aA
„Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) kovotojams užėmus antrąjį pagal dydį Irako miestą, iš jo pabėgo per 150 tūkstančių gyventojų, praneša BBC.
Irakas: iš islamistų užimto miesto masiškai bėga žmonės
© Reuters/Scanpix

Bėgantys gyventojai tikino, kad džihadistai visur kelia savo vėliavas ir per garsiakalbius skelbia „atėję išvaduoti Mosulo“ - miesto, kuriame prieš ataką gyveno 1,8 mln. žmonių.

„Situacija mieste chaotiška, niekas mums nepadeda, - korespondentams sakė vienas iš miesto vyriausybinės įstaigos tarnautojų. - Padėkite mums“.

Pranešama, jog mieste padegtos beveik visos policijos nuovados, o šimtai suimtų nusikaltėlių išsiveržė į laisvę.

„Kariuomenės atstovai metė savo ginklus, persirengė, apleido savo transporto priemones ir paliko miestą“, - AFP žurnalistams sakė bėgantis Mosulo gyventojas Mahmudas Nouris. BBC duomeninis, didžioji dalis pabėgėlių traukia į netoliese esančius kurdų miestus, kur vyriausybė įrengė laikinas pabėgėlių stovyklas. Kurdistano regiono premjeras Nechirvanas Barzanis jau kreipėsi į Jungtines Tautas (JT) prašydamas humanitarinės pagalbos.

Tarp sprunkančiųjų buvo nemažai Irako saugumo pajėgų pareigūnų ir karių, o šalies premjeras Nouris al-Malikis kreipėsi į parlamentą prašydamas įvesti nepaprastąją padėtį, kuri jam suteiktų daugiau galių veikti - suimti nepateikus kaltinimų, įvesti komendanto valandą ir "paskelbti bendrąją gyventojų mobilizaciją". Situacija šiauriniame Irake susirūpinę ir Vašingtono pareigūnai, tvirtinantys, jog ISIL kelia grėsmę viso regiono saugumui. JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki tikino, kad situacija Mosule "labai rimta", todėl Vašingtonas parems "stiprų ir gerai koordinuotą atsaką prieš šią agresiją".

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.