aA
Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nesutinka, kad mokytojai į pensiją išeitų anksčiau.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pasak jo, tai buvo numatyta ir Europos Komisijos (EK) rekomendacijoje Lietuvai, tokios pozicijos laikosi ir premjeras Algirdas Butkevičius, ir anksčiau šią poziciją išreiškusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„EK rekomendacijose Lietuvai yra punktas neankstinti darbingų žmonių pasitraukimo iš darbo rinkos. Kaip vieną iš alternatyvų galima vertinti tai, kad sulaukus pensijos jų išleidimas galėtų būti lengvesnis. Buvo ne viena darbo grupė, ne vienas susitikimas dėl šios problemos. Profsąjungos taip pat kelia šį klausimą“, - kalbėjo ministras.

D. Pavalkio teigimu, Lietuvoje daug mokytojų uždirba per mažai, todėl negalima jų anksčiau laiko išvaryti iš darbo rinkos.

„Yra kaip yra. Turime daug per mažai dirbančių ir uždirbančių mokytojų. Ši problema yra dėl mūsų demografinės situacijos. Atrodo, kad keliai jai spręsti numatyti. Manau, kad ją išspręsime“, - sakė jis.

ELTA anksčiau yra skelbusi, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybei siūlo nepritarti valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms, siūlančioms mokytojus į pensiją išleisti anksčiau.

Teigiama, jog toks sprendimas pažeistų solidarumo ir lygiateisiškumo principus pensijų sistemoje, kadangi visiems asmenims yra nustatytas vienodas įmokų tarifas, todėl pensijos turi būti skiriamos taikant vienodus reikalavimus.

Be to, toks sprendimas didintų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto išlaidas, nes mokytojams senatvės pensijos būtų pradėtos mokėti anksčiau ir būtų mokamos ilgiau, tam 2015 metais papildomai reikėtų apie 66 milijonus litų. Tokių lėšų biudžete nėra.

Sprendime argumentuojama, jog, mokytojams į pensiją išėjus anksčiau, mažėtų ir jų pensijos dydis, kuris priklauso nuo asmens darbo stažo trukmės.

Pasiūlymą mokytojams, turintiems 30 metų mokinių ugdymo darbo stažą, pensijos amžių trumpinti 5 metais, pernai įregistravo „darbietė“ Virginija Baltraitienė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.