aA
Panevėžio miesto apylinkės teismas panevėžietį R. B. pripažino kaltu dėl sukčiavimo, neteisėto disponavimo svetimos elektroninės mokėjimo priemonės duomenimis, turto prievartavimo ir skyrė jam bausmę – laisvės atėmimą 5 metams ir 6 mėnesiams. Kaltinamasis taip pat turės sumokėti daugiau kaip 7 tūkst. litų baudą.
Programišiai atakuoja
© Shutterstock

Teismas nustatė, kad 21 metų Panevėžio miesto gyventojas R. B., turėdamas išankstinį tikslą apgaule savo naudai įgyti svetimą turtą – pinigus, veikdamas pagal iš anksto parengtą savo nusikalstamos veikos planą, internete užmegzdavo pažintį su įvairias asmenimis, daugiausia moterimis ir merginomis, praneša Panevėžio miesto apylinkės teismas.

Kaltinamasis prisistatydavo įvairiais vardais ir siūlydamas greitai užsidirbti išviliodavo iš nukentėjusiųjų internetinės bankininkystės duomenis, slaptažodžius. Paskui pasinaudodamas svetimais duomenimis imdavo kreditus ir pinigus pervesdavo į atitinkamas sąskaitas.

Dauguma nukentėjusiųjų manydavo, kad jei jų sąskaitoje nėra pinigų, tuomet nepavojinga internetiniam draugui atskleisti savo elektroninės mokėjimo priemonės duomenis. Tačiau po kurio laiko žmonės sulaukdavo nemalonios žinios iš kredito bendrovių ir sužinodavo, kad jų vardu paimtos paskolos.

Ištyręs visus įrodymus, teismas R. B. pripažino kaltu ir dėl turto prievartavimo. Internete prisistatęs mergina, kaltinamasis susipažino su L. L. ir kurį laiką su ja susirašinėjo. Įgijęs merginos pasitikėjimą R. B. paprašė atsiųsti jos erotinių nuotraukų žadėdamas padėti užsidirbti.

L. L. nusiuntė nuotraukas, kuriose ji buvo apsinuoginusi, tuomet R. B. ėmė grasinti paviešinsiąs jas socialiniame tinkle „Facebook“, reikalaudamas, kad mergina atidarytų sąskaitą banke ir atsiųstų internetinės bankininkystės duomenis. Nukentėjusioji to nepadarė ir kreipėsi į policiją.

Nustatyta, kad R. B. nusikalstamas veikas vykdė 2011-213 metų laikotarpiu, jo sukčiavimo aukomis tapo penkiasdešimt žmonių. Kaltinamasis svetimu vardu paprastai imdavo 750-1000 litų dydžio kreditus.

Skirdamas bausmę R. B., teismas atsižvelgė į tai, kaltinamasis įvykdė 51 nusikalstamą veiką, jis yra teistas už analogiškus nusikaltimus. R. B. atsakomybę lengvinanti yra tai, kad kaltinamasis savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailisi padaręs nusikalstamas veikas. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Įvertinęs visas aplinkybes, teismas R. B. skyrė subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 5 metams.

Kadangi R. B. savo kaltę visiškai pripažino, byloje buvo atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, teismas, vadovaudamasis Baudžiamojo kodekso 641 straipsniu, paskirtą bausmę sumažino trečdaliu. Subendrinus šią bausmę su bausmėmis, kurias praėjusiais metais kaltinamajam skyrė tas pats teismas ir Panevėžio apygardos teismas, R. B. skirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams ir 59 MGL (7670 Lt) bauda. Bausmę kaltinamasis turės atlikti pataisos namuose.

Teismas tenkino nukentėjusiųjų civilinius ieškinius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.