aA
Pusė milijono šalies pensininkų sulaukė geros naujienos - ketvirtadienį Seimas patvirtino sunkmečiu sumažintų pensijų kompensavimo tvarką.
Ekspertai apie pensijų kompensavimą: gėris su šaukštu deguto
© DELFI / Valdas Kopūstas

Vilniaus universiteto docento socialinių mokslų daktaro Teodoro Medaiskio nuomone, teisinga, jog Seimas  pagrindiniu kompensacijų mokėjimo šaltiniu pasirinko valstybės biudžetą, rašo „Lietuvos žinios“. 

Finansų analitikas Gitanui Nausėdai tam tikri pensijų kompensavimo tvarkos aspektai kelia abejonių. 

Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Visą sumą galima buvo grąžinti 2015 ir 2016 metais mokant po 50 procentų. Tas ketvirtas šių metų ketvirtis prikabintas kaip šuniui penkta koja“, - tvirtino ekspertas. Pasak jo, kompensacijoms numatytas „Sodros“ šaltinis nėra pakankamai patikimas ir rimtas, nes viršplaninių pajamų gali būti, bet gali ir nebūti. 

Jo teigimu, planuojant ateinančių metų biudžetą, reikia atsižvelgti į ekonomikos augimą. „Jei jo nėra arba ekonominė situacija prastėja, tada reikėtų pademonstruoti politinį ryžtą ir ieškoti kitų išlaidų stalčių, kuriuos sumažinus galima būtų rasti kompensacijoms reikalingą sumą. Viskas būtų logiškiau, skaidriau ir patikimiau. Dabar lyg ir gėris, bet su šaukštu deguto“, - aiškino G. Nausėda.

DELFI primena, jog ketvirtadienį Seimas pritarė sumažintų pensijų kompensavimo paskirstymui trimis laikotarpiais: nuo 2014 metų ketvirtojo ketvirčio bus išmokėta 20 proc. sumos, o 2015 ir 2016 m. bus kompensuota po 40 proc. nepriemokos. 2015 ir 2016 m. kompensacijas siūloma mokėti kas ketvirtį, išmokant pinigus paskutinį ketvirčio mėnesį.

Siūloma nustatyti išimtis tais atvejais, kai sumažintų pensijų nepriemokos nesiekia 100 litų. Tokiu atveju visa suma būtų išmokama šių metų pabaigoje.

Per krizę sumažintos pensijos šiemet bus kompensuojamos iš „Sodros“ viršplaninių lėšų, tam numatyta 90 mln. litų. Tuo metu 2015 ir 2016 m. pensijų kompensavimui iš valstybės į „Sodros“ biudžetą bus atlikti tiksliniai asignavimai.

Pensijų kompensacijas gaus apie 350 tūkst. senatvės pensininkų, o bendras kompensacijų gavėjų skaičius sieks 840 tūkst.

Mažiausia kompensacija sudarys apie 100 litų. Pensijų nepriemokos bus išmokamos įprastu gavėjams būdu: pervedant į sąskaitą, pristatant į namus ar kitu pasirinktu būdu. Papildomų prašymų pinigų gavėjams rašyti nereikės, visi reikalingi duomenys bus surinkti iš "Sodros" duomenų bazių, išskyrus atvejus, kai pensijos mokėjimas yra nutrauktas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.