aA
Ar jūs vis dar džiaugiatės pavasariu? Ar jau susitaikėte su mintimi, kad pavasaris yra ir bus tik dvi savaites? Taip, taip, tik tiek laiko jam skirta.
Uodas
Uodas
© Shutterstock nuotr.

Kad pavasaris yra kitoks, turėtume sakyti – brandus, rodo pakitusios jo spalvos. Vis mažiau regime šviesiai žalios, jaunos spalvos, nes medžių lapai ir žolynai tapo tvirti, neįveikiami vėjui. Tai labai svarbu, nes lapams gamtoje skirtas ypatingas vaidmuo – ne tik deguonies gamyba, kaip manome mes. Jie ne tik medžio plaučiai, bet ir visi įmanomi organai, maitinantys jį ir valantys, saugantys nuo nereikalingų medžiagų.

Lietuvoje palijo. Ištroškusi žemė, atrodo, gavo visai neįprastą paramą. Ši drėgmė beregint pakėlė gamtos ir mūsų nuotaiką, nuplovė dulkes ir išvalė orą. Svarbiausia, kad jo geroji įtaka labai tiko pasėliams ir sodams, daržams. Kai kur vasarojus, pasėtas prieš porą mėnesių, iš šio lietaus turėjo sąlygas tik sudygti. Augti drėgmės jam nepakako, tad ir buvo toks tik prasikalęs pro trupančią žemės plutą, nedrąsus.

Dabar želmenys staiga pakilo, ūkininkai lengviau atsikvėpė – derlius bus. Tiesa, stiprios šalnos, kai kur žemės paviršiuje siekusios iki 8 ar net 10 laipsnių šalčio, pakando net miežių daigų viršūnes. Tačiau sodai, atrodo, nuo šalnų nenukentėjo, ir derliaus galima tikėtis.

Dabar, iki kalendorinės vasaros likus dviem savaitėms, negalėtume teigti, kad pavasaris buvo kuo nors nepaprastas. Na, taip, pienės, kaštonai anksčiau nužydėjo, alyvos išsiskleidė, tačiau visa kita – laiku, kaip ir dera gamtai.

Nauja drėgmė labai tiko daugeliui vabzdžių. Kai tik atšils, pamatysime, kiek jų pakils į orą. Tokiu metu galima tikėtis aktyvaus skruzdėlių skraidymo ir uodų, nors buvo sausa. Pirmoji šio pavasario uodų karta dar spėjo išskristi. Tiesa, ne tokia gausi, tačiau vėliau patelės sąlygų kiaušinėliams dėti beveik neturėjo. Ar dėl to uodų bus mažiau? Sunku pasakyti. Tačiau uodai neišnyks. Tada, kai miškuose atsiras balučių, jose netrukus judės uodų lervutės.

Miškuose gimsta žvėrių jaunikliai, auga paukščiukai. Ramybės metas. Supraskime gyvūnus, netrukdykime jiems. Nereikės jokių pastangų, tik rimties ir tylos, o paukščiams ir žvėrims gyventi bus gera.

www.lrt.lt