aA
Šeštadienį rengiama svarbiausia Lietuvos kariuomenės šventė - Kariuomenės ir visuomenės diena - po trejų metų pertraukos sugrįžta į sostinę. Ji vyks prie Baltojo tilto.
Šventės pradžią skelbs NATO sąjungininkų naikintuvai
© DELFI (M.Bajarūno nuotr.)

Šventėje svečiai galės stebėti dvi karines operacijas ir susipažinti su į šventę atvykstančiais NATO sąjungininkais - Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, vykdančiais NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse bei JAV kariais iš 173-osios oro desanto brigados. 

Vidurdienį šventės pradžią skelbs praskrendantys Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai, prie kurių prisijungs pro Vilnių specialiai šventės proga praskrendantys Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvai.

Po NATO sąjungininkų skrydžio iš istorinės patrankos bus paleistas šūvis. 

Atidarymo ceremonijoje taip pat pasirodys Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, parengę naują ir specialiai Kariuomenės ir visuomenės šventei parengtą parodomąją programa su stilizuotomis salvėmis. 

Kariuomenės ir visuomenės šventės lankytojai galės susipažinti su visomis Lietuvos kariuomenės pajėgomis, įsikūrusiomis kariniame palapinių miestelyje. 

Įvairiose palapinėse lankytojų lauks ir daug įvairių pramogų. Veiks Krašto apsaugos savanorių pajėgų dienos stovykla, kurioje bet kuris norintis galės trumpam tapti kariu savanoriu ir išmėginti užduotis, kurias kariai nuolat tobulina tarnybos metu. Gedimino štabo batalionas surengs XIV a. riterių šarvų ekspoziciją ir leis juos pasimatuoti. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos palapinėje dalyviai galės išmėginti akies taiklumą ir įveikti inscenizuotą minų lauką. 

Prie Baltojo tilto savo palapinę bus įrengusios ir Specialiųjų operacijų pajėgos. Kariai supažindins su jų turima ginkluote, transporto priemonėmis ir specialiąja įranga, naudojama vykdant įvairias užduotis. 

Šventės lankytojai taip pat galės susitikti su Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, kurie apsistos Karinių oro pajėgų palapinėje. Sausumos pajėgų palapinėse bus įsikūrę JAV 173-osios oro desanto brigados kariai, kurie pasakos apie savo tarnybą ir pristatys ginkluotę. 

Šventės akcentas - dvi karinės operacijos. Viena jų - šiuolaikinės kariuomenės, o kita - partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti 70 metų sukakčiai nuo pagrindinių partizaninių kovų pradžios. 

Palapinių miestelis šventės lankytojams atsidarys 10.00 val., oficialus renginio atidarymas - 12.00 val.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.