aA
Vilniaus miesto apylinkės teismui, ketvirtadienį sugrįžusiam prie administracinės bylos, iškeltos buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkui Algirdui Matoniui, kuris neblaivus sėdo prie vairo ir neteko šių pareigų, vėl nepavyko atversti bylos.
Buvusio LKPB viršininko A. Matonio byla: advokatas nurodė, kad teismas gavo ne visą medžiagą
© DELFI / Tomas Vinickas

Teismas padarė pertrauką ir nusprendė kreiptis į LKPB su prašymu išslaptinti dvi pažymas, kuriose esą būtų parašyta apie tai, jog A. Matonis gavo operatyvinės informacijos. Ankstesniame teismo posėdyje, vykusiame balandį, A. Matonis buvo pasakęs, kad jis buvo priverstas važiuoti neblaivus, nes buvo informuotas apie grėsmę visuomenei.

Ketvirtadienio rytą Vilniaus apylinkės teisme vienu profesionaliausiu laikomas A. Matonis, šiuo metu dirbantis saugos bendrovėje "Gelsauga", pasirodė su jo interesus ginančiu advokatu Ugniumi Pėdnyčia. Bylą nagrinėjantis teisėjas Andrius Cininas pranešė apie teismo iš Policijos departamento gautą tarnybinio patikrinimo medžiagą, tačiau pasiūlė daryti pertrauką ir kreiptis į LKPB dėl dviejų pažymų išslaptinimo, ar buvo gauta informacija iš A. Matonio apie gresiantį visuomenei pavojų.

Be to, A. Matonio gynėjas, susipažinęs su teismui pateikta tarnybinio patikrinimo medžiaga, dalies jos pasigedo.

"Šioje medžiagoje trūksta 18 puslapio. Tikslinga būtų išsireikalauti trūkstamo tarnybinio patikrinimo medžiagos dalį. Kiek atsimenu, ten yra akto puslapis", - sakė jis.

Pats A. Matonis po teismo posėdžio komentuoti detaliai nebuvo linkęs.

"Norėčiau pasakyti, kad vyksta teismo posėdis, ir prie geriausių norų nieko nenoriu sakyti, nieko nenoriu interpretuoti. Pasibaigs teismo posėdis ir viskas bus matyti", - žurnalistams sakė jis.

Buvęs aukštas policijos pareigūnas, nekomentavo ir to, kad byloje trūksta tam tikros medžiagos, ar teismo nepasiekusiame advokato įvardintame lape galėjo būti kažkokia svarbi informacija.

"Nėra lapo ir nėra lapo. Kai bus tas lapas, bus, matyt, ir atsakymai į tą klausimą. Vėlgi nenorėčiau nieko komentuoti, kad nebūtų kažkokių insinuacijų. Ačiū, tikrai, prie geriausių norų palaukime, kol bus atsakymai teisme ir tada visi viską žinosite", - kalbėjo A. Matonis.

Ši ATPK byla A. Matoniui - ne vienintelė. Prieš daugiau nei savaitę Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) priėmė nagrinėti A. Matonio skundą atsakovui Policijos departamentui dėl įsakymo, kuriuo jis atleistas iš vidaus tarnybos, sprendimo panaikinimo ir įpareigojimo atlikti veiksmus.

"Taip, dėkui, nenorėčiau komentuoti. Visa tai, matyt, bus komentarai gale, kada bus sprendimai. Tikrai ačiū už klausimus", - sakė jis, klausiamas, dėl kokių priežasčių kreipėsi į VAAT.

ELTA primena, kad A. Matoniui administracinių teisių pažeidimų byla iškelta todėl, kad šių metų kovo 22 dieną neblaivus įkliuvo prie tarnybinio automobilio "Škoda Superb" vairo. A. Matonis atsisakė pareigūnams tikrintis girtumą, bet vėliau jam buvo nustatytas 1,71 promilės girtumas. A. Matonis neteko posto.

Tarnybinio patikrinimo metu konstatuota, kad A. Matonis pažemino pareigūno vardą, todėl vienintelė Vidaus tarnybos statute už tai numatyta atsakomybės rūšis - atleidimas iš vidaus tarnybos. Per tarnybinį patikrinimą taip pat nustatyta, kad informaciją apie gatvėmis pavojingai manevruojantį automobilį bendruoju pagalbos telefonu 112 perdavė pilietiškas vairuotojas, kuris buvo sujungtas su policija ir tiesiogiai kalbėdamas su pareigūnais nuolat perdavė, kurioje vietoje šiuo metu yra įtartinai važiuojantis automobilis. Nenustatyta, kad informaciją perdavęs pilietis būtų turėjęs kažkokių sąsajų su A. Matoniu.

Ankstesniame teismo posėdyje buvęs LKPB viršininkas prašė bylą nagrinėti neviešai, nes jis esą negalėtų atskleisti su kriminaline žvalgyba susijusios medžiagos, tikino, kad vairuoti neblaivus privalėjo.

Už transporto priemonės vairavimą galimai apsvaigus nuo alkoholio ir atsisakymą tikrintis blaivumą buvusiam A. Matoniui gresia bauda iki 3 tūkst. litų ir teisės vairuoti atėmimas iki trejų metų, taip pat - administracinis areštas iki 30 parų su teisės vairuoti atėmimu iki dvejų metų.

Praėjusią savaitę paaiškėjo naujasis LKPB vadovas - A. Matonio įpėdiniu tapo 38-erių metų iki šiol Ukmergės rajono policijos komisariato viršininko pareigas ėjęs Rolandas Kiškis.

53-ejų metų A. Matonis policijoje dirbo nuo 1991 metų, kriminalinei policijai vadovavo nuo 2005-ųjų. Per visą tarnybos laiką pareigūnas ne kartą skatintas ir apdovanotas. 2002 metais jis Prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu.

2012 m buvo kilęs skandalas, kai paaiškėjo, kad sovietmečiu ir nepriklausomybės atkūrimo pradžioje A. Matonis dirbo sovietų saugumui, tačiau šį faktą nutylėjo savo biografijoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.