aA
Šiaulių apylinkės teismas penktadienį leido suimti Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorių Mindaugą Dėlkų, vyriausiąją buhalterę ir dar vienos viešosios įstaigos direktorių.
Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius Mindaugas Dėlkus
Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius Mindaugas Dėlkus
© wikipedia nuotr.

M.Dėlkus suimtas trims mėnesiams, vyriausioji buhalterė - 15 parų, o viešosios įstaigos vadovas - mėnesiui, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Kaip skelbta, STT Šiaulių valdybos pareigūnai trečiadienį atliko kratas Šiaulių darbo rinkos mokymo centre bei sulaikė šios įstaigos vadovą, vyriausiąją buhalterę bei dar vienos viešosios įstaigos direktorių.

Pasak STT pranešimo, šie veiksmai atlikti didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

Įtariama, kad Šiaulių darbo rinkos mokymo centro direktorius M.Dėlkus, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas turtinės ir kitokios naudos, savo ir jam artimų asmenų vardu registruotus automobilius nuomojo paties vadovaujamai viešajai įstaigai. Už šių automobilių nuomą 2009-2014 metais į direktoriaus ir jam artimų asmenų sąskaitas buvo pervesta daugiau nei 750 tūkst. litų.

„Turėdamas minėtų asmenų banko mokėjimo korteles ir prisijungimo duomenis prie banko sąskaitų, direktorius didelę dalį šių pinigų galimai pasisavino juos pats išgrynindamas bankomatuose“, - rašoma STT pranešime.

Taip pat įtariama, kad galbūt siekiant turtinės naudos sau ir savo artimiesiems direktoriaus iniciatyva, buvo įsteigta kita viešoji įstaiga, kuriai būtų sudarytos sąlygos nuolat laimėti centro skelbiamus paslaugų pirkimo konkursus, tokiu būdu šiai įstaigai užtikrinant pastovias pajamas.

Pasinaudojant šiomis pajamomis bei už palūkanas paskolintomis asmeninėmis direktoriaus piniginėmis lėšomis minėtos įstaigos vardu buvo perkami nekilnojamojo turto objektai bei verčiamasi ūkine komercine veikla, galbūt apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą. Pasak STT, tai galėjo užtikrinti nuolatines neteisėtas pajamas direktoriui bei jo artimiems žmonėms. Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad buvo įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 700 tūkst. litų.

STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Viešąją įstaigą Šiaulių darbo rinkos mokymo centras įsteigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, 2010 metais steigėjo funkcijas perėmė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), BNS informavo ŠMM atstovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.