aA
Pirmadienį Maskvos miesto teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos Lomą Ali Gaitukajevą, kuris buvo pripažintas kaltu dėl žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo organizavimo, praneša "Interfax".
Gedima Anos Politkovskajos
Gedima Anos Politkovskajos
© AFP/Scanpix

Taip pat iki gyvos galvos nuteistas nusikaltimo vykdytojas Rustamas Machmudovas.

20 metų griežtojo režimo kolonijoje bausmė skirta buvusiam milicininkui Sergejui Chadžikurbanovui, kurį teismas pripažino prisidėjus prie žurnalistės nužudymo organizavimo.

Broliai Ibrahimas ir Džabrailas Machmudovai, kurie buvo pripažinti kaltais dėl bendrininkavimo, nuteisti atitinkamai 12 ir 14 metų laisvės atėmimo griežtojo režimo kolonijoje bausmėmis.

Be to, teismas patenkino 5 milijonų rublių civilinį ieškinį, kurį nukentėjusieji A. Politkovskajos nužudymo byloje pareiškė teisiamiesiems.

Nusikaltimo užsakovai iki šiol nesurasti.

Novaja gazeta“ apžvalgininkės 48 metų A.Politkovskajos nužudymas 2006-aisiais sukėlė tarptautinį aliarmą dėl pavojaus, su kuriuo Rusijoje susiduria Kremliaus kritikai.

Tiriamosios žurnalistikos atstovė A.Politkovskaja, kurios specializacija buvo korupcija ir teisių pažeidimai, buvo nušauta savo bute Maskvoje.

Praėjusį mėnesį penki vyrai buvo pripažinti kaltais dėl jos nužudymo.

„Interfax“ pranešime sakoma, kad teisėjas sutiko su kaltintojų prašymu skirti kalėjimą iki gyvos galvos Rustamui Machmudovui, kuris nuspaudė gaiduką, ir jo dėdei Lom-Ali Gaitukajevui, kuris organizavo nužudymo logistiką.

Likusiems trims vyrams buvo skirtos kalėjimo nuo 12 iki 20 metų bausmės, praneša naujienų agentūra RIA.

Ne vienus metus trukęs tyrimas ir teismo procesai neatskleidė, kas užsakė šią žmogžudystę, ir tai tik padidino Vakarų bei kritikų pačioje Rusijoje susirūpinimą dėl to, kaip šalyje laikomasi įstatymo viršenybės principo valdant Vladimirui Putinui, kuris tuo metu antrą kadenciją ėjo prezidento pareigas.

Tuo tarpu bylos nukentėjusieji, kaip pranešė „Interfax“, reikalauja nubausti visus kaltuosius ir sako, kad nusiramins tik tada.

„Būsime patenkinti nuosprendžiu tada, kai visi žmonės, kalti dėl šio nusikaltimo, pirmiausia – nusikaltimo organizatorius, bus nubausti“, – žurnalistams sakė nukentėjusiųjų advokatė Ana Stavickaja.

A.Politkovskajos šeima sakė, jog yra nusivylusi, kad proceso metu nebuvo priartėta prie žmogžudystės užsakovo išaiškinimo.

Tačiau Rusijos Tyrimų komiteto, kuris atliko šį tyrimą, atstovas patikino, kad toliau bandoma patraukti atsakomybėn ir nužudymo organizatorių.

„Šiuo metu taikomos visapusiškos priemonės asmeniui, kuris užsakė šią žmogžudystę, identifikuoti“, – agentūrai „Interfax“ sakė Vladimiras Markinas.

Teisių gynėjai taip pat tvirtina, kad byla nebus baigta, kol nebus patraukti atsakomybėn tie, kas stovi už šio nusikaltimo.

„Yra vienas esminis klausimas: kas tai užsakė? Kol tai nebus išspręsta, byla neturi būti užbaigta“, – „Interfax“ sakė Liudmila Aleksejeva iš Maskvos Helsinkio grupės.

Gegužės 20 dieną prisiekusieji pripažino kaltais minimus penkis asmenis, kurių tris 2009-aisiais teismas buvo išteisinęs. Tada tai buvo rimtas smūgis prokurorams, tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas panaikino šią nutartį ir nurodė surengti naują teismo procesą.

Atsakovai buvo pripažinti kaltais dėl nužudymo ir ginklų kontrabandos. R.Machmudovas taip pat buvo pripažintas kaltu dėl pagrobimo ir prievartavimo.

Gegužės 27 dieną prokurorai paprašė skirti L.-A.Gaitukajevui ir R.Machmudovui kalėjimą iki gyvos galvos griežčiausio režimo kolonijoje, S.Chadžikurbanovui – 22 kalėjimo metus, o dėl sąmokslo nužudyti nuteistiems broliams Džabrailui ir Ibragimui Machmudovams – atitinkamai 15 ir 19 kalėjimo metų.

Bylos nukentėjusieji taip pat iškėlė civilinį ieškinį ir iš visų penkių atsakovų reikalauja po 1 mln. rublių.

A.Politkovskaja, kuri buvo nušauta 2006 metų spalio 7 dieną savo namo laiptinėje, grįžusi iš maisto prekių parduotuvės, garsėjo tiriamaisiais straipsniais apie žmogaus teisių pažeidimus Šiaurės Kaukaze esančioje Čečėnijoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.