aA
Pakistano kariškiams kovojant su Karačio oro uostą užpuolusiais teroristais, žuvo mažiausiai 23 žmonės, smarkiai apgadinta objekto infrastruktūra, praneša BBC.
Pakistanas: per mūšius Karačio oro uoste žuvo mažiausiai 23 žmonės
© AFP/Scanpix

Pakistano kariuomenės atstovas pranešė, kad atvykusios saugumo pajėgos po 5 valandas trukusių mūšių nukovė visus 10 užpuolikų, tačiau, remiantis naujausia informacija, mūšiai oro uoste vis dar tęsiasi. Pakistano Sindo provincijos vyriausiasis ministras tvirtino, jog užpuolikai buvo puikiai ginkluoti ir gerai apmokyti, o jų veikimo planas kruopščiai apgalvotas. Kariuomenės pareigūnų teigimo užpuolikai su savimi turėjo granatų, kurias mėtė į oro uosto apsaugą ypač svarbių asmenų terminale ir krovinių skyriuje. Pirminiais duomenimis, septyni užpuolikai buvo nukauti saugumo pajėgų, dar trys detonavo prie savęs pritvirtintus sprogmenis.

Remiantis oro uosto atstovybės pateikta informacija, beveik visi nužudytieji priklausė oro uosto apsaugos tarnybai. Kol kas neaišku, kaip iki dantų apsiginklavę asmenys galėjo patekti į gerai saugomą objektą, manoma, kad tam buvo panaudoti padirbtos identifikacinės kortelės, kiti teigia, jog užpuolikai įsiveržė perkirpę vielinę tvorą.

Netoli oro uosto gyvenantis diplomatas BBC korespondentams tvirtino, kad tarp kariuomenės ir užpuolikų virė nuožmi kova, buvo galima girdėti mažiausiai du didžiulius sprogimus. Kariuomenės atstovai vėliau pranešė, jog atakos metu nė vienas orlaivis nebuvo smarkiai apgadintas.

Atsakomybės už kruviną ataką iki šiol niekas neprisiėmė, tačiau Pakistano vyriausybė su sukilėliais kovoja jau kelis dešimtmečius, o didžiausią grėsmę Islamabado valdymui kelia Pakistano Talibanas. Šalies premjeras Navazas Šarifas (Nawaz Sharif) aktyviai siekia taikos su Talibanu, tačiau nuo vasario atnaujintos derybos iki šiol nedavė jokių rezultatų.    

Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę dėl atakos Karačio oro uoste

Pakistano Talibanas pirmadienį prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio Karačio oro uoste, nurodęs, kad ji yra kerštas už velionį islamistų kovotojų lyderį Hakimullah Mehsudą, nukautą per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį praeitų metų lapkritį.

„Surengėme ataką Karačio oro uoste, kad atkeršytume už Hakimullah Mehsudo žūtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ atstovas Shahidullah Shahidas.

Jis taip pat atmetė Pakistano vyriausybės neseniai pateiktą pasiūlymą surengti taikos derybas, sakydamas, kad jos tebūtų „karo įrankis“.

Iki dantų ginkluotiems užpuolikams sekmadienį atakavus Pakistano judriausią oro uostą pietiniame Karačio mieste žuvo mažiausiai 24 žmonės, tarp jų – dešimt kovotojų.

Atnaujinta karinė operacija

Pakistano saugumo pajėgos pirmadienį ryte pranešė atnaujinusios karinę operaciją Karačio oro uoste, vėl įsiplieskus susišaudymui kelios valandos po to, kai buvo paskelbta, jog pavyko likviduoti visus kovotojus, per kurių ataką žuvo 24 žmonės.

Vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad į oro uostą, kuriame praeitą naktį griaudėjo sprogimai ir kilo gaisras, važiavo dešimtys sunkvežimių su kariais.

„Atnaujinome operaciją ir iškvietėme papildomas pajėgas“, – sakė sukarinto Reindžerių korpuso atstovas Sibtainas Rizvi, pridūręs, kad per naujus susišaudymus buvo sužeistas vienas policininkas.

Pirmoji kovotojų ataka Džinos tarptautiniame oro uoste, esančiame Pakistano pietiniame uostamiestyje, prasidėjo sekmadienio vakarą ir tęsėsi iki paryčių. Pasak kariškių, tuomet buvo nukauti visi dešimt užpuolikų.

Mirtininkų liemenėmis, granatomis ir raketiniais granatsvaidžiais ginkluoti kovotojai susirėmė su saugumo pajėgomis per vieną didžiausių pastarųjų metų atakų Pakistano didžiausiame mieste. Jos aukomis tapo mažiausiai 14 žmonių, tarp jų keturi oro uosto darbuotojai.

Po šešias valandas trukusios apsiausties kariškių atstovas generolas majoras Asimas Bajwa socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad teritorija buvo „išvalyta“ nuo kovotojų, o „jokie gyvybiškai svarbūs objektai nenukentėjo“.

Galingi mirtininkų sprogimai

Pareigūnai sakė, kad užpuolikai atakavo oro uostą iš dviejų pusių sekmadienį apie 23 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Jų taikiniais tapo terminalas, kuriuo naudojasi į musulmonų piligrimines keliones (hadžą) vykstantys maldininkai, taip pat inžineriniai pastatai šalia nebenaudojamo senojo terminalo.

Vienas AFP žurnalistas pranešė girdėjęs tris galingus sprogimus, kai mirtininkai sprogdintojai detonavo savo bombas.

Virš oro uosto kilo dūmai, o gaisras liepsnojo netoli stovinčių lėktuvų. Kovotojai, tarp kurių buvo vilkinčių armijos uniformas, susirėmė su oro uosto saugumo pajėgomis, kurioms į pagalbą atvyko policija, sukarintos pajėgos ir elitiniai specialiųjų pajėgų kariai.

Vienas aukšto rango žvalgybos pareigūnas nurodė, kad kovotojai galbūt ketino užgrobti lėktuvą, į kurį buvo laipinami keleiviai iš pagrindinio terminalo, o kai buvo atremti, pradėjo susirėmimą.

Kai susišaudymai liovėsi, vienas išminavimo ekspertas, dėvintis specialų apsauginį kostiumo buvo matomas einantis iš incidento vietos, nešdamas mirtininko liemenę ir krepšį, pilną granatų.

Pakistano Talibanas pirmadienį prisiėmė atsakomybę dėl šio išpuolio, nurodęs, kad jis yra kerštas už velionį islamistų kovotojų lyderį Hakimullah Mehsudą, nukautą per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį praeitų metų lapkritį.

„Surengėme ataką Karačio oro uoste, kad atkeršytume už Hakimullah Mehsudo žūtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ atstovas Shahidullah Shahidas.

Pakistano oro uoste baigta saugumo operacija po 24 gyvybes nusinešusio išpuolio

Pakistano kariuomenė pirmadienį paskelbė baigusi visą naktį trukusią operaciją prieš Talibano kovotojus, surengusius didžiulį išpuolį Karačio pagrindiniame oro uoste.

Ši sukilėlių ataka, nusinešusi 24 žmonių, įskaitant dešimties užpuolikų, gyvybes gali galutinai sužlugdyti taikos procesą.

"Ataka baigėsi. Mes visiškai išvalėme teritoriją nuo kovotojų ir 12 val. (10 val. Lietuvos laiku) perduosime oro uostą Civilinės aviacijos valdybai ", - žurnalistams sakė sukarinto Reindžerių korpuso atstovas Sibtainas Rizvi po beveik 12 valandų trukusių kautynių.

Karačyje įsikūrusios Jinnah ligoninės atstovai pranešė, kad į ją buvo atvežta 14 lavonų: aštuoni žuvę oro uosto apsaugos darbuotojai, vienas reindžeris, vienas civilinės aviacijos pareigūnas ir keturi valstybinės oro bendrovės "Pakistan International Airlines" (PIA) darbuotojai.

Dar 21 žmogus buvo sužeistas, naujienų agentūrai AFP sakė ligoninės atstovė Seemi Jamali.

Ataka Jinnah tarptautiniame oro uoste prasidėjo sekmadienį prieš vidurnaktį ir tęsėsi iki paryčių. Kariškiai nurodė, kad visi 10 užpuolikų buvo nukauti po to, kai jie įsiveržė į dvi oro uosto teritorijas, ginkluoti mirtininkų liemenėmis, granatomis ir raketiniais granatsvaidžiais.

Grupuotė "Tehreek-e-Taliban Pakistan" (TTP) paskelbė surengusi šį išpuolį, keršydama už savo velionį lyderį Hakimullah Mehsudą, kuris buvo nukautas per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį praeitų metų lapkritį.

TTP atstovas Shahidullah Shahidas taip pat atmetė Pakistano vyriausybės neseniai pateiktą pasiūlymą pradėti naują taikos derybų etapą, vadindamas šį žingsnį gudrybe, ir pažadėjo, kad bus įvykdyta daugiau atakų.

Derybos, kuriose siekiama įtikinti TTP užbaigti jau septynerius metus Pakistaną krečiantį kruviną sukilimą, vyko nuo vasario, bet kol kas aiškios pažangos beveik nebuvo.

Talibano kovotojai surengė daug panašių išpuolių nuo sukilimo prieš Pakistano valstybę pradžios 2007 metais. Ši konfrontacija jau nusinešė tūkstančius žmonių gyvybių.

2011 metais Talibano kovotojai atakavo Mehrano karinių jūrų pajėgų bazę, esančią netoli Karačio oro uosto. Per 17 valandų trukusią apsiaustį jie sunaikino du JAV gamybos lėktuvus "Orion" ir nukovė dešimt kariškių.

2009 metais TTP taip pat surengė reidą prieš Pakistano kariuomenės būstinę karinės įgulos mieste Ravalpindyje. Tąsyk žuvo 23 žmonės, įskaitant 11 karių ir tris įkaitus

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.