aA
Kaip įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą dėl iš Prezidento posto pašalinto Rolando Pakso, trečiadienį toliau sprendė laikinoji tyrimo komisija.
K. Bubnytė apie sprendimus dėl R. Pakso: galime sulaukti akylesnės priežiūros
© DELFI / Kiril Čachovskij

Jos posėdyje apsilankiusi laikinai Vyriausybės atstovės Europos Žmogaus Teisių Teisme pareigas einanti Karolina Bubnytė sakė, kad jei ir toliau nebus vykdomas šis teismo sprendimas, yra signalų, kad jau rudenį gali būti vykdoma sustiprinta priežiūros procedūra, ir šis klausimas gali keliauti į viešus debatus.

"Galima tikėtis akylesnės šito sprendimo vykdymo priežiūros. Tą priežiūrą vykdo Europos Tarybos Ministrų komitetas", - sakė ji žurnalistams.

Tačiau, pasak K. Bubnytės, yra pavyzdžių, kai EŽTT sprendimai nevykdomi ir 10 metų. "Aš nesakau, kad tai sektini pavyzdžiai, bet atspindi santykių sudėtingumą",- sakė ji.

K. Bubnytės nuomone, pagrindinis kelias išspręsti R. Pakso kandidatavimo klausimą yra priimti atitinkamas Konstitucijos pataisas.

Trečiadienį laikinoji tyrimo komisija dėl R. Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo išklausė Migracijos departamento direktoriaus Almanto Gavėno informaciją. Komisijos nariams jis išdėstė pilietybės suteikimo Jurijui Borisovui aplinkybes, chronologiškai pateikė sprendimo priėmimo istoriją.

Trečiadienį komisija nesulaukė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūno Andriaus Kubiliaus paaiškinimų. Jis į posėdį neatvyko, nes nemato prasmės dalyvauti šios komisijos darbe. Pasipiktinusi tokiu A. Kubiliaus elgesiu, komisija nutarė apskųsti jį Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Seimas yra pratęsęs komisijos darbą iki liepos 1 d.

Seimo nutarimas įpareigoja komisiją išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių iki šiol nėra įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo 2011 metų sausio 6 dieną priimtas sprendimas byloje pagal pareiškėjo R. Pakso skundą dėl Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamų teisių pažeidimo.

Komisija aiškinasi, kaip per 180 dienų Lietuva turi įvykdyti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto 110 sesijos konstatavimą dėl R. Pakso politinių teisių atkūrimo nuo 2004-ųjų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.