aA
Įvairovės ir edukacijos namai atliko tokį tyrimą, rodantį, kad 20 proc. homoseksualių porų Lietuvoje augina vaikus, teigia publicistas Donatas Paulauskas.
Homoseksualai Bulgarijoje slepiasi šešėlyje
Homoseksualai Bulgarijoje slepiasi šešėlyje
© DELFI

„Tai daugiausia moterys, bet yra ir šeimų iš dviejų tėčių. Tai yra realybė, su kuria reikia skaitytis“, - laidoje „Žmogus žmogui“ antradienį sakė D. Paulauskas.

I. Zaleckytės-Burcustu nuotr.
I. Zaleckytės-Burcustu nuotr.

Teisininkė Laima Vaigė pabrėžia, kad sunku būtų pasakyti tikslų skaičių vaikų, augančių homoseksualų šeimose, tačiau ji išryškina paradoksą: esą labiau tradicinėse šalyse gali būti daugiau vaikų, augančių homoseksualiose šeimose. 

„Vaikai homoseksualiose šeimose atsiranda, kai žmonės išsiskiria, supranta savo tapatybę, kad to neįmanoma pakeisti nei santuoka, nei vaikais – to negalima imituoti“, - sakė L. Vaigė.

Be to, L. Vaigės teigimu, jau ir Lietuvoje atsiranda atvejų, kai homoseksualios poros susilaukia vaikų donorų pagalba. Čia kartais neišvengiama teisinių ginčų – donoras gali nebenorėti atiduoti visų teisių homoseksualiai porai. 

„Problemos susidaro, kai turime teisinį vakuumą. Tas vaikas gali prarasti tam tikras teises, pavyzdžiui, bendrauti su antrąja mama, paveldėti jos turtą, teisę į išlaikymą ir t.t. Tiek ir donorų arba gėjų, kurie norėtų susilaukti vaikų, teisės yra neapsaugotos“, - pasakoja L. Vaigė.

Kiek homoseksualių porų Lietuvoje augina vaikus?
© DELFI / Tomas Vinickas

Jos teigimu, taip susidaro situacijos, kurias sunku išspręsti. „Jei Lietuvoje moterys, pasirinkusios donorą, pasirašo susitarimą, kad jis nedalyvaus vaiko gyvenime, tas susitarimas pagal Civilinį kodeksą negalioja – tėvystės atsisakyti negalima.“

„Mūsų valstybėje yra privalomas dalykas turėti vaikų. Jei neturi vaikų, tai laikoma, kad kažkas su tavimi netvarkoje“, - sakė L. Vaigė.

Visą laidos „Žmogus žmogui“ įrašą klausykite čia.

Žinių radijas