Ninevės provinciją, jos sostinę Mosulą, atskirus Kirkuko rajonus ir Salah ed Dino provinciją.

Saugumo pajėgos atrėmė džihadistų puolimą Samaroje

Irako saugumo pajėgos trečiadienį atrėmė kovotojų puolimą prie Samaros miesto, pranešė liudininkai.

Samaroje yra šiitų garbinama šventykla, kuri buvo sprogdinta 2006 metais, tuomet Irake tarp šiitų daugumos ir sunitų arabų mažumos kilo konfliktas, nusinešęs dešimtis tūkstančių gyvybių.

Šis miestas yra vos už 110 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado prie pagrindinio kelio, vedančio į antrąjį pagal dydį šalies miestą Mosulą, kurį džihadistai užėmė antradienį.

Pasak liudininkų į Samaros pakraščius kovotojai, ginkluoti kulkosvaidžiais, atvažiavo sunkvežimiais, o vienas policininkas sakė, kad jo dalinys kaunasi su jais prie šiaurės vakarinio įvažiavimo į Samarą.

Valstybinė televizija „Iraqiya“ pranešė, kad saugumo pajėgos smogė jiems. Vėliau liudininkai patvirtino, kad susirėmimai liovėsi, kovotojams neprasiveržus į miestą.

Dar nenustatyta, kuo šis išpuolis baigėsi užpuolikams, bet saugumo pajėgos gali džiaugtis vietine pergale, kai kitur jas įveikia džihadistų grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojai.

Jungtinės Valstijos išreiškė didelį susirūpinimą dėl „ypatingai rimtos“ padėties ir perspėjo, kad ISIL kelia „grėsmę visam regionui“.

ISIL, galingiausia kovotojų grupuotė Irake, balandžio mėnesį pradėjo naują kampaniją Sirijos Deir Ezoro provincijoje, kuri ribojasi su Nineve. Tos kampanijos tikslas yra islamo valstybės įkūrimas palei sieną. Rytų Sirijoje ISIL kovotojai yra svarbi jėga pilietiniame kare.

Turkijos pajėgos kovoja su ISIL kovotojais Sirijoje ir perspėjo neatakuoti Turkijai priklausančios šventyklos šiaurinėje Alepo provincijoje.

Ankara pagrasino atkeršyti

Turkija ketvirtadienį pažadėjo atkeršyti, jeigu nukentės jos 48 piliečiai, kuriuos Irako šiaurėje pagrobė džihadistai.

„Visi (su tuo) susijusieji turi žinoti, kad jeigu mūsų piliečiai bet kaip nukentės, jie (pagrobėjai) bus griežtai nubausti“, – taip, anot Turkijos žiniasklaidos, sakė užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.