aA
Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė neatmeta, jog gali balsuoti prieš Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės apkaltą Seime, jei parlamentarei nepavyks įteikti raštiško įspėjimo apie procesą.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė
© DELFI / Tomas Vinickas

„Jei matysiu, kad mokesčių mokėtojams gali grėsti didžiulė suma išmokų po to, jei teismai priteis, tai aš labai rimtai svarstysiu“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

L.Graužinienė trečiadienį kviečiasi laikinąjį Generalinės prokuratūros vadovą Darių Raulušaitį ir policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį, siekdama išsiaiškinti galimybes įteikti N.Venckienei pranešimą apie vykdomą jos mandato Seime panaikinimo procesą.

„Premjeras yra pasakęs, kad jis informuotas, kad yra nustatyta (N.Venckienės - BNS) gyvenamoji vieta, prokurorai nesiima veiksmų, o Seimo statute pasakyta, kad pranešimą dėl apkaltos turime įteikti pasirašytinai. Aš, kaip Seimo pirmininkė, turiu atlikti visas procedūras, kiek įmanoma, kad po to atgaline tvarka Seimui nereikėtų mokėti didžiulių baudų ir išmokų, jei jas prisiteis grįžusi N.Venckienė“, - tvirtino parlamento vadovė.

Anot jos, jei N.Venckienės tiksli gyvenamoji vieta yra žinoma, su policijos ir prokuratūros vadovais bus tariamasi, kaip Seimo narei įteikti pranešimą ir gauti jos parašą. Jei teisėsaugos institucijos žino parlamentarės buvimo vietą ir nesiima reikiamų veiksmų, L.Graužinienė tikino įspėsianti jų vadovus apie tai, kad teismui ateityje priteisus išmokas už neteisėtas Seimo procedūras, sumos bus išieškomos iš Generalinės prokuratūros ir Vidaus reikalų ministerijos.

Seimas praėjusią savaitę nusprendė svarstyti N.Venckienės mandato panaikinimo klausimą ir svarstymo data paskyrė birželio 19 dieną. Parlamentarės šalininkai kelia abejones dėl paties proceso teisėtumo, nes Seimo statutas numato, kad asmuo, kuriam taikoma apkalta, apie paskirtą svarstymą turi būti supažindintas.

D.Raulušaitis antradienį Seime patvirtino, kad Jungtinėms Amerikos Valstijoms yra išsiųsti du teisinės pagalbos prašymai, į vieną kol kas negauta atsakymo. Jo duomenimis, JAV pareigūnai apklausė su N.Venckiene siejamus asmenis, tačiau jiems nepavyko nustatyti konkrečios jos buvimo vietos ir įteikti šaukimo į apklausą.

Laikinasis prokuratūros vadovas taip pat pabrėžė, kad atsižvelgiant į N.Venckienei inkriminuojamų veikų pobūdį ir sunkumą, kitas aplinkybes, nėra pagrindo kreiptis dėl N.Venckienės ekstradicijos.

Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N.Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.