aA
Ispanijos parlamentarai trečiadienį didele persvara pritarė 76 metų karaliaus Juano Carloso sprendimui atsisakyti sosto, taip sudarydami sąlygas jo sūnui Felipe perimti skandalų lydimą karūną nepaisant antirojalistų protestų.
Ispanijos parlamentarai didele persvara pritarė karaliaus sprendimui atsistatydinti
© AP/Scanpix

Įstatymas, kuriuo karaliui leista atsisakyti sosto, buvo priimtas 299 balsais. 19 parlamentarų jam nepritarė, o 23 susilaikė.

Per debatus, kurie vyko prieš balsavimą, mažos kairiojo sparno ir regioninės partijos ragino surengti referendumą dėl monarchijos ateities.

Po žemųjų rūmų sprendimo sosto paveldėjimui turės pritarti Senatas, kuris šiuo klausimu balsuos birželio 17-ąją.

46 metų princas Felipe parlamente turėtų būti prisaikdintas birželio 19 dieną.

Nepaisydami triukšmingų antirojalistų protestų, parlamentarai sudarė sąlygas pirmajam po monarchijos atkūrimo sosto paveldėjimui – devynios dienos po to, kai Juanas Carlosas paskelbė užbaigiantis 39 metus trukusį savo valdymą, kurio metu padėjo Ispanijai pereiti nuo diktatūros prie demokratijos.

Įstatymą parėmė valdančioji konservatorių Liaudies partija, pagrindinė opozicinė Socialistų partija ir maža centristų partija UPyD, kurios drauge turi 300 iš 350 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Pagal Ispanijos 1978 metų konstituciją sosto paveldėjimas turi būti įtvirtintas įstatymu.

Premjeras Mariano Rajoy debatus pradėjo karaliaus bei monarchijos gynimu ir sakė, kad monarchija yra „geriausias valstybės vienybės simbolis“.

Juanas Carlosas, kuris po daugelio klubo operacijų vaikšto su lazda, pelnė visuotinę pagarbą už tai, kad suvaidindamas lemiamą dabartinės Ispanijos istorijos vaidmenį mirus generolui Francisco Franco iškilo kaip pirmasis po 44 metų karūnuotas valstybės vadovas.

Juanui Carlosui taip pat buvo priskirti demokratijos gynimo nuopelnai padėjus užkirsti kelią bandymui 1981 metais įvykdyti valstybės perversmą, kai kariai šaudydami įsiveržė į parlamentą ir kelias valandas laikė deputatus įkaitais.

Karaliaus pasirodymas per televiziją ir raginimas paremti demokratinę vyriausybę buvo itin svarbus blokuojant tą bandymą įvykdyti perversmą.

Tačiau pastaraisiais metais dėl netaktiškų žingsnių ir skandalų jo populiarumas sumažėjo.

2012 metais daugelis ispanų pasipiktino sužinoję, kad karalius buvo išvykęs į prabangią dramblių medžioklę Botsvanoje, kuri buvo laikoma nepriimtina ekstravagancija recesijos metu.

Išvyka į Botsvaną, kuri į viešumą iškilo tik todėl, kad karalius jos metu susilaužė dešinį klubą ir buvo parskraidintas į tėvynę operuoti, pakirto ankstesnius jo pareiškimus, kad jis nebegali miegoti galvodamas apie darbo neturintį jaunimą.

Tarp didžiausią žalą jam padariusių skandalų buvo 2011 metais pradėtas korupcijos tyrimas dėl jo jauniausios dukters Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino.

Cristina buvo susieta su vyro verslo reikalais ir 2014 metų sausį pati buvo paskelbta įtariamąja – dėl susijusių įtarimų mokestiniu sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Populiaresnis yra karaliaus sūnus Felipe, buvęs buriuotojas olimpietis, kuris yra vedęs žavingą buvusią televizijos žinių vedėją Letizią ir turi su ja dvi dukteris, aštuonerių metų Leonor ir septynerių Sofią.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.